Rzeczywiście, Steve momentami zapędza się za daleko. Dobrze, że przynajmniej sam nazwał swoją teorię o słońcu jako jeziorze ognistym pewnym rodzajem spekulacji. Iz. 66:24 w kontekście mówi o Tysiącletnim Królestwie a nie o wieczności. Rzeczywiście, podane przez Ciebie wersety przeczą jego teorii. Ogólnie Steve obrał moim zdaniem dobry kierunek interpretacyjny, ale ma takie chwile, kiedy lekko się zapędza. A czasem zapędza się dalej, jak widzę. W 17 minucie twierdzi, że Jezus cierpiał za nas w ogniu piekielnym, żebyśmy my nie musieli tam cierpieć. Nie wiem, skąd on to wziął, ale na pewno nie z Biblii. Chyba z nauk Ruchu Wiary, a dokładnie z doktryny JDS (Jesus Died Spiritually). Dlatego radzę dokładnie słuchać i uważać. Jego teoria o siedmiu pochwyceniach też jest jakaś dziwna. Krótko mówiąc, ten kanał jest dla ludzi o wykształconych władzach poznawczych wyćwiczonych do rozróżniania dobrego i złego [Hebr. 5:14]. Ja posłuchałem kilku wykładów i dałem sobie spokój, bo wolę takie restauracje, gdzie ryba mi nie zdąży wystygnąć, zanim wyjmę wszystkie niebezpieczne ości.