www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn cze 16, 2025 2:25 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So lut 02, 2008 7:53 pm 

"Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia."
Łk 1, 48

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 02, 2008 9:18 pm 

Lk 1:48 Br „bo wejrzał na małość sługi swojej. Oto teraz będą mnie nazywać błogosławioną wszystkie narody.”

przekład Romaniuka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 02, 2008 10:26 pm 

Proszę zwrócić uwagę na przekład DOSŁOWNY:

Biblia Brzeska NT (1563)
[b]Lk 1:48

Gdyż wejźrzał na pokorną służebnicę swą, bo oto od tego czasu błogosławioną mię powiedać będą wszytki wieki

Biblia Gdańska (1632)
Lk 1:48
Iż wejrzał na uniżenie służebnicy swojej; albowiem oto odtąd błogosławioną mię zwać będą wszystkie narody.

Biblia Poznańska (1974/1975)
Bo spojrzał na swoją pokorną służebnicę. I odtąd nazywać mnie będą szczęśliwą wszystkie narody.

Biblia Tysiąclecia, 4ed. (1965/1984)
Bo wejrzał na uniżenie Służebnicy swojej. Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia,

Biblia Warszawska (1975)
bo wejrzał na uniżoność służebnicy swojej. Oto bowiem odtąd błogosławioną zwać mnie będą wszystkie pokolenia.

Biblia Warszawsko-Praska (1997)
bo wejrzał na małość sługi swojej. Oto teraz będą mnie nazywać błogosławioną wszystkie narody.

Nowa Biblia Gdańska
że spojrzał na poniżenie jego służebnicy. Oto bowiem, od teraz, zwać mnie będą szczęśliwą wszystkie pokolenia,

NT w przekł. S. Kowalskiego (1956)
iż spojrzał na niskość służebnicy swojej. Odtąd bowiem zwać mnie błogosławioną będą wszystkie narody,

Przekład Dosłowny (2002)
[gdyż wejrzał na pokorę swojej służebnicy. Gdyż oto odtąd wszystkie pokolenia uważać mnie będą za szczęśliwą],

Przekład Nowego Świata (1997)
ponieważ spojrzał na uniżenie swej niewolnicy. Oto bowiem odtąd wszystkie pokolenia będą mnie zwać szczęśliwą,

-------------------------------------------------

Jeszcze jeden ciekawy szczegół:

Sobór w Efezie (431) ogłosił, że Maryja jest Matką Boga Bogarodzicą (Theotókos)

Dzeje Ap. fragment z 19:23nn rodziału BT

W tym właśnie czasie powstał niemały rozruch z powodu drogi Pana. Pewien złotnik, imieniem Demetriusz, dawał niemały zarobek rzemieślnikom przy wyrobie srebrnych świątyniek Artemidy. Zebrał ich razem z innymi pracownikami tego rzemiosła i powiedział: «Mężowie, wiecie, że nasz dobrobyt płynie z tego rzemiosła. Widzicie też i słyszycie, że nie tylko w Efezie, ale prawie w całej Azji ten Paweł przekonał i uwiódł wielką liczbę ludzi gadaniem, że ci, którzy są ręką uczynieni, nie są bogami. Grozi niebezpieczeństwo, że nie tylko rzemiosło nasze upadnie, ale i świątynia wielkiej bogini Artemidy będzie za nic miana, a ona sama, której cześć oddaje cała Azja i świat cały, zostanie odarta z majestatu». Gdy to usłyszeli, ogarnął ich gniew i zaczęli krzyczeć: «Wielka Artemida Efeska!» Zamieszanie objęło całe miasto. (...) ze wszystkich [ust] podniósł się jeden krzyk i prawie przez dwie godziny krzyczeli: «Wielka Artemida Efeska!» Wreszcie sekretarz uspokoił tłum i powiedział: «Efezjanie, czyż istnieje człowiek, który by nie wiedział, że miasto Efez oddaje cześć wielkiej Artemidzie i posągowi, który spadł z nieba? Temu nie można zaprzeczyć. Dlatego winniście zachować spokój i nic nie czynić pochopnie. Przywiedliście bowiem tych ludzi, którzy nie są ani świętokradcami, ani też nie bluźnią naszej bogini.

