www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt cze 17, 2025 3:16 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 5:16 pm 

lis napisał(a):
Gdy potwierdzisz w tym miejscu, coś wyznał trochę wcześniej, a mianowicie:
Cytuj:
jestem teraz katolikiem

Jako wyznawca "Wielkiej Nierządnicy" ja świadom żyję w nieufności do dogmatów katolickich.

Itur napisał(a):

Wiem, że ten artykuł, podobnie jak w tamtej stronie, jaką mi podałeś, jest w ironiczny sposób wymierzony przeciwko KADS i prawdzie o biblijnym sabacie.

kristina napisał(a):
Herkulesie,a co wg Was znaczy ..."życie wieczne"?
Pytam bez ironii. :)

Według mnie życie wieczne polega na poddaniu się woli Bożej, czyli na całkowitym posłuszeństwie Bogu przez przestrzeganie wszystkich przykazań biblijnego Dekalogu. Nie mówię, że takie przestrzeganie jest warunkiem zbawienia, ale zbawienie jest tylko źródłem łaski Bożej przez wiarę w Chrystusa, który umarł za nas, grzeszników.

Marck5 napisał(a):
Och Herkulesie. :cry: Jeśli weryfikację argumentów dotyczących pism Ellen White nazywasz niepotrzebną zabawą to już dawno jesteś głęboko w malinach. Umiłowałeś już tę naukę i tak naprawdę boisz się prawdy, która ci ją zburzy i będziesz musiał budować od początku.

Czemu wystawiasz mnie na próbę? Czy mam obalić doktrynę KADS, aby zacząć od nowa poznać inną właściwą drogę? Powiadam, że nigdy się nie wyrzeknę dwóch najważniejszych prawd Pisma Świętego, jakimi są święcenie soboty i śmiertelność duszy ludzkiej. Prawie wszystkie Kościoły (denominacje) chrześcijańskie nie nauczą takich zasad wiary, lecz bronią dwie niebiblijne nauki: o święceniu niedzieli i o nieśmiertelności duszy ludzkiej. Obie nauki wywodzą się z doktryny "Matki Nierządnic", tj. Kościoła rzymskiego.

Oto poniższe świadectwo o dwóch prawdach Pisma Świętego: święcenie soboty i śmiertelność duszy ludzkiej

Mam pytania na temat święcenia sabatu: Jaki jest wasz stosunek do Słowa Bożego?

"Ponadto rzekł im: Sabat jest ustanowiony dla człowieka, a nie człowiek dla sabatu. Tak więc Syn Człowieczy jest Panem również i sabatu." (Ewangelia Marka 2:27-28, BW)

Uzasadnienie biblijne:
Sabat jest ustanowiony przez Pana dla wszystkich ludzi, a nie tylko dla Żydów.

"Bo jak nowe niebo i nowa ziemia, które Ja stworzę, ostaną się przede mną - mówi Pan - tak ostoi się wasze potomstwo i wasze imię. I będzie tak, że w każdy nów i w każdy sabat przychodzić będzie każdy człowiek, aby mi oddać pokłon - mówi Pan." (Księga Izajasza 66:22-23, BW)

Uzasadnienie biblijne:
Sobota będzie także święcona przez zbawionych w przyszłym Królestwie Bożym. Prawda o biblijnym sabacie jest bastionem niepodważalnego Słowa Bożego.

"Pamiętaj o dniu sabatu, aby go święcić. Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką swoją pracę, Ale siódmego dnia jest sabat Pana, Boga twego: Nie będziesz wykonywał żadnej pracy (...) Gdyż w sześciu dniach uczynił Pan niebo i ziemię, morze i wszystko, co w nich jest, a siódmego dnia odpoczął. Dlatego Pan pobłogosławił dzień sabatu i poświęcił go." (II Księga Mojżeszowa 20:8-11, BW)

Uzasadnienie biblijne:
Bóg nie chce, żebyśmy zapomnieli o biblijnym sabacie, który jako święty dzień jest odróżniony od pozostałych dni tygodnia, ale żebyśmy pamiętali, że zachowujemy go jako pomnik Boga i Jego stworzenia. Sabat jest znakiem Boga.

Mam pytania na temat stanu umarłych: Jaki jest wasz stosunek do Słowa Bożego?

