Co do mnie, to mam swoje doświadczenia (zawodowe) jeśli chodzi o gust czytelniczy dzieci w wieku szkolnym i muszę z pewnym smutkiem stwierdzić, że w większości przypadków nie podoba im się już zupełnie i nie dociera do nich klasyka, o której jest mowa wyżej, te książki -przyjaciele naszego dzieciństwa, które kiedyś podobały się nam, a żal. Nie wiem czemu to przypisać, ale tak jest.
Seria o Tomku Wilmowskim jest tylko da koneserów, "Pan Samochodzik" leży na półce i się kurzy, Jack London jest za trudny, Sherlock Holmes jest "nudny", Niziurski to anachronizm. A "Jeżycjada" (seria powieści M.Musierowicz) jest "głupia" i "dla dziewczyn".
Do tego chłopcom trudniej coś zaproponować, niż dziewczynkom. A ty masz syna czy córkę?
"Mikołajek" się, owszem, podoba. Podoba się też "Hobbit" Tolkiena. W ogóle fantasy odpowiada gustom dzieci, ale...wiadomo, trzeba uważać.
Mam ostatnio taką nowość, która chyba chwyci, a mnie się osobiście podoba: "Chłopiec w pasiastej piżamie" Johna Boyne. Jest to opowieść o niezwykłej przyjaźni przez druty obozu, utrzymana jednak w konwencji mało realistycznej i pewnie dobrze.
W ogóle pojawiło się na rynku księgarskim trochę ciekawych pozycji o drugiej wojnie światowej(w tym o getcie) przeznaczonych dla trochę nawet młodszych czytelników "Pamiętnik Blumki", "Gdyby gwiazdy mogły mówić", "Asiunia", "Bezsenność Jutki". Przeczytałam je wszystkie i sama jestem za, natomiast spotykam się ze zjawiskiem sporej niechęci rodziców wobec zapoznawania dzieci z tą tematyką, więc nie wiem jakie będzie twoje zdanie.
Nieco pogodniejsza w wymowie jest świetna pozycja Łukasza Wierzbickiego "Dziadek i niedźwiadek", oparta na faktach historia niedźwiedzia Wojtka z armii Andersa. U nas jest od tego roku lekturą obowiązkową.
Jeśli pytasz o książki chrześcijańskie dla młodzieży młodszej, to mój syn w wieku dwunastu lat zaczytywał się wprost w serii Franka Perettiego.
Dział literatury chrześcijańskiej dla młodzieży masz tutaj:
http://jack.pl/Dla-mlodziezy;s,wyniki,dp,344Jednak nie znam osobiście tych akurat książek, więc pozostaje tylko opis od wydawcy.