www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt cze 17, 2025 6:45 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 02, 2009 10:54 am 

K. napisał(a):
Dlaczego dzieci Adama „zostały dotknięte skażeniem”, skoro wyrok Adamowy ponoć ich nie obejmuje?

Ponieważ skażeniem został objęty cały świat, który się zmienił w wyniku grzechu Adama [I Mojż. 3:17]. Przestał funkcjonować jak dawniej. Przez grzech na świat weszła śmierć, przemijanie, ból, cierpienie i wszystko, co będzie trwać, dopóki pierwsze rzeczy [skażone] nie przeminą [Obj. 21:4]. Zwierzęta i rośliny również umierają, choć nie są potomkami Adama. Po prostu wszystko umiera biologicznie ze względu na skażenie, natomiast każdy człowiek dziedziczy skłonność, lecz staje się winny i umiera duchowo za własny grzech w momencie, gdy popełnia go po raz pierwszy, a mechanizm tego zjawiska jest podany przez Pawła w Rzym. 7:9-11.

Widzę, że bardzo lubisz słowo "wyrok". Czy mógłbyś mi wreszcie pokazać, gdzie jest w Biblii napisane, że wyrok za osobiste grzechy ojców obejmuje osobiste potępienie ich synów i to już w momencie ich poczęcia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: So maja 02, 2009 2:34 pm 

A gdzie jest napisane, ze wskutek upadku Adama zwierzeta umierają?
Czy przed upadkiem one tez spożywaly z drzewa zycia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Dług?
PostNapisane: So maja 02, 2009 2:48 pm 

Rzym.8:19-22

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 02, 2009 4:42 pm 

I Mojż. 3:17; 5:29

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 02, 2009 5:12 pm 

Wawelski napisał(a):
I Mojż. 3:17; 5:29

Dla mnie to na podstawie samego tekstu trudno jest potwierdzić. Ale może i tak jest.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 02, 2009 6:26 pm 

Ziemia została przeklęta z powodu Adama. W tym tekście "adamah" [ziemia] może oznaczać ziemię w sensie całego świata, a nie tylko działkę rolną. Tłumaczenie w Septuagincie podaje "ge" (zob. geografia, geologia). Efekty są widoczne gołym okiem. Z Rzym. 8:19-22 wynikałoby, że to własnie wtedy Bóg poddał całe stworzenie znikomości czyli inaczej niewoli skażenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 02, 2009 6:43 pm 

Może tak, a może i nie. Dla mnie to trochę za mało, ale nie wykluczam, że to grzech Adama spowodował umieranie zwierząt, roślin itp. Przywoływanie w tym miejscu Rzymian 8:19-22 też, suma sumarum, nie jest oczywiste, ale kto wie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: So maja 02, 2009 6:46 pm 

wedlug mnie, moge sie mylic, nie bylo mowy o zadnej niesmiertelnosci jako immanentnej cechy stworzenia. Inaczej werset o drzewie zycia bylby bez sensu. Czlowiek ze swej natury biologicznej jest smiertelny.Dopiero owoc drzewa zycia mial dac niesmiertelnosc.
Podane wersety mowia wedlug mnie o przekleciu ziemi dla czlowieka, mozole i pracy dla zdobycia pokarmu.
Nie chce gdybac, ale przy niesmiertelnosci innych organizmow mielibysmy w ciagu kilu tysiecy lat 10 m warstwe rozwielitek na calej ziemi i wielomiliardowa populacje lwow, dnozaurow i innych stworzen.
Obecnie czytam
http://www.godandscience.org/youngearth/paradise.html
Jesli jestem w bledzie to mnie wyprowadzcie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 02, 2009 8:43 pm 

Cóż, wiemy tyle, że stworzenie zostało poddane znikomości i niewoli skażenia [Rzym. 8:19-22] i że zostanie z tego wyzwolone po tym, jak przeminą rzeczy pierwsze [Obj. 21:4]. Całe stworzenie wespół wzdycha i boleje właśnie ze wględu na poddanie skażeniu. Skażenie jest kojarzone ze śmiertelnością ciała, przemijaniem i śmiercią - dlatego ciało i krew nie odziedziczą Królestwa Bożego. Drzewo życia było przeznaczone dla człowieka jako możliwość wyboru, którego zwierzęta nie mają. Gdybać rzeczywiście nie ma sensu, bo czas od stworzenia do upadku raczej nie trwał kilka tysięcy lat.