"Ukształtował Pan Bóg człowieka z prochu ziemi i tchnął w nozdrza jego dech życia. Wtedy stał się człowiek istotą żywą. (...) Ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść, bo gdy tylko zjesz z niego, na pewno umrzesz." (I Księga Mojżeszowa 2:7.17, BW)

"W pocie oblicza twego będziesz jadł chleb, aż wrócisz do ziemi, z której zostałeś wzięty; bo prochem jesteś i w proch się obrócisz." (I Księga Mojżeszowa 3:19, BW)

Uzasadnienie biblijne:
My jesteśmy prochem ziemi, do której wrócimy, gdy wyzioniemy ducha. Prochem ziemi jest ciało zarówno ludzkie, jak i zwierzęce, w które Bóg-Stwórca tchnął duch (dech życia), czyli Bożą iskrę życia.

"Wiedzą bowiem żywi, że muszą umrzeć, lecz umarli nic nie wiedzą i już nie ma dla nich żadnej zapłaty, gdyż ich imię idzie w zapomnienie. Zarówno ich miłość, jak ich nienawiść, a także ich gorliwość dawno minęły; i nigdy już nie mają udziału w niczym z tego, co się dzieje pod słońcem. (...) Na co natknie się twoja ręka, abyś to zrobił, to zrób według swojej możności, bo w krainie umarłych, do której idziesz, nie ma ani działania, ani zamysłów, ani poznania, ani mądrości." (Księga Kaznodziei Salomona 9:5-6.10, BW)

Uzasadnienie biblijne:
Umarli nic nie wiedzą, co widzą, o czym myślą, czego i kogo dotykają ręką i co jedzą.

"Umarli nie będą chwalili Pana Ani ci, którzy zstępują do krainy milczenia." (Księga Psalmów 115:17, BW)

Uzasadnienie biblijne:
Umarli, którzy według zwolenników nieśmiertelności duszy ludzkiej mieliby opuścić swoje ciało i udać się do nieba, nie poruszają się po niebie i tam się nie spotykają z Panem Bogiem.

"Wróci się proch do ziemi, tak jak nim był, duch zaś wróci do Boga, który go dał" (Księga Kaznodziei Salomona 12:7, BW)

"Nie pokładajcie ufności w książętach Ani w człowieku, który nic może pomóc! Gdy opuszcza go duch, wraca do prochu swego; W tymże dniu giną wszystkie zamysły jego," (Księga Psalmów 146:3-4, BW)

Uzasadnienie biblijne:
Ciało człowieka wraca do (prochu) ziemi, a zaś jego duch - do Boga, ale jego myśli znikają i przemieniają się w stan nieświadomości.

"Nie dziwcie się temu, gdyż nadchodzi godzina, kiedy wszyscy w grobach usłyszą głos jego; I wyjdą ci, co dobrze czynili, by powstać do życia; a inni, którzy źle czynili, by powstać na sąd." (Ewangelia Jana 5:28-29, BW)

Uzasadnienie biblijne:
Wszyscy ludzie umierają w postaci fizycznej i psychicznej, spią w grobie pogrążając się jakby w letargu zimowym, dopóki w grobie nie usłyszą głosu Pana, który obudzi ze śmierci do życia jednych z nich (sprawiedliwych) przy swoim powtórnym przyjściu, a drugich z nich (niesprawiedliwych) przy pomilenijnym Sądzie Ostatecznym.

Czyż nie macie zaufania do Słowa Bożego w powyższych tekstach Pisma Świętego, jeżeli może świadomie staracie się odeprzeć dwie najważniejsze prawdy: o święceniu soboty i o śmiertelności duszy ludzkiej?

Wy i Kościół, do którego należycie, tak unieważniliście Słowo Boże ze względu na swoją niebiblijną tradycję czy naukę. Pan Jezus skarcił tych, którzy trzymają się ludzkich nakazów zamiast Słowa Bożego, jakie zaniedbują. Oto teksty Pisma Świętego:

"tak unieważniacie słowo Boże przez swoją naukę, którą przekazujecie dalej;" (Ewangelia Marka 7:13, BW)

"[...] I tak ze względu na waszą tradycję znieśliście przykazanie Boże." (Ewangelia Mateusza 15:6, BT)

Chcę teraz skończyć dyskusję na ten temat, bo zabiera mi sporo czasu i będę mógł na to nie mieć czasu.

Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 6:45 pm 

Cytuj:
Chcę teraz skończyć dyskusję na ten temat, bo zabiera mi sporo czasu

W takim razie, po co w ogóle 'marnujesz' czas na dyskusje internetowe?
Boisz się innych argumentów, oprócz jedynie słusznych, bo własnych? :lol:

Cytuj:
Powiadam, że nigdy się nie wyrzeknę dwóch najważniejszych prawd Pisma Świętego, jakimi są święcenie soboty i śmiertelność duszy ludzkiej.

