www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 1:39 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 10:24 pm 

izraelita napisał(a):
Prawo Chrystusowe nie jest prawem Mojzeszowym, jest prawem uniwersalnym-ogolnoludzkim- powstalym w sercu ucznia Mojzesza - Zyda.

rozumiejąc "prawo" jako zbiór zasad/nauk życiowych, to:
- w czym Prawo Chrystusowe jest odmienne w treści od zasad życiowych Prawa spisanego przez Mojżesza, którego ON SAM (Chrystus) był dawcą za pośrednictwem Mojżesza? (poza zaostrzeniem go w stosunku do wierności JHWH i traktowania bliźnich?)

izraelita napisał(a):
Zakon nie daje Ci osobistej relacji ze Stworca Prawo Jezusa tak . Zakon nie niesie przemiany Twojego charakteru na podobienstwo charakteru Jezusa . Prawo Chrystusa tak. Zakon nie objawia ci co jest dobrym czynem zgodnym z wola Boga Prawo Chrystusa tak. Zakon nie powoduje ze owocujesz w Duchu Swietym Prawo Chrystusa tak. Jego prawo to porzadek wewnetrzny w Tobie zgodny z planem Boga dla Ciebie.

* może lepiej nie pisz o rzeczach, których nikt tutaj nie głosi, a tylko TY je gdzieś widzisz;

*tak będzie zdrowiej i merytoryczniej, bo nigdzie tutaj nie twierdziłam, że z życia w-g nauk prawa osiągam cokolwiek sama z siebie

"nie ze względu na sprawiedliwe uczynki, jakie spełniliśmy, lecz z miłosierdzia swego zbawił nas przez obmycie odradzające i odnawiające w Duchu Świętym" [Tyt.3:5]

*a ja mam w tym udział przez ufną wiarę, teszuwę i Ducha Świętego

* polecam za Smokiem i Lisem: prześledź sobie wskazania do czego pożytecznego jest zakon/prawo w Listach Nowego Testamentu i weź jakiś lek przeciwalergiczny na słowo zakon/prawo...

izraelita napisał(a):
Tamci o ktorych piszesz zas czytali to co wola Boza dla nich przygotowala na dany czas i tak wypelniali dobre czyny. Czy czytali peszite, czy tanach czy septuaginte jezeli czynili to w zgodzie z wola Boga Bog im blogoslawil. Ja tez im blogoslawie po czasie

*„tamci” czyli: Mesjasz, jego uczniowie, apostołowie, pierwsze wspólnoty wywołanych
jaką wyższość nad „tamtymi” odczytuję w Twoich słowach

* ciekawe jak się to miało do wierzących wywołanych z Pogan, skoro im też głoszono "Ewangelię o Drodze" na podstawie jak twierdzisz „wariacji pierwotnych”

izraelita napisał(a):
Tora nie powstala na potrzeby wszystkich stworzen ani na potrzeby Nieba tylko na potrzeby ziemi. Stad byla wariacja uniwersalnego prawa dostosowana do Mesjasza, aby ja wypelnil i takze miala ludziom ukazac ich grzech i jego potege.

* Tora to pięć ksiąg, w których jest m.in. zapis Praw danych Izraelitom w czasie Przymierza na Synaju za pośrednictwem Mojżesza

* Mesjasz wypełnił to praw, które było jedno dla wszystkich - nie przestąpił żadnego nakazu i w niczym nie uchybił i nawet doskonała ofiara z Niego samego wypełniła zalecenia ofiarnicze

* prawo było jedno, zapisane w Księdze przez Mojżesza, od początku obowiązywało Izraelitów i tych, którzy będąc z innych plemion chcieli się do Izraelitów przyłączyć (a byli tacy już od wyjścia z Egiptu)

a teraz największa dla mnie zagadka Twoich nauk i zarazem CIEKAWOSTKA TEOLOGICZNA:

izraelita napisał(a):
Stad byla wariacja uniwersalnego prawa dostosowana do Mesjasza, aby ja wypelnil

to jest kłamstwo, które sugeruje, że Mesjasz to nie jest JHWH, bo trzeba było dla biedaka dostosować prawo, żeby był w stanie je wypełnić!!!

co Ty głosisz?

chyba już podziękuję za takie za przeproszeniem: "uniwersalne wariacje"...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 11:05 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Lash, ja już napisałem, że długie posty mnie męczą. A Ty piszesz znowu kilometrową epistołę i chcesz ode mnie odpowiedzi. To jest ten owoc miłości, który Duch w Tobie wydaje?

Porownalem Moj 1000 SLow Twoj 650 /nie liczac cytatow oponenta/ Jesli cie to zadowoli to PRZEPRASZAM ze o 33% wicej naisalem niz Ty. Postram sie trzymac w przedziael 10%. Czy Twoja uwaga jest pokorna?
Uparcie traktujesz Prawo tak jakby to był Twój wróg.

Bo jest Ja nie sluze smierci ale zyciu.
Paweł w II Tym. 3:16-18 mówi o czyś innym niż w Rzym. 7:1-6. Ale widzę, że Ty wolisz zmieniać definicje pojęć, a tam, gdzie Paweł definiuje jedną z FUNKCJI Prawa Ty widzisz definicję DUCHA Prawa. Ja na to nic nie poradzę. Jak Paweł rozumiał przestrzeganie Prawa i jak sam to robił po swoim odrodzeniu, przeczytaj sobie np. w Dz. Ap. 21:17-26. Paweł i wielu innych po swoim odrodzeniu ufali Bogu i brali na serio Prawo. Jedno nie przeszkadzało drugiemu. Zastanów się, dlaczego Tobie przeszkadza coś, co im nie przeszkadzało?

Mi ono wogole nie przeszkada Tak samo Jak Pawlowi ktory napisal:
6) Albowiem w Chrystusie Jezusie ani obrzezanie, ani jego brak nie mają żadnego znaczenia, tylko wiara, która działa przez miłość.
(3) Paweł postanowił zabrać go z sobą w podróż. Obrzezał go jednak ze względu za Żydów, którzy mieszkali w tamtejszych stronach. Wszyscy bowiem wiedzieli, że ojciec jego był Grekiem.
(Dzieje Apost. 16:3, Biblia Tysiąclecia)
(24) weź ich, poddaj się wraz z nimi oczyszczeniu i pokryj za nich koszty, aby mogli ostrzyc głowy; wtedy wszyscy poznają, że to, co im o tobie powiedziano, nie odpowiada prawdzie, lecz że i ty sam przestrzegasz zakonu. (25) Co się zaś tyczy pogan, którzy uwierzyli, wysłaliśmy na piśmie nasze zalecenie, aby się wystrzegali rzeczy ofiarowanych bałwanom i krwi, i tego, co zadławione, i nierządu. (26) Wówczas Paweł, wziąwszy owych mężów, poddał się wraz z nimi oczyszczeniu następnego dnia i wszedł do świątyni, zgłaszając zakończenie dni oczyszczenia i czas złożenia ofiary za każdego z nich.
Czy Pawel ZPARL sie Jezusa ! Wyrzekl jego Ofiary?
Dla niego TO PORPROSTU NIE MA ZNACZENIA. Bo aby pozyskac Ludzi dla Ewangelii stal sie niczym zyd dla zydow!.

Jak. 2:1-12 zaczyna się tak: "Bracia moi, nie czyńcie różnicy między osobami przy wyznawaniu wiary w Jezusa Chrystusa, naszego Pana chwały". Nie opowiadaj, że te słowa są napisane do kogoś innego niż bracia Jakuba wyznający wiarę w Jezusa Chrystusa jako swego Pana. Odwracając się od tekstu możesz udowodnić wszystko, co tylko zechcesz.?

WIEC SIE nieodwracaj O Zobacz jak maja opinie w Oczach Jakuba. Slowo Zasiane w was "moze was zbawic gdy dacie usposluch". Pisalem o tym ale nawet nie podjale sie komentarza. Oprocz - za dlugo piszesz....

