www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 10:27 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 17, 2006 4:15 pm 

Oliwko

tak sobie obserwuje te wszystkie rozmowy o nauczaniu kobiety, o ufo itp, i tak sie zastanawiam dlaczego w Twoich odpowiedziach tyle złości, tyle zarzutów, tyle szarpaniny... przypominasz mi mnie sama gdy rzucałam sie jak dziecko:) broniąc ukochanych zabawek:)
pisze, bo pytania, ktore zadals Grazynie to pytania takze i do mnie...:) wciąż zachwyca mnie i troche ucisza swiadomosc tego, kim jestem w Jezusie, jak wielką milosć okazal mi Bog, jak ogromne jest Jego przebaczenie i milosierdzie dla mnie, jak niezglebione sa Jego mysli i Jego plany, takze te dotyczace mojego zycia. Ale kiedys wlasnie to kim JA jestem i co JA moge uczynic "w Nim" bylo dla mnie najwazniejsze i bylo moja modlitwa, i ambicja itd.... to zaprzatalo moje mysli a jak ktos sie nie zgadzal z moja (zwichrowana wowczas w wielu dziedzinach) teologia, to mu zarzucalam: ze jest niedojrzaly, ze nie umie przyjac objawienia od Ducha Swietego, ze gasi Ducha itp. tak jakbym ja conajmniej byla dojrzala :oops:
dlaczego musialam odrzucic te rzeczy jako smieci? bo te rzeczy a nie sam Chrystus byly moim zyskiem - moja radoscia, duma, chluba, w moim mniemaniu takze i podstawa do nauczania innych (o zgrozo! :cry: ) Dlatego. Ze im wiecej odkrywam cudownosci Bozego planu i jego misternej madrosci, im wiecej "swieci swiatlo poznania chwaly Bozej na obliczu Chrystusa" (2Kor.4,6b) tym bardziej wrasta w moim sercu to slowo "Mamy zas ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga byla owa przeogromna moc, a nie z nas" (jw. w.7). bedac umilowana Boga, jestem tez tylko naczyniem glinianym... Moc do zwyciestwa i wszystko inne jest z Boga a nie z nas, chocbysmy byli nie wiadomo jak dojrzalymi gigantami :lol: I to tej jest łaska:)
Pokorny i cichy......... wlasnie Jezus nie krzyczal wszystkim dookola, ze jest Bogiem, co On to nie moze uczynic i jaka wielka ma godnosc. Mowil to co Ojciec mowil i przekazywal to nie wszystkim, a i to w sposob niebezposredni.... Czasem my chrzescijanie (ja :oops: ) jestemy tacy glosni w oglaszaniu kim jestesmy............ i jaka wielka moc mamy.......... nie jestem przeciwna temu, by zyc w swiadomosci naszego synostwa i dziedzictwa itd, to jest niezwykłe.... tylko... czy na to patrzę i tym sie sycę?...
doswiadczylam na wlasnej skorze tych psychologicznych sztuczek w probach dowartosciowania mnie jako chrzescijanki. wydaje sie, jakby sam fakt bycia umilowanym przez BOGA byl niewystarczajacy... trzeba dodac do tego cala gamę naszych naturalnych zdolnosci, naszych praw ( :? ) itd... to jest psychologia... a moze i cos o wiele starszego :| chec bycia KIMS.........
"Dlatego też otzymując niewzruszone królestwo, trwajmy w łasce, a przez nią służmy Bogu z czcią i bojaźnią. Bóg nasz bowiem jest ogniem pochłaniającym". Heb.12,28-29

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 17, 2006 5:50 pm 

Cytuj:
Lisie przeszkadza ci ,że jestem kobieta ,przeszkadza ci ,że jestem stara ,co jeszcze ,twoja meskość obnazy?

A gdzie napisałem, że przeszkadza mi, ze jesteś kobietą, że jesteś stara?
Wyczytałaś to ze swojej Biblii, czy miałaś nowe objawienie?
Czytaj uważniej Słowo i posty forumowiczów, a nie będziesz zadawać niepoważnych pytań.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 17, 2006 9:31 pm 

Skoro Oliwka próbuje takie słowa wcisnąć Lisowi to odnoszę wrażenie,że to właśnie jej przeszkadza to,że jest kobietą i, że jest stara.
Kobiety,którym to nie przeszkadza są wyciszone i radują się tylko Panem,bo nie potrzebują szukać radości w sobie.
A jak szukają w sobie,to i się miotają,bo znajdują tylko swoją nieakceptowaną płeć lub wiek.
Dość dawno ,na początku swej bytności na tym forum pięknie na ten temat napisała Grażyna.
Oliwko,nie dziwię się,że wstydzisz się przyznać do jakiej społeczności należysz.Ja na twoim miejscu też bym się wstydził.