Równie dobrze można by zapytać, czy zanim nastąpiło skażenie komary kąsiły ludzi i przenosiły choroby. Ale to nie byłoby tematem wątku. Z całą pewnością w wyniku skażenia świata pojawił się ból, cierpienie, mozół i śmierć ludzkości. Efekty skażenia widać w całej przyrodzie - można spierać się co do szczegółów, ale chyba lepszym miejscem byłby wątek o Edenie lub wpływie Upadku na zwierzęta.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 03, 2009 10:47 pm 

Smok Wawelski:
Cytuj:
Czy mógłbyś mi wreszcie pokazać, gdzie jest w Biblii napisane, że wyrok za osobiste grzechy ojców obejmuje osobiste potępienie ich synów i to już w momencie ich poczęcia?

Jeśli to teraz zrobię, to rozmyję aktualny wątek dyskusji. Na razie zmierzam do ustalenia faktów, które wynikają z 1 Mojżeszowej.

Zapytałem, dlaczego dzieci Adama „zostały dotknięte skażeniem”, skoro wyrok Adamowy ponoć ich nie obejmuje. Smok Wawelski odpowiedział:
Cytuj:
Ponieważ skażeniem został objęty cały świat, który się zmienił w wyniku grzechu Adama [I Mojż. 3:17].

Czy świat (wraz z dziećmi Adama) został objęty skażeniem i śmiercią z wyroku Boga? I czy wyrok ten zapadł z powodu grzechu Adama?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 04, 2009 9:39 am 

Ziemia [adamah, ge] została przeklęta z powodu Adama [I Mojż. 3:17; 5:29]. W wyniku tego pojawiło się na niej skażenie dotykające całe stworzenie [Rzym. 8:19-22], które pierwotnie zostało stworzone jako bardzo dobre [I Mojż. 1:31]. Przejawami skażenia są choroby, degeneracja, chaos, biologiczna śmierć (śmierć jako taka jest wrogiem Boga), a także dziedziczna skłonność ludzi do grzechu [Rzym. 7:9-11]. Skażenie przeminie wraz ze zniszczeniem biologicznej śmierci jako ostatniego wroga [I Kor. 15:26]. Ponieważ cała ziemia uległa skażeniu, Bóg stworzy nową ziemię po tym, jak przeminą rzeczy pierwsze [skażone] [Obj. 21:4]. Na tej ziemi nie będzie już nic przeklętego [Obj. 22:3].

Rozmawiamy o ewentualnym dziedziczeniu winy i osobistego potępienia. Nie będę już powtarzał po raz kolejny, że Biblia o niczym takim nie wspomina i podaje mechanizm osobistej śmierci duchowej każdego człowieka w nauczaniu Starego i Nowego Testamentu.

Ostatni raz odpowiedziałem na Twoje pytanie, ponieważ nie doczekałem się dotąd na Twoje odpowiedzi na moje pytania. I nie tylko moje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 04, 2009 12:07 pm 

K ja też czekam na odpowiedzi:
ani_isza napisał(a):
K możesz wyjaśnić o czym w-g Ciebie mówią te fragmenty:
Pwt 24:16, Ez. 18:20, Jana 8:24.34, Rzym. 7:9-11, Ef. 2:1 Oraz czym jest w-g Ciebie grzech a czym jest skażenie? - dodam, że na podstawie definicji biblijnej [rzecz dla mnie jasna].