Każdy grzech jest bezprawiem, czyli wykroczeniem poza standard sprawiedliwości wyznaczony przez Prawo. Jednorazowe popełnienie grzechu i ciągłe trwanie w grzechu to jednak dwie różne sprawy.

Wiec co odnosisz to do siebie czy nie? Wierzysz ze jek grzeszysz Zgodnie z tym co napisal Jan to nie jestes CHRYSTUSA!
Jan nie pisze ktro trwa ...
Jan pisze:

(4) Każdy kto popełnia grzech, i zakon przestępuje, a grzech jest przestępstwem zakonu. .... (8) Kto popełnia grzech, z diabła jest, gdyż diabeł od początku grzeszy. A Syn Boży na to się objawił, aby zniweczyć dzieła diabelskie. (9) Kto z Boga się narodził, grzechu nie popełnia, gdyż posiew Boży jest w nim, i nie może grzeszyć, gdyż z Boga się narodził.

Czekam na Wyjasnienie uzycie frazy u Jana "czynic grzech" gr poion hamartia

Lash napisał(a):
Niestety to zdanie o standardzie sprawiedliwosci pokzuje wg mnie bledne myslenie. Bo wedlug prawa NIE JESTEMY SPRAWIEDLIWI i NIGDY nie bedziemy. Stosuje sie wiec nieprawidlowa miare!
Jestesmy Sprawiedlwi w Chrystusie i to jest nasza miara. Jesli przylozysz do siebie miare Prawa to jedyne co moze to wywolac u ciebie to chce Przypodobania sie Bogu uczynkami prawa!

Przykładaj do swojego postępowania miarę przykazań, to okaże się, co masz jeszcze do poprawienia w swoim życiu.

A ty nie masz? Kto nie ma? To jest wlasnie Przeklenstwo Prawa NIKT nie jest dodkonaly wzgledem niego Oprocz Jezusa
Miłość do Boga pokazuje się poprzez przestrzeganie przykazań. Tak jest napisane w I Jana 5:3 i tego nie zmienisz.
Nie zmieniam napisalaem juz o czym Jan pisze. Chocby 1 jan 4,21 podaje co jest przykazaniem. Miluj Brata. Trudno czytac kontekst?
Nie mylmy stanu usprawiedliwienia z procesem uświęcenia. Usprawiedliwieni jesteśmy w Chrystusie i jesli rzeczywiście nasza wiara nas zbawiła, to nasze uczynki będą zgodne z Prawem - a jeśli upadniemy i wystąpimy przeciw Prawu, to wyznajemy grzechy i doświadczamy oczyszczenia [I Jana 1:9].

Juz i pisalem o tym ze Prawo nic nie da do uswiecenia. Bo usiecenie jest w JEZUSIE
(2) do Kościoła Bożego w Koryncie, do tych, którzy zostali uświęceni w Jezusie Chrystusie i powołani do świętości wespół ze wszystkimi, którzy na każdym miejscu wzywają imienia Pana naszego Jezusa Chrystusa, ich i naszego /Pana/. (1 list do Koryntian 1:2, Biblia Tysiąclecia)
(1 list do Koryntian 1:30, )
(1 list do Koryntian 6:11, )
(List do Hebrajczyków 10:10, )

SOLA CHRISTI nie ma zdania w Biblii ze PRAWO nas uswieca!

Lash napisał(a):
Dlatego apostołowie powołują się na przykazania Prawa, a sam Pan nie tylko Prawa nie unieważnił, ale nawet pogłębił jego przykazania [Mat. 5:17-43].

A zastanow sie czy Jezus nie probowal powiedziec tam "Kochaj". Porwnaj to co Jezus tam naucza z Pawlowym (4) Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; (5) nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; (6) nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. (7) Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. (8) Miłość nigdy nie ustaje, To co Jezus mowil w tym sie zawiera Ba Jezus wrecz nie mowi o uczynkach ale bardziej o charakterze wierzacych. Jezus pokazuje ze przykazania wykonujemy Charakterem a nie uczynkowoscia. Jezusowi nie chodzi o to by bez "mrugniecia" dwac sie bic po twarzy /dlaczego mnie bijesz/ Ale o to by miloscia i cierpliwoscia, nie gniewem ale wierniacuia zwyciezac i isc prze te rzeczy.

:shock: Przepraszam, ale czy Ty naprawdę wierzysz w to, co tutaj napisałeś? Przecież Jezus mówi wyraźnie o przykazaniach i ich wypełnianiu, a Paweł pisze o czymś zupełnie innym. W tym fragmencie Jezus nie próbował powiedzieć nam "kochaj". On mówił o tym, jak należy żyć i mówił to w formie pogłębionych przykazań Tory.

:shock: Przepraszam, ale czy Ty naprawdę wierzysz w to, co tutaj napisałeś? Przecierz ta droga szli zydzi wieki cale.
Oni STALE poprawiali i uszczegolowaiali Prawo! Jezus mowi KOCHAJ to wypelnienie prawa.
Jak! nie gniewaj sie,
jak badz wierny,
jak wybaczaj!
Nazywasz "stylem" zamiast "praktykami" coś, co Jezus nakazuje jako konkretne postępowanie w konkretnych sytuacjach. Jak ja mam z Tobą dyskutować, jeśli Ty odmawiasz czytania tekstu w imię czegoś, co chcesz w ten tekst wpisać?

Rozumie wiec ze Prawo ST cie OBOWIAZUJE i jest poprawione w KILKU punktach przez JEZUSA?
Dlaczego Wiec Pawel nie mowi o tym w 1 kor 13!
DLaczego mowi Przeciwko Owocowi Ducha Jakim jest milosc nie ma Prawa?
Wiec co prawo - to milosc? przeciwko milosci nie ma milosci?
Dlaczego milosc Zakrywa grzechy a prawo je objawia? Dlaczego Milosc odpuszcza grzech a prawo JEST MOCA grzechu? Poszatkujmy Prawo w poprzek Bo adwentysci szatkuja je wzdluz? Jelsi milosc = Prawo wtedy to co wyryte w kamieniu jest sluzba zyciu a nie smierci. Te nie raczyles sie ustosunkowac :(
Jak z toba rozmawiac skoro nie odpowiadasz poraz kolejny?

PS ty napisales 405 slow Ja 385 nie liczac cytatow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 11:29 pm 

izraelita napisał(a):
Lash napisał(a):
Dziecko Boze nie jest niewolnikiem grzechu ani niewolnikiem osobowego zla. Zostalo uwolnione. Amen.
Jednakze dziecko Boze dostalo wolnosc w swoje rece. Teraz dziecko Boze moze decydowac o swoim losie o swoich czynach.
ANowu uczynki........
Kol 1:10 Bw "abyście postępowali w sposób godny Pana ku zupełnemu jego upodobaniu, wydając owoc w każdym dobrym uczynku i wzrastając w poznawaniu Boga,"
Ef 2:10 BT "Jesteśmy bowiem Jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie dla dobrych czynów, które Bóg z góry przygotował, abyśmy je pełnili."

(9) Przeto i my od dnia, w którym to usłyszeliśmy, nie przestajemy za was się modlić i prosić /Boga/, abyście doszli do pełnego poznania Jego woli, w całej mądrości i duchowym zrozumieniu, (10) abyście już postępowali w sposób godny Pana, w pełni Mu się podobając, wydając owoce wszelkich dobrych czynów i rosnąc przez głębsze poznanie Boga.
Nie bardzo tu o sterowaniu wola ...
izraelita napisał(a):
Cytuj:
Prosze o wyjasnienie czasu przeszlego Pawel Ef 2.3-4
Ef 2:3-5 Bg „Między którymi i my wszyscy obcowaliśmy niekiedy w pożądliwościach ciała naszego, czyniąc to, co się podobało ciału i myślom, i byliśmy z przyrodzenia dziećmi gniewu, jako i drudzy.(4) Lecz Bóg, który jest bogaty w miłosierdziu, dla wielkiej miłości swojej, którą nas umiłował.(5) I gdyśmy byli umarłymi w grzechach, ożywił nas pospołu z Chrystusem, (gdyż łaską zbawieni jesteście)”
Co to znaczy ze bylem umarly w grzechach?