Jedidio,dziękuję. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 19, 2006 3:16 pm 

Jedidia :)

Tak pieknie napisałas o sobie ,odrzuciłas smiecie i teraz w twoim sercu "świeci światło

poznania chwałay Bożej i wzrasta w tobie słowo oskarbie w naczyniu glinianym i jesteś -jak

twierdzisz -tylko naczyniem glinianym. Nie wiem na czym polega twoja "pokora"
"
Cytuj:
Ale kiedys wlasnie to kim JA jestem i co JA moge uczynic "w Nim" bylo dla mnie

najwazniejsze i bylo moja modlitwa, i ambicja itd.... to zaprzatalo moje mysli a jak ktos

sie nie zgadzal z moja (zwichrowana wowczas w wielu dziedzinach) teologia, to mu

zarzucalam: ze jest niedojrzaly, ze nie umie przyjac objawienia od Ducha Swietego, ze gasi

Ducha itp. tak jakbym ja conajmniej byla dojrzala "
Zatem teraz nie jest dla ciebie najwazniejsze kim jesteś "w Nim" zapewne dlatego ,że

wazniejszy jest skarb-jesli dobrze cie pojmuje-?.

I dlaczego widzisz ,ze jest cos nie tak w głoszeniu tego, Kim On mnie W Sobie uczynił?
Według mnie Ważnejest jedno i drugie .Poniewaz musimy nawzajem byc zanurzeni W Sobie -taka

jest miłość
.
Kiedy On jest we mnie to znaczy ,że ja jestem Miejscem w którym On moze przebywać ,a to

moze stac sie tylko wtedy ,gdy powsciagne sie w sobie gdy sie unize.To tak jak Bóg sie

unizył i zrobił Miejsce W Sobie -unizył sie bym ja mogła być W Nim jako W Miejscu

Najswietszym za Zasłona Ciała Jego.Jego Ciało jest posrednikiem do tego co Duchowe jest

rozdzieleniem między tym swiatem a światem Ducha.Zasłona o której mówi Paweł ,ze lezy na

sercu-umysle tych ,którzy czytaja Mojzesza ta Zasłona to Ciało Jezusa o które sie potykaja

nie moga przebrnać jest to dla nich zgorszenie .

Jak nie mam sie radowac tym Skarbem jak nie mam o tym mówic ,czy mam milczeć bo bede

wysmiana ,?Ty, cos? uznałaś za śmiecie a świat uznaje za śmiecie takich jak ja ,co dzień nas

zabijaja-mówi Paweł maja nas jak omieciny.
Ty szarpałaś sie broniac swoich lalek ,o ile bardziej ja ,broniac Skarbu -powiesz ,ze Słowo

sie samo obroni ?jeśli tak to poco i za co gineli pierwsi głosiciele Prawdy ,Słowa JHWH
po co wyzbywali się swego mienia a nawet zycia .

Kiedy Jezus wyparł sie Siebie ,to po by dać mi Miejsce WSobie ,to jest Łaska
Bóg Objawia swoje tajemnice pokornym, unizonym a od szyderców jest daleko
.

Czy nie mam sie radowac ? On swymi tajemnicami ,które mi Objawia ,potwierdza ,że podobam sie Jemu ,ze pieczetuje moja wiare.To może wyglądac na pyche ,ale tylko w oczach cielesnych ludzi ,których serce jest nie obrzezane,ludzi ,którzy czuja wstret do Prawdy ,nie pragna jej Poznawac.
Kiedy mogę siedzieć jak Maria u Jego stóp i słuchac, słuchać,moge sie tym dzielic jak chlebem
.

Oczywiscie ,że Moc Zwyciestwa jest z Boga a nie z nas ,ale czy nie my jesteśmy więcej niz Zwycięscy ,czy uczeń nie ma być jak jego Mistrz ?a dojrzałość świadczy o tym ,że nie myśle jak niemowle jak osesek ,ale On może powiezyc mi Skarb ,którego nie zaprzepaszcze ,poniewaz dojrzały zna Wartośc Krwi Jezusa,która został wykupiony.

I właśnie dlatego. :)
Mądrośc Boza głosi sie wśród doskonałych,Mądrość tajemna i zakryta dla niemowoląt ,nie mających Ducha
.

Jezus wołał Wielkim Głosem ,KIM jest ,ale Słowo nie miało do nich dostępu ,dlatego nierozumieli o Kim mówi ,był pokorny i cichy i gorliwy o DOM Jego Imienia
.

Czy nie wiecie że Świątynia Ducha jestescie -?Kto niszczy Światynie ,tego zniszczy Bóg.
Kto sie was dotyka ,dotyka sie Źrenicy Oka Bożego,Pan Jezus powiedział ,ze świat Mnie nienawidzi i was bedzie nienawidził .

To pokora Jezusa sprawiła ,ze ukręcił sobie bicz i zrobił z niego urzytek. :shock:
Jedidia ,jesli my nie potrafimy świadczyc kim jestesmy W Nim ,to my niewiele mozemy i to jest własnie ten mur ,który postawili "wielcy"maluczkim i wciskaja im "ty?ty nawet nie mysl o tym ,to nie dla ciebie ?i tak sie zyje w duchowej anoreksji
.