No, jak to są najważniejsze prawdy Biblii, to w niezłą sektę wdepnąłeś.
Ale do rzeczy. Co do święcenia soboty i Iz 66 - mam proste pytanie - kiedy ostatnio święciłeś nów?

Jeśli zaś mówimy o śmiertelnej duszy człowieka, zapomniałeś miejsc biblijnych, które potwierdzają życie 'pozagrobowe' przez przypadek, czy w pełni tego świadomy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 7:41 pm 

Herkulesie,ja naprawdę nie rozumiem.Ty piszesz ożyciu tu i teraz zgodnie z wola Boga.
Ale ja pytam Cie o zycie wieczne....o WIECZNOSC.
Bo wg tego co piszesz ,to zyjemy tu i teraz zgodnie z wola Boga a potem umieramy.
Jak rozumiecie słowa Pisam, że jeśli tylko w tym zyciu pokładamy pokładamy nadzieje to jestesmy najbardziej godni pożałowania.
Możesz to jakoś...PROSTO mi wytłumaczyc?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 8:56 pm 

Herkules napisał(a):
Chcę teraz skończyć dyskusję na ten temat, bo zabiera mi sporo czasu i będę mógł na to nie mieć czasu.

Herkulesie, nie wiem, czy zauważyłeś, ale Ty w ogóle nawet nie rozpocząłeś dyskusji. Przedstawiasz jedynie w kółko własny punkt widzenia, a na tym dyskusja nie polega.

Nota bene, ani jeden z wersetów, które podajesz w ostatnim swoim poście, nie jest poprawnie przez Ciebie interpretowany. Wyrywane z kontekstu cytaty nie mogą stanowić podstaw dla jakiejkolwiek doktryny. Jeśli chodzi o Księgę Kaznodziei Salomona, to naucza ona o nieśmiertelności duszy - czyli dokładnie przeciwnie do tego, co usiłują jej wmówić np. Adwentyści. Aby się o tym przekonać, wystarczy przeczytać ją całą i uchwycić kontekst. Ponieważ ten temat był już dyskutowany na tym forum, przesyłam Ci na priva kilka zdań na ten temat.

P.S.

Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że sobota nie jest szabatem, a ci, którzy święcą sobotę, obchodzą jedynie połowę szabatu? :D

Dyskusja o obchodzeniu szabatu przez wierzących pochodzenia pogańskiego była już w wątku "Judaizm mesjanistyczny". Nie ma sensu jej powtarzać.

Chcę Cię zapewnić, że mój stosunek do Słowa Bożego jest pełen bojaźni.

Cytuj:
Czyż nie macie zaufania do Słowa Bożego w powyższych tekstach Pisma Świętego, jeżeli może świadomie staracie się odeprzeć dwie najważniejsze prawdy: o święceniu soboty i o śmiertelności duszy ludzkiej?

Problem polega na tym, że powyższe teksty mówią coś innego, niż uważasz, że mówią. Pamiętaj, że tekst wyrwany z kontekstu jest pretekstem - najczęściej do budowania niebiblijnych doktryn.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 10:05 pm 

Herkulesie, to tez jest niezle:
[ciach] - tu byl link do, jak to nazwal lia: szmatlawca pseudo "racjonalisty" :wink:

:)

PS. Mam w emblemaciku pieknego czerwonego kwiatuszka, po ktorym chyba latwo sie domyslec, zem niewiasta... :wink:
PS2. Czy dyskusja nie odbiegla zdecydowanie od tematu watku? o zielonych malo, a o adwentystach chyba sie niezle zacznie... :roll:

Ostatnio edytowano Pn kwi 17, 2006 2:19 pm przez itur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 8:41 am 

Itur, jesli jestes chrzescijanka, prosze nie podawaj ani nie zachecaj nikogo do takich szmatlawcow jakim jest pseudo ,,racjonalista''.
Ludzie o skalanych umyslach i bezboznych charakterach prowadza te strone i pelna w niej klamstw, chamstwa i wysmiewania naszej swietej wiary.
Dlatego, mimo, iz sie nie zgadzasz z adwentystami,
nie podawaj im wody z zatrutych studni.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano Pn kwi 17, 2006 2:13 pm przez liafail, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 9:30 am 

A myslisz, ze Herkules tej strony nie zna? :wink:
A po co sam ja reklamujesz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 2:14 pm 

juz nie reklamuje :)
zmazalem www i ju nie ma linku,
dzieki za zwrocenie uwagi

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 6:24 pm 

No, widzicie, że ten, kto podaje się za naśladowcę Chrystusa, sieje w umysłach szczerych chrześcijan świadomą nienawiść do adwentyzmu podając im oszczercze strony lub strony o barwie deistyczno-antyklerykalnej. Proszę, nie podawajcie więcej takich stron, w których może po cichu uwierzyliście kłamstwu oszczerców i szyderców.

