Rafał napisał(a):
W okolicach 1 minuty Obama nabija się z księgi Powtórzonego Prawa, zwyczajnie kłamie i manipuluje tekstem. Twierdzi, że tam jest miejsce nakazujące "ukamienować wątpiące dziecko".
... Po pierwsze kłamie
... Celowo omija fakt
Takie gadki mają na celu zdyskredytowanie Boga i Biblii. No bo co to za Bóg, który nakazuje ukamienować wątpiące dziecko! My tego w USA nie robimy. Jesteśmy lepsi i mądrzejsi niż Bóg! ...
Szczególnie to co pogrubiłem to jest z twojej strony nadinterpretacja, tego co powiedział.
Dodatkowo używasz bardzo poważnych i obraźliwych słów, typu "kłamał" i dalej co zacytowałem.
Uważam więc, że przesadzasz i kierujesz się jakimiś negatywnymi emocjami, które każą ci przypisywać zła wolę temu człowiekowi.
A co do fragmentu, to czy możesz zacytować co Obama powiedział po angielsku ?
No i sens tego przykładu był o ukamienowaniu ? Bo ja rozumiem z twojego pisania, że pochwalasz kamienowanie za nie posłuszeństwo, czy też za to co podawałeś ? Ukamienował byś własnego syna ?
Obama podaje to w kontekście różnego patrzenia na chrześcijaństwo, na różne jego interpretacje. Zakładam więc, że może nie mieć pojęcia o innych poglądach, o ich różnorodności. Może też jak najbardziej nie do końca znać Pismo, ale to nie upoważnia nikogo do bezpodstawnego nazywania kogoś kłamcą, który celowo coś omija, to paranoja. Przykładanie więc mu takich łatek, inwektyw, bo facet może nie bardzo zna Biblię, jest zupełnie nie na miejscu. A dalej napisałeś komentarz, który jest błędem na błędnym założeniu. Gdzie on powiedział coś o tym, że USA jest lepsze od Boga ? Najzwyklej przesadzasz. Poruszył fakty, o kamienowaniu, o nie jedzeniu nieczystego, o niewolnictwie, użył tego w kontekście, różnych wersji interpretacji.
No ale jak możesz to przytocz inne.
Hanneli napisał(a):
Obama dosłownie przekłada historie opisane w ST (ofiarowanie Izaaka) oraz obowiązujące w Izraelu prawa (jak kamienowanie syna) na chrześcijaństwo. Nie uwzględnia historycznego kontekstu, a przede wszystkim ducha Słowa. To jest manipulacja i jest szokująca w ustach człowieka, który deklaruje się być chrześcijaninem. Manipulacja ta jest o tyle niebezpieczna, że wypowiada ją głowa światowego mocarstwa, dla wielu autorytet. Tymczasem ludzie rzeczywiście nie znają Biblii, nie rozumieją jej i biorą jego słowa za wykładnię. Otrzymują w ten sposób fałszywy, ośmieszony obraz chrześcijaństwa.
No, a czy nie dosłownie miało takie zdarzenie miejsce w historii jak ofiarowanie Izaaka ? Podał bardzo trafny przykład jak byśmy dzisiaj się zachowali gdyby coś takiego miało miejsce.
A co zmienia historyczny kontekst ? Bo tego nie rozumiem, czy czyny opisane w Biblii, które dzisiaj określamy jako np ludobójstwo, możemy usprawiedliwiać kontekstem historycznym ?
Manipulacja ? Gruba przesada oparta na 5 minutowym filmie ? No przestańcie
Ja jedyne co mogę zarzucać, to nie do końca znajomość Pisma, ale błędu w tym nie widzę, jedynie płytką interpretację.
A już napewno nie zła wolę, albo jakieś celowe zamierzone kłamstwo zaplanowane, aby wszystkich omamić i od Boga odciągnąć.
To teorie spiskowe, jak jeden film, tutaj wrzucony ...