A ja mam pytanie na temat wątku. Najpierw cytat z Soboru:
"Jeżeli ktoś twierdzi, że w Najświętszym Sakramencie Eucharystii pozostaje substancja chleba i wina razem z ciałem i krwią Pana naszego Jezusa Chrystusa [konsubstancjacja], a [więc] przeczy tej przedziwnej i osobliwej przemianie całej substancji chleba w ciało i całej substancji wina w krew, którą to przemianę katolicki Kościół najwłaściwiej nazywa przeistoczeniem [transsubstancjacją], niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych" [XIII sesja Soboru Trydenckiego (1551)]
Czy któryś katolik rzymski mógłby mi wyjaśnić, dlaczego konsekrowany chleb, który wg nauki krk w swojej substancji przestaje być chlebem, a staje się Ciałem Chrystusa, szkodzi ludziom chorym na celiakię, ponieważ nadal zawiera gluten, choć po przemianie nie powinien go już zawierać?
I drugie pytanie: Jeśli krk dosłownie traktuje słowa Pana Jezusa z Jana 6:53
"Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, jeśli nie będziecie jedli ciała Syna Człowieczego i pili krwi jego, nie będziecie mieli żywota w sobie"
to dlaczego krk odbiera życiw wieczne członkom własnego kościoła, nie podając im do picia krwi Syna Człowieczego? Przecież wyraźnie Pan mówi, że warunkiem posiadana życia wiecznego jest jedno i drugie, a nie jedno lub drugie.
Z góry dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.