Witaj serdecznie robaczku,
Książki nie znam, dlatego mnie zaintrygował Twój wpis. Niedaleko pogrzebałam, żeby się zniechęcić do niej. Oto cytaty z wikipedii:
Cytuj:
"Poemat Boga-Człowieka (wł. Il Poema dell'Uomo-Dio) – wielowątkowa seria opowieści na temat życia Jezusa Chrystusa, autorstwa Marii Valtorty. Dzieło liczy siedem ksiąg w szesnastu tomach o objętości około czterech tysięcy stron. W nowszych wydaniach nosi również alternatywny tytuł: Ewangelia, jaka została mi objawiona (wł. L'Evangelo come mi è stato rivelato). Książka została opublikowana w języku włoskim w 1956. Oparta jest na ponad 15 tysięcy stron odręcznych zapisków Marii Valtorty z lat 1943–1947. W tym okresie miała doświadczyć wizji, w których objawiał się jej Jezus Chrystus i Maryja.
Poemat Boga-Człowieka jest szczegółowym zapisem historii życia i działalności Jezusa, podyktowanym - według autorki - przez niego samego, w celu uzupełnienia luk w ewangeliach. Dzieło jest zbliżone tematyką do pism Nowego Testamentu. Zawiera wiele treści zgodnych z Objawieniem chrześcijańskim oraz informacji dotyczących religii żydowskiej, początków Kościoła, kultury i topografii starożytnej Palestyny. Ponadto obfituje w nieobecne w tekstach kanonicznych wypowiedzi i zdarzenia z życia Chrystusa, Maryi oraz innych biblijnych postaci.
Początkowo Poemat Boga-Człowieka otrzymał przychylne opinie kilku biskupów katolickich, ale oficjalne stanowisko Stolicy Apostolskiej w stosunku do nadprzyrodzonego pochodzenia treści książki jest niezmiennie negatywne. W 1992 sekretarz Konferencji Episkopatu Włoch Dionigi Tettamanzi zażądał oficjalnie od wydawcy włoskiego, aby na pierwszej stronie dzieła określono wyraźnie, iż "wizje i dyktanda, jakie są zapisane, nie mogą być uznane za mające pochodzenie nadprzyrodzone, lecz powinny być uważane za formę literacką, jaką autorka posłużyła się dla opowiedzenia po swojemu o życiu Jezusa"
Wybacz robaczku szczerość, ale to mi wystarczy, żeby nie zaprzątać sobie głowy tymi oasłymi tomami.
Pozdrawiam Cię w imieniu Pana Jezusa
Zielona