Sewen Jeżeli dobrze zrozumiałam to suponujesz, że jeżeli ktoś nie posiada darów ducha świętego, to nie może twierdzić, że jest zbawiony?
sewen napisał(a):
Ale naszą wiarę potwierdza znamionami,o których Jezus mówi w Ew. Marka. Mowi tam m.in.
o językach.
ja jestem prostą kobietą, "zaganianą"i nie dostrzegłam tego fragmentu, więc proszę: podaj mi miejsce w Ew. Marka, na którym oparłeś to stwierdzenie
sewen napisał(a):
Języki to temat "burza",który podzielił wielu chrześcijan.
nie tylko "posiadanie daru mówienia językami" dzieli uważających się za chrześcijan...
sewen napisał(a):
Napisano bowiem ,że Każdy kto Jezusa wyzna Panem i uwierzy w sercu swoim,że Bóg wzbudził Go z martwych ,zbawiony będzie
"Słowo to jest blisko ciebie, na twoich ustach i w sercu twoim. Ale jest to słowo wiary, którą głosimy. Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie. Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia."( Rzym. 10:8-10)
jakie są więc wymienione w powyższym wersecie DODATKOWE WARUNKI uzyskania zbawienia?
nie ma warunków dodatkowych... jedynie wiara (ona też sprawiła usprawiedliwienie Abrahama)
Jeszua powiedział, o tych, którzy wołają "Panie, Panie" (prorokujących, wyganiających złe duchy) /Mt 7:21-23/, że te spektakularne czyny nie gwarantują im niczego - zostali nimi obdarowani zgodnie z wolą i łaską Boga w pewnym celu.
Mnie przekonuje dodatkowo przykład, gdzie Jeszua wisząc na krzyżu powiedział do jednego ze złoczyńców, że dziś jeszcze będzie z Nim w raju
Łk. 23:39-43. Łotr, który (w-g mnie) uwierzył w Posłannictwo, Ofiarę i Moc Jezusa wyznał Go ustami. Zmarł i "nie miał okazji" spektakularnie obnosić się obdarowaniami, które zostały nam udostępnione w momencie "wylania Ducha Św."... bo też nie one wpłynęły na łaskę, jaką obdarzył go Zbawiciel.
sewen napisał(a):
To czy Ty i ja uwierzyliśmy w sercu swoim wie tylko Bog.Ale naszą wiarę potwierdza znamionami,o których Jezus mówi w Ew. Marka. Mowi tam m.in.
o językach. Nie mówią językami Ci ,którzy nie uwierzyli. (nie w języki,lecz w Jezusa).Ponieważ albo wierzymy w całe Słowo Boże ,albo nie wierzymy ,że jest Słowem Bożym i wybieramy tylko to co nam pasuje. Nie wolno tego robić!(...)
Ta sprawa dotyczy nie tylko języków, ale i innych znaków opisanych w Ew.Marka,a potwierdzonych w Dz. Ap..
Osobiście jestem skłonna sądzić, że WIDOCZNYM "ZNAKIEM" UWIERZENIA jest jednak COŚ innego i mimo wszystko ma to COŚ bardzo dużo wspólnego z tzw. "nowym przykazaniem", które przyniósł Jeszua (szeroko rozumianym miłosierdziem, czyli praktycznym okazywaniem miłości swemu bliźniemu, wynikającym z przemienienia swojego myślenia+"oddawania czci tylko i wyłącznie samemu Bogu", czyli kochania Go). To zwyczajna troska o bliźniego i "sprawę Pańską" w sensie dobrowolnych aktów wsparcia materialnego, a także dbanie o "sumienie" słabych i nie mających "wiedzy"(poznania), aby moja "wiedza" nie przywiodła mnie do grzechu przeciwko samemu Chrystusowi przez upadek brata (1 Kor. 8 i 9: 1-14). To pokazuje wiarę, całe rozdziały Listu
do Rzymian poświęcił Paweł wyjaśnieniu TEGO (
rozdziały: 12, 13, 14 i 15) czego zrozumienia i utrwalenia na swoim sercu i sobie życzę...
Sewen czy Ty
przypadkiem chciałeś oprzeć się na rozdz. 16: 15-18 Ewangelii Marka?
...bo tam jest też "o braniu w ręce węży" w
wersecie 18...
- TVP emitowała nawet kiedyś taki program o sektach, które budując na tym wersecie, w czasie trwania ich "nabożeństw" wykonują coś na kształt spektakli potwierdzających, że "moc jest z nimi" i wyciągają gołymi rękami ze skrzyń węże...niech mnie KTOŚ oświeci, jeżeli KTOŚ to widział, co to za sekty?
ps. ale trucizny jakoś nie pil, przynajmiej w trakcie emisji tego programu...

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]