itur:
Cytuj:
Ale chyba nikt - ani ja, ani Smok, ani Lis, ani nawet Kogut, ani nikt inny nie powiedzial w zyciu: "Pierwej niz Abraham byl - JAM JEST"!
Jak to nikt! Ap. Paweł w 1 Kor 15:9:"Bom
ja jest..."(Bg). To też taki niuansik...
A teraz Smok:
Cytuj:
Zastanawiam się, co przyjdzie komukolwiek z najdokładniejszej nawet znajomości imienia Bożego, jeśli nie narodzi się na nowo z Ducha Świętego...
Jak to co przyjdzie? Przyjdzie to samo czego spodziewali się żydzi przed przyjściem Jezusa. Nie byli narodzeni z ducha ale wzywali imienia JHWH i spodziewali się nie tyle pójścia do nieba co życia wiecznego na ziemi, czego dowodzią ich wypowiedzi w tym temacie. Spodziewam się tego samego. Nowe narodzenia upoważnia do pójścia do nieba. To prawada, że to wyjątkowy przywilej ale... gdyby nie grzech Adama, nigdy nie byłoby potrzebne aby ktoś z ludzi szedł do nieba. Po prostu wszyscy by tu zostali i zyli wiecznie. Mówimy o jednym zbawieniu ale o dwuch nadziejach.
Adam:
Cytuj:
To nie jest imię,które w każdym języku powinno brzmieć tak samo, ale jest to określenie natury osoby je noszącej.
Zgadzam się. Przecież wcale nie upieram się że należy powrócić do hebrajskiej wymowy. Imię to jakby nie było w różnych językach jest wymawiane właśnie różnie. Dla ścisłości, nie chcę traktować tego imienia jako jakiegoś zaklęcia ale z nim ma się nasówać odpowiednie skojarzenie. Jednak imienia Jehowa nie ma nikt na świecie, więc odpowiednie skojarzenia z jego osobowością mogą zaistnieć i tak ja do tego podchodzę. Mogę inaczej określać Boga rownież. Pewnie, że jest Sprawiedliwy, Mądry itd. są to jednak tylko określenia a nie imię. Postudiuj coś na temat istoty imienia, a zauważysz, że imię ma nasować to, co określano różnymi cechami. Przymiotniki są stosowane powszechnie i tak np. Sprawiedliwy to nie tylko atrybut Boga. Mówiło się kiedyś o sprawiedliwym Salomonie... mądry byl także, Natomiast w imieniu JHWH są zawarte te wszystkie cechu w nawiązaniu do tej jednej osoby. Mysle, że nie zaciemniłem. Np. z imieniem Judasz masz na pewno jakieś skojarzenia, chośby Zdrajca. Jednak nikt przy zdrowych zmyslach nie powie, że to jego imię... Dlatego imione bez względu na język pozostają o podobnym brzmieniu. Tak podchodzę do imienia JHWH.
Cytuj:
Tak więc upieranie się,że imieniem Boga jest Jehowa czy Jahwe,(czy jakakolwiek kombinacja na tetragramie JHWH) jest nieporozumieniem i świadczy jedynie o nieznajomości rzeczy u głoszącego takie niedorzeczności
Nie wiem jak wielka jest Twoja znajowość tych rzeczy, widocznie większa od innych. Więc skojarz jak do tego imienia podchodzili ludzie opisani w Biblii. Myślę, że oni również popełnili wiele niedorzeczności... (idąc twoim tokiem rozumowania)
PS. Jehowa nie ma na końcu H gdyż w hebr. ostatnie H jest bezdźwięczne (tzw. bezdech). Bądź konsekwentny i nie używaj także imienia Jezus bo w nim również nie ma literki H a w oryginale przecież jest (JEHOSZUA) Wow! Opuszczasz więcej literek! Jak więc będziesz wzywal imienia Pana Jezusa, skoro tak ono naprawdę nie brzmi...?