hubertok napisał(a):
Sceptyku niespecjalnie siedzę w tych doktrynach ale mam pytanko, czy sam Darwin nie był zwolennikiem kreacjonizmu progresywnego właśnie? Systematycznych ingerencjii na różnych stadiach rozwoju?
Nic z tych rzeczy, był ukrywającym się ateistą.
O swojej teorii mawiał że nie powiedziałby słowa w jej obronie gdyby w jakimkolwiek momencie potrzebowała nadnaturalnej interwencji.
Obraz wierzącego Darwina przedstawia Życiński ale czy mówi prawdę?
TuCytuj:
Tak gdzieś czytałem ale nie mam pewności. A to interesujące bo z Darwina najczęściej robi się ateistę a on zaobserwował tylko prosty mechanizm selekcji.
Mechanizm dobory naturalnego był już znany przed Darwinem. Zapoczątkował go nawet go kreacjonista Blyth.
Przełom Darwina polegał na zupełnym naturaliźmie procesu powstania życia. Przyznaja to czołowi ewolucjoniści.
"Dla Darwina alternatywny mechanizm, jaki należało zastąpić, było Boskie Stworzenie. Gdyby argumentował on zamiast tego na rzecz czegoś podobnego do współczesnego modelu punktualistycznego, to ofiarowałby coś, co nie byłoby już przekonujące w naukowym sensie. [...] jego argumenty utraciłyby wiarygodność." (Steven M. STANLEY, The New Evolutionary Timetable: Fossils, Genes, and the Origin of Species, Basic Books. In., Publishers, New York 1981, s. 48.)
"Największym dokonaniem Darwina było pokazanie, że organizacja życia może zostać wyjaśniona jako rezultat naturalnych procesów, doboru naturalnego, bez jakiejkolwiek potrzeby odwoływania się do Stwórcy lub innych zewnętrznych czynników." (Francisco AYALA, Darwin's Revolution, w: J.H. CAMPBELL and J.W. SCHOFF (eds.), Creative Evolution?!, Jones and Bartlett, Boston 1994, s. 5)
"istnieje naprawdę jedno przekonanie, jakie utrzymują wszyscy prawdziwi darwiniści, a jest nim odrzucenie kreacjonizmu. [...] To była flaga, wokół której się gromadzili i pod którą maszerowali. [...] przekonanie, iż rozbieżność świata przyrodniczego była rezultatem procesów przyrodniczych, a nie dziełem Boga, było ideą, która zgromadziła wszystkich tzw. darwinistów, pomimo występującej wśród nich niezgody co do innych teorii Darwina." Ernst MAYR, One Long Argument: Charles Darwin and the Genesis of Modern Evolutionary Thought, Harvard University Press, Cambridge, MA 1991, s. 99.)
Cytuj:
Ja jestem ewolucjonista jak ta lala
OK. Ja napisałem że opinia była moją subiektywna, osobistą opinią.
Dla mnie jest to niemozliwe do pogodzenia.
"Niektórzy wzdragają się przed wnioskiem, że gatunek ludzki nie został zaprojektowany, nie ma żadnego celu i jest wytworem jedynie mechanicznych mechanizmów ale to właśnie wydaje się być przesłaniem ewolucjonizmu." (Douglas J. Futuyma. Science on Trial: The Case for Evolution. New York NY: Pantheon 1982, s. 12-13.)
"Nasze współczesne zrozumienie procesu ewolucji wskazuje na to [...], że ostateczny sens życia nie istnieje." (John C. Avise, cyt. za: Edward J. LARSON i Larry WITHAM, Naukowcy a religia w USA, "Świat Nauki" 1999, nr 11 (99), s. 78 [72-78].)