Efez centrum kultu bogini, Efez sobór i dogmat Theotokos, przypadek :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 03, 2008 11:09 am 

quster napisał(a):

Jeszcze jeden ciekawy szczegół:

Sobór w Efezie (431) ogłosił, że Maryja jest Matką Boga Bogarodzicą (Theotókos)

Dzeje Ap. fragment z 19:23nn rodziału BT
(...)
Efez centrum kultu bogini, Efez sobór i dogmat Theotokos, przypadek :?:

geszeft?
/ "interes" jakiś w tym mieli? /

ps.: a jeszcze w grecko-polskim NT /przekład interlinearny z 1994, wyd. "Vocatio", ks.Remigiusz Popowski, Michał Wojciechowski/:

(...)"bo popatrzył na uniżenie służki jego. Oto bowiem od teraz szczęśliwą zwać będą mnie wszystkie pokolenia" (...)

-w jednej z wersji Biblii są odniesienia do podobnych słów wypowiedzianych w Starym Testamencie (bo dla Izraelitki posiadanie potomstwa, zwłaszcza męskiego, było widoczną oznaką błogosławieństwa od JHWH): I Sam.1:11 i IMojż. 30:13 8)

Ostatnio edytowano N lut 03, 2008 4:10 pm przez ani_isza, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 03, 2008 3:49 pm 

-w jednej z wersji Biblii są odniesienia do podobnych słów wypowiedzianych w Starym Testamencie (bo dla Izraelitki posiadanie potomstwa, zwłaszcza męskiego, było widoczną oznaką błogosławieństwa od JHWH):
-
tyle, że nie każda Izraelitka jest błogosławiona "przez wszystkie pokolenia".
--------------------------
Efez centrum kultu bogini, Efez sobór i dogmat Theotokos, przypadek
-
no i po co ta nienawiść ? Zaraz wrócimy do LA na pewną ulicę i zaczniemy się przerzucać błotem, po co ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 03, 2008 4:07 pm 

bimek napisał(a):

ale nie martw się tym, bo w Piśmie jest wiele o byciu błogosławionym:

"Błogosławieni ubodzy w duchu, albowiem do nich należy królestwo niebieskie. (4) Błogosławieni, którzy się smucą, albowiem oni będą pocieszeni. (5) Błogosławieni cisi, albowiem oni na własność posiądą ziemię. (6) Błogosławieni, którzy łakną i pragną sprawiedliwości, albowiem oni będą nasyceni. (7) Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią. ( 8 ) Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą."
(Ew. Mateusza 5:3-8, Biblia Tysiąclecia)

"Powiedział przecież Mojżesz: Proroka jak ja wzbudzi wam Pan, Bóg nasz, spośród braci waszych. Słuchajcie Go we wszystkim, co wam powie. (23) A każdy, kto nie posłucha tego Proroka, zostanie usunięty z ludu. (24) Zapowiadali te dni także pozostali prorocy, którzy przemawiali od czasów Samuela i jego następców. (25) Wy jesteście synami proroków i przymierza, które Bóg zawarł z waszymi ojcami, kiedy rzekł do Abrahama: Błogosławione będą w potomstwie twoim wszystkie narody ziemi. (26) Dla was w pierwszym rzędzie wskrzesił Bóg Sługę swego i posłał Go, aby błogosławił każdemu z was w odwracaniu się od grzechów."
.
(Dzieje Apost. 3:22-26, Biblia Tysiąclecia)

