www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt lip 01, 2025 9:32 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Następna strona

Czy mamy przestrzegać dziesięciu przykazań Bożych
tak 73%  73%  [ 19 ]
nie 27%  27%  [ 7 ]
nie wiem 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 26
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 21, 2006 4:22 pm 

Marcin napisał: -
Cytuj:
Dla mnie o wiele ważniejsze jest to, co napisano dalej:

[Mat. 22:36-40]
"Nauczycielu, które przykazanie jest największe?
A On mu powiedział: Będziesz miłował Pana, Boga swego, z całego serca swego i z całej duszy swojej, i z całej myśli swojej.
To jest największe i pierwsze przykazanie.
A drugie podobne temu: Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego.
Na tych dwóch przykazaniach opiera się cały zakon i prorocy."
W 1 Liście Jana 2,4 czytamy: -

"Kto mówi: Znam Go, a przykazań Jego nie zachowuje, kłamcą jest i prawdy w nim nie ma"

Jeżeli będziemy kierowali się miłością do Boga i do bliźniego to będziemy przestrzegali wszystkich przykazań Dekalogu.
Pierwsze cztery przykazania Boże uczą nas podstawowej miłości do Boga, a pozostałe sześć podstawowej miłości
do bliźniego.

Wypełnieniem więc zakonu jest miłość.

W Psalmie 119, 4 czytamy: -

"Ty na to dałeś swoje przykazania, by pilnie ich przestrzegano".

Musimy więc pilnie przestrzegać wszystkich przykazań Bożych.

Czy zgadzacie się z tym? :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 21, 2006 4:36 pm 

Jarek napisał: -
Cytuj:
Jesli jednak uwazasz że masz święcic Szabat jako wyłącznie siódmy dzień tygodnia, tak rób. Jednak co z pozostałymi dniami, nie mozna ich oddać Bogu i święcić? I tak przecież, nie od dnia do dnia dla Niego żyjemy lecz kazdego dnia. Czym więc jest święcić Szabat jesli nie oddaniem swojego czasu (zycia) dla Niego?

Jarek, powiedz mi czy codziennie zostawiasz wszystkie twe zajęcia i rozmyślasz tylko o Bogu? :?
Bo Pan Bóg sześć dni nakazał nam pracować, a siódmego dnia odpoczywać.
Ten siódmy dzień to szabat (sobota). To ten dzień Pan Bóg pobłogosławił i uczynił świętym. :idea:
Powiedz mi czy codziennie powstrzymujesz się od wszelkiej pracy? Nie sprzątasz, nie pierzesz,
nie gotujesz, nie robisz zakupów, itd...

Widzisz więc, że jeden dzień w tygodniu musi być całkowicie przeznaczony na odpoczynek, i na modlitwę do Boga. :idea:

Pan Bóg w Dekalogu, to jedno czwarte przykazanie opatrzył słowem „Pamiętaj”.

„Pamiętaj o dniu szabatu, aby go święcić”.

Czy chcesz mi powiedzieć, że Ty o tym nie pamiętasz, i że tego dnia nie święcisz? :shock:

Kogo więc słuchasz, jeśli nie Boga? :roll:

Pamiętaj apostołowie dali biblijną zasadę, że: -

„Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi”
Dzieje Apostolskie 5,29;

Pamiętaj o tym, i nigdy nie zapominaj o przestrzeganiu wszystkich dziesięciu przykazań Bożych.

Ostatnio edytowano Pt lip 21, 2006 4:40 pm przez Daria, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 21, 2006 4:38 pm 

Cytuj:
Kto przestrzega dziesięciu przykazań Bożych, ten dowodzi prawdziwej miłości do Boga i bliźniego, gdyż właśnie miłość względem Boga polega na spełnianiu Jego przykazań, a przykazania Jego nie są ciężkie (1 Jana 5,3).

Dario, ale czy naprawdę nie uważasz, że ten, kto przestrzega 613 przykazań zapisanych w Prawie Mojżeszowym i około 1056 przykazań zanotowanych w Pismach Nowego Przymierza, dowodzi że w sumie kocha Boga 166,9 (613+1056/10) razy bardziej niż ten, kto przestrzega 10 przykazań?

Nie obrzezałem siebie ani mojego syna, a jest to jedno z przykazań Bożych. Skąd mam się dowiedzieć, co powinienem zrobić? Usycham z pragnienia przeczytania Twoich odpowiedzi na moje poprzednie pytania. Tylko błagam, napisz coś od siebie! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 21, 2006 6:27 pm 

Witam Wszystkich :)

Witam Cię Smoku Wawelski :)

Smok Wawelski napisał: -
Cytuj:
Dario, postawiłaś pytanie:
Daria napisał:
Czy zgadzacie się ze mną, że należy przestrzegać wszystkich dziesięciu przykazań Bożych?
a następnie ostro skoncentrowałaś się na jednym z dziesięciu. Czyli pytanie posłużyło do rozpoczęcia dyskusji o święceniu Szabatu, a nie o przestrzeganiu wszystkich przykazań.

Kościół katolicki przestrzega ośmiu przykazań Dekalogu. Większość wyznań protestanckich przestrzega dziewięciu przykazań Bożych. Dlatego chcę podkreślić, że wszystkie przykazania Dekalogu nas obowiązują, łącznie z przykazaniem czwartym nakazującym święcenie szabatu.
Cytuj:
Cytat, który podałaś z Jeremiasza 31 jest niepełny i sugeruje, jakoby Nowe Przymierze polegało wyłącznie na złożeniu Prawa (wolę to określenie niż zakon) w naszych wnętrzach.

Mojżesz w 5 Mojż. 4,13 powiedział: -

"Oznajmił wam swe przymierze, gdy rozkazał wam pełnić Dziesięć Przykazań
i napisał je na dwóch tablicach kamiennych".

Pan Bóg wypisał te przykazania na dwóch tablicach kamiennych. Nowe Przymierze jest takie, że Pan Bóg wypisuje te same przykazania na tablicach naszych serc.

Prawo Nowego Przymierza nie jest już "wyryte na kamieniu, lecz "wpisane w ludzkie serce".

Nowe Przymierze z ludzkością zawarł Bóg w Jezusie Chrystusie. Jest ono jeszcze ściślejsze od pierwszego. Albowiem przez wiarę w Jezusa Chrystusa stajemy się dziećmi Bożymi, a Bóg Ojcem naszym (Jan 1,12; Galacjan 3,26-28 ). Z każdym z nas Bóg zawarł w Jezusie Chrystusie przymierze. Znakