Płaciłem dziesięcinę, będąc zborownikiem jednego z Warszawskich mega kościołów, wręcz miałem obsesję, będąc pod wpływem Dereka Princea. Bałem się gniewu Boga i klątw związanych z niepłaceniem dziesięciny. Pastorzy często powołują się na werset z Malachiasza: "Przynieście całą dziesięcinę do spichlerza, aby był zapas w moim domu, i w ten sposób wystawcie mnie na próbę! - mówi Pan Zastępów - czy wam nie otworzę okien niebieskich i nie wyleję na was błogosławieństwa ponad miarę." Malachiasza 3: 10. Będąc nieświadomy, myślałem że jest jakiś spichlerz - wspólna kasa, że w razie czego'' jak się noga podwinie'' można się zapasami posilić. Kiedy jednak chciałem pomocy w sprawach służby wśród więźniów i nieszczęścia spadły na mój dom, okazało się że ''spichlerz'' jest notorycznie opróżniany, ale nie przez potrzebujących, ubogich i sieroty. W tym czasie trafiło mi się nauczanie Davida Servanta "Pozyskujący uczniów Sługa Boży' Czytając doznałem olśnienia, że kościół to nie budynek, ale żywe ciało Chrystusa i to nie jest organizacja tylko coś więcej niż biologiczna rodzina. Przykazaniem Boskim jest wspierania się nawzajem, a jak u nas jest za dużo to pomaganie innym zborom Pańskim. Jeszcze jedno: praktyczna pomoc dla drugiego chrześcijanina to znak na prawdziwe odrodzenie duchowe: My wiemy, że przeszliśmy ze śmierci do żywota, bo miłujemy braci; kto nie miłuje, pozostaje w śmierci."Po tym poznaliśmy miłość, że On za nas oddał życie swoje; i my winniśmy życie oddawać za braci."Jeśli zaś ktoś posiada dobra tego świata, a widzi brata w potrzebie i zamyka przed nim serce swoje, jakże w nim może mieszkać miłość Boża?" 1 Jan 3 14,16-17. Chciałbym przestrzec wszystkich, którzy są w systemach synagogalno-budynkowych przed łożeniem na budynki i pastorów mówiących jedno kazanie w miesiącu. Jak ktoś ma za dużo pieniędzy niech poszuka z modlitwą prawdziwie wierzącego brata w potrzebie i jego wspiera, bo w chrześcijanie mieszka Duch Chrystusowy i wspomaganie Brata w wierze jest jak wspomaganie samego Pana Jezusa: "A król, odpowiadając, powie im: Zaprawdę powiadam wam, cokolwiek uczyniliście jednemu z tych najmniejszych moich braci, mnie uczyniliście." Mateusza 25:40
_________________ "Bez prorockich objawień naród dziczeje....''Księga Przysłów 29:18a
|