Z przyrodzenie = natury, wrodzenie itp.
izraelita napisał(a):
>To znaczy ze bylem duchowo umarly bez relacji z Bogiem i koncem mojego zycia bylaby smierc wieczna, bylem dzieckiem nad ktorym wisial gniew Boga. Zylem w pozadliwosciach ciala Te pozadliwosci rzadzily mna takze moja wolnoscia. Przez grzech ZLO ktore mieszkalo we mnie rzadzilo mna. Nie bylem wolny, ale Chrystusa dal mi zycie-Nowego Ducha, ktory dal mi zycie wieczne, mozliwosc kontaktu z Bogiem-dal mi wolnoscdziecka Bozego-wladze nad moim zyciem--->Ga 5:1 BT "Ku wolności wyswobodził nas Chrystus. A zatem trwajcie w niej i nie poddawajcie się na nowo pod jarzmo niewoli."----> Ta wolnosc teraz jest nasza i tylko od nas zalezy jak z niej skorzystamy. Czy upodobnimy sie w niej do Jezusa, czy do szatana.

1 Jezus wyzowlil nas z upadlej NATURY. Co nie bardzo chcesz przyznac.
2 NIe rozumiesz wolnosci. Jezus wyzwolil nas nie do WOLNMOSCI ZBY GRZESZYC lub nie!
Jego wolnosc to
(13) On uwolnił nas spod władzy ciemności i przeniósł do królestwa swego umiłowanego Syna, (List do Kolosan 1:13, Biblia Tysiąclecia)
(17) Dzięki jednak niech będą Bogu za to, że gdy byliście niewolnikami grzechu, daliście z serca posłuch nakazom tej nauki, której was oddano (18) a uwolnieni od grzechu oddaliście się w niewolę sprawiedliwości. Rzym 6:
Wolnosc od grzechu jest newola do sprawiedliwosci. Grzeszys to jestes niewolnikiem grzehcu.
izraelita napisał(a):
Cytuj:
Jesli chcenie jest od Ojca to jest od niego i nie moge go chciec
Chyba popelniles freudowska pomylke :) ? Rzeczywiscie jest tak ze masz teraz duchowa moc nawet Bogu odmawiac i realizowac swoj plan dla zycia. Dlatego nalezy poddawac sie sadowi czy dobra droga idziemy i prosic Pana aby nas zawrocil ze zlej drogi

Ja sie Pytam o chcenie. Ty mowisz ze od naszech chcenia zalezy czy BOg sprawi w nas chcenie i wykonanie..... wybacz ale to jak Monthy python.
izraelita napisał(a):
Cytuj:
izraelita napisał:
Wybierasz albo dobry czyn objawiony ci przez Boga, albo idzisz za swoja wizja dobra, czyli postepujesz zgodnie ze swoja cielesnoscia, ale to juz nie ZLY cie do tego pcha ale ty sam poddajesz sie swojej zlej naturze.
O ktorej pawel mowi ze umarla jest bezczynna.

Co umarlo twoja wolna wola :? :shock: ?[/quote]
ZLA natura = cielesnosc!
izraelita napisał(a):
Cytuj:
Nie odrzuci Bo to jest przenaczenie dzieci Bozych
(29) Albowiem tych, których od wieków poznał, tych też przeznaczył na to, by się stali na wzór obrazu Jego Syna, aby On był pierworodnym między wielu braćmi. (30) Tych zaś, których przeznaczył, tych też powołał, a których powołał - tych też usprawiedliwił, a których usprawiedliwił - tych też obdarzył chwałą.

A co Ty teraz z tym zrobisz ? Bog i Chrystus zrobil juz swoje a teraz wazne jest co ty teraz zrobisz z tak wielkim zbawieniem !

Z drezniem i Bojasnia pielegnuje Bo Bog daje i chcenie i wykonanie!
Czy ty chcesz je podeptac!
izraelita napisał(a):
Cytuj:
Zbawienie z podobienstwa? Czy mozess podawac wersety wtedy latwiej bedzie sie z toba rozmawialo.

A chocby ten:
Flp 3:7-16 Bw ...”
albo ten:
1J 3:2 Bw "Umiłowani, teraz dziećmi Bożymi jesteśmy, ale jeszcze się nie objawiło, czym będziemy. Lecz wiemy, że gdy się objawi, będziemy do niego podobni, gdyż ujrzymy go takim, jakim jest."

Bedziemy podobni do Uwielbionego Jezusa. Ciala niebieskie itp. Jan moei BEDZIEMY podobni a nie przeminiajcie zie by byc zbawionymi
izraelita napisał(a):
A zbawiony dzis jestes przez wiare a nie przez podobienstwo, ale to jest po to abys upodobnil sie do Jezusa, uswiecil sie. Zbawienie i zycie wieczne to poczatek uswiecenia-drogi zbawienia-w wolnosci. Przymusu nie ma. Jak chcesz odrzucisz podobienstwo ,ukrzyzujesz syna Bozego i skonczysz w jeziorze ognia.

Nie moze to byc Bo nie jestem mocniejszy ob BOga:
(4) W Nim bowiem wybrał nas przez założeniem świata, abyśmy byli święci i nieskalani przed Jego obliczem. (5) Z miłości przeznaczył nas dla siebie jako przybranych synów przez Jezusa Chrystusa, według postanowienia swej woli,
A Bog nas uswiecil przez Krew Jezusa a nie nasz wole ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 11:37 pm 

ani_isza napisał(a):
Bo powiadam wam: Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego." [Mt.5:20]

Moja jest rowna Jezusowej Bo z laski nadana ..

ani_isza napisał(a):
obym mi się dobrze wydawało, że chodzi jedynie o niezrozumienie pewnego faktu:
- otóż odnoszę wrażenie, że niektórzy, w tym Lash i izraelita (może ktoś jeszcze?) mylą "Prawo" z "Przymierzem"

BO to fundament Starego przymierza.

(6) On też sprawił, żeśmy mogli stać się sługami Nowego Przymierza przymierza nie litery, lecz Ducha; litera bowiem zabija, Duch zaś ożywia. (7) Lecz jeśli posługiwanie śmierci, utrwalone literami w kamieniu, dokonywało się w chwale, tak iż synowie Izraela nie mogli spoglądać na oblicze Mojżesza z powodu jasności jego oblicza, która miała przeminąć, (8) to o ileż bardziej pełne chwały będzie posługiwanie Ducha?

Prosze o wyjasnienie co bylo wyryte a w kamieniu?

ani_isza napisał(a):
prawo jako nauka o zasadach życia (a nie legalistyczne czynności samozbawcze!) nadal obowiązuje i nie przeminie dopóki trwa niebo i ziemia

Czy to jest zasada zycia:
(19) Jeżeli kobieta ma upławy, to jest krwawienie miesięczne ze swojego ciała, to pozostanie siedem dni w swojej nieczystości. Każdy, kto jej dotknie, będzie nieczysty aż do wieczora. (Ks. Kapłańska 15:19, Biblia Tysiąclecia)

Czy sie do tego stosujesz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 12:13 am 

Lash napisał(a):
Czy Pawel ZPARL sie Jezusa! Wyrzekl jego Ofiary? Dla niego TO PORPROSTU NIE MA ZNACZENIA. Bo aby pozyskac Ludzi dla Ewangelii stal sie niczym zyd dla zydow!

