Paulosie, pozwól, że wtrącę kilka groszy.
Użycie wyrazu "Iudaioi" [Żydzi] w Ewangelii Jana jest wielorakie i trzeba bardzo uważać na kontekst, żeby nie pomylić grup, które Jan nazywa w ten sposób. Obszerniejszy tekst mogę przesłać Ci na priva.
Mam kilka pytań.
Czy to nie dziwne, że Jan, który sam był Żydem, pisze o tym, że Żydzi prześladowali Jezusa? Jeśli Jezus sam był Żydem, to czy określenie "Żydzi prześladowali Jezusa" nie sugeruje jakiejś konkretnej grupy Żydów?
Paulos napisał(a):
I dlatego Żydzi prześladowali Jezusa, że to uczynił w sabat. (Jan. 5:16 )
Czy rzeczywiście
wszyscy Żydzi, albo chociaż ich większość prześladowali Jezusa?
"A
rzesze, które go poprzedzały i które za nim podążały, wołały, mówiąc: Hosanna Synowi Dawidowemu! Błogosławiony, który przychodzi w imieniu Pańskim. Hosanna na wysokościach!" [Mat. 21:9]
Jakiej narodowości były rzesze?
Cytuj:
Dlatego też Żydzi tym usilniej starali się o to, aby go zabić, bo nie tylko łamał sabat, lecz także Boga nazywał własnym Ojcem, i siebie czynił równym Bogu. (Jan. 5:18 )
Którzy Żydzi chcieli zabić Jezusa w tym momencie?
"A gdy arcykapłani i faryzeusze wysłuchali jego podobieństw, zrozumieli, że o nich mówi. I usiłowali go pojmać, ale
bali się ludu, gdyż miał go za proroka." [Mat. 21:45-46]
Jakiej narodowości był lud, którego się bali, i który miał Jezusa za proroka?
Cytuj:
Tak mówili rodzice jego, bo się bali Żydów; albowiem Żydzi już postanowili między sobą wyłączyć z synagogi każdego, kto wyzna, że On jest Chrystusem. (Jan. 9:22)
Jakiej narodowości byli rodzice uzdrowionego? Którzy Żydzi mieli prawo wyłączać z synagogi innych Żydów? Na jaką grupę ludzi określaną jako "Żydzi" wskazywałby kontekst Jana 9?
Cytuj:
Żydzi znowu naznosili kamieni, aby go ukamienować. (Jan. 10:31)
Kontekst:
"I przechadzał się Jezus w świątyni, w przysionku Salomona. Wtedy Żydzi obstąpili go i rzekli mu: Jak długo trzymać będziesz dusze nasze w napięciu? Jeżeli jesteś Chrystusem, powiedz nam wyraźnie. Odpowiedział im Jezus: Powiedziałem wam, a nie wierzycie; dzieła, które Ja wykonuję w imieniu Ojca mojego, świadczą o mnie; lecz
wy nie wierzycie, bo nie jesteście z owiec moich. Owce moje głosu mojego słuchają i Ja znam je, a one idą za mną. I Ja daję im żywot wieczny, i nie giną na wieki, i nikt nie wydrze ich z ręki mojej. Ojciec mój, który mi je dał, jest większy nad wszystkich i nikt nie może wydrzeć ich z ręki Ojca. Ja i Ojciec jedno jesteśmy. Żydzi znowu naznosili kamieni, aby go ukamienować" [23-31]
Czy mowa o Żydach jako narodzie, o większości czy o pewnej grupie Żydów? Jeśli o grupie, to o której?
Cytuj:
Lecz Saul coraz bardziej umacniał się i wprawiał w zakłopotanie Żydów, którzy mieszkali w Damaszku, dowodząc, że Ten jest Chrystusem. Po upływie dłuższego czasu uknuli Żydzi spisek na jego życie; (Dz.Ap. 9:22-23)
Znowu kontekst. Czy Ananiasz i uczniowie Pańscy w Damaszku nie byli Żydami, skoro akcja dzieje się jeszcze przed wizytą Piotra w domu Korneliusza?