Wiem ,że kiedy sie zobaczy Oczami Boga ,Kim jestem w Nim ,wtedy godnie mozna Głosić Dobra Nowine,tak jak to robili pierwsi Głosiciele .Paweł jest tego doskonałym świadkiem i świadectwem.>>>>>>.
Cytuj:
doswiadczylam na wlasnej skorze tych psychologicznych sztuczek w probach dowartosciowania mnie jako chrzescijanki. wydaje sie, jakby sam fakt bycia umilowanym przez BOGA byl niewystarczajacy... trzeba dodac do tego cala gamę naszych naturalnych zdolnosci, naszych praw ( ) itd... to jest psychologia... a moze i cos o wiele starszego chec bycia KIMS
"

Nie wiem co masz na mysli ,o jakich sztuczkach mówisz
a fakt bycia umiłowanym przez Boga ,zobowiazuje do Głoszenia Jego Miłości,moze nie potrafie tego robic przed kazdym ,bo cóz począc gdy stoi przed toba szyderca i drwi sobie z ciebie z tego co dla ciebie jest Najdrozsze z Tego ,którego Miłujesz .Język jego pełza po ziemi i czuje sie ,ze wypełnia wole Boża ,czy nie tak mówił Jeszua ,co Jemu zarzucali ,mówisz milczał , tak w tej ostatniej Drodze milczał ,ale Jego Milczenie było Wielkim Wołaniem :!:
Paweł powiedział "biada mi gdybym nie Głosił ,myslisz że za co był bity,za tolerancje za milczenie za ustepstwa Paweł Wiedział Kim jest W Mesjaszu i Głosił to ,az do łeż do bólu ,az nasmierć.

Słuzmy Bogu z czcia i Jego Bojaźnia.On jest Ogniem trawiacym,Amen.

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 19, 2006 5:35 pm 

Cytuj:
Czy nie mam sie radowac ? On swymi tajemnicami ,które mi Objawia ,potwierdza ,że podobam sie Jemu ,ze pieczetuje moja wiare.To może wyglądac na pyche ,ale tylko w oczach cielesnych ludzi ,których serce jest nie obrzezane,ludzi ,którzy czuja wstret do Prawdy ,nie pragna jej Poznawac.

Odnoszę wrażenie, że znalazłaś na UP wiernych słuchaczy Twoich tajemnic. Z Twojej twórczości wynika, że większość z nich, to cieleśni ludzie, o nieobrzezanych sercach. Wszak, jak mogą wątpić w prawdziwość Twoich tajemnic:
Syn Boży nie otrzymał ciała od Marii, a kobiecie wolno wykładać doktrynę w kościele.

To nie pycha, raczej naiwne przekonanie, że znającym Słowo można wciskać kity o osobistych objawieniach, które nie podlegają zewnętrznej weryfikacji. Zaś, kto śmie je podważać jest szydercą depczącym Prawdę i prześladującym maluczkich, co złapali Pana Boga za nogi i wszystko wiedzą najlepiej, bo im Duch prosto do uszu kładzie. A reszta niech milczy i łaskawie słucha. Jakoś nie ufam przebierańcom, którzy nawet wyznać nie chcą, z jakiej społeczności przychodzą. :twisted:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 19, 2006 10:37 pm 

Słusznie prawisz.No cóż,Lisie,klasyczne to wszystko i typowe.Jak od jednej sztancy.
Typowe ululanie człowieka wierzącego przez ducha zwodniczego.Zapewnić go o jego wyjątkowości i jedyności jego objawień+ uprzedzenie,że będzie się atakowanym,ale nie ma się co tym przejmować bo to nieduchowi cieleśniacy.
A potem taki duch może wciskać biedakowi,co tylko chce.
Nawet to,że ''prawdy objawione'' nie koniecznie muszą zgadzać się z Biblią.
Znam to.Ta sama postawa(mi więcej objawiono,więc i rozumię więcej=mam szcególną misję do wypełnienia,a przecież Pan nie wybrał by byle kogo do takiej misji).
Te same sposoby rozumowania i argumentowania(nie zrażaj się sprzeciwami-prawdzie zawsze się będą sprzeciwiać,szczególnie wierzący).
Też tak mniałem przez parę lat.
Pan mnie wyzwolił!!! :D
Więc i dla Oliwki jest szansa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 8:39 am 

Oliwka :)

Cytuj:
Tak pieknie napisałas o sobie ,odrzuciłas smiecie i teraz w twoim sercu "świeci światło

poznania chwałay Bożej i wzrasta w tobie słowo oskarbie w naczyniu glinianym i jesteś -jak

twierdzisz -tylko naczyniem glinianym. Nie wiem na czym polega twoja "pokora"

zastanawiam sie czy wiesz na czym polega skladanie swiadectwa ? :lol: uczę się, co to znaczy by "uciszyć się i poznać, że Pan jest Bogiem" (Ps.46,11). wydaje mi się, że pokory będę uczyć się całe życie:)

Cytuj:
Zatem teraz nie jest dla ciebie najwazniejsze kim jesteś "w Nim" zapewne dlatego ,że

wazniejszy jest skarb-jesli dobrze cie pojmuje-?.

