Witaj ani_isza, Szalom!
Nie dziw się podejrzliwości Lisa - mieliśmy tutaj taką jedną Keturę, która o mało nas wszystkich w swojej gorliwości nie obrzezała i szczerze mówiąc naszarpnęła opinię naszym mesjanistycznym braciom. Ogólnie tutaj panuje przyjazna atmosfera dla obrzezanych braci w Mesjaszu, tylko nie lubimy, gdy się nam [nieobrzezanym na ciele] próbuje odebrać wolność gwarantowaną w Ewangelii. Ale ufam, że nie przychodzisz z takim zamiarem.
Mieliśmy już wymianę poglądów na podobne tematy (nie pamiętam, w którym wątku, ale można znaleźć), więc nie chcę się powtarzać.
Stare Przymierze zostało zastąpione Nowym Przymierzem, zawartym z Izraelem na Golgocie na mocy odkupieńczej ofiary Mesjasza. O ile w Starym Przymierzu mógł mieć udział Żyd lub obrzezany prozelita, to Nowe Przymierze jest otwarte dla wszystkich, którzy uwierzą w Jezusa, który jest Mesjaszem Izraela i Zbawicielem świata.
Prawo nie jest Przymierzem, lecz stanowiło trzon Przymierza. W Nowym Przymierzu Prawo nie zostało zdezaktualizowane (zniesione) lecz wypełnione i zinterpretowane przez Mesjasza, a następnie włożone do serc ludzi odrodzonych na mocy Nowego Przymierza [Jer. 31:31-34; Hebr. 8:8-13].
Stare Przymierze zostało zerwane przez Izrael i dlatego naród żydowski poniósł konsekwencje zapisane w klauzuli V Mojż. 28:15-68. Jednakże Bóg nigdy nie przestał miłować Izraela, i dlatego zawarł Nowe Przymierze i obiecał, że kiedyś wejdzie w to przymierze cały naród izraelski po tym, jak Bóg zbierze go z rozproszenia i wprowadzi do Ziemi Obiecanej tuż przed rozpoczęciem Ery Mesjańskiej [V Mojż 30:1-6 i prorocy].
Przymierze Mojżeszowe było warunkowe, natomiast Przymierze Abrahamowe było bezwarunkowe - dlatego obowiązuje nadal i dlatego obiecany Mesjasz czyli Potomek stał się źródłem błogosławieństwa dla wszystkich dzieci Abrahama w wierze - obrzezanych i nieobrzezanych na ciele. Obietnica ziemi równiez pozostaje ważna i zostanie wypełniona w Erze Mesjańskiej.
Teraz Wy (obrzezani) i my (nieobrzezani) mamy lepsze przymierze, oparte o lepsze obietnice [Hebr. 8:6]. Prawo się nie zmieniło, jedynie jego zastosowanie uległo zmianie lub częściowemu zawieszeniu - pamiętam, że o tym rozmawialiśmy z Lisem, więc również nie chcę rozwijać tematu.
Ja też jestem "napawnięty" optymizmem i nie mogę się doczekać wypełnienia obietnic złożonych Izraelowi i nam wszystkim.