MieczDucha napisał(a):
skoro szatan chciał zasiać wątpliwość wobec Pana że jest Synem Bożym, to o ile bardziej będzie chciał nam wmówić, że np Bóg nie jest Miłością, albo że nas nie kocha. O ile bardziej będzie nam próbował zasiać wątpliwości że jesteśmy dziećmi Bożymi. O ile bardziej nam będzie chciał wmówić że jesteśmy potępieni i że nie ma dla nad już ratunku, że nie ma dla nas już oczyszczenia we krwi Syna. O ile bardziej diabeł nam będzie starał się zasiać wątpliwości, zachwiać naszą wiarą. Jeśli zaatakował samego Syna i nie raz chciał Panu wmówić, że nie jest Synem to i nam tak bezczelnie będzie próbował zabrać najbardziej fundamentalne prawdy jak Bóg który jest miłością, że nie jesteśmy dziećmi Bożymi, że nie ma dla nas przebaczenia we krwi Syna i wiele innych.
Tym bardziej szatan chce zasiac watpliwosci wmawiajac, ze Jezus to nie Jahwe, który przyszedl w ciele. A tymczasem:
"
A urodzi syna i nadasz mu imię Jezus [
JHWH zbawia]
; albowiem On zbawi lud swój od grzechów jego." (Mt.1:21)
"
Po tym poznawajcie Ducha Bożego: Wszelki duch, który wyznaje, że Jezus [
JHWH zbawia]
Chrystus przyszedł w ciele, z Boga jest. Wszelki zaś duch, który nie wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, nie jest z Boga. Jest to duch antychrysta, o którym słyszeliście, że ma przyjść, i teraz już jest na świecie." (1.Jana 4:2-3)
"
I Ja - mówi Pan [
JHWH]
- będę jego murem ognistym wokoło i będę chwałą pośród niego! Biada, biada! Uciekajcie z Kraju Północy - mówi Pan [
JHWH],
gdyż rozproszyłem was na cztery strony świata - mówi Pan [
JHWH]
. Biada! Chrońcie się na Syjonie, którzy jeszcze mieszkacie u córki babilońskiej, gdyż tak mówi Pan [
JHWH]
Zastępów, którego chwała mnie posłała, o narodach, które was złupiły, że kto was dotyka, dotyka źrenicy mojego oka. Oto ja podniosę rękę przeciwko nim i staną się łupem własnych niewolników, i poznacie, że posłał mnie Pan [
JHWH]
Zastępów. Wykrzykuj z radości i wesel się, córko syjońska, bo oto Ja przyjdę i zamieszkam pośród ciebie - mówi Pan [
JHWH].
W owym dniu przyłączy się do Pana wiele narodów i będą moim ludem, i zamieszkają wśród ciebie, i poznasz, że Pan [
JHWH]
Zastępów posłał mnie do ciebie. I weźmie Pan [
JHWH]
Judę w posiadłość dziedziczną, jako swój dział w ziemi świętej, i znowu obierze Jeruzalem. Niech umilknie przed Panem [
JHWH]
wszelkie ciało, gdyż Pan [
JHWH]
już rusza ze swojego miejsca świętego." (Zach.2:9-17)
Mnie
te wersety bardzo buduja, bo ukazuja Jezusa tym, kim jest naprawde, a nie obdzieraja go z chwaly, która Mu sie nalezy. A nalezy czcic Jezusa, który przeciez jest Bogiem, tak samo jak Ojca (Jana 5:23), prawda?
A co "
MieczDucha" na to?
Mieczu, jak uwazasz, dlaczego w powyzszym tekscie z Zachariasza JHWH
posyla JHWH? Wyglada na to, ze jest ich w tekscie dwóch, prawda? Kto wedlug Ciebie jest tym JHWH, który wedlug powyzszego tekstu ma przyjsc na ziemie i zamieszkac posród Izraela?