na wszystko jest miejsce:) i na radość z tego, kim jestem W Jezusie i z tego, KIM ON jest dla mnie, we mnie i przeze mnie:)

"Przez Niego bowiem jesteście w Chrystusie Jezusie, który stał się dla nas mądrością od Boga i sprawiedliwością, i uświęceniem, i odkupieniem, aby, jak to jest napisane, w Panu się chlubił ten, kto się chlubi.
" 1Kor.1,30-31

a co jest skarbem? :lol:

Cytuj:
To pokora Jezusa sprawiła ,ze ukręcił sobie bicz i zrobił z niego urzytek. Shocked
Jedidia ,jesli my nie potrafimy świadczyc kim jestesmy W Nim ,to my niewiele mozemy i to jest własnie ten mur ,który postawili "wielcy"maluczkim i wciskaja im "ty?ty nawet nie mysl o tym ,to nie dla ciebie ?i tak sie zyje w duchowej anoreksji .

co do bicza, to możliwe, że była to bardziej gorliwość :lol: ((Jn.2,17)

Obawiam się, że mylisz dwie rzeczy:) "Wciskanie" komukolwiek "ze to nie dla niego" nie ma nic wspólnego z biblijnym uniżeniem i uznaniem swojej słabości i nieużyteczności. Ponieważ system tego świata promuje wielkość, samoświadomość i samorealizację, ewangelia Jezusa jest całkowicie inna: Bóg wybrał to, co słabe, głupie, co jest niczym w oczach świata, by okazać swoją mądrość i moc w uczynieniu tych ludzi swoim narzędziem. "Lecz Bogu niech będą dzięki za to, że pozwala nam zawsze zwyciężać w Chrystusie i roznosić po wszystkich miejscach woń Jego poznania (...) Wy jesteście listem naszym, pisanym w sercach naszych, listem, który znają i czytają wszyscy ludzie (...) A jeżeli dzieki Chrystusowi taką ufność w Bogu pokładamy, to nie dlatego, żebyśmy uważali, iż jesteśmy w stanie pomyśleć coś sami z siebie, lecz wiemy, że możność nasza jest z Boga." (2Kor.2,14/3,3/3,4-5)
Poczytaj sobie Dzieje Apostolskie, czy uczniowie głosili ludom pogańskim i Żydom to, kim są w Jezusie czy to, Kim jest Jezus!?!? :roll:
My mamy składać świadectwo o Jezusie. Nasze przemienione życie składa świadectwo wobec tego świata (1Pt.2,12). Wierzę, że jest miejsce na radość i dzielenie się naszą tożsamością - jest bowiem pełna chwały i nadziei - jestem tylko przeczulona na punkcie niewłaściwej hierarchii, która za najistotniejsże poznanie uważa "poznanie naszej tożsamości". Na ile poznaję Słowo Boże, wydaje mi się, że jest tam mowa o tym, by skupiać swój wzrok na Jezusie, na tym jaki ON jest, jakim jest Arcykapłanem, wstawiennikiem (czy orędownikiem, jak kto woli), jaka jest Jego miłość, głębia Jego uniżenia i ofiary, oraz nadzieja naszego zbawienia. "Główną zaś rzeczą w tym, co mówimy jest to, że mamy takiego arcykapłana, który usiadł po prawicy tronu Majestatu w niebie, jako sługa świątyni i prawdziwego przybytku, który zbudował Pan, a nie człowiek" Heb.8,1-2 Tematem numer 1 w naszym życiu niech będzie Jezus ponad wszystkim wywyższony... czy nasza tożsamość jest bardziej godna rozważania niż ON sam? Wierzę, że Bóg chce nas rozwijać i doprowadzać do dojrzałości, do podobieństwa do Jezusa... ale jak to kiedś ujął pewien chrześcijański pisarz Oswald Chambers: "jest tylko jeden sposób dojrzewania duchowego - koncentrowanie się na Bogu". :lol:

A co do duchowej anoreksji... :lol: Byłam kiedyś anorektyczką (wyzwolił mnie Jezus :D ) i to raczej nie polega na tym, że ktoś ci nie daje jeść... raczej sma odmawiasz sobie posiłku.... z obawy, że przestaniesz wyglądać idealnie bądź przeszkodzisz sobie na drodze do uzyskania idealnego wyglądu... Anoreksja kojarzy mi się z odmawianiem solidnych posiłków Słowa Bożego :lol: Z obawy, że jak zjem mięsko, to odkryję, że mleko było nieprawdziwe, lub że mięsko uniemożliwi mi cieszenie się smakiem mleka:) Dlatego jako duchowa anorektyczka wybieram pić tylko mleko... a żeby zanadto nie wbić się w pychę (tłuszczk) rozcieńczę je jeszcze wodą... :cry:

Trochę ironizuję... Sama kiedyś odmawiałam, gdy ktoś chciał mnie poczęstować mięsem... "Sorry, jestem wegetarianką". Sama się okradałam z radości :oops:

Cytuj:
Wiem ,że kiedy sie zobaczy Oczami Boga ,Kim jestem w Nim ,wtedy godnie mozna Głosić Dobra Nowine,tak jak to robili pierwsi Głosiciele .Paweł jest tego doskonałym świadkiem i świadectwem.

