www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr lip 02, 2025 6:59 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 10:43 am 
Paulos napisał(a):
Na takich właśnie cwanych oszustwach i szczuciu jednego ziemskiego władcy, przeciwko drugiemu Watykan całą swoją potęgę zbudował.

No cóż chyba katolicy i protestanci czytają nie tylko odmienne opracowania teologiczne ale jak widzę także historyczne

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 10:46 am 

Hubertok- Adwokat Diabla.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 11:58 am 
liafail napisał(a):
Hubertok- Adwokat Diabla.

kazdy ma prawo do obrony, nawet diabeł 8) . Poza tym istnieje dmoniemanie niewinnosci. Oskarża się łatwo ale czasem to są pomówienia.
I raczej myślę o radcostwie niż adwokaturze...

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 1:24 pm 

Dziewczęta, jedno pytanko mam do was. Po co w ogóle ta dyskusja??

Pytanko drugie do admina: czy nie należałoby przesunąć tej licytacji "kto ile przeczytał" do działu Historia Kościoła?

Pytanko do Hubertoka: czy masz w zwyczaju odpowiadać na zadane pytania? Dla ułatwienia odpowiedzi sparafrazuję to z początku dyskusji, w którą zupełnie bez sensu dałeś się wciągnąć liafailowi, wpychając ją na dziwaczne tory: co powinni zrobić protestanci, by byc w pełni zbawieni (taka aluzja do Dominus Iesus)? Jak widzisz zbawienie protestantów, którzy wobec takiej, a nie innej interpretacji przez Twoj kościoł Cyprianowego "Extra ecclesiam nulla salus (est)" stoją na straconej pozycji? Powinni się nawrócić czy mają liczyć na to, że może im się uda (znowu żaluzja do deklaracji DI)?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 1:34 pm 
ronaldinho napisał(a):
Pytanko do Hubertoka: czy masz w zwyczaju odpowiadać na zadane pytania? Dla ułatwienia odpowiedzi sparafrazuję to z początku dyskusji, co powinni zrobić protestanci, by byc w pełni zbawieni

Czy ty masz natomiast w zwyczaju nie czytać odpowiedzi? :P
Napisałem już, iż zgodnie z LUMEN GENTIUM zbawienie jest wyłacznie w KOŚCIELE ... ALE NIE JEST TO RÓWNOZNACZNE Z INSTYTUCJĄ KOŚCIOŁA.

Tak więc KK łaskawie :wink: daje wam szansę na zbawienie, daje ja też ateistom, i zgodnie z tym twierdzeniem wielu protestantów i lefebrystów okrzyknie to zapewne jako modernistyczną herezję...

Czy to nie paradoks historii że lefebryści i protestanci łączą się w krytyce KK 8)

ZDrówko

Dominus Iesus jest chyba o tym że KK jest PRAWDZIWYM kościołem a nie o tym, że poza jego instytucją nie ma zbawienia.

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 1:40 pm 
Site Admin

ronaldinho napisał(a):
Pytanko drugie do admina: czy nie należałoby przesunąć tej licytacji "kto ile przeczytał" do działu Historia Kościoła?

Admin odpowiada:

Obserwując wyczyny naszych ping-pongistów zauważam, że dyskusja ma szanse wskoczyć z powrotem na tory pierwotne. Sam się do tego przyczyniasz słusznymi pytaniami do hubertoka. Np. SzS zadał mu pytanie o autorstwo Pięcioksiągu, nie mieszczące się w kategorii "Historia Kościoła". Zresztą temat wątku został tak sformułowany przez autora, że dopuszcza zadawanie pytań również z historii. Admin ingeruje tylko w sytuacjach, gdy jest to konieczne. Na razie chyba nie jest.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 1:59 pm 

hubertok napisał(a):
Napisałem już, iż zgodnie z LUMEN GENTIUM zbawienie jest wyłacznie w KOŚCIELE ... ALE NIE JEST TO RÓWNOZNACZNE Z INSTYTUCJĄ KOŚCIOŁA.

Tak więc KK łaskawie daje wam szansę na zbawienie, daje ja też ateistom, i zgodnie z tym twierdzeniem wielu protestantów i lefebrystów okrzyknie to zapewne jako modernistyczną herezję...

