MRB:
Cytuj:
zero Pisma, za to dużo doktryny
Powtarzam ,jezeli chcesz odpowiedz:
MRB:
Cytuj:
Przyjacielu, wolałbym gdybyś więcej posługiwał się argumentami ze SŁowa, a mniej emocjami.
Ani odrobine sie nie emocjonuje,raczej angazuje-czyli sprawe uwazam za wazna .
Cytuj:
Nadto zwracam uwagę że odeszliśmy od tematu roli wiary i uczynków.
Nie odeszlismy,mowmy o sakramentach czyli o PODSTAWOWYCH UCZYNKACH/aktach wiary w nauczaniu KRK-i Twoim.
Cytuj:
nie może dziś powiedzieć że jest pewny siebie choćby dziś wydawał się pewien.
Jasne czyli w kwestii zbawienia wyznajesz casus alkoholika w komentarzu Hubertoka vel Agnostyka:
"Ładne to co piszesz ale proszę cię NIE OSZUKUJ SIĘ. JESTEŚ ALKOHOLIKIEM. Jak się było alkoholikiem to się zawsze nim będzie. Jesteś po prostu NIE PIJĄCYM ALKOHOLIKIEM. "Ty mowisz :
"nie oszukuj sie NIE JESTES ZBAWIONY ,zawsze na ziemii bedziesz nie zbawiony.Jestes tylko "PIJACYM zbawienia" NIE ZBAWIONYM"
Mozesz w to wierzyc ,ale to nie dla mnie. TO NIE JEST ZADNA PROPOZYCJA
Cytuj:
Myślisz że ci, którzy nie wytrwali nie mówili sobie jak Ty "jestem niewolnikiem Pana Jezusa i zawsze chce nim byc bez wzgledu na cene mojego uczniostwa.Taka jest moja wola-NIE WIDZE INNEGO SENSU ZYCIA DLA MNIE. ?
Nie wazne co ludzie,w tym ja,sobie mowia,wazne JAKA JEST MOC BOGA NA KTOREJ SIE OPIERAM!
Wazne jest tez w tej dyskusji co mowi KRK "Twoimi slowami".
A mowisz :NIE MASZ PEWNOSCI ZBAWIENIA ,NIE MOZESZ MIEC,NIE WIERZ W TO ,SLUCHAJ NAS MY WIEMY LEPIEJ .
Cytuj:
Człowiekowi się wydaje że lepiej od Boga wie co dla niego dobre - i robi tak jak chce i myśli, a nie tak jak wskazuje to Bóg. To jest właśnie grzech
Bog wie czego czlowiek potrzebuje i co jest dla niego dobre.
Duch ,ktory mieszka w nowym stworzeniu ,jakim jest zbawiony, objawia nam te prawde(
1Kor 2:11,Rz 8:5 ) ,jezeli idziemy za wskazaniami Ducha owocujemy(
Ga 5:22n) ,wzrastamy i stajemy sie do Jezusa podobni.(
Rz 8:29)
Jezeli wiesz ,jako nowonarodzony,co jest wola Boga DLA CIEBIE ,a nie czynisz jej to jest grzech(
Rz 12:2 )-podpadasz pod uniwersalne prawo ,ktore cie wiezi i sadzi. Jezeli czynisz wole Boga jestes wolny ,pod wladza prawa duchowego
(Rz 8:2)-ono Cie przemienia w obraz Syna Ojca(
2Kor 3:18)-tak sprawujesz swoje zbawienie.
Cytuj:
zabiegajcie o własne zbawienie z bojaźnią i drżeniem nie tylko w mojej obecności, lecz jeszcze bardziej teraz, gdy mnie nie ma./Flp 2,12/
Moj Pan umarl za mnie na krzyzu.Oddal Swoje zycie,abym ja zyl.
Jest moim Bogiem ,a zarazem jest czlowiekiem ,ktory zna ludzkie problemy.
Jestem mu wdzieczny.
"Moja bojazn i moje drzenie" TO NIE STRACH PRZED TYM ZE ZBLADZE, TO DUMA Z PANA JAKIEGO MAM ,DUMA Z JEGO LASKI,TO PRAGNIENIE ZADOWOLENIA GO ,SLUZENIA MU-WRESZCIE TO SWIADOMOSC JEGO POTEGI I MOJEJ ZNIKOMOSCI PRZED NIM.
"Moja bojazn i drzenia" to wiara TYLKO w Jego sprawiedliwosc ,w Jego laske .Jezeli nawet ,gdy po uszy "unurzam sie w blocie"-z nieswiadomosci,z glupoty- On mi to pkaze, On mnie wyciagnie BO MA MOC ,BO JEST WIELKI.