A czy w tym tekście chodziło o pozyskanie kogokolwiek dla Ewangelii? Czy może o publiczne potwierdzenie, że Paweł nie naucza odstępstwa od Mojżesza? Przeczytajmy:

"A gdy przybyliśmy do Jerozolimy, bracia przyjęli nas radośnie. Nazajutrz zaś poszedł Paweł z nami do Jakuba, a gdy przybyli wszyscy starsi, pozdrowiwszy ich, wyłożył im szczegółowo, czego Bóg dokonał wśród pogan przez jego służbę. A oni, gdy to usłyszeli, chwalili Boga i powiedzieli mu: Widzisz, bracie, ile to jest tysięcy Żydów, którzy uwierzyli, a wszyscy gorliwie trzymają się zakonu; o tobie jednak powiedziano im, że wszystkich Żydów, którzy żyją między poganami, nauczasz odstępstwa od Mojżesza, mówiąc, żeby nie obrzezywali dzieci ani też nie zachowywali zwyczajów. Co tu robić? Z pewnością usłyszą, że przyszedłeś. Zrób więc to, co ci mówimy: Jest między nami czterech mężów, którzy uczynili ślub; weź ich, poddaj się wraz z nimi oczyszczeniu i pokryj za nich koszty, aby mogli ostrzyc głowy; wtedy wszyscy poznają, że to, co im o tobie powiedziano, nie odpowiada prawdzie, lecz że i ty sam przestrzegasz zakonu. Co się zaś tyczy pogan, którzy uwierzyli, wysłaliśmy na piśmie nasze zalecenie, aby się wystrzegali rzeczy ofiarowanych bałwanom i krwi, i tego, co zadławione, i nierządu. Wówczas Paweł, wziąwszy owych mężów, poddał się wraz z nimi oczyszczeniu następnego dnia i wszedł do świątyni, zgłaszając zakończenie dni oczyszczenia i czas złożenia ofiary za każdego z nich" [Dz. Ap. 16-26]

Czy uważasz, że Paweł okłamał własnych braci w Chrystusie, pokazującv wszystkim, że przestrzega zakonu? Oni mu powiedzieli, żeby pokazał publicznie, że przestrzega zakonu, a on to zrobił nieszczerze? Czyli był po prostu obłudnikiem? Paweł publicznie pokazał, że nie naucza odstępstwa od Mojżesza. Kogo okłamał? Siebie samego? Braci w Chrystusie? Czy pozostałych Żydów?

Lash napisał(a):
Przepraszam, ale czy Ty naprawdę wierzysz w to, co tutaj napisałeś? Przecierz ta droga szli zydzi wieki cale. Oni STALE poprawiali i uszczegolowaiali Prawo! Jezus mowi KOCHAJ to wypelnienie prawa.

Czyli Jezus w Mat. 5:17-43 mówił tylko "kochaj", tak? I nie wypowiadał żadnych przykazań? Daj spokój. Nie walcz z tekstem Biblii tak zawzięcie, bo to nie ma sensu.

Lash napisał(a):
Jelsi milosc = Prawo wtedy to co wyryte w kamieniu jest sluzba zyciu a nie smierci. Te nie raczyles sie ustosunkowac

Służba śmierci to było STARE PRZYMIERZE, a nie Prawo.

"A taką ufność mamy przez Chrystusa ku Bogu, nie jakobyśmy byli zdolni pomyśleć coś sami z siebie i tylko z siebie, lecz zdolność nasza jest z Boga, który też uzdolnił nas, abyśmy byli sługami nowego przymierza [diatheke], nie litery, lecz ducha, bo litera zabija, duch zaś ożywia" [II Kor. 3:4-6]

"Lecz umysły ich otępiały. Albowiem aż do dnia dzisiejszego przy czytaniu starego przymierza [diatheke] ta sama zasłona pozostaje nie odsłonięta, gdyż w Chrystusie zostaje ona usunięta" [II Kor. 3:14]

Lash napisał(a):

W kamieniu było wyryte Stare Przymierze [V Mojż. 4:13], a nie Prawo. Prawo zostało spisane w Księdze Prawa [V Mojż. 31:24-26]. Stare Przymierze było służbą śmierci, a Nowe Przymierze jest służbą ducha. Prawo jest wieczne i niezmienne - w Nowym Przymierzu zostało nawet pogłębione poprzez interpretację Mesjasza, włożone w umysły i wypisane na sercach uczestników Nowego Przymierza [Hebr. 8:10]. Jeśli Prawo jest Twoim wrogiem, to lepiej uważaj.

"Ktokolwiek by tedy rozwiązał jedno z tych przykazań najmniejszych i nauczałby tak ludzi, najmniejszym będzie nazwany w Królestwie Niebios; a ktokolwiek by czynił i nauczał, ten będzie nazwany wielkim w Królestwie Niebios" [Mat. 5:19]

Czyń i nauczaj przykazań, a będziesz wielkim w Królestwie Niebios. A jeśli chcesz być nazwanym najmniejszym w Królestwie Niebios, to znieś przykazania i zastąp je miłością. A potem zapisz się do sekty "Rodzina Miłości".

Ostatnio edytowano Pt gru 14, 2007 12:53 am przez Smok Wawelski, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 12:50 am 

Lash napisał(a):

tylko sam JHWH tak powiedział...

Kpł 20:7-8 BT "Uświęćcie się więc i bądźcie świętymi, bo Ja jestem święty. Ja, Pan, Bóg wasz! Będziecie strzec ustaw moich i wykonywać je. Ja jestem Pan, który was uświęca!"

Ez 20:11-12 BT "Dałem im moje prawa i obwieściłem moje nakazy, które gdy człowiek zachowa, żyć będzie. Dałem im także szabaty, aby były znakiem między Mną a nimi, aby poznano, że Ja jestem Pan, który ich uświęca."

to taka mała dygresyjka, co do tego, że "nie ma zdania w Biblii, że PRAWO nas uświęca", w kontekście norm postępowania przed Bogiem

Lash napisał(a):
Jeżeli kobieta ma upławy, to jest krwawienie miesięczne ze swojego ciała, to pozostanie siedem dni w swojej nieczystości. Każdy, kto jej dotknie, będzie nieczysty aż do wieczora. (Ks. Kapłańska 15:19, Biblia Tysiąclecia)

bardzo higieniczna zasada, zwłaszcza jeśli chodzi o powstrzymywanie się przed współżyciem w tym czasie, polecam pokornemu rozważeniu

a czy Ty stosujesz poniższe zasady w Twoim życiu:

"(19) Dlatego ja sądzę, że nie należy nakładać ciężarów na pogan, nawracających się do Boga, lecz napisać im, aby się wstrzymali od pokarmów ofiarowanych bożkom, od nierządu, od tego, co uduszone, i od krwi (...) (27) Wysyłamy więc Judę i Sylasa, którzy powtórzą wam ustnie to samo. (28 ) Postanowiliśmy bowiem, Duch Święty i my, nie nakładać na was żadnego ciężaru oprócz tego, co konieczne. (29) Powstrzymajcie się od ofiar składanych bożkom, od krwi, od tego, co uduszone, i od nierządu. Dobrze uczynicie, jeżeli powstrzymacie się od tego. Bywajcie zdrowi!(...)

Dz 21:25 "Co zaś do pogan, którzy uwierzyli, posłaliśmy im na piśmie polecenie, aby powstrzymali się od pokarmów ofiarowanych bożkom, od krwi, od tego, co uduszone, i od nierządu." [Dz.Ap. 15:19-29; 21:25 BT]

spożywasz krew?
spożywasz pokarmy przeznaczone dla bożków?
spożywasz to, co uduszone?
powstrzymujesz się od nierządu?

:D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 8:28 am 

Lash napisał(a):
poszukiwacz prawdy napisał(a):
-------------------------------------------------------------------------------------
Do Lash i izraelity :
Dykusja dla dyskusji mnie nie interesuje . Napisałem co napisałem . Wiem co mi Bóg pokazał . Trwam w tym co wiem , a jeżeli o czymś inaczej myślę to Bóg mi to objawi .
W sumie kazdy z nasz moze to powiedziec ......

Powiedzieć może każdy , ale nie każdy potrafi to zrobić .

