Axanna napisał(a):
Wiem stąd, że pierwszą tezę - że Kościół będzie porwany przed nadejściem antychrysta podpierają cytatem:
2Tes 2:7 Bw "Albowiem tajemna moc nieprawości już działa, tajemna dopóty, dopóki ten, który teraz powstrzymuje, nie zejdzie z pola."
tłumacząc na tej podstawie, że "ten, który teraz powstrzymuje" to Duch Święty, a "zejdzie z pola" oznacza, że będzie zabrany z tego świata wraz z Kościołem. Chyba nie trzeba znać się na eschatologii, żeby wiedzieć że to są dyrdymały. Jeżeli masz inne zdanie, to przepraszam za słówko, nie chciałam urazić.
Masz jakiś inny pomysł na wyjaśnienie KTO i CO jest w stanie powstrzymywać całą moc nieprawości na świecie, której kulminacją będzie nadejście Antychrysta, jeśli nie jest to moc co najmniej równa mocy szatana?
Poza tym, absolutnie nie jest to JEDYNY werset potwierdzający nauczanie, o którym mówimy.
Axanna napisał(a):
Druga teza, z tego co słyszałam, tłumaczono w podobny sposób: "a bo w Objawieniu napisane, że Jezus stał na górze a z nim 144 tysiąca - to ci, których on pośle nawracać Izraela". Nie wiem, jak komu, ale wyciąganie takich wniosków na podstawie trzech słów z Objawienia wydaje się być sporym nadużyciem. Mylę się?
Mylisz się. Znasz określenie "parenteza"? Isza już napisała, że to, kim sa 144 000, jest wcześniej wyjaśnione w tekście. Tutaj nie ma żadnej wielkiej filozofii.