quster napisał(a):
Co to za "lud dla imienia swego"?
Bóg wybrał spomiędzy pogan lud dla imienia Jego i przyłączył go do wiernej resztki Izraela, tworząc Ciało Chrystusa, czyli Kościół. O tym czytamy w Ef. 2:1-3:7.
quster napisał(a):
Czy zastąpił Izrael przez połączenie obydwu w oba?
Nie, ponieważ Kościół nie zastąpił Izraela. Odrodzona część Izraela (wierna resztka) i odrodzeni poganie tworzą Kościół. Pozostała część Izraela, która uległa zatwardziałości, pozostaje poza Kościołem i poza zbawieniem, ale jest Izraelem, o którego zbawienie trzeba się modlić [Rzym. 10:1; 11:1].
quster napisał(a):
Kiedy powróci i odbuduje?
POTEM. Jakub cytuje proroctwo Amosa, które najwyraźniej mówi o Erze Mesjańskiej, którą zainauguruje Pan po swoim powrocie:
"Bo oto każę przesiać wśród wszystkich ludów dom Izraela, jak się przesiewa w przetaku, tak że ziarnko nie upadnie na ziemię. Od miecza poginą wszyscy grzesznicy mojego ludu, którzy mówią: Nie dosięgnie nas ani nie zaskoczy nieszczęście. W owym dniu podniosę upadającą chatkę Dawida i zamuruję jej pęknięcia, i podźwignę ją z ruin, i odbuduję ją jak za dawnych dni, aby posiedli resztki Edomu i wszystkie narody, nad którymi wzywane było moje imię, mówi Pan, który to czyni. Oto idą dni, mówi Pan, w których oracz będzie przynaglał żniwiarza, a tłoczący winogrona siewcę ziarna; i góry będą ociekały moszczem, a wszystkie pagórki nim opływały. I odmienię los mojego ludu izraelskiego, tak że odbudują spustoszone miasta i osiedlą się w nich. Nasadzą winnice i będą pić ich wino, założą ogrody i będą jeść ich owoce. Zaszczepię ich na ich ziemi; i nikt ich już nie wyrwie z ich ziemi, którą im dałem - mówi Pan, twój Bóg" [Amos 9:9-15]
quster napisał(a):
O co chodzi w tych słowach: powrócę i odbuduję upadły przybytek Dawida, I odbuduję jego ruiny, i podźwignę go,?
Jak rozumiecie te słowa bo zostały wypowiedziane w sytuacji gdy to proroctwo zaczęło się wypełniać w I wieku n.e.
Powstanie Kościoła było tajemnicą, która nie została odsłonięta w Starym Przymierzu, lecz dopiero w Nowym [Ef. 3:3-6]. Prorocy ST widzieli pewne elementy, ale nie całość. Jakub mówi o powstaniu Kościoła jako ludu dla imienia Bożego, i dodaje, że potem Pan powróci i ustanowi Królestwo Mesjasza. To zgadzałoby się ze słowami Pawła, że gdy poganie w pełni wejdą, nawróci się cały Izrael [Rzym. 11:25-26], a po nawróceniu się narodu izraelskiego podczas powrotu Pana [Zach. 12:10-14:5] nastapi Era Mesjańska, którą opisuje Amos. W Erze Mesjańskiej narody będą szukały Pana, a Jego sztandar będzie na Syjonie:
"I stanie się w owym dniu, że narody będą szukać korzenia Isajego, który załopocze jako sztandar ludów; a miejsce jego pobytu będzie sławne. I stanie się w owym dniu, że Pan ponownie wyciągnie swoją rękę, aby wykupić resztkę swojego ludu, która pozostanie z tych z Asyrii i z Egiptu, i z Patros, i Etiopii, i Elamu, i z Szinearu, i z Hamatu, i z wysp na morzu. I wywiesi narodom sztandar, i zbierze wygnańców z Izraela, a rozproszonych z Judy zgromadzi z czterech krańców świata" [Iz. 11:10-11]