ale dla nas wszystkich najważniejsze jest to, co "zgodnie z pochwałą, jaką Dawid wypowiada o człowieku, którego Bóg usprawiedliwia niezależnie od uczynków: (7) Błogosławieni ci, których nieprawości zostały odpuszczone i których grzechy zostały zakryte. ( 8 ) Błogosławiony mąż, któremu Pan nie poczyta grzechu." (List do Rzymian 4:6-8, Biblia Tysiąclecia)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 03, 2008 5:56 pm 

bimek napisał(a):
Cytuj:
Efez centrum kultu bogini, Efez sobór i dogmat Theotokos, przypadek

no i po co ta nienawiść ? Zaraz wrócimy do LA na pewną ulicę i zaczniemy się przerzucać błotem, po co ?

A kto tutaj mowi o obrzucaniu błotem i nienawiaści? Ja się prawdy nie boje i trudnych pytań. Zapytałem, a każdy sobie sam może odpowiedzieć i wyciągnać wnioski.

Ja uważam, że to nie przypadek że to był Efez, miejsce było podatne, a serca "zmiękczone" wielowiekową spuścizną. Jeśli ktoś sie nie na rodził na nowo to efekt jest taki, że odnaleźli sobie nauczycieli takich jakich chcieli słuchać. A nauczyciele mówili co inni chcieli słyszeć.

Fakt jest taki, że z socjologicznego punktu widzenia, następuje pewien nacisk środowiskowy, okazuje się ze pewnych zwyczajów nie można wykorzenić, bo nie czyni sie tego jak należy, następuje wyparcie tego co Boże przez to co zakorzenione. W umyśle nie odrodzonym następuje synkretyczne ukierunkowanie.

Z tym faktem można zrobić dwie rzeczy:

1. Bronic do upadłego i kosztem Słowa Bożego
2. Zaprzeć się siebie samego i pozwolić Chrystusowi prowadzić w Duch i Prawdzie.

Błogosławienie, a kult to dwie skrajnie różne sprawy.

Na temat błogosławienia Marii wypowiedział się Pan Jezus:

Łuk. 11:27-28
A gdy On to mówił, pewna niewiasta z tłumu, podniósłszy swój głos, rzekła do niego: Błogosławione łono, które cię nosiło, i piersi, które ssałeś. On zaś rzekł: Błogosławieni są raczej ci, którzy słuchają Słowa Bożego i strzegą go.

Zaiste, słuchać i strzec Słowa Bozego!

bimek napisał(a):
... nie każda Izraelitka jest błogosławiona "przez wszystkie pokolenia".

Łuk. 1:28
I wszedłszy do niej, rzekł: Bądź pozdrowiona, łaską obdarzona, Pan z tobą, błogosławionaś ty między niewiastami.

Sędz. 5:24
Błogosławiona między niewiastami Jael, żona Hebera Cynejczyka; nad niewiasty w namiocie mieszkające błogosławiona będzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 03, 2008 8:50 pm 

bimek napisał(a):

Bimku, wbij sobie do głowy jedną rzecz: Oryginał NT mówi, że Maria JEST NAZYWANA SZCZĘŚLIWĄ przez wszystkie pokolenia - katolickie pojęcie "błogosławiona" nie ma się nijak do biblijnego, ponieważ w Biblii "błogosławiony" nie oznacza "stojący wyżej" od "niebłogosławionych". "Błogosławiony" nie oznacza również "wychwalany" ani "otoczony kultem".