Cytuj:
Lecz Żydzi, którzy nie uwierzyli, podjudzili i rozjątrzyli pogan przeciwko braciom. (Dz.Ap. 14:2)
Niebezpieczna generalizacja i brak kontekstu. Przeczytajmy poprzedni werset:
"A w Ikonium weszli również do synagogi żydowskiej i przemawiali tak, iż
uwierzyło wielkie mnóstwo Żydów i Greków.
Cytuj:
Tymczasem nadeszli z Antiochii i z Ikonium Żydzi i namówiwszy tłum, ukamienowali Pawła i wywlekli go za miasto, sądząc, że umarł. (Dz. Ap. 14:19)
Oczywiście, że żydowscy przywódcy religijni prześladowali Pawła, skoro Ewangelia była dla nich konkurencyjna (poganie przyjmowali zbawienie przez wiarę i nie musieli stawać się prozelitami. Jednakże uogólnienia obejmujące wszystkich lub większosć narodu są po prostu niezgodne z tekstem i bardziej wynikają z chrześcijańskiej tradycji przeciwstawiającej Izrael Kościołowi.
Cytuj:
Albowiem wy, bracia, staliście się naśladowcami zborów Bożych, które są w Judei w Chrystusie Jezusie, bo i wy doznaliście tych samych cierpień od swoich rodaków, jak i oni od Żydów, Którzy i Pana Jezusa zabili, i proroków, i nas prześladowali, i Bogu się nie podobają i wszystkim ludziom są przeciwni; A żeby dopełnić miary grzechów swoich, przeszkadzają nam w zwiastowaniu poganom zbawiennej wieści. Ale gniew Boży spadł na nich na dobre. (1 Tes. 2:14-16)
Komu Żydzi przeszkadzają w zwiastowaniu poganom zbawiennej wieści? (Przypominam, że "poganie" [ethne] to są w języku nowotestamentowym narody nie-żydowskie). Paweł był Żydem i głosił Ewangelię poganom. Uogólnienie jest niebezpieczne i sugeruje, że Żydzi jako tacy w ogóle byli przeciwni Ewangelii i są do dzisiaj. A to niekoniecznie jest prawda.
Apostoł Piotr mówi do Żydów:
"Mężowie izraelscy! Posłuchajcie tych słów: Jezusa Nazareńskiego, męża, którego Bóg wśród was uwierzytelnił przez czyny niezwykłe, cuda i znaki, jakie Bóg przez niego między wami uczynił, jak to sami wiecie, gdy
według powziętego z góry Bożego postanowienia i planu został wydany, tego wyście rękami bezbożnych ukrzyżowali i zabili; [Dz. Ap. 2:22-23]
Cytuj:
Jak myślisz, dlaczego amerykańskie środowiska żydowskie domagają się zmian w tekście Nowego Testamentu, aby go oczyścić z antysemityzmu?
Jeśli chodzi o trochę późniejsze czasy - to bardzo niekorzystnie i szyderczo o chrześcijanach mówi Talmud, który przesłonił faktycznie wielu Żydom Pisma. Należy sobie zdawać sobie sprawę, że WROGOŚĆ była wzajemna. Nie tylko ŻLI goje nielubili Żydów, ale i wicewersa.
Przywódcy i nauczyciele żydowscy to nie jest cały naród. Autorzy Talmudu to nie jest cały naród. Owszem, elity żydowskie postanowiły odciąć "talmidim" (uczniów) nazywanych przez nich "minim" (pogardliwe określenie heretyków) po tym, jak Żydowscy uczniowie Jezusa uciekli według Jego słów z oblężonej Jerozolimy (r. 70) i "zdradzili naród". Ale też przyznajmy, że ludzie określający siebie mianem chrześcijan prześladowali Żydów tylko dlatego, że są Żydami, i to systematycznie przez wiele wieków. Teologiczne teorie zastępstwa sankcjonowały i uświęcały takie podejście do sprawy - zarówno w KRK jak i w łonie protestantyzmu. Takie są fakty. I to są nieprzyjemne fakty.