List św. Jakuba 1:22
A bądźcie wykonawcami Słowa, a nie tylko słuchaczami, oszukującymi samych siebie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 10:57 am 

Cytuj:
izraelita :

Czyzby brat sie obrazil? Nie mialem zamiaru obrazac. Chcialem wskazac co moim zdaniem jest pycha gdy myslimy o wypelnianiu zakonu.

Nie nie obrażam się . Czułem potrzebę podzielenia sie tym co Bóg mi pokazał . To wszystko . Nie muszę i nie mam zamiaru nikogo przekonywać . To zadanie Ducha Świętego .

List św. Jakuba 3:13-18
13 Czy jest między wami ktoś mądry i rozumny? Niech to pokaże przez dobre postępowanie uczynkami swymi, nacechowanymi łagodnością i mądrością.
14 Jeśli jednak gorzką zazdrość i kłótliwość macie w sercach swoich to przynajmniej nie przechwalajcie się i nie kłamcie wbrew prawdzie.
15 Nie jest to mądrość, która z góry zstępuje, lecz przyziemna, zmysłowa, demoniczna.
16 Bo gdzie jest zazdrość i kłótliwość, tam niepokój i wszelki zły czyn.
17 Ale mądrość, która jest z góry, jest przede wszystkim czysta, następnie miłująca pokój, łagodna, ustępliwa, pełna miłosierdzia i dobrych owoców nie stronnicza, nie obłudna.
18 A owoc sprawiedliwości bywa zasiewany w pokoju przez tych, którzy pokój czynią.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 11:10 am 

Lash napisał(a):
Czy Pawel ZPARL sie Jezusa! Wyrzekl jego Ofiary? Dla niego TO PORPROSTU NIE MA ZNACZENIA. Bo aby pozyskac Ludzi dla Ewangelii stal sie niczym zyd dla zydow!

A czy w tym tekście chodziło o pozyskanie kogokolwiek dla Ewangelii? Czy może o publiczne potwierdzenie, że Paweł nie naucza odstępstwa od Mojżesza? Przeczytajmy:

"A gdy przybyliśmy do Jerozolimy, bracia przyjęli nas radośnie. Nazajutrz zaś poszedł Paweł z nami do Jakuba, a gdy przybyli wszyscy starsi, pozdrowiwszy ich, wyłożył im szczegółowo, czego Bóg dokonał wśród pogan przez jego służbę. A oni, gdy to usłyszeli, chwalili Boga i powiedzieli mu: Widzisz, bracie, ile to jest tysięcy Żydów, którzy uwierzyli, a wszyscy gorliwie trzymają się zakonu; o tobie jednak powiedziano im, że wszystkich Żydów, którzy żyją między poganami, nauczasz odstępstwa od Mojżesza, mówiąc, żeby nie obrzezywali dzieci ani też nie zachowywali zwyczajów. Co tu robić? Z pewnością usłyszą, że przyszedłeś. Zrób więc to, co ci mówimy: Jest między nami czterech mężów, którzy uczynili ślub; weź ich, poddaj się wraz z nimi oczyszczeniu i pokryj za nich koszty, aby mogli ostrzyc głowy; wtedy wszyscy poznają, że to, co im o tobie powiedziano, nie odpowiada prawdzie, lecz że i ty sam przestrzegasz zakonu. Co się zaś tyczy pogan, którzy uwierzyli, wysłaliśmy na piśmie nasze zalecenie, aby się wystrzegali rzeczy ofiarowanych bałwanom i krwi, i tego, co zadławione, i nierządu. Wówczas Paweł, wziąwszy owych mężów, poddał się wraz z nimi oczyszczeniu następnego dnia i wszedł do świątyni, zgłaszając zakończenie dni oczyszczenia i czas złożenia ofiary za każdego z nich" [Dz. Ap. 16-26]

Czy uważasz, że Paweł okłamał własnych braci w Chrystusie, pokazującv wszystkim, że przestrzega zakonu? Oni mu powiedzieli, żeby pokazał publicznie, że przestrzega zakonu, a on to zrobił nieszczerze? Czyli był po prostu obłudnikiem? Paweł publicznie pokazał, że nie naucza odstępstwa od Mojżesza. Kogo okłamał? Siebie samego? Braci w Chrystusie? Czy pozostałych Żydów?

Uwazam ze Pawel w Chrystusie wypelnil Prawo. Dla niego nie bylo obrzezanie czy nie wazne w Chrystusie sa to smieci!
Pawel nie klamie. Jesli tego typu uczynki byly by wiazace Pawel POKLADALBY ufnosc w innych Ofiarach niz Chrystus. Zobacz co On robi Oglasza koniec oczyszczenia i czas ofairy za kazego z nich.
Dlatego zadalem ci pytanie. Czy Pawel czyniac to WIERZY w te ofiary ze zwierzat!
Bo Pawel nie lamie Prawa. Kto kocha wypelnil Prawo. ale milosc to nie uczynki Prawa o tym pisze Pawel 1 kor 13. Tak samo jak jedzenie czy nie jedzenie miesa ofiarowanego blawanom NIE MA ZNACZENIA / wg prawa ma / Tak samo jak czystosc zwierzat czy tez nieczystos nie ma znaczenia tak i to. Jednak ze wzgeldu na slabych Pawel Czyni to.

Jesli jest inaczej to prosze o odpowiedz dlaczego Pawel bierze udzial w skladaniu ofiary innej niz JEZUS. BO DO TEGO SPROWADZILA SIE WIERNOSC PAWLA PRAWU MOJZESZA w tym tekscie! to jest napisane! Do doprowadzenia do zlozenia ofiary.

Lash napisał(a):
Przepraszam, ale czy Ty naprawdę wierzysz w to, co tutaj napisałeś? Przecierz ta droga szli zydzi wieki cale. Oni STALE poprawiali i uszczegolowaiali Prawo! Jezus mowi KOCHAJ to wypelnienie prawa.

Czyli Jezus w Mat. 5:17-43 mówił tylko "kochaj", tak? I nie wypowiadał żadnych przykazań? Daj spokój. Nie walcz z tekstem Biblii tak zawzięcie, bo to nie ma sensu.

Co to znaczy tylko kochaj.! Czy kochaj to glupawe uczucie nastolatki? Czy podstawa relacji z Ojcem? Bedziesz Miloswal Boga ... a blizniego ... Mowi Pan TO CZYN a bedziesz zbawiony. Czy wg ciebie Jezus mowi /jesli prawo = milosc/ czyn Prawo a bedziesz zbawiony!? Bo do tego sie to sprowadza!
Milosc to nowy Charakter, nowe serce, nowe zycie, owoc Ducha Sw. Jezus powiedzial przykazanie.
Popatrz jak jan podaje:
(34) Przykazanie nowe daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak Ja was umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie.
(Ew. Jana 13:34, Biblia Tysiąclecia)
(15) Jeżeli Mnie miłujecie, będziecie zachowywać moje przykazania. (Ew. Jana 14:15, Biblia Tysiąclecia)
(21) Kto ma przykazania moje i zachowuje je, ten Mnie miłuje. Kto zaś Mnie miłuje, ten będzie umiłowany przez Ojca mego, a również Ja będę go miłował i objawię mu siebie. (Ew. Jana 14:21, Biblia Tysiąclecia)
(10) Jeśli będziecie zachowywać moje przykazania, będziecie trwać w miłości mojej, tak jak Ja zachowałem przykazania Ojca mego i trwam w Jego miłości. (Ew. Jana 15:10, Biblia Tysiąclecia)
(12) To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem. (Ew. Jana 15:12, Biblia Tysiąclecia)

Jezus mowi o SWOICH przykzaniach Bo on wypelnil przykazania Ojca. Jego przykazaniem jest KOchaj Blizniego por 1 jan 4.21 i 1 jan 5.3. Dlatego Piotr nie mowi o Prawie w drodze wzrostu ale o milosci;
2 Ptr 1.5-9.
Milosc Bowiem nie jest PRAWEM ale owocem Ducha przeciwko milosci nie ma PRAWA. Gal 5.22-23

Lash napisał(a):
Jelsi milosc = Prawo wtedy to co wyryte w kamieniu jest sluzba zyciu a nie smierci. Te nie raczyles sie ustosunkowac

Służba śmierci to było STARE PRZYMIERZE, a nie Prawo.