Jeszcze na razie nie odpowiem na poprzednie posty.

Pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 6:56 pm 

Nie gadaj tu o jakiejs nienawisci, tylko wez sam Biblie do reki, obok wez sobie garsc cytatow z pani EGW i porownaj jedno z drugim, a zobaczysz ogrom zwiedzenia, w jakim tkwisz.
A tak w ogole to jestes katolickim adwentysta, czy adwentystycznym katolikiem? 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 7:31 pm 

Widzę, że Ty siejesz taką nienawiść, w jakichkolwiek dyskusjach internetowych może zachęcając wielu szczerych chrześcijan do podważania adwentyzmu.

Ja jestem niewierzącym katolikiem, bo żyję w nieufności do dogmatów KK, a jestem sympatykiem KADS. Ten Kościół uznaje tylko Biblię, ale ma Ducha Proroctwa, który objaśnia pełnię prawd objawionych w Piśmie Świętym. A inne Kościoły, niestety, mają mniej niż pełnia tych prawd. Jakie prawdy brakują tym Kościołom?

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 7:52 pm 

Herkulesie, prosiłby Cię na razie, żebyś odniósł się do nastepującego problemu. Otóż Ellen G. White pisze, że podczas 1000-letniego Królestwa święci wraz z Jezusem będą w niebie, a na Ziemi pozostanie wyłącznie szatan.

Ellen White napisał(a):
Autor Księgi Objawienia przepowiada uwięzienie szatana i spustoszenie ziemi objaśniając, że stan ten będzie trwać przez tysiąc lat. (...) Słowo "otchłań" oznacza ziemię w stanie zniszczenia i ciemności (...) Tutaj przez tysiąc lat ma mieszkać szatan wraz ze swymi aniołami. Uwięziony na ziemi, nie będzie miał dostępu do innych światów, aby kusić tych, którzy nigdy nie zgrzeszyli. W takim właśnie sensie będzie "związany" - na ziemi nie będzie żadnego człowieka, wobec którego mógłby użyć swej mocy"

Natomiast Biblia mówi, że w 1000-letnim Królestwie Mesjasz będzie rządził na Ziemi:

"I stanie się w dniach ostatecznych, że góra ze świątynią Pana będzie stać mocno jako najwyższa z gór i będzie wyniesiona ponad pagórki, a tłumnie będą do niej zdążać wszystkie narody. I pójdzie wiele ludów, mówiąc: Pójdźmy w pielgrzymce na górę Pana, do świątyni Boga Jakuba, i będzie nas uczył dróg swoich, abyśmy mogli chodzić jego ścieżkami, gdyż z Syjonu wyjdzie zakon, a słowo Pana z Jeruzalemu" [Iz. 2:2-4]

"I będzie sprawiedliwość pasem jego bioder, a prawda rzemieniem jego lędźwi. I będzie wilk gościem jagnięcia, a lampart będzie leżał obok koźlęcia, cielę i lwiątko, i tuczne bydło będą razem, a mały chłopiec je poprowadzi. Krowa będzie się pasła z niedźwiedzicą, ich młode będą leżeć razem, a lew będzie karmił się słomą jak wół. Niemowlę bawić się będzie nad jamą żmii, a do nory węża wyciągnie dziecię swoją rączkę. Nie będą krzywdzić ani szkodzić na całej mojej świętej górze, bo ziemia będzie pełna poznania Pana jakby wód, które wypełniają morze. I stanie się w owym dniu, że narody będą szukać korzenia Isajego, który załopocze jako sztandar ludów; a miejsce jego pobytu będzie sławne.