Dominus Iesus jest chyba o tym że KK jest PRAWDZIWYM kościołem a nie o tym, że poza jego instytucją nie ma zbawienia.

primo - nie rozumiem skąd przypuszczenie "WAM"?
secundo - postaraj się o syntezę LG i DI na potrzeby tej dyskusji.
tertio - pomyśl, a później odpisuj

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 2:00 pm 
No tak w ferworze dyskusji nie zauwazyłem sceptyka i wyjdzie, że rzucam słowa na wiatr. Nie tyle wyjdzie co raczej utwierdzi i tak większość już przekonanych co do tego, że gadam głupoty :lol: 8)

No cóż, muszę dotrzeć do źródeł tej szokujacej tezy :wink: ale obecnie nie mam czasu - moze po swiętach

ZDrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 2:09 pm 
ronaldinho napisał(a):
primo - nie rozumiem skąd przypuszczenie "WAM"?
secundo - postaraj się o syntezę LG i DI na potrzeby tej dyskusji.
tertio - pomyśl, a później odpisuj

Fakt, wyrwałem się przed szereg - ronaldhinho jest bodajże z brazylii a to mocno katolicki kraj - sorry
Po co mi synteza - one mają różne zakresy tematyczne
co do trzeciego punktu to się nie zastosuję, będę szedł na zywioł :P

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 2:42 pm 

hubertok napisał(a):
Napisałem już, iż zgodnie z LUMEN GENTIUM zbawienie jest wyłacznie w KOŚCIELE ... ALE NIE JEST TO RÓWNOZNACZNE Z INSTYTUCJĄ KOŚCIOŁA. (...) Dominus Iesus jest chyba o tym że KK jest PRAWDZIWYM kościołem a nie o tym, że poza jego instytucją nie ma zbawienia.

17. Istnieje zatem jeden Kościół Chrystusowy, który trwa w Kościele katolickim rządzonym przez Następcę Piotra i przez biskupów w łączności z nim. Kościoły, które nie będąc w pełnej wspólnocie z Kościołem katolickim, pozostają jednak z nim zjednoczone bardzo ścisłymi więzami, jak sukcesja apostolska i ważna Eucharystia, są prawdziwymi Kościołami partykularnymi. Dlatego także w tych Kościołach jest obecny i działa Kościół Chrystusowy, chociaż brak im pełnej komunii z Kościołem katolickim, jako że nie uznają katolickiej nauki o prymacie, który Biskup Rzymu posiada obiektywnie z ustanowienia Bożego i sprawuje nad całym Kościołem.

Natomiast Wspólnoty kościelne, które nie zachowały prawomocnego Episkopatu oraz właściwej i całkowitej rzeczywistości eucharystycznego misterium, nie są Kościołami w ścisłym sensie; jednak ochrzczeni w tych Wspólnotach są przez chrzest wszczepieni w Chrystusa i dlatego są w pewnej wspólnocie, choć niedoskonałej, z Kościołem. Chrzest bowiem sam w sobie zmierza do osiągnięcia pełni życia w Chrystusie poprzez integralne wyznawanie wiary, Eucharystię i pełną komunię w Kościele. [Dominus Iesus]

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... iesus.html

"Pełnię bowiem zbawczych środków osiągnąć można jedynie w katolickim Kościele Chrystusowym, który stanowi powszechną pomoc do zbawienia. Wierzymy mianowicie, że jednemu Kolegium apostolskiemu, któremu przewodzi Piotr, powierzył Pan wszystkie dobra Nowego Przymierza celem utworzenia jednego Ciała Chrystusowego na ziemi, z którym powinni zjednoczyć się całkowicie wszyscy, już w jakiś sposób przynależący do Ludu Bożego" [Vaticanum II. DE 3]

http://www.magazyn.ekumenizm.pl/content ... 631726.htm

SYNTEZA:

Pełnia środków zbawczych jest jedynie w katolickim Kościele Chrystusowym, bo wszystkie dobra Nowego Przymierza zostały powierzone tylko jemu. Osiągnięcie pełni życia w Chrystusie jest możliwe tylko przez integralne wyznawanie wiary, Eucharystię i pełną komunię w Kościele. Kościół Chrystusowy jest obecny tylko tam, gdzie jest sukcesja apostolska i ważna Eucharystia. W innych wspólnotach nie jest obecny i nie działa w nich Kościół Chrystusowy.

Protestanci są przez chrzest wszczepieni w Chrystusa, ale nie mają pełni środków zbawczych, bo nie są w jedności z Piotrem (czyli Benedyktem). Czyli są Kościołem nieprawdziwym lub inaczej nie są Kościołem w ścisłym sensie. No i oczywiście nie są Kościołem Chrystusowym.