"A taką ufność mamy przez Chrystusa ku Bogu, nie jakobyśmy byli zdolni pomyśleć coś sami z siebie i tylko z siebie, lecz zdolność nasza jest z Boga, który też uzdolnił nas, abyśmy byli sługami nowego przymierza [diatheke], nie litery, lecz ducha, bo litera zabija, duch zaś ożywia" [II Kor. 3:4-6]
"Lecz umysły ich otępiały. Albowiem aż do dnia dzisiejszego przy czytaniu starego przymierza [diatheke] ta sama zasłona pozostaje nie odsłonięta, gdyż w Chrystusie zostaje ona usunięta" [II Kor. 3:14]

Czekam na podanie tresci starego przymierza. Bo mnie Pismo poucza ze PRAWO bylo tym przymierzem: (27) Pan rzekł do Mojżesza: Zapisz sobie te słowa, gdyż na podstawie tych słów zawarłem przymierze z tobą i z Izraelem. (28) I był tam Mojżesz u Pana czterdzieści dni i czterdzieści nocy, i nie jadł chleba, i nie pił wody. I napisał na tablicach słowa przymierza - Dziesięć Słów. (29) Gdy Mojżesz zstępował z góry Synaj z dwiema tablicami Świadectwa w ręku, nie wiedział, że skóra na jego twarzy promieniała na skutek rozmowy z Panem.
(13) Oznajmił wam swe przymierze, gdy rozkazał wam pełnić Dziesięć Przykazań i napisał je na dwóch tablicach kamiennych.(14) W tym czasie rozkazał mi Pan uczyć was praw i nakazów, byście je pełnili w kraju, do którego wchodzicie, by objąć go w posiadanie (Ks. Powt. Prawa 4:13, Biblia Tysiąclecia)

Lash napisał(a):
W kamieniu było wyryte Stare Przymierze [V Mojż. 4:13], a nie Prawo. Prawo zostało spisane w Księdze Prawa [V Mojż. 31:24-26]. Stare Przymierze było służbą śmierci, a Nowe Przymierze jest służbą ducha. Prawo jest wieczne i niezmienne - w Nowym Przymierzu zostało nawet pogłębione poprzez interpretację Mesjasza, włożone w umysły i wypisane na sercach uczestników Nowego Przymierza [Hebr. 8:10]. Jeśli Prawo jest Twoim wrogiem, to lepiej uważaj.
"Ktokolwiek by tedy rozwiązał jedno z tych przykazań najmniejszych i nauczałby tak ludzi, najmniejszym będzie nazwany w Królestwie Niebios; a ktokolwiek by czynił i nauczał, ten będzie nazwany wielkim w Królestwie Niebios" [Mat. 5:19]
Czyń i nauczaj przykazań, a będziesz wielkim w Królestwie Niebios. A jeśli chcesz być nazwanym najmniejszym w Królestwie Niebios, to znieś przykazania i zastąp je miłością. A potem zapisz się do sekty "Rodzina Miłości".

Smoku to jest towja milosc? Obrazanie sekta rodzina milosci? Czy ty jestes apostolem ;) Prawo jest wieczne i niezmienne ale do uzycia odpowiednio dla rozputnikow itp a nie do usprawiedliwionych.
PS. czy mozesz nabrac zywczaju uprzejmego i odpowiadac na zadane pytania?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 11:24 am 

ani_isza napisał(a):
Lash napisał(a):

tylko sam JHWH tak powiedział...

Kpł 20:7-8 BT "Uświęćcie się więc i bądźcie świętymi, bo Ja jestem święty. Ja, Pan, Bóg wasz! Będziecie strzec ustaw moich i wykonywać je. Ja jestem Pan, który was uświęca!"
Ez 20:11-12 BT "Dałem im moje prawa i obwieściłem moje nakazy, które gdy człowiek zachowa, żyć będzie. Dałem im także szabaty, aby były znakiem między Mną a nimi, aby poznano, że Ja jestem Pan, który ich uświęca."

Zachowuj Prawa a bedziesz Zyc! powodzenia :(.
Pawel:
(11) A że w Prawie nikt nie osiąga usprawiedliwienia przed Bogiem, wynika stąd, że sprawiedliwy z wiary żyć będzie. (12) Prawo nie opiera się na wierze, lecz /mówi/: Kto wypełnia przepisy, dzięki nim żyć będzie.

Dokladnie zniesz owoc oparcia sie o Prawo. :(

ani_isza napisał(a):
to taka mała dygresyjka, co do tego, że "nie ma zdania w Biblii, że PRAWO nas uświęca", w kontekście norm postępowania przed Bogiem

NAS nie uswieca. Izraela przed Jezusem - Tak. Trudno zrozumiec!

ani_isza napisał(a):
Lash napisał(a):
Jeżeli kobieta ma upławy, to jest krwawienie miesięczne ze swojego ciała, to pozostanie siedem dni w swojej nieczystości. Każdy, kto jej dotknie, będzie nieczysty aż do wieczora. (Ks. Kapłańska 15:19, Biblia Tysiąclecia)

bardzo higieniczna zasada, zwłaszcza jeśli chodzi o powstrzymywanie się przed współżyciem w tym czasie, polecam pokornemu rozważeniu

Rozuemie ze twoj maz podajac ci reke jest nieczysty. w Pracy i w ogole tak? Nie bardzo mozecie zblizac sie do Boga jako nieczysci.

ani_isza napisał(a):
a czy Ty stosujesz poniższe zasady w Twoim życiu:

"(19) Dlatego ja sądzę, że nie należy nakładać ciężarów na pogan, nawracających się do Boga, lecz napisać im, aby się wstrzymali od pokarmów ofiarowanych bożkom, od nierządu, od tego, co uduszone, i od krwi (...) (27) Wysyłamy więc Judę i Sylasa, którzy powtórzą wam ustnie to samo. (28 ) Postanowiliśmy bowiem, Duch Święty i my, nie nakładać na was żadnego ciężaru oprócz tego, co konieczne. (29) Powstrzymajcie się od ofiar składanych bożkom, od krwi, od tego, co uduszone, i od nierządu. Dobrze uczynicie, jeżeli powstrzymacie się od tego. Bywajcie zdrowi!(...)

Dz 21:25 "Co zaś do pogan, którzy uwierzyli, posłaliśmy im na piśmie polecenie, aby powstrzymali się od pokarmów ofiarowanych bożkom, od krwi, od tego, co uduszone, i od nierządu." [Dz.Ap. 15:19-29; 21:25 BT]

ani_isza napisał(a):
spożywasz krew?
jak sie skalecze.
ani_isza napisał(a):
spożywasz pokarmy przeznaczone dla bożków? /quote]
Jak Pawel opisal w 1 kor
ani_isza napisał(a):
spożywasz to, co uduszone?

W szybkowarze. /nie wiem nie wydaja certyfikatu czy nie udusili kurczaka/ czy Ty starasz sie o takie certyfikaty kupujac mieso! ?
ani_isza napisał(a):
powstrzymujesz się od nierządu? :D

Jak najbardziej jestem wierny, i kocham zone, i brzydze sie tym co ma pozor zla to jest milosc.