"I stanie się w owym dniu, że Pan ponownie wyciągnie swoją rękę, aby wykupić resztkę swojego ludu, która pozostanie z tych z Asyrii i z Egiptu, i z Patros, i Etiopii, i Elamu, i z Szinearu, i z Hamatu, i z wysp na morzu. I wywiesi narodom sztandar, i zbierze wygnańców z Izraela, a rozproszonych z Judy zgromadzi z czterech krańców świata." [Iz. 11:5-11]

"Gdy pobudują domy, zamieszkają w nich, gdy zasadzą winnice, będą spożywać ich plony. Nie będą budować tak, aby ktoś inny mieszkał, nie będą sadzić tak, aby ktoś inny korzystał z plonów, lecz jaki jest wiek drzewa, taki będzie wiek mojego ludu, i co zapracowały ich ręce, to będą spożywać moi wybrani. Nie będą się na próżno trudzić i nie będą rodzić dzieci przeznaczonych na wczesną śmierć, gdyż są pokoleniem błogosławionych przez Pana, a ich latorośle pozostaną z nimi" [Iz. 65:21-23]

Gdy upłynie 1000-lat szatan zostanie wypuszczony z więzienia swego i zwiedzie narody, które będą wtedy na Ziemi:

"A gdy się dopełni tysiąc lat, wypuszczony zostanie szatan z więzienia swego i wyjdzie, by zwieść narody, które są na czterech krańcach ziemi, Goga i Magoga, i zgromadzić je do boju; a liczba ich jak piasek morski. I ruszyli na ziemię jak długa i szeroka, i otoczyli obóz świętych i miasto umiłowane. I spadł z nieba ogień, i pochłonął ich" [Obj. 20:7-9]

Czy nie uważasz, że słowa Ellen White o stanie Ziemi, miejscu pobytu Jezusa i miejscu pobytu ludzi w czasie 1000-letniego Królestwa (czyli Ery Mesjańskiej) są jawnie sprzeczne z nauczaniem Biblii na ten temat? Jeśli szatan jest wtedy sam na wyludnionej Ziemi, to dlaczego Biblia mówi, że Mesjasz będzie rządził wtedy całą Ziemią? Czy góra Syjon jest w niebie, czy na Ziemi? Jeśli Ziemia ma być w stanie zniszczenia, to skąd w Biblii tak wspaniałe plony i błogosławieństwo na Ziemi w okresie rządów Mesjasza? Skoro na Ziemi będzie tylko szatan, to dlaczego Biblia mówi, że po swoim wyjściu z więzienia zwiedzie narody, które będą wtedy na Ziemi? Skąd one się tam wezmą, skoro EW pisze, że będą w innych światach?

Zadaję Ci te pytania, żeby sprowokować Cię do samodzielnego myślenia. Spróbuj wziąć Biblię do ręki i skonfrontować podane wersety z powyższym nauczaniem Ellen White ("Wielki bój"). Nie chcę siać nienawiści, tylko skłonić Cię do własnych przemyśleń. To bardzo cenny eksperyment. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 9:49 pm 

Herku, rownie dobrze mozna powiedziec, ze siejesz nienawisc do zielonoswiatkowcow, ale to chyba nieprawda? Nie badz wiec taki "hop siup do przodu" w swoich dziwnych ocenach :?
Tak, podwazam adwentyzm, ale to nie jest rownoznaczne z nienawiscia do adwentystow.
Jak ja nie lubie jak ludziska myla niezgadzanie sie z jakas doktryna z automatyczna nienawiscia do wyznawcow tejze... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 18, 2006 7:01 am 
Herkules napisał(a):
Ja jestem niewierzącym katolikiem, bo żyję w nieufności do dogmatów KK, a jestem sympatykiem KADS. Ten Kościół uznaje tylko Biblię, ale ma Ducha Proroctwa,
Herkules

Herkulesie - przestań opowiadać dyrdymały. Z postów napisanych przez ciebie katolikiem na pewno nie jesteś - nawet "niedzielnym" byc nie możesz. Nie mieszaj więc do przedziwnych doktryn adwentystów nauczania KK. Jezeli zyjesz w niufności do dogmatów KK, uznajesz go za "wielką nierzadnicę" i darzysz największym uznaniem e. White (która była najsdoskonalszym przykładem "katolikożercy") to uwierz mi ale katolikiem nie jesteś i nie upieraj się przy tym bo to wygląda dosyć komicznie

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 18, 2006 2:49 pm 

hubertok napisał(a):
...White, która była najsdoskonalszym przykładem "katolikożercy...

Hubertok, teraz to zes palnol.
Biedni ci katolicy, przesladowani przez pania White.

ech

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1