WNIOSKI:

Według KRK wszczepienie w Chrystusa nie oznacza zbawienia, bo do zbawienia trzeba mieć jeszcze środki zbawcze, a te są dostępne jedynie w KRK. Dlatego celem zbawienia należy nie tylko zostać wszczepionym w Chrystusa, ale przyłączyć się do KRK, ponieważ tylko jemu [KRK] zostały powierzone wszystkie dobra Nowego Przymierza.

W jaki sposób ci, którzy nie są prawdziwym Kościołem Chrystusowym, należą do Ludu Bożego? Nie wiem. Ale wygląda na to, że ekumenia polega na powrocie do Rzymu. I basta.

Według Biblii środkiem zbawczym jest łaska Boża, dostępna darmo dla każdego, a odkupieńcza ofiara Jezusa jest skuteczna przez wiarę [Rzym. 3:23-25]. Wszczepienie w Chrystusa sprawa, że odrodzony z łaski przez wiarę.

"Tak więc, jeśli ktoś jest w Chrystusie, nowym jest stworzeniem; stare przeminęło, oto wszystko stało się nowe. A wszystko to jest z Boga, który nas pojednał z sobą przez Chrystusa i poruczył nam służbę pojednania" [II Kor. 5:17-18]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 3:47 pm 

dzieki za ten tekst.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 6:45 am 
Smoku - to co napisałeś to nic nowego. KK uważa się za PRAWDZIWY Kościół a jednoczesnie nie twierdzi, że protestanci są demonami zmierzającymi do piekła.
Wśród protestantów zaś czesto dostrzegam zjawisko odwrotne własnie: KK nie jest ani prawdziwym kościołem a rzym i papieze to wynalazek szatana.

Tak więc przytaczanie dominum Iesus jako ciasnoty uwysłu KK jest lekko zabawne.

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 8:05 am 

hubertok napisał(a):
Smoku - to co napisałeś to nic nowego. KK uważa się za PRAWDZIWY Kościół a jednoczesnie nie twierdzi, że protestanci są demonami zmierzającymi do piekła.
Wśród protestantów zaś czesto dostrzegam zjawisko odwrotne własnie: KK nie jest ani prawdziwym kościołem a rzym i papieze to wynalazek szatana.

Tak więc przytaczanie dominum Iesus jako ciasnoty uwysłu KK jest lekko zabawne.

Zdrówko

No to juz wiemy ze nic nowego.

Jesli to cie bawi, to trudno, zabawne to wcale nie jest,
no i w sumie konczy sie dyskusja, bo co mozesz powiedziec na post smoka?

Chyba tylko:
Tak to prawda, wracajcie pod skrzydla papieza, kleknijcie przed nim i uznajcie go jako Vicarius Fili Dei, niech bedzie wasza glowa (zamiast Chrystusa), bo tylko tam znajdziecie pelnie srodkow zbawienia i dopiero wtedy bedziecie kosciolem. Wszyscy protestanci musza wrocic pod autorytet papieza, nie ma innej opcji

A my na to mozemy powiedziec jedno papiezowi:

NIE!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 8:35 am 

Smok Wawelski napisał(a):
WNIOSKI:

Według KRK wszczepienie w Chrystusa nie oznacza zbawienia, bo do zbawienia trzeba mieć jeszcze środki zbawcze, a te są dostępne jedynie w KRK. Dlatego celem zbawienia należy nie tylko zostać wszczepionym w Chrystusa, ale przyłączyć się do KRK, ponieważ tylko jemu [KRK] zostały powierzone wszystkie dobra Nowego Przymierza.

Bledny wniosek Smoku, brak srodkow zbawczych nie oznacza braku zbawienia. Wszczepienie w Chrystusa daje zbawienie, srodki zbawcza to pomoc w uswieceniu.

tak jak brak srodkow materialnych nie oznacza braku zycia, oznacza jedynie ze czegos w tym zyciu brakuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 8:48 am 

kubek napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
WNIOSKI:

Bledny wniosek Smoku, brak srodkow zbawczych nie oznacza braku zbawienia. Wszczepienie w Chrystusa daje zbawienie, srodki zbawcza to pomoc w uswieceniu.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

kubek napisał(a):

tak jak brak srodkow materialnych nie oznacza braku zycia, oznacza jedynie ze czegos w tym zyciu brakuje.

no to co ty w tym swoim duchowym zyciu masz, czego my bysmy nie mieli?

Pozdrawiam

PS
Uniewazniacie Slowo Boze przez nauki ludzkie.
Dlaczego chrzescijanie (nie rzymsko katolicy) mieliby nie posiadac ,,srodkow zbawczych'', a wy papisci macie ich pelnie?
Na pewno, nie mozecie tego poprzec Nowym Testamentem.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1