Cytuj:
Pytanie: Żydzi wierzący w Jezusa jako Mesjasza grupują się często na świecie w tzw. zborach mesjańskich i nazywa się ich „Żydami mesjańskimi”. Czy „Żydzi mesjańscy” to jakaś odrębna kategoria wierzących, coś innego niż kościół? Czy kościół to są ludzie wierzący spośród nie-Żydów, a Żydzi mesjańscy to całkiem inna grupa?
Odpowiedź: Stało się tak, że pewna grupa żydowskich wierzących wysunęła na pierwszy plan swoją żydowskość, nie zaś swoje należenie do Chrystusa, swoje chrześcijaństwo. I gdy Jezus zburzył już mur [dzielący wierzących spośród Żydów i wierzących spośród pogan], pojawia się grupa, która wznosi kolejny mur. Jestem głęboko przekonany, że to zła postawa. Ludzie ci chcą podkreślić przede wszystkim swoją żydowskość, a więc raczej religię, niż Jezusa w całej Jego prostocie. Uważam to za kardynalny błąd. A z tego, na ile znam sytuację w Izraelu, mogę powiedzieć, że wyznawcy judaizmu rabinicznego po prostu śmieją się z takich ludzi, iż kładą oni nacisk jednocześnie i na Prawo, i na Jezusa. Reakcja jest taka: „Zdecydujcie się w końcu, czego właściwie chcecie!” Wierzący ci są przedmiotem śmiechu i żartów jak nikt inny. Mówię to z wielkim smutkiem. To przecież moi bracia i siostry, którzy znają Chrystusa jako Zbawiciela - przynajmniej tak twierdzą - ale z bólem trzeba stwierdzić, że nie dają temu świadectwa wyraźnie.
http://www.tiqva.pl/oliwka-szlachetna/1 ... o-kaliszerWidze w tym dwie nie wyjaśnione sprawy:
1. Sprawa kongregacji mesjanistycznych w samym Izraelu nie wiem dlaczego miała by śmieszyć, skoro w opozycji są synagogi nie-mejsanistycznych Żydów + kościoły historyczne [krk oraz protestanckie]
2.
Konieczność zgromadzania się w swoim towarzystwie...[kongregacje te są otwarte na odrodzonych braci z Nie-Żydów, czego nie ma w drugą stronę].
Szkoda że zabrakło skonfrontowania sytuacji z rzeczywistością [nauczaniem w sprawie prawa do różnić w ciele w Ciele Chrystusa] z jaką spotykają się odrodzeni Żydzi w kościołach do których mają możliwość trafić po uznaniu Jeszuy z Nazaretu za Mesjasza. Szkoda, że tak jest, ale widać po stawianiu sprawy Prawa i Jeszuy jako czegoś nienormalnego, że to nadal nie "grupa opisana" tworzy mury

Cytuj:
Stało się tak, że pewna grupa żydowskich wierzących wysunęła na pierwszy plan swoją żydowskość, nie zaś swoje należenie do Chrystusa, swoje chrześcijaństwo.
Co, jakie praktyki są tu zarzutem? Nie ma danych.
Cytuj:
Ludzie ci chcą podkreślić przede wszystkim swoją żydowskość, a więc raczej religię, niż Jezusa w całej Jego prostocie. Uważam to za kardynalny błąd.
Na czym takie zachowania polegają, konkretnie? Brak danych.
Cytuj:
A z tego, na ile znam sytuację w Izraelu, mogę powiedzieć, że wyznawcy judaizmu rabinicznego po prostu śmieją się z takich ludzi, iż kładą oni nacisk jednocześnie i na Prawo, i na Jezusa. Reakcja jest taka: „Zdecydujcie się w końcu, czego właściwie chcecie!” Wierzący ci są przedmiotem śmiechu i żartów jak nikt inny.
JA się nie dziwię, że nieodrodzonych może coś śmieszyć. Ale nie rozumiem, co jest niewłaściwego w sytuacji, gdy nawraca się Żyd i żyje tak, jak żyli pierwsi wierzący Żydzi.
"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]