Takiemu Panu sluze,przed takim upadam na kolana.Od takiego kazdy krzyz przyjme!
Cytuj:
O jakim związaniu mówisz ? Jestem spragniony, Bóg daje mi rzekę krystalicznej wody bym się napił. Czy przez to "jestem związany przez rzekę" ?
Czy w moim domu kurek z wodą też mnie "wiąże" ? Czy chleb dany umierającemu z głodu zagraża jego wolności (bo musi go ugryźć) ?
Fajne porownania ,ale nie na temat!
To nie rzeka ci poi TYLKO BOG!
To nie kurek z woda gasi pragnienie TYLKO BOG.
To nie chleb karmi glodnego TYLKO REKA KTORA CHLEB PODAJE.
Rzeka moze wyschnac,kurek mozna odkrecic,chleba moze zabraknac!
TEN KTORY DAJE POZOSTANIE.
Moze mnie nakarmic kropelka wody deszczowej i ziarnem ,ktore spadnie na ziemie.
Ty o uczynkach,o rzeczach- JA PODKRESLAM MOC ZYWEJ OSOBY ,KTORA ZYJE WE MNIE.
Domyslem sie ,ze to tez twoje slowa:
Cytuj:
Przy Nowym Narodzeniu otrzymujemy Zycie na podstawie wiary i wyznania Jezusa(np.Ef 2,8-9 Rz 10,9) co wyraża się w chrzcie(Mt 28,19;J 3,5;Dz 2,38 ; 22;16), ale potem Jezus wymaga od nas uczynkow (np. Rz 2,5-10 2 Kor 5,10 Jak 2,24).
Przy nowym narodzeniu stajemy sie nowym stworzeniem(
2Kor 5:17 ). Zachodzi w nas przemiana ontologiczna:
to co z ciala narodzilo sie staje sie duchem(J 3:6 ).Czlowiek cielesny umiera REALNIE, rodzi sie niemowle RELANY czlowiek duchowy.(
Rz 6;1nn)
Grzech ,ktory byl przeszkoda,do tej przemiany, zostaje usuniety-laska ,przez wiare(
Ef 1:7,Rz 5:15 , Rz 3:24 ). Duchowa smierc oddzielajaca nas od Boga ustepuje
nowemu zyciu z Nim,w Nim(Rz 5:17,Rz 6:4 ) .Potem wchodzimy na droge uczniostwa ,gdize Bog wymaga od nas wypelniania planu Boga PRZEZNACZONEGO DLA NAS(
Lk 14:27) !
Wymaga od nas ,abysmy ten plan odkryli i posluszenstwa ,abysmy go wypelnili.
MAMY ODKRYC DOBRE CZYNY DO KTORYCH ZOSTALISMY STWORZENI.(
Ef 2:10-kontra:
Hbr 9:14)
Nie chodzi o jakiekolwiek DOBRE MORALNIE czyny ,ale o TAKIE MORALNE czyny KTORE TY MUSISZ WYPELNIC WE WLASNYM ZYCIU ,ABY TWOJE ZBAWIENIE OSIAGNELO KULMINACJE W TWOJEJ PRZEMIANIE I W TWOJEJ SLUZBIE NA ZIEMII DLA TYCH DO KTORYCH BOG CIE POSLE(
1Kor 10:23) !
Przez te czyny nie osigniesz zbawienia -przez nie je sprawujesz-one sa owocem twojego zbawienia, ale mozesz wywalczyc dar ,ktory otrzymasz na BEMA CHRYSTUSOWYM ,gdy staniesz przed Panem(
2Kor 5:10).
Czyny wyznaczaja twoje MIEJSCE W NIEBIE ,A NIE WOGOLE PRAWO DO NIEBA!
Nie odnajdziesz swego powolania ,nie bedziesz go sprawowal nie otrzymasz nagrody ,ALE W NIEBIE BEDZIESZ!
Cytuj:
Biedaku ! Nie jesz i nie pijesz i myślisz że na tym polega wolność...
To Pan mnie karmi ,a Jego pokarmem jest Jego Slowo ,to Pan mnie poi ,a Jego woda jest Jego duch.
Pokarm jest WE MNIE BO ON WE MNIE MIESZKA Napoj jest WE MNIE BO ON WE MNIE ZYJE.
Nie potrzebuje zadnych posrednikow ,ktorzy serwuja mi "zupke i chlebek ".
Wierze ,ze kiedys uwierzysz ,ze Pan mieszka w Tobie I TO WYSTARCZY!
Pozdrawiam