Odpowiedz mi O Pani prosze:
Czy ty natomiast jestes tu :
(5) Lecz niektórzy nawróceni ze stronnictwa faryzeuszów oświadczyli: Trzeba ich obrzezać i zobowiązać do przestrzegania Prawa Mojżeszowego.
Czy tu:
(10) Dlaczego więc teraz Boga wystawiacie na próbę, wkładając na uczniów jarzmo, którego ani ojcowie nasi, ani my sami nie mieliśmy siły dźwigać.
(19) Dlatego ja sądzę, że nie należy nakładać ciężarów na pogan, nawracających się do Boga ... (21) [b]Mojżesz bowiem od dawien dawna ma po miastach takich, którzy go opowiadają, gdyż czyta się go w synagogach w każdy sabat[/b]....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 11:44 am 

W kwesti formalnej Smoku
ty 535 slow
Ja 580 slow
nie liczac cytatow oponenta

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 12:01 pm 

Lash napisał(a):
Uwazam ze Pawel w Chrystusie wypelnil Prawo. Dla niego nie bylo obrzezanie czy nie wazne w Chrystusie sa to smieci!
Pawel nie klamie. Jesli tego typu uczynki byly by wiazace Pawel POKLADALBY ufnosc w innych Ofiarach niz Chrystus. Zobacz co On robi Oglasza koniec oczyszczenia i czas ofairy za kazego z nich.
Dlatego zadalem ci pytanie. Czy Pawel czyniac to WIERZY w te ofiary ze zwierzat! Bo Pawel nie lamie Prawa. Kto kocha wypelnil Prawo. ale milosc to nie uczynki Prawa o tym pisze Pawel 1 kor 13. Tak samo jak jedzenie czy nie jedzenie miesa ofiarowanego blawanom NIE MA ZNACZENIA / wg prawa ma / Tak samo jak czystosc zwierzat czy tez nieczystos nie ma znaczenia tak i to. Jednak ze wzgeldu na slabych Pawel Czyni to.

Jesli jest inaczej to prosze o odpowiedz dlaczego Pawel bierze udzial w skladaniu ofiary innej niz JEZUS. BO DO TEGO SPROWADZILA SIE WIERNOSC PAWLA PRAWU MOJZESZA w tym tekscie! to jest napisane! Do doprowadzenia do zlozenia ofiary.

Jeśli Paweł nie kłamie, to znaczy że publicznie i szczerze przyznaje, że nie naucza odstępstwa od Mojżesza, zgodnie z tym, o co prosili go jego bracia w Chrystusie w Jerozolimie. Tak czy nie?

Paweł zrobił to ze względu na swoich odrodzonych braci w Chrystusie, żeby im pokazać, że on tak jak oni żyje według zakonu. Tak czy nie?

Nie manipuluj tekstem. Paweł nic nie ogłasza, tylko "poddał się wraz z nimi oczyszczeniu następnego dnia i wszedł do świątyni, zgłaszając zakończenie dni oczyszczenia i czas złożenia ofiary za każdego z nich" [Dz. 21:26]. Czyli postąpił dokładnie według przykazań Prawa Mojżeszowego, poddając się oczyszczeniu wodą oczyszczenia w świątyni i zgłaszając kapłanowi zakończenie ślubu nazyreatu czterech mężów.

Paweł przyznał się do tego, że ślub nazyreatu jako przykazanie jest dla niego aktualny i pokrył koszty ofiary złożonej przez czterech mężczyzn, którzy ten ślub złożyli. Tak czy nie?

Paweł sam złożył ślub nazyreatu, a po zakończeniu ślubu zgodnie z Prawem Mojżeszowym dał sobie ogolić głowę [Dz. Ap. 18:18]. Tak czy nie?

Paweł po swoim nowym narodzeniu przestrzegał świąt żydowskich jak Pascha [I Kor. 5:7-8] i Zielone Święta [Szawuot] [I Kor. 16:8]. Tak czy nie?

Kiedy pogodzisz się z tekstem Biblii i podejdziesz do niego z większą pokorą, to zaczniemy rozmawiać o tym, dlaczego Paweł szczerze żył według Prawa, nie nauczał odstępstwa od Mojżesza, a jednak był odrodzony i pełen Ducha. Jedno nie przeszkadzało drugiemu.

Jezus w Mat. 5:17-43 pogłębił przykazania Tory i podał je - od tego nie uciekniesz. Tutaj również przydałoby się okazać więcej pokory wobec tekstu.

Lash napisał(a):
Czekam na podanie tresci starego przymierza. Bo mnie Pismo poucza ze PRAWO bylo tym przymierzem

No to źle zrozumiałeś Pismo. Przymierze zostało zapisane na kamiennych tablicach, a Prawo w księdze. Przymierze nie jest tożsame z Prawem. Znowu manipulujesz tekstem, który pogrubiłeś. Bóg oznajmił Przymierze w tym samym czasie, w którym nadał Prawo, ale Dziesięć Słów to było przymierze i tablice świadectwa zawarcia Przymierza zostały złożone w Skrzyni Świadectwa zawarcia Przymierza. Księga Prawa została położona z boku skrzyni.

Jeśli chodzi o treść Przymierza, to jest ona zapisana na przestrzeni kilku ksiąg, a powtórzona w V Księdze Możeszowej. Dziesięć słów na tablicach kamiennych to był fizyczny znak lub symbol zawarcia umowy, na którym dokładnie zapisano prawdopodobnie pierwsze słowa Dziesięci Przykazań. Struktura i zawartość samego Przymierza była zgodna z zawieraną na Bliskim Wschodzie w tamtych czasach. Jej dokładny opis w Starym Przymierzu znajdziesz tutaj:

http://www.jezus-izrael-zydzi.pl/htm/ar ... mierze.pdf

Prawo jest wieczne i niezmienne. Jezus dokładnie tak o nim mówił, a nawet je pogłębił. Ani Jezus, ani Paweł ani apostołowie nie myśleli na temat Prawa tego, co Ty. Mówiąc o pogłębionych przykazaniach Tory Jezus powiedział:

A o miłości mówił swoja drogą. Zresztą Jego przykazania o miłości wywodzą się z Tory.

Wykaż mniej agresji, mniej pewności siebie, a więcej pokory wobec tekstu. Wtedy napewno się dogadamy. :)

I jeszcze rada: Nigdy nie przestań się uczyć i nie myśl sobie, że już wszystko wiesz.

"Jeśli kto mniema, że coś poznał, jeszcze nie poznał, jak należało poznać" [I Kor. 8:2]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 12:48 pm 

Lash napisał(a):
W kwesti formalnej Smoku
ty 535 slow
Ja 580 slow

LICZYŁEŚ :?: :shock:

Udany egzemplarz z Ciebie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 1:13 pm 

Lash napisał(a):
Dlatego zadalem ci pytanie. Czy Pawel czyniac to WIERZY w te ofiary ze zwierzat! Bo Pawel nie lamie Prawa. Kto kocha wypelnil Prawo. ale milosc to nie uczynki Prawa o tym pisze Pawel 1 kor 13. Tak samo jak jedzenie czy nie jedzenie miesa ofiarowanego blawanom NIE MA ZNACZENIA / wg prawa ma / Tak samo jak czystosc zwierzat czy tez nieczystos nie ma znaczenia tak i to. Jednak ze wzgeldu na slabych Pawel Czyni to.

Jeśli Paweł nie kłamie, to znaczy że publicznie i szczerze przyznaje, że nie naucza odstępstwa od Mojżesza, zgodnie z tym, o co prosili go jego bracia w Chrystusie w Jerozolimie. Tak czy nie?

Czy Milosc JEST ODSTEPSTWEM! Czy Pawel mowiac obrzeznia oddziela od Chrystusa nie nauczal WBREW Mojzeszowi!
Paweł zrobił to ze względu na swoich odrodzonych braci w Chrystusie, żeby im pokazać, że on tak jak oni żyje według zakonu. Tak czy nie?

Tak bo sa slabi. Porownaj ogloszenie Jerozlimskie.
- nie jedzcie to co ofiarowano balwanom ... Dzieje 15.20
por 1 kor 8.
Pawel Nie bedzie jadl miesa aby nie gorszyc braci. nie mowi dlatego ze tak uzgodniono w Jerozolimie. Ba wrecz nawet mowi ze to jest kompletnie niewazne jesli brat sie nie gorszy.

Wykonuje wiec uczynki prawa nie pokladajac w nich ufnosci bo nie maja znaczenia.

Tera Ty odpowiedz czy Pawel wierzy ze woda oczyszcza.

