Na życzenie admina wklejam swój wpis:
Arielxv, mówisz, że 1Kor8:6 jest superunitariańskim wersetem?
Jeżeli wyczytałeś z tego wersetu, że Syn nie jest Bogiem, bo jest nim tylko jeden Bóg - Ojciec, to masz problem!
Bądź konsekwentny i wyczytaj, na tej samej zasadzie, że Ojciec nie jest Panem, bo jest nim tylko Syn - wszak jest jeden Pan - Jezus Chrystus
W tym całym zamieszaniu zapomina się, nie rozróżnia, albo nie docenia podwójnej natury Chrystusa. Prawdziwy Syn człowieczy i prawdziwy Syn Boży. Nierozerwalnie i na wieki.
Odpowiedz mi, proszę, jeżeli według unitarian, Syn nie jest Bogiem, tylko Ojciec, to kim jest Syn?
Stworzeniem?
Tak, czy nie?
Hepta, Ty również mógłbyś odpowiedzieć, bo chyba jesteś unitarianinem.
A tu macie swój super tekst, którym rozkladacie na łopatki trynitarzy:
Cytat:
1Kor 8:6
dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy.
==========================
Hepta, dlaczego nie odpowiadasz na pytanie, czy Pan Jezus Chrystus jest stworzeniem, czy nie?
Co z tego, że przepisujesz z Biblii wersety, jeśli nie potrafisz wprost odpowiedzieć? Napisz, nie wiem - tak będzie uczciwiej.
Cytuj:
Ale skoro już tak się sprawy potoczyły to niech nie będzie więcej niedomówień. Dla mnie Jezus Chrystus jest Synem Bożym co wyklucza, że jest jednocześnie Ojcem
A z czym tu polemizujesz? Koncepcja Trójcy również rozdziela osoby Ojca i Syna. Mówi się również o podporządkowaniu Syna Ojcu. Co jest zgodne z prawdą Słowa.
Cytuj:
Jezus jest na łonie Ojca a to nie oznacza że jest Ojcem. Tak jak Łazarz na łonie Abrahama nie jest Abrahamem. Jezus jest Jego pierworodnym synem, przez którego i dla którego wszystko zostało stworzone.
I co? Z czym znowu polemizujesz?
Moje pytanie jeszcze pamiętasz?
Cytuj:
Syn chociaż miał postać bożą nie upierał się zachłannie by być równym Bogu. Nawet gdy powraca do Ojca to mówi że "Ojciec jest większy niż Ja". "Uwilbij mnie ta chwałą jaka miałem wcześniej". Ale Pan dał mu więcej niż miał wczesniej. "Mówi bowiem uwielbiłem i jeszcze uwielbię."
Im znowu, bez odpowiedzi, tylko obok
Syn musiał przyjąć postać sługi, by wykonać dzieło zbawienia. Stał się prawdziwym synem człowieczym, a nie jakąś podróbką. Dlatego Ojciec jest większy od Syna.
Pomyśl, czy Jezus nie bluźnił zwracając się do Ojca o chwałę? I czy Ojciec nie przesadza z wielbieniem Syna, gdyby Ten miał być tylko stworzeniem?
Cytuj:
Jest różnica między Bogiem Ojcem a Jego Synem. Ojciec jest nieśmiertelny, ponadto ma życie sam w sobie, i dał również Synowi życie samo w sobie. Nie ma początku ani końca, podczas, gdy Syn ma swój początek zostal przecież zrodzony.
Chcesz powiedzieć, że coś wiesz na temat początku Boga? A może potrafisz powiedzieć kiedy "dzisiaj" Ojciec zrodził Syna? No, kiedy to "dzisiaj" miało miejsce w czasie? Jesteś pewny, że to "dzisiaj" miało swoje miejsce w czasie, który "znamy"? To "dzisiaj" raczej jest wieczne, niż momentem czasu, według naszej ludzkiej miary.
Niestety, unitarianie popadają w poważniejsze herezje, niż chcieliby