Oto jak Pwel głosił Dobrą Nowinę:
"Według drogi, nazywanej przez nich (Żydów) sektą, służę Bogu moich ojców, wierząc we wszystko, co napisane zostało w Prawie i u Proroków. Mam też w Bogu nadzieję, którą również oni mają, że nastapi zmartwychwstanie sprawideliwych i niesprawiedliwych. I sam usilnie się staram, aby mieć zawsze czyste sumienie wobec Boga i ludzi. (...) Lecz kiedy Paweł mówił o sprawiedliwoścxi i o wstrzemięźliwości i o przyszłym sądzie, Feliks przestraszony odpowiedział: Teraz możesz odejść (...)" Dz.Ap.24,14-16/25

"Następnie wszedł do synagogi i odważnie przemawiał przez trzy miesiące, rozprawiając i przekonując o królestwie Bozym" Dz.19,8

"Ja wam głoszę to, co czcicie, nie znając. Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką i nie odbiera posługi z rąk ludzkich, jak gdyby czegoś potrzebował, bo sam daje wszystkim życie i oddech, i wszystko. On z jednego /człowieka/ wyprowadził cały rodzaj ludzki, aby zamieszkiwał całą powierzchnię ziemi. Określił właściwie czasy i granice ich zamieszkania, aby szukali Boga, czy nie znajdą Go niejako po omacku. Bo w rzeczywistości jest On niedaleko od każdego z nas. (...) Nie zważając na czasy nieświadomości, wzywa Bóg teraz wszędzie i wszystkich ludzi do nawrócenia,

[/url]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 8:43 am 

cd.

dlatego że wyznaczył dzień, w którym sprawiedliwie będzie sądzić świat przez Człowieka, którego na to przeznaczył, po uwierzytelnieniu Go wobec wszystkich przez wskrzeszenie Go z martwych." Dz.17

raczej nie głosi tego, kim on jest.
:lol:

A jesli chodzi o sztuczki i psychologię, to chodzi mi właśnie o "odkrywanie" w Biblii idei współczesnego świata: samoświadomości, samorealizacji, samoafirmacji... samo, samo..... Człowiek zawsze chciał być KIMŚ, być wielkim, sławnym , bogatym, zwycięskim...
Ewangelia Jezusa wywraca te rzeczy do góry nogami, nakazując zaparcia się tych rzeczy...w imię "Nadziei niebiańskiej".
A to, że Bóg w swojej łasce daje coś o wiele lepszego niż ludzie tego świata posiadają.... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 12:21 pm 

Jedidia
Cytuj:
Obawiam się, że mylisz dwie rzeczy:) "Wciskanie" komukolwiek "ze to nie dla niego" nie ma

nic wspólnego z biblijnym uniżeniem i uznaniem swojej słabości i nieużyteczności. Ponieważ

system tego świata promuje wielkość, samoświadomość i samorealizację, ewangelia Jezusa jest

całkowicie inna
:
>>>>>>>>
Tak ,system tego swiata promuje wielkość i samorealizacje ,ale jakim kosztem ?po trupach .

Ten swiat stosuje ostrą selekcje, i depcze ,depcze ,doprowadza na szczyt i zrzuca.
Jakoś w swiecie nie przychodziło mi do głowy mysleć o sobie pozytywnie ,samorealizowac sie

Mysleże ,o to dbaja juz w przedszkolu ,ze to juz tu "nauczyciele"jednych wywyzszaja inni .
słysza "jesteś nikim"

Bóg wybrał to, co słabe, głupie, co jest niczym w oczach świata, by okazać swoją mądrość i

moc w uczynieniu tych ludzi swoim narzędziem. "Lecz Bogu niech będą dzięki za to, że

pozwala nam zawsze zwyciężać w Chrystusie i roznosić po wszystkich miejscach woń Jego

poznania (...) Wy jesteście listem naszym, pisanym w sercach naszych, listem, który znają i

czytają wszyscy ludzie (...) A jeżeli dzieki Chrystusowi taką ufność w Bogu pokładamy, to

nie dlatego, żebyśmy uważali, iż jesteśmy w stanie pomyśleć coś sami z siebie, lecz wiemy,

że możność nasza jest z Boga." (2Kor.2,14/3,3/3,4-5)

No wiec myslimy tak samo ,Bóg zbiera "odpady" i przez te "odpady "siebie wywyzsza ,ale nie

dlatego ,ze na ich tle On Sam tak dobrze wypadł ze swą Chwałą ,ale właśnie TE "odpady"są

Jego Chwałą Jego Pieczecia .Taki Nic ,takie Zero staje sie w oczach swiata zagrozeniem dla

jego wielkosci i samorealizacji.Ten "Głupi" jest świadectwem ,że zabiegi swiata sa

marnoscia .