Nie manipuluj tekstem. Paweł nic nie ogłasza, tylko "poddał się wraz z nimi oczyszczeniu następnego dnia i wszedł do świątyni, zgłaszając zakończenie dni oczyszczenia i czas złożenia ofiary za każdego z nich" [Dz. 21:26]. Czyli postąpił dokładnie według przykazań Prawa Mojżeszowego, poddając się oczyszczeniu wodą oczyszczenia w świątyni i zgłaszając kapłanowi zakończenie ślubu nazyreatu czterech mężów.

Tak oddaje to biblia poznaska "oglosil" inne przeklady "powiadomil" "oznajmil" wiec nieczym nie manipuluje. to raczej Ty probujesz przypisac latke ... To taka milosc? i Prawosc? mowiac po Twojemu!
Powiedz jakie to ma znaczenie w Chrystusie.

Paweł przyznał się do tego, że ślub nazyreatu jako przykazanie jest dla niego aktualny i pokrył koszty ofiary złożonej przez czterech mężczyzn, którzy ten ślub złożyli. Tak czy nie?

NIE przyznal ze aby niegorszyc slabych - w tych co prawo jeszcze nie obumarlo bedzie to robil 1 kor 8

Paweł sam złożył ślub nazyreatu, a po zakończeniu ślubu zgodnie z Prawem Mojżeszowym dał sobie ogolić głowę [Dz. Ap. 18:18]. Tak czy nie?

I co stal sie swiety? co mu to dalo w Chrystusie? Zyskal cos? Czy poprostu pokazal braciom kocham was! i dla was stane sie jak zyd! Bo obrzezanie nie ma znaczenia!

Paweł po swoim nowym narodzeniu przestrzegał świąt żydowskich jak Pascha [I Kor. 5:7-8] i Zielone Święta [Szawuot] [I Kor. 16:8]. Tak czy nie?

jak Pasche? czy zabijal baranka jak mowi Prawo? Krzyzowal powtornie Pana? Jak je obchodzil? czy nie celebryjac Chrystusa? czy wg starego Przymierza piekla chleby i jadl baranki?

Piecdziesuitniace obchodzil? czy podaje to jako kalendarz punkt w czasie. czy mowi tam Przestrzegam zapisow prawa? bede je celebrowal? GDZIE?
8 ) W Efezie pozostanę aż do Świąt Pięćdziesiątnicy
Kto wciska w tekst?

Kiedy pogodzisz się z tekstem Biblii i podejdziesz do niego z większą pokorą, to zaczniemy rozmawiać o tym, dlaczego Paweł szczerze żył według Prawa, nie nauczał odstępstwa od Mojżesza, a jednak był odrodzony i pełen Ducha. Jedno nie przeszkadzało drugiemu.

Ja juz dawno przestalem sie klucic z Pismem i dlatego ze przyjalem je odrzucam wciskanie w tekst slow ze Pawel niby obchodzil piecdziestnice /1 kor 16.8/

Jezus w Mat. 5:17-43 pogłębił przykazania Tory i podał je - od tego nie uciekniesz. Tutaj również przydałoby się okazać więcej pokory wobec tekstu.

Gdzie mowi ze poglebil? Mowi powiedziano nie zbaijaj. a ja ci mowie - nie gniewaj sie nawet. 1 kor 13.5
Powiedziano nie cudzoloz a ja ci mowie nie mysli zlego. 1 kor 13.5
klocisz sis z bratem a ja ci mowie - tan komu wiecej wybaczono wiecej kocha
mozesz dawac list rozwodowy - wiernosc gal 5.22-23
Czy Prawo to milosc? NIE. Ale Milosc wypelnia Prawo.

Lash napisał(a):
Czekam na podanie tresci starego przymierza. Bo mnie Pismo poucza ze PRAWO bylo tym przymierzem

No to źle zrozumiałeś Pismo. Przymierze zostało zapisane na kamiennych tablicach, a Prawo w księdze. Przymierze nie jest tożsame z Prawem. Znowu manipulujesz tekstem, który pogrubiłeś. Bóg oznajmił Przymierze w tym samym czasie, w którym nadał Prawo, ale Dziesięć Słów to było przymierze i tablice świadectwa zawarcia Przymierza zostały złożone w Skrzyni Świadectwa zawarcia Przymierza. Księga Prawa została położona z boku skrzyni.

Niczym nie manipuluje. To ty manipulujesz probujac wciskac kit ze Przymierze nie zawieralo prawa. Przy kzadym bowiem przymierzu zawierane jest prawo jest to INEGRALNA czes przymierza. Przeczytaj sobie Powt 4.1-19 29.11-12
MOwi:(11) aby pod przysięgą wejść w przymierze z Panem, Bogiem twoim, jakie Pan, Bóg twój, dziś z tobą zawiera, (12) aby dziś ustanowić cię swoim ludem, a On będzie twoim Bogiem,

porownaj Wyjscia 20.2 uustanowieni dekalogu. Wiec co zaslona jest na tym jednym zdaniu? Bog nie jest Bogiem Izraela? TYLKO to byla tresc przymierza.
Dlaczego Autor Krolewkiej pisze
(12) [Stało się tak] dlatego, że nie słuchali głosu Pana, Boga swego, i przekroczyli Jego przymierze - wszystko, cokolwiek przykazał Mojżesz, sługa Pański. Nie słuchali tego ani nie spełniali. (2 Ks. Królewska 18:12, Biblia Tysiąclecia)
Odczytał głośno całą treść księgi przymierza, znalezionej w świątyni Pańskiej. (3) Następnie król stanął przy kolumnie i zawarł przymierze przed obliczem Pańskim, że pójdą za Panem, że będą przestrzegali Jego poleceń, przykazań i praw całym sercem i całą duszą, że w czyn zamienią słowa tego przymierza, spisane w tejże księdze. I cały lud przystąpił do przymierza. (2 Ks. Królewska 23:2-3, Biblia Tysiąclecia) czy to nie ksiega Prawa? Czy to nie Przwo bylo trescia przymierza.
por 2 krol 23.21
(8) Na wieki pamięta o swoim przymierzu, obietnicę dał dla tysiąca pokoleń. (Ks. Psalmów 105:8, Biblia Tysiąclecia) 4-te przykaznie.
Izaj 24.5 zlamali przymierze lamiac prawo
Jer 31.33 mowi o nowym przymierzu ze Prawo Boga bedzie w sercach
Jer 34.13 mowi o przymierzu jakie zawrl Bog i jest mowa i przykazaniu na temat niewolnikow! i wypuszczeniu ich.

Widzisz wiec ze Prawo jest integralna trescia Przymierza? czy dalej odrzcucasz SLowo Pana i wchodzisz pod jego przeklenstwo?
Ustosunkuj sie prosze chocby do jeremiasza.

Prawo jest wieczne i niezmienne. Jezus dokładnie tak o nim mówił, a nawet je pogłębił. Ani Jezus, ani Paweł ani apostołowie nie myśleli na temat Prawa tego, co Ty. Mówiąc o pogłębionych przykazaniach Tory Jezus powiedział:

A kto je rozwiazuje? KTO?

A o miłości mówił swoja drogą. Zresztą Jego przykazania o miłości wywodzą się z Tory. Wykaż mniej agresji, mniej pewności siebie, a więcej pokory wobec tekstu. Wtedy napewno się dogadamy. :)
Gdyby dal mi choc 15 % przykladu w tym czego sie domagasz to moze bysmy sie dogadali. ....

Ostatnio edytowano Pt gru 14, 2007 1:18 pm przez Lash, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 1:16 pm 

Agnostyk napisał(a):
Lash napisał(a):
W kwesti formalnej Smoku
ty 535 slow
Ja 580 slow

LICZYŁEŚ :?: :shock:
Udany egzemplarz z Ciebie :lol:
A dlaczego nie
jesli ktos jest slaby to moge to dla niego zrobic.
Ja nie liczylem
CTRL + C do worda i tam mi liczy sam :)

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1