Czy z jakiejś przyczyny nie jesteś w stanie odpowiedzieć? Jak więc możesz twierdzić, że to właśnie TY wyciągasz poprawne wnioski, skoro nie jesteś w stanie powiedzieć o czym czytasz w wersetach o które Cię pytam?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 05, 2009 10:53 pm 

Ani_isza. Jestem w stanie odpowiedzieć. Nie wiem tylko, dlaczego jak gdyby nigdy nic wracasz do dyskusji, z której się wycofałaś. Rozmówca ma prawo pytać, dopóki nie otrzyma odpowiedzi, która ma coś udowodnić. Od ciebie nie otrzymałem tej odpowiedzi. Wycofałaś się z rozmowy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 05, 2009 10:55 pm 

Zapytałem, czy świat (wraz z dziećmi Adama) został objęty skażeniem i śmiercią z wyroku Boga. I czy wyrok ten zapadł z powodu grzechu Adama.

Smok Wawelski odpowiedział:
Cytuj:
Ziemia [adamah, ge] została przeklęta z powodu Adama [I Mojż. 3:17; 5:29]. W wyniku tego pojawiło się na niej skażenie dotykające całe stworzenie [Rzym. 8:19-22]

Zatem jest jasność, że z powodu grzechu Adama ziemia wraz ze stworzeniem została przeklęta na mocy decyzji Boga, co pokazują wskazane: 1 Moj. 3:17; 5:29 oraz Rzym. 8:19-22.

Skoro więc Bóg przeklął ziemię i dzieci Adama z powodu grzechu Adama, to znaczy, że każdy śmiertelnik rodzi się pod przekleństwem spowodowanym grzechem praojca. Tak czy nie?

Czy zatem na mocy decyzji Boga dzieci Adama odpowiadają za grzech ojca? I czy jest to niesprawiedliwe? Czy Bóg mógłby zawyrokować niesprawiedliwie?

(Skoro Smok Wawelski zadecydował, że nie będzie odpowiadać, niech to będą pytania retoryczne.)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 06, 2009 8:17 am 

ani_isza napisał(a):
K ja też czekam na odpowiedzi:
ani_isza napisał(a):
K możesz wyjaśnić o czym w-g Ciebie mówią te fragmenty:
Pwt 24:16, Ez. 18:20, Jana 8:24.34, Rzym. 7:9-11, Ef. 2:1 Oraz czym jest w-g Ciebie grzech a czym jest skażenie? - dodam, że na podstawie definicji biblijnej [rzecz dla mnie jasna].

Czy z jakiejś przyczyny nie jesteś w stanie odpowiedzieć? Jak więc możesz twierdzić, że to właśnie TY wyciągasz poprawne wnioski, skoro nie jesteś w stanie powiedzieć o czym czytasz w wersetach o które Cię pytam?

K napisał(a):
Ani_isza. Jestem w stanie odpowiedzieć. Nie wiem tylko, dlaczego jak gdyby nigdy nic wracasz do dyskusji, z której się wycofałaś. Rozmówca ma prawo pytać, dopóki nie otrzyma odpowiedzi, która ma coś udowodnić. Od ciebie nie otrzymałem tej odpowiedzi. Wycofałaś się z rozmowy.

Ale nie odpowiadasz "K" 8) NADAL 8)
Czy mam traktować Twoje zmiany tematów pod moim adresem i jakieś prywaty jako odpowiedź nie wprost, że nie wiesz i nie rozumiesz--->

o czym w-g Ciebie mówią te fragmenty:
Pwt 24:16, Ez. 18:20, Jana 8:24.34, Rzym. 7:9-11, Ef. 2:1 Oraz czym jest w-g Ciebie grzech a czym jest skażenie? - dodam, że na podstawie definicji biblijnej [rzecz dla mnie jasna] :?: :!:

Zwłaszcza nie rozumiem jak definiujesz śmierć i skażenie. Nie daj się prosić, wyjaśnij jak to rozumiesz na podstawie Biblii, bo i Poszukiwacz Prawdy Cię o coś pytał, bądź mężczyzną i nie rób scen :D

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1