Paweł powiedział :mnie niegodnego Uznał za Godnego powierzenia tajemnic.
O,co za

Łaska i co za posmiewisko dla świata .Swiat uwaza to za obelge-jak TAKIE COS moze Bóg

uzywać .Właśnie jestem Wonnoscią Mesjasza-Kesja_ :) jednym ku Życiu innym ku smierci , :( wiesz Ta

Wonnośc moze spowodować astme u swiata.I to co pisze nie moge pisac sama z siebie bo nie

jestem w stanie sama z siebie cos pomyśleć.jak piszesz.

Uczniowie Głosili Kim jest Jeszua i Kim ich uczynił oni musieli być inni inaczej nie było by sensu Głosic Dobrej Nowiny jesli ta Nowina nie miała wpływu na zmiane ich umysłu

A to własnie Umysł swiadczy Kim jestem.To przemiana Nowym Poznaniem czyni mnie Nowym Bara a jesli mieli ta świadomośc to musieli o tym Głosic .

Przecież Pan przyszedł wyciagnąc nas z mroku i smierci i powiedział Swiatłem swiata jesteście.Swiatłem ,cos takiego - to nie latarka nie swieczka ale On jest Światłem i ja jestem Światłem .
:D
To jest właśnie składanie Świadectwa KIM jest On i Kim mnie Uczynnił W Sobie i dla Siebie i Zrodził mnie Z Siebie.Amen.

Kiedys w Pierwszym Przymierzu nikt nie mógł wejśc do Namiotu Zgromadzenia pospólstwo stało gdzieś na boku.
Wielki Kapłan wchodził za Zasłone ,ale musiał byc do tego przygotowany ,umyty odpowiednie szaty ,takie jak Bramy i ogrodzenie wszystko w tym samym kolorze,i musiał byc namaszczony.

Popatrz co mam W Mesjaszu, ja kobieta moge Wejśc do miejsca Najswietszego ,oczywiscie musze byc do tego przygotowana .Paweł powiedział ,tych ,których wybrał oczyscił obmył uwielbił ,oblubienica czysta niepokalana bez SKAZY i Zmarszczki .

Jak mozesz twierdzic ,ze uczniowie tego nie Głosili
? :(
>>>>>>>

Cytuj:
. Na ile poznaję Słowo Boże, wydaje mi się, że jest tam mowa o tym, by skupiać swój wzrok na Jezusie, na tym jaki ON jest, jakim jest Arcykapłanem, wstawiennikiem (czy orędownikiem, jak kto woli), jaka jest Jego miłość, głębia Jego uniżenia i ofiary, oraz nadzieja naszego zbawienia. "Główną zaś rzeczą w tym, co mówimy jest to, że mamy takiego arcykapłana, który usiadł po prawicy tronu Majestatu w niebie, jako sługa świątyni i prawdziwego przybytku, który zbudował Pan, a nie człowiek" Heb.8,1-2 Tematem numer 1 w naszym życiu niech będzie Jezus ponad wszystkim wywyższony
...
>>>>>>
Tak ,mamy skupiac swój wzrok NA NIM ,ale samo patrzenie juz było w Starym Testamencie .
Teraz to my mamy Budowac sie W Dom Duchowy ,My ,ja ,on ona ,wy, to my mamy być Chwałą Ludu Jego
.
>>>>>>>

Cytuj:
Czy nasza tożsamość jest bardziej godna rozważania niż ON sam? Wierzę, że Bóg chce nas rozwijać i doprowadzać do dojrzałości, do podobieństwa do Jezusa... ale jak to kiedś ujął pewien chrześcijański pisarz Oswald Chambers: "jest tylko jeden sposób dojrzewania duchowego - koncentrowanie się na Bogu".

>>>>>>>
Nie ,nie tak patrze czyja tozsamośc jest bardziej godna .Jeśli jestem W NIM to nie jesteśmy rozdzieleni ,jesteśmy Jeden .On i ja W Nim ,jak Ojciec i Syn .
Paweł mówi ,jesteście Listemnapisanym

No widzisz koncentrowanie sie na Bogu a co ten autor miał na mysli? bo mozna mieć rózne zrozumienie tego .

Panna głupia była koncentrowana i tyle robiła dla Jezusa ,ale była bez Rozumu ,nie pomyslała o sobie,
Panna Rozumna oczyszczał lampy z naleciałosci starego cielesnego Poznania Boga
.

Miriam woła -otom ja słuzebnica JHWH Wielkie rzeczy uczynił MI Szaddaj. MI uczynił .
Wierzysz ,ze Bóg chce nas rozwijać i doprowadzić do dojrzałosci, ale jesli tylko na tym poprzestaniemy to bedziemy to powtarzać zamiast TAKIMI byc .My mamy byc Doskonali ,Dorosli to nakaz!

To mamy zapewnione w Ofierze jedynej i niepowtarzalnej ,On przyszedł tu dla nas dla naszego ratunku ,a nie dla siebie ,bo miał taki kaprys.
My musimy to Uczcic przez bycie takimi jak On pragnie bysmy byli ,a to jest mozliwe JESLI jesteśmy W Nim
.

JAk mówisz mamy być upodobnieni do Jezusa.A czy to nie jest wystarczająco Dobra Nowina by mówić Kim mnie uczynił .

