Napisałem to na innym forum, ale chciałem zapytać w wasz komentarz:
Cytuj:
Rom 13:1-10 nwt-pl
"(1) Niech każda dusza będzie podporządkowana władzom zwierzchnim, bo nie ma władzy, jak tylko za sprawą Boga; istniejące władze zajmują swe względne pozycje za sprawą Boga. (2) Dlatego ten, kto się sprzeciwia władzy, przeciwstawił się porządkowi Bożemu, ci zaś, którzy się mu przeciwstawili, ściągną na siebie wyrok. (3) Albowiem rządzący są postrachem nie dla uczynku dobrego, lecz dla złego. Chcesz więc nie bać się władzy? Czyń dobrze, a będziesz miał od niej pochwałę; (4) bo jest ona tobie sługą Bożym dla twojego dobra. Ale jeśli czynisz coś złego, to się bój: bo nie na darmo nosi miecz; jest bowiem sługą Bożym, mścicielem dla wywarcia srogiego gniewu na dopuszczającym się zła. (5) Dlatego istnieje zniewalający powód, żebyście byli podporządkowani – nie tylko ze względu na ten srogi gniew, lecz także ze względu na swoje sumienie. (6) Bo dlatego też płacicie podatki; oni bowiem są publicznymi sługami Bożymi, stale służącymi w tymże celu. (7) Oddawajcie wszystkim to, co im się należy – kto żąda podatku, temu podatek, kto żąda daniny, temu daninę, kto żąda bojaźni, temu taką bojaźń, kto żąda szacunku, temu taki szacunek. (8) Nikomu nie bądźcie nic winni oprócz wzajemnej miłości; bo kto miłuje bliźniego, wypełnił prawo. (9) Gdyż kodeks prawny: "Nie wolno ci cudzołożyć. Nie wolno ci mordować. Nie wolno ci kraść. Nie wolno ci pożądać" – i jakiekolwiek jest inne przykazanie – streszcza się w tym słowie, mianowicie: "Masz miłować swego bliźniego jak samego siebie". (10) Miłość nie wyrządza bliźniemu zła: dlatego wypełnieniem prawa jest miłość."
Żydzi i ST rozróżnia morderstwo od zabicia ( np w czasie wojen prowadzonych przez Izrael ).
Druga sprawa, która może pomóc w zrozumieniu, to fragment ten mówi o konsekwencjach jakie może sprowadzić ktoś na siebie, jeśli przeciwstawia się władzy, czyni zło. Czy w tych słowach Pawła jest zawarte prawo władz do karania śmiercią ? Jeżeli przyjmiemy, że wszystkich z nas obejmuje to co Bóg powiedział do Noego, to sprawa da nam szerszy pogląd:
Gen 9:5-6 nwt-pl
"(5) A ponadto będę żądał z powrotem krwi waszych dusz. Z ręki każdego żywego stworzenia będę jej żądał z powrotem; i z ręki człowieka, z ręki każdego, kto jest jego bratem, będę żądał z powrotem duszy człowieka. (6) Kto przelewa krew człowieka, przez człowieka zostanie przelana jego własna krew, bo na obraz Boży uczynił On człowieka."
Pytanie więc, czy dzisiaj władze w myśl Rzymian mają prawo tworzyć służby przymusu ? czy mają prawo sądzenia tych co czynią zło ? Czy mają prawo wymierzyć karę takiemu złoczyńcy ? Czy dotyczy też to kary śmierci, przynajmniej w teorii ? ( bo nie koniecznie trzeba ją wykonywać ).
Odpowiedz na to pytanie pokaże, na kim ciąży prawo dane przez Boga do określonego postępowania, jaka na kim ciąży odpowiedzialność przed Bogiem za sprawowanie takiej władzy.
Idąc za tym chcę powiedzieć, ze każdy człowiek, żołnierze, powołany z ramienia władzy legalnej do wykonywania tego prawa, do ochrony, ma za sobą ten tekst z Rzymian. Oczywiście nie zwalnia to jego z osobistej odpowiedzialności w sytuacjach krytycznych.
Ale właśnie dla tych sytuacji czasem wątpliwych, które mogą wystąpić w trakcie odbywania służby, lepiej trzymać się z dala od tego, jeśli to możliwe.
Temat oczywiście jest obszerny. Wiadomo, że pierwsi chrześcijanie unikali wojska, ale było to często podyktowane nie faktem, że tam się zabijało, ale tym, ze służba wojskowa była powiązana z kultem cesarza. Gdy to się zmieniło, zmienił się tez stosunek do wojska.
Mógłbym pisać wiele, oczywiście nie opisałem każdej sytuacji możliwej do wystąpienia i każdej myśłi nie rozwinąłem za bardzo głęboko, więc proszę nie łapać mnie za słowa, a uchwycić sens wypływający z Rzymian.
W moim odczuciu, NT zezwala np na to, że ja jako policjant mogę użyć broni w obronie własnej i innych obywateli, co w konsekwencji może doprowadzić do unieszkodliwienia szkodnika, atakującego nawet z zabiciem włącznie. Pytanie czy ja chcę wziąć na siebie taki ciężar i decyzję to już inna sprawa, indywidualna. Podobnie jest według mnie z wojskiem.
Jakie jest wasze zdanie ?