Siostro Dano oto co dalej mysle po przeczytaniu dyskusji na forum zielonogorskim (
http://www.emaus.zgora.pl/index.php?str ... temat=2558 ). Wydaje mi sie ze kluczem do zrozumienia problemu jest zastanowienie sie nad slowami Pisma:"Co Bog zlaczyl, niech czlowiek nie rozlacza". Czy wszystkie malzenstwa sa laczone przez Boga, czy jest tez inna mozliwosc? Mysle, ze jest inna, ze ludzie moga sie laczyc bez woli Bozej i ze diabel tez moze laczyc ludzi. Sadze, ze w swiecie regula sa malzenstwa powstale wbrew woli Boga z takich czy z innych powodow, ale wbrew Jego woli. Zaryzykowalbym nawet stwierdzenie, ze ludzie w swiecie lacza sie ze wzgledu na pozadliwosc cielesna i na kulturowa potrzebe jej zalegalizowania.
Zapewne tak tez bylo w zyciu oszukanego i Jego obecnej zony.
Ona posiadla pierwszego meza nie z woli Boga i a pozniej on ja posiadl takze wbrew woli Boga. Zapewne pozadliwosc odegrala w tym spora role-chyba nawet z odpowiedzi oszukanego moze wynikac, ze mogl miec on wplyw na rozbicie pierwszego malzenstwa swojej obecnej zony(rozwiodla sie ona juz po tym jak zaczal on z nia zyc).
Bez watpienia zatem i ona i on zaczeli swoj zwiazek w grzechu !
To jest bezdyskusyjne!
Jednakze, jezeli prawda jest-podkreslam-jezeli prawda jest, ze Bog dal im obojgu laske nawrocenia znaczy to ,ze Bog chcial aby byli zlaczeni z Jego woli.
Zatem Bog zlaczyl dopiero oszukanego z rozwiedziona kobieta w momencie nawrocenia obojga.
I dlatego tego zwiazku juz zaden czlowiek nie ma prawa rozwiazac i ten zwiazek jest blogoslawiony przez Boga-nie wczesniejsze malzenstwo zony oszukanego i nie jej zwiazek z oszukanym zanim sie nawrocili.
Mam nadzieje ze oszukany i jego zona to zrozumieja ,jak wielka odpowiedzialnosc przed Bogiem teraz na nich spoczywa-za nierozerwalnosc, za wiecznosc ich obecnego zwiazku.
Co zas do pierwszego meza zony oszukanego to moim zdaniem oszukany i jego zona powinni zrobic wszystko aby umozliwic takze bylemu mezowi zony oszukanego i jego obecnej zonie zycie w polaczeniu z woli Boga, gdyz tylko taki zwiazek bedzie blogoslawiony przez Pana-gdy byly maz zony oszukanego i jego obecna zona nawroca sie dzieki cierpliwemu gloszeniu im Ewangelii.
Mam nadzieje ze przekazesz oszukanemu moje przemyslenia i ze mu pomoga w umacnianiu jego malzenstwa.