Kiedyc Duch Świety zadał mi pytanie;"co bys zrobiła gdybyś dostała obraz osobiscie namalowany przez samego jezusa: O,ja juz patrzyłam gdzie bym ten Obraz powiesiła "zadawałam to samo pytanie róznym ludziom i...a co ty bys zrobiła -o ile zechcesz odpowiedzieć.
>>>>>>>

Cytuj:
A co do duchowej anoreksji... Byłam kiedyś anorektyczką (wyzwolił mnie Jezus ) i to raczej nie polega na tym, że ktoś ci nie daje jeść... raczej sma odmawiasz sobie posiłku.... z obawy, że przestaniesz wyglądać idealnie bądź przeszkodzisz sobie na drodze do uzyskania idealnego wyglądu... Anoreksja kojarzy mi się z odmawianiem solidnych posiłków Słowa Bożego Z obawy, że jak zjem mięsko, to odkryję, że mleko było nieprawdziwe, lub że mięsko uniemożliwi mi cieszenie się smakiem mleka:) Dlatego jako duchowa anorektyczka wybieram pić tylko mleko... a żeby zanadto nie wbić się w pychę (tłuszczk) rozcieńczę je jeszcze wodą...

>>>>>>>

o to chodzi ,o to chodzi ,ze odmawiamy sobie solidnej porcji SŁOWA BOZEGO i nie mozemy osiagnąć idealnego Wygladu ,ale z jakiejs ciemnej przyczyny to co mamy rozcieńczamy i co mamy?

Co do pychy ,to Paweł powiedział;"i wszelka pyche podnoszącą sie przeciw Poznaniu Boga
"

Dla mnie pycha to jest gdy człowiek niechce Poznać Jezusa
-

gdybyście mnie Poznali -Ojca byście Poznali.

Człowiek pyszny jest samowystarczalny ,inteligentny uczony on wie.Dlatego Ojciec Objawia Swoje tajemnice prostaczkom,aby ci mądrzy mogli sie z tego naśmiewać,i to bedzie ich sadem.
>>>>>>
Oto jak Paweł Głosił Dobrą Nowine.? Dzisiaj wszyscy tak głoszą i grzsza i głoszą i mówia ;ja ,no pewnie ,ze grzesze.

A co Paweł mówił o sobie?

Żyje już nie ja ,ale On,we mnie -popatrz co za Słowo. :D
a Paweł zył W Nim w sobie ,nie szukał juz gdzieś na zewnątrz na Dziedzińcu ,Paweł był za Zasłona i tym i tam Żył.NIM

Jan pisze ,Jeszua przyszedł i DAŁ nam Rozum abysmy Poznali Tego ,który jest Prawdziwy.
Co to za Rozum ,którego nie ma głupia panna
.
>>>>>>>>>
Cytuj:
A jesli chodzi o sztuczki i psychologię, to chodzi mi właśnie o "odkrywanie" w Biblii idei współczesnego świata: samoświadomości, samorealizacji, samoafirmacji... samo, samo..... Człowiek zawsze chciał być KIMŚ, być wielkim, sławnym , bogatym, zwycięskim...
Ewangelia Jezusa wywraca te rzeczy do góry nogami, nakazując zaparcia się tych rzeczy...w imię "Nadziei niebiańskiej".
A to, że Bóg w swojej łasce daje coś o wiele lepszego niż ludzie tego świata posiadają....

Tylko ,że Paweł powiedział ;ilu z was jest bogatych ,madrych ,uczonych .
Bóg sie nie zmienił i nadal wybiera "mizeroty"duchowe aby ich Nasycic Soba ,aby chlubili sie Nim
.

Jesli byłam na śmietniku tego świata a ON mnie ujał za ręke obmył ,uswiecił i uwielbił to jest to Jego Wonność o Nim Samym .

Właśnie Ewangelja Wywróciła ten świat do góry nogami ,bo Jezus Pokazał co jest Mocen uczynic dla tych którzy Go miłuja.

Dla swiata moje wnetrze jest niewidzialne ,świat jest w ciemności ,głuchy i ślepy,świat nie znosi Światła.

ale my nie z takich co sie cofaja i gina :D

,....
_________________.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 12:32 pm 

Oliwko, chciałbym żebyś wiedziała, że jeśli nie zgadzam się z Tobą i jestem zbyt szorstki, nie widzę w Tobie wroga. Oczekuję podobnego nastawienia. Z mojej strony poirytowanie wynika raczej z trudności pogodzenia się z kategorycznymi sformułowaniami odnośnie kondycji duchowej Twoich adwersarzy. Są na wyrost, często niesprawiedliwe. I nie chcę ich tutaj przywoływać, ale było tego sporo. Twoja gorliwość robi wrażenie, ale, proszę, nie wykorzystuj jej do osądzania braci i sióstr. Jest dość istotna różnica pomiędzy zwalczaniem poglądów, w tym błędów, a wydawaniem naciąganych opinii o kimś, kto nie zgadza się z naszym zdaniem.