Natomiast niewiasta, która urodziła Mesjasza, jest oczywiście szczęśliwa i wszystkie pokolenia nazywają ją szczęśliwą - tyle, że nie ma to NIC współnego z jakąkolwiek formą "kultu maryjnego". Tutaj posługujemy się Biblią, a nie katechizmami jakiegokolwiek wyznania. Dlatego czytaj, co w Biblii oznacza "błogosławiony".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 04, 2008 9:35 pm 

Bimku kiedy upierasz sie przy znaczeniu jakiegoś tekstu zajrzyj proszę do dwóch w 100% katolickich książek. Dowiesz się tam, że słowo tłumaczone jako błogosławiona znaczy również szczęśliwa.
Te 2 w 100% katolickie książki wydało Vocatio i są częścią serii prymasowskiej (bardziej katolicko się nie da):
GRECKO-POLSKI NOWY TESTAMENThttp://www.vocatio.com.pl/ProductPresentationForm.php?cat=24&pid=175
WIELKI SŁOWNIK GRECKO-POLSKI NOWEGO TESTAMENTU http://www.vocatio.com.pl/ProductPresentationForm.php?cat=24&pid=123

Na allegro lub w księgarniach można zakupić te książki taniej niż tutaj. Ostatecznie jeśli znasz język angielski możesz sobie ściagnąc za darmo przekład interlinearny grecko-angielski http://www.scripture4all.org/download/download_ISA20.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 10:10 am 

Witam
Wiem ze te posty sa dosc stare,ale postanowilam i ja cos dodac.
Jak by Marii nienazwac- czy blogoslawiona, czy szczesliwa,czy nawet uznac,ze maja ja blogoslawic wszystkie narody- to i tak nie oznacza to,ze mozna sie do Niej modlic czy ja czcic jak Boga. W wikipedii znalazlam takie wytlumaczenie slowa "blogoslawienstwo"-oznacza zyczenie lub powinszowanie z powodu otrzymanych darow,cnot,czy jakiejs korzystnej sytuacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 10:32 am 

Cześć Basiu Z. Witaj na forum UP.
Żeby mieć pewność CO tak naprawdę kryje się pod różnymi określeniami, dobrze sprawdzać wewnętrzne ustalenia danej religii/wyznania. Co KRK uważa na temat Marii zawarte jest w ich Katechiźmie i dokumentach soborowych. One tutaj oddają prawdę wyznaniową. I to nie jest prawda biblijna.
ps. A o darach [charyzmatach] Marii chyba nie czytamy w Biblii nic poza tym, że został i na nią wylany Duch Święty w dniu święta Szawuot ["Pierwocin"], tak jak wtedy na wszystkich, którzy uwierzyli że Mesjasz to JHWH Zbawiciel, który przyszedł w ciele ludzkim na ziemie
[na razie "jeden raz" 8) ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 11:09 am 

Ja nie popieram KK w ich postrzeganiu Marii.Katechizm czytam z ciekawosci i sie za glowe lapie jak oni moga takie bzdury wypiswywac (ale to musialby byc osobny temat).Mysle ze ten tekst ze beda ja zwac blogoslawiona- wlasnie tyczy sie tego ze byla "w korzystnej sytuacji"bo z jakichs powodow Bog wybral ja na matke. Choc wiem ze Bog nie ma wzgledu na osobe i rownie dobrze mogla to byc kazda inna niewiasta wierzaca, ktora by odpowiedziala Bogu TAK na Jego powolanie.
A swoja droga to sama nie wiem co bym Bogu odpowiedziala w tamtych czasach na jej miejscu- byc panna w ciazy przed slubem i to nie z przyszlym mezem, to grozilo ukamieniowaniem i ona o tym wiedziala.Mysle ze byla odwazna i poddana Bogu i wszystko postawila na jedna karte.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 6:42 am 

W necie znalazłem coś takiego :
http://www.kosciol.pl/article.php/20040904111829119

Nie umiem się ustosunkować do argumentów, ale myślę, że warto przeczytać.

Cyt.
" W Łk 1,48 padają znamienne słowa: (BW) „... Oto bowiem odtąd błogosławioną zwać mnie będą wszystkie pokolenia”. Na tych słowach często buduje się naukę usprawiedliwiającą oddawanie czci, czy modlitwę do Marii. Czy tego uczy ten tekst z ewangelii?