Cytuj:
Bezpośrednio oczywiście tak. Tragedia polegała na tym, że Pan najpierw "do swoich przyszedł, ale swoi go nie przyjęli". Tak więc Izrael jako całość odrzucił Mesjasza, ale wybrani go rozpoznali i przywitali z radością.
Nieprawda. nie Izrael jako całość. Gdyby tak było, Bóg nie zostawiłby sobie resztki:
"A
żebyście nie mieli zbyt wysokiego o sobie mniemania, chcę wam, bracia, odsłonić tę tajemnicę:
zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie w pełni wejdą, i w ten sposób będzie zbawiony cały Izrael, jak napisano: Przyjdzie z Syjonu wybawiciel i odwróci bezbożność od Jakuba." [Rzym. 11:25-26]
Ale:
"
Co do ewangelii, są oni nieprzyjaciółmi Bożymi dla waszego dobra, lecz co do wybrania, są umiłowanymi ze względu na praojców. Nieodwołalne są bowiem dary i powołanie Boże. Bo jak i wy byliście niegdyś nieposłuszni Bogu, a teraz dostąpiliście miłosierdzia z powodu ich nieposłuszeństwa, tak i oni teraz, gdy wy dostępujecie miłosierdzia, stali się nieposłuszni, ażeby i oni teraz miłosierdzia dostąpili. Albowiem Bóg poddał wszystkich w niewolę nieposłuszeństwa, aby się nad wszystkimi zmiłować." [Rzym. 11:28-32]
Cytuj:
Podobnie wśród pogan - większość Go odrzuciła i prześladowała, ale Ci, którym Pan otworzył serce (jak Lidia) przyjęli Go. To jest treść objawienia pawłowego - samo bycie Żydem według ciała nie pomaga, jeśli nie jesteś w Chrystusie. Ani bycie poganinem według ciała nie zaszkodzi, jeśli jesteś w Chrystusie.
Tutaj pełna zgoda.
Cytuj:
Jednak historycznie mówić, że odrzucenie chrześcijaństwa przez Żydów jest wynikiem antysemityzmu to nieporozumienie. To [niewierzący] Żydzi najpierw odrzucili Mesjasza, a potem nastał wielki gniew Boży nad tym ludem, zniszczenie Jerozolimy oraz ich rozproszenie na poniewierkę u wszystkich narodów ziemi.
Problem polega na tym, że chrześcijanie postanowili "pomóc" Bogu w wypełnianiu Jego planu zbawienia oraz w dokonywaniu sądów nad niewierną częścią Izraela (większą, ale jednak częścią) i zastąpili Izrael Kościołem, co jest błędem fundamentalnym. Lechu ma trochę racji - przecież jeśli ktoś dokonuje eksterminacji jakiegokolwiek narodu "w imieniu Jezusa", to trudno się dziwić, że ten naród ma potem problemy z uwierzeniem, że ten Jezus jest ich Mesjaszem. Zwłaszcza, że mało kto mówi im o Jezusie jako żydowskim Mesjaszu - wszyscy poganie chcą im zwiastować Chrystusa oderwanego od Izraela i obietnic danych patriarchom.
Cytuj:
W niektórych środowiskach chrześcijańskich panuje dziwne uwielbienie dla cielesnych Żydów, tak jakby oni POMIMO ODRZUCENIA PANA byli z natury jacyś bardziej duchowi i bez zarzutu - zawsze mający rację, nigdy nie czyniący zła i zawsze tylko pokrzywdzeni.
Słusznie, nie dajmy się zwariować. Ale pamiętajmy również, że Bóg ich wybrał i miłuje ze względu na praojców, a nie ze względu na ich walory. Oni nie są lepsi, tylko wybrani. Często sami o sobie błędnie myślą i inni błędnie myślą o nich. Ale sytuacja nie jest beznadziejna - są wśród nich ludzie, którzy nie wynoszą się nad pogan cieleśnie, i są wśród pogan tacy, którzy uznając wybranie Izraela pozostają poganami w ciele, bo Biblia mówi o izraelskiej wspólnocie narodów [kahal gojim] pojednanych ze sobą w ciele Mesjasza przez Krzyż [Rzym. 11:13-32; Ef. 2:11-22]. Ale to już pewnie temat na osobny wątek.