Cytuj:
dla Oliwki jest szansa

Adamie, ponieważ prawie każdy z nas zaliczył/zalicza mniejsze/większe skrzywienia, więc dzięki Bogu, że jest dawcą nowych i kolejnych szans.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 25, 2006 7:47 pm 

Ale ci , co myślą , że stoją, niech uważają , żeby nie upaść... :roll:

Myślę, że Oliwka jest ze zboru Drogi Pańskiej ( to taki zbór mejsanistyczny, tam też jest forum , weszłam przez przypadek, jak czegoś szukałam...)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 26, 2006 2:17 pm 

Grazyna

masz moze racje co do siebie.

Ja Stoje W JAHU'Szua HaMaszijah a ON powiedział MNIKT nie wyrwie z Reki Mojej .
Zaufałam Jego Słowu :)

Nie ,nie jestem w zborze Ketury,oni to Zydzi a ja chyba nie, Ale serce mam Obrzezane i taką Żydówka JESTEM :D

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 26, 2006 5:22 pm 

Oliwka napisał(a):
Grazyna

Zaufałam Jego Słowu :)

Nie ,nie jestem w zborze Ketury,oni to Zydzi a ja chyba nie, Ale serce mam Obrzezane i taką Żydówka JESTEM :D

pozdrawiam

Oj, Oliwko...wszak to ty cały czas wmawiasz nam, żeś posiada wszelkie mądrości i poznaniem żeś nasycona ... :? A kiedy ktoś twych rewelacji nie chce przyjąć , nazywasz go ślepym, głuchym....etc.
A nie zastanawia cię to, że wielu tu jest ludzi odrodzonych z Ducha i znających Słowo- a jednak nie widzą w Twoich nauczaniach waściwego poznania? Naprawdę cię to nie zastanawia...?
W dodatku wiele osób niezależnie od siebie podobnie oceniło twoej wypowiedzi...

W każdym razie- z całym zacunkiem, ale nie przyjmuję twoich nauk i nie zamierzam też przyjąć tych dziwnych proroctw, które reklamujesz.
I nie przekonuj mnie.
Wiesz- moim Panem jest Jezus, czczę jedynego prawdziwego Boga i staram się szukać prawdy- a z "wielu pieców chleb ju z jadłam". Nie dam się więcej omamić, i niech mnie Pan przed tym strzeże.
Życzę Ci Bożych błogosławieństw i pozdrawiam- Grażyna.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 26, 2006 6:02 pm 

Grazyna

O co tobie chodzi ,milczałas czy byłas na urlopie ,odpoczełas i dawaj
odgrzewać s t a r e kotlety

Wysłany: Pon Cze 26, 2006 6:22 pm Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Oliwka napisał:
Grazyna

Zaufałam Jego Słowu

Nie ,nie jestem w zborze Ketury,oni to Zydzi a ja chyba nie, Ale serce mam Obrzezane i taką Żydówka JESTEM

pozdrawiam

Cytuj:
Oj, Oliwko...wszak to ty cały czas wmawiasz nam, żeś posiada wszelkie mądrości i poznaniem żeś nasycona ...

A nie zastanawia ciebie ,że ty tak nie głosisz , co zatem masz czego ja nie mam -twoim zdaniem :?:

Cytuj:
A kiedy ktoś twych rewelacji nie chce przyjąć , nazywasz go ślepym, głuchym....etc.

ja tak nazywam czy nauczyciele biblijni ,
Obj . mówisz ,że bogaty jesteś i nie potrzebujesz a Ja ci mówie żęś ślepy nędzny i nagi ,
Nabądź maści na oczy abys rzejrzał .
CZy to godzi w twoja dume :)

Cytuj:
A nie zastanawia cię to, że wielu tu jest ludzi odrodzonych z Ducha i znających Słowo- a jednak nie widzą w Twoich nauczaniach waściwego poznania? Naprawdę cię to nie zastanawia...?
W dodatku wiele osób niezależnie od siebie podobnie oceniło twoej wypowiedzi...

Oj no popatrz do oceny toście skorzy nie tylko mnie Elizabeth Zydówka też be :)
Wy macie Ducha a Elizabeth nie ma i powinna skonsultować z wami czy do niej mówi JEJ BÓG JAHU'VAH :D

macie tupet ,nie ma co?

niezaleznie od siebie i cóż ? jaki z tego wniosek ?

Że dobrze wam w waszym wspólnym towarzystwie :D

Doktryne to tu znaja ale doktryna i osobiste Poznanie JAHU'SZUA to nie to samo.

Moze to dlateego ,że jak mówisz ;z niejednego pieca chleb jadłaś

i sie przejadłas-zraziłaś do wszystkiego i wszystkich?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 26, 2006 6:13 pm 

Oliwka, tupet to Ty masz i w dodatku jestes bezczelna. Jak Ci tu tak zle to idz sobie gdzies "za zaslone", bo tu dla Ciebie "przedsionek" przeciez, o gwiazdo jasna i nawiedzona :lol: Twoje zwiedzione nauki poparcia tu nie znajda. A najlepiej zmien spolecznosc. A jak nigdzie nie jestes to gdzies idz, moze Ci sie polepszy...

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1