Oj!
Łaska dla mnie grzesznika to ulubiony temat. Tak jak jeden z braci, których znam powiedział
"Ja bych móg durś godać o miłości Bożej".
I ja dorzucę najsłodsze słowa z Biblii.
Pan ma upodobanie w tych, którzy się go boją, Którzy ufają łasce jego
Ps 147:11
Dlatego okiełzajcie umysły wasze i trzeźwymi będąc, połóżcie całkowicie nadzieję waszą w łasce, która wam jest dana w objawieniu się Jezusa Chrystusa.
1P 1:13
Tuniu, zbawienie jest z wiary, z zaufania. Trzeba zaufać Jezusowi. Trzeba mu zaufać, że to zaufanie wystarczy. Dla nas zbawienie jest za darmo, ale to kosztowało życie Syna Bożego. Dla nas jest to może i proste, ale to nie było proste w Getsemane, poczytaj.
Napisałaś:
Cytuj:
Ale Jezus powiedział:"Nie każdy kto mi mówi Panie Panie zostanie zbawiony, ale ten kto czyni wole Ojca który mnie posłał"Wynika z tego,że aby być zbawionym trzeba sobie na to zapracować.
Bożą wolą jest zaufać Jezusowi.
W innym miejscu Jezus powiedział:
A to jest wola Ojca mego, aby każdy, kto widzi Syna i wierzy w niego, miał żywot wieczny, a Ja go wzbudzę w dniu ostatecznym.
Jan 6:40
Co to znaczy
wierzy w niego?
Wierzyć, że mu się uda jego zamierzenie? Tak jak my mówimy "Uda ci się, wierzę w ciebie". Nie. Jezusowi trzeba zaufać, to jest Boża wola. Jeśli zaufasz mu będziesz przychodzić do niego ze wszystkimi problemami, ale będziesz również wierzyć, że jego słowa, wszystkie słowa są prawdą. On mówił co jest dobre a co złe, co warto wybierać a co odrzucać. Jeśli mu zaufasz pójdziesz za tym.
Szatan w ogrodzie Eden poddał w wątpliwość Bożą dobroć, przedstawił Go jako kłamcę, chciwego i chorego na władzę, jako tego który ludzi chce trzymać w niewiedzy i ciemności, jako tego, który nie chce dla ludzi prawdziwego dobra i szczęścia. Oni zwątpili i przestali ufać Bogu. Zjedzenie owocu było tylko wyrazem tego co stało się w ich sercach. Oni odrzucili Boga, uznali to co nałgał przeciwnik. A my wszyscy jesteśmy ich dziećmi. Czy jesteś w stanie powierzyć swoje życie Bogu?
Uklęknąć i powiedzieć, że pozwalasz Bogu zrobić ze sobą cokolwiek On zechce?
Żeby to zrobić trzeba mu zaufać, wierzyć, że On nas kocha.
Bóg zaś daje dowód swojej miłości ku nam przez to, że kiedy byliśmy jeszcze grzesznikami, Chrystus za nas umarł.
Rz 5:8
Większej miłości nikt nie ma nad tę, jak gdy kto życie swoje kładzie za przyjaciół swoich.
Jan 15:13
On udowodnił. że nas kocha, kto mimo tego nie ufa mu jest w tragicznym położeniu.
Zaufać mu - to jest przywrócenie więzi którą utraciliśmy.
Piszesz, że szatan wierzy.
Szatan wierzy, że Bóg jest jeden, a tak w ogóle to on wie rzeczy z których my niewiele wiemy, to prawda. Ale szatan nie ufa Bogu.
Jakub naucza tutaj, że wyznawanie słusznej doktryny niewiele daje. Potrzebna jest prawdziwa, żywa wiara. Zaufanie które sprawia, że człowiek wypełnia uczynki.
Gdy już człowiek zaufał Bogu to musi w tym zaufaniu trwać. Niewiele jest warte to, że człowiek zaufał 50 lat temu, niewiele jest warte, że ufał rok temu, dzień temu. Niewiele jest warte, że ufałem pięć minut temu, ważne czy teraz ufam. Czas mija, sekundy... czy teraz ufam... teraz ... i teraz... ciągłe teraz. Piotr wpadł w morze bo przestał ufać, przestraszył się...
Zastanawiamy się Tuniu kiedy człowiek naradza się na nowo. Ja narodziłem się na nowo gdy dotarło do mnie, że Jezus umarł zamiast mnie.
Bóg musi pomóc żeby człowiek mógł to pojąć, żeby ta prawda mogła przeniknąć nasze serca.
To jest wstrząs, zawsze. Łzy, wstyd, ale i wzruszenie i radość. Jeśli rozumiesz, że takie życie wiodłaś, że Ktoś musiał umrzeć za ciebie, nie będziesz już taka sama. Grzech już ci łatwo nie przyjdzie.
Gdzieś w krajach arabskich gdzie hazard jest surowo karany, pewien młody człowiek, mimo ostrzeżeń i próśb starej matki został przyłapany i osadzony na długie lata w więzieniu. Prawdopodobnie nie wyszedłby już stamtąd żywy. Można go było wykupić za wysoką kwotę, więc jego stara matka, której należał się już wypoczynek, harowała przez wiele miesięcy aby uzbierać te pieniądze. Gdy jej się udało, a jej syn w końcu wyszedł, zobaczył swoją matkę w opłakanym stanie. To był wstrząs. Zrozumiał ile jego wolność kosztowała. W krótkim czasie jego dawni koledzy zapraszali go znów do hazardu, ale on już się nie zgodził. Miał przed oczami cenę jaką zapłaciła jego matka za jego czyn.
Albowiem objawiła się łaska Boża, zbawienna dla wszystkich ludzi, nauczając nas, abyśmy wyrzekli się bezbożności i światowych pożądliwości i na tym doczesnym świecie wstrzemięźliwie, sprawiedliwie i pobożnie żyli,
Tyt 2:11-12
Jeśli ktoś ci mówi, że uczynkami musisz czy możesz zapracować na zbawienie, to mówi nieprawdę.
Wzrastajcie raczej w łasce i w poznaniu Pana naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa. Jemu niech będzie chwała teraz i po wieczne czasy.
2P 3:18
Bóg jest wielki! Bóg jest dobry!
Niech cię Bóg błogosławi.