Problem z rozumieniem tego stwierdzenia bierze się stąd, że w języku polskim do przedstawienia zarówno „bycia obdarowanym” (a przez to – błogosławionym) jak i „wysławia­nym” używa się tego samego słowa: „błogosławiony/na". Zupełnie inaczej przedstawia się ta sprawa w ję­zyku greckim. Odpowiednikami polskiego słowa : „błogosławiony/na” są dwa greckie słowa:

1. eulogetos – „chwalony, wysławiany” i ...

2. makarios – „ogłoszony szczęśliwym, ubłogosławionym, obdarowanym”

Ciekawe jest to, że w NT słowo eulogetos NIGDY nie zostało użyte w sto­sunku do człowieka (włącznie z Marią), a w Łk 1,48 występuje słowo po­cho­dzące od makarios. W innym miejscu Biblia także mowi nam, że ci, którzy zachowują Słowo Boże i strzegą go są na równi z Marią błogoslawieni (w sensie uszczę­śliwieni).

To co obserwuję, to jawne nadużycie Słowa Bożego wykorzystujące dwuznaczność słowa „błogosławiony” w j. polskim, a po­le­gające na nastepujacym ciągu argumentacji: „Błogosławioną zwać mnie będą wszystkie pokolenia” a więc „błogo-sławioną” czyli „sławioną” a to znaczy „chwaloną” i „wysławianą”. Wszystko pięknie, ale Pismo Św. jest w tym punkcie absolutnie jasne – Maria nie ma być „wysławianą” tylko: „nazywaną szczęśliwą, obdarowaną”. Budowanie kultu Marii na podstawie Łk 1,48 jest po prostu sprzeczne ze Słowem Bożym.

Dodam, że gdy w procesie nowego narodzenia człowiek zaczyna dostrzegać unikalność i wspaniałość chwały Bożej, to automatycznie staje się dla niego nie do pomyślenia, aby czcić coś lub kogoś „obok” Boga. Odrodzony wzrok zaczyna dostrzegać przepaść pomiędzy Stwórcą a stworzeniem. Ci, którzy tego doświadczyli na pewno mnie zrozumieją.

Z braterskim pozdrowieniem,

Stanisław Sylwestrowicz"

Koniec cytatu :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 8:39 am 

Weszla na stronke ktora podal Wujcio, czytalam, ale te ich argumanty sa naciagane. Bog kazal ozdabiac swiatynie ale nigdy wizerunkami bozymi,a tym bardziej "Bogarodzicy".Przeciez jest jasne przykazanie o nie sporzadzaniu podobizn ( ktore KK zreszta skrocil i nikt z katolikow go nie zna w calosci). Bog nie dalby nam dwoch przykazan przeczacych sobie.

cytuje z artykulu:"Kultu Maryi nie można nazwać bałwochwalstwem. Bałwochwalswo to oddawanie czci boskiej temu, co Bogiem nie jest. "
Przeciez KK tak wlasnie czci Marie, ma ja tez za posrednika do Ojca lub Chrystusa, taki posrednik do posrednika.
NACIAGACTWO! Zwiedzeni i falszywi prorocy tez naciagaja Pisma i calkiem im to wychodzi skoro potrafia zwiesc tlumy. Tym bardziej latwo zwiesc przecietnego Katolika ktory nir czyta Biblii i mozna mu podac gotowa papke do przezucia.
PS. Nie chcialam urazic zadnego Katolika tym tekstem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 10:44 am 

Film o objawieniach Maryjnych . są tam odpowiedzi na większość pytań.

http://video.google.pl/videoplay?docid= ... ia+maryjne

Maryję jej wyznawcy nazywają królową niebios .
W 44 rozdziale księgi Jeremiasza jest o kulcie królowej niebios i stosunku Boga do tegoż kultu . warto przeczytać .

Maryja - Theotokos - królowa niebios to nie Maria - matka Jezusa .

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1