hubertok napisał(a):
Napisałem już, iż zgodnie z LUMEN GENTIUM zbawienie jest wyłacznie w KOŚCIELE ... ALE NIE JEST TO RÓWNOZNACZNE Z INSTYTUCJĄ KOŚCIOŁA. (...) Dominus Iesus jest chyba o tym że KK jest PRAWDZIWYM kościołem a nie o tym, że poza jego instytucją nie ma zbawienia.
17.
Istnieje zatem jeden Kościół Chrystusowy, który trwa w Kościele katolickim rządzonym przez Następcę Piotra i przez biskupów w łączności z nim. Kościoły, które nie będąc w pełnej wspólnocie z Kościołem katolickim, pozostają jednak z nim zjednoczone bardzo ścisłymi więzami, jak sukcesja apostolska i ważna Eucharystia,
są prawdziwymi Kościołami partykularnymi. Dlatego także w
tych Kościołach jest obecny i działa Kościół Chrystusowy, chociaż brak im pełnej komunii z Kościołem katolickim, jako że nie uznają katolickiej nauki o prymacie, który Biskup Rzymu posiada obiektywnie z ustanowienia Bożego i sprawuje nad całym Kościołem.
Natomiast Wspólnoty kościelne, które nie zachowały prawomocnego Episkopatu oraz właściwej i całkowitej rzeczywistości eucharystycznego misterium, nie są Kościołami w ścisłym sensie; jednak ochrzczeni w tych Wspólnotach są przez chrzest wszczepieni w Chrystusa i dlatego są
w pewnej wspólnocie, choć niedoskonałej, z Kościołem. Chrzest bowiem sam w sobie zmierza do osiągnięcia
pełni życia w Chrystusie poprzez integralne wyznawanie wiary, Eucharystię i pełną komunię w Kościele. [Dominus Iesus]
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... iesus.html
"
Pełnię bowiem zbawczych środków osiągnąć można jedynie w katolickim Kościele Chrystusowym, który stanowi powszechną pomoc do zbawienia. Wierzymy mianowicie, że
jednemu Kolegium apostolskiemu, któremu przewodzi Piotr, powierzył Pan wszystkie dobra Nowego Przymierza celem utworzenia jednego Ciała Chrystusowego na ziemi,
z którym powinni zjednoczyć się całkowicie wszyscy, już w jakiś sposób przynależący do Ludu Bożego" [Vaticanum II. DE 3]
http://www.magazyn.ekumenizm.pl/content ... 631726.htm
SYNTEZA:
Pełnia środków zbawczych jest jedynie w katolickim Kościele Chrystusowym, bo wszystkie dobra Nowego Przymierza zostały powierzone tylko jemu. Osiągnięcie pełni życia w Chrystusie jest możliwe tylko przez integralne wyznawanie wiary, Eucharystię i pełną komunię w Kościele. Kościół Chrystusowy jest obecny tylko tam, gdzie jest sukcesja apostolska i ważna Eucharystia. W innych wspólnotach nie jest obecny i nie działa w nich Kościół Chrystusowy.
Protestanci
są przez chrzest wszczepieni w Chrystusa, ale
nie mają pełni środków zbawczych, bo nie są w jedności z Piotrem (czyli Benedyktem). Czyli są
Kościołem nieprawdziwym lub inaczej
nie są Kościołem w ścisłym sensie. No i oczywiście
nie są Kościołem Chrystusowym.
WNIOSKI:
Według KRK wszczepienie w Chrystusa nie oznacza zbawienia, bo do zbawienia trzeba mieć jeszcze środki zbawcze, a te są dostępne jedynie w KRK. Dlatego celem zbawienia należy nie tylko zostać wszczepionym w Chrystusa, ale przyłączyć się do KRK, ponieważ tylko jemu [KRK] zostały powierzone wszystkie dobra Nowego Przymierza.
W jaki sposób ci, którzy nie są prawdziwym Kościołem Chrystusowym, należą do Ludu Bożego? Nie wiem. Ale wygląda na to, że ekumenia polega na powrocie do Rzymu. I basta.
Według Biblii środkiem zbawczym jest łaska Boża, dostępna darmo dla każdego, a odkupieńcza ofiara Jezusa jest skuteczna przez wiarę [Rzym. 3:23-25]. Wszczepienie w Chrystusa sprawa, że odrodzony z łaski przez wiarę.
"Tak więc, jeśli ktoś jest w Chrystusie, nowym jest stworzeniem; stare przeminęło, oto wszystko stało się nowe. A wszystko to jest z Boga, który nas pojednał z sobą przez Chrystusa i poruczył nam służbę pojednania" [II Kor. 5:17-18]