Gabi napisał(a):
Owoc Ducha pojawia sie w naszym zyciu dzieki Duchowi, ktory nas zamieszkuje, tak?
Tak. Owoc Ducha mieszkającego w nas pojawia się w naszym życiu.
Gabi napisał(a):
A moze wystarczy, ze Duch Swiety jest z nami a niekoniecznie w nas - Ew. Jana 14,17? Zwolennicy teorii, ze Duch Swiety zamieszkuje czlowieka w momencie chrztu Duchem posluguja sie wlasnie tym wersetem. Czyli, ze jak sie nawracamy to Duch jest z nami a dopiero przy chrzcie Duchem zaczyna byc w nas? Ale czy tym jednym wersetem mozna podpierac takie stanowisko? A tak wogole to poprosze o wykladnie tego wersetu bo moze wogole jest on zle rozumiany.
"Ja prosić będę Ojca i da wam innego Pocieszyciela, aby był z wami na wieki - Ducha prawdy, którego świat przyjąć nie może, bo go nie widzi i nie zna; wy go znacie, bo przebywa wśród was i w was będzie. Nie zostawię was sierotami, przyjdę do was. Jeszcze tylko krótki czas i świat mnie oglądać nie będzie; lecz wy oglądać mnie będziecie, bo Ja żyję i wy żyć będziecie. Owego dnia poznacie, że jestem w Ojcu moim i wy we mnie, a Ja w was" [Jan 14:16-20]
Przez 3 lata Duch Święty przebywał z uczniami w Jezusie Chrystusie - dlatego powiedział im, że oni znają Ducha, bo przebywa wśród nich. Ale to było jeszcze przed ukrzyżowaniem i zmartwychwstaniem Jezusa. Po zmartwychwstaniu i uwielbieniu Jezus tchnął Ducha w uczniów i kazał im Go przyjąć (do wnętrza). Dlatego Jezus powiedział, że Duch "w nich będzie" w kontekście krótkiego czasu, w którym świat nie będzie Go oglądać, lecz uczniowie będą Go oglądać - taka sytuacja miała miejsce przez 40 dni po zmartwychwstaniu, gdy Jezus ukazywał się uczniom, a nie światu. Owego dnia poznali, że Jezus jest w Ojcu, oni w Nim, a On w nich. Bo narodzili się na nowo. To tylko wzmacnia tezę, że Jan 20:22 mówi o nowym narodzeniu i otrzymaniu Ducha przez uczniów w tym momencie, a nie w przyszłości albo symbolicznie.
My nawracamy się już po zmartwychwstaniu i uwielbieniu Jezusa (a nawet po Jego Wniebowstąpieniu), więc nie jesteśmy w sytuacji uczniów, do których Jezus wypowiedział słowa z Jana 14:17 i te słowa nie odnoszą się do nas.