Henryk napisał(a):
Ani_isza z całym szacunkiem jesteśmy w grupie tematów Historia Kościoła i chyba wolno przytaczać zdarzenia związane z życiem duchowym ludzi na przestrzeni minionych ostatnich dwóch tysiącleci.
Załóż sobie osobny temat w tym dziale forum i tam przytaczaj "zdarzenia związane z życiem duchowym ludzi na przestrzeni minionych ostatnich dwóch tysiącleci". Sam się pojawiłeś w TYM TEMACIE, bądź więc łaskaw ustosunkować się na podstawie Biblii do zagadnień dotyczących Biblii, bo unikasz tego. Dla mnie bardzo to dziwne...
Henryk napisał(a):
Odnośnie cytatów biblijnych to każdy je interpretuje w zależności od przynależności de nominacyjnej.
Ależ TY ich WCALE nie interpretujesz tylko [mam wrażenie] udajesz, że ich nie ma w Biblii. Inaczej musiałbyś przyznać rację nauce całej Biblii o zapowiadanym[w Pismach Starego Testamentu] przyjściu na ziemię i wcieleniu się [pod postacią "sarks"] JHWH który zbawia, przyjściu jako Jezusa Syna Bożego, czyli Syna Człowieczego i jednocześnie JHWH Zbawiciela.
Czy dla Ciebie Jezus Chrystus jest Synem Bożym, poczętym z Ducha Świętego?
Henryk napisał(a):
Dogmat trynitarny obowjązuje ewangielikalnych chrześcijan i na nic jakiekolwiek wyjaśnienia. Trzeba go przyjąć lub fora ze dwora.
Nie jestem ewangelikalną chrześcijanką i nie zawieram się w Twojej definicji

W Starym i Nowym Testamencie są wskazania dotyczące tego, że Jezus Chrystus to JHWH Zbawiciel i jednocześnie człowiek oraz wskazania dotyczące złożoności JHWH. Nie zaprzeczysz temu.
Henryk napisał(a):
Ten werset powinien rozwiać Twoje wątpliwości jest jednoznaczny przynajmniej dla mnie
1Tm 2:5 Br "Jeden jest bowiem Bóg, jeden jest także Pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,"
Ten werset rozwiewa wątpliwości i jest poprzedzony kilkoma innymi wersetami:
"Godne wiary to słowo i godne całego przyjęcia, że Pomazaniec Jezus przyszedł na świat grzeszników zbawić [1:14] (...) To piękne i możliwe do przyjęcia przed Zbawicielem naszym, Bogiem, który wszystkim ludziom chce dać się zbawić i do uznania prawdy przyjść. Jeden bowiem Bóg, jeden i pośrednik Boga i ludzi: człowiek Pomazaniec Jezus. Ten który dał siebie samego zamiast okupu za wszystkich na świadectwo w stosownym dla siebie czasie(...)" [2:3-6]- cytaty z interlinii.
No to w jaki sposób Bóg nabył sobie Kościół swoją własną krwią [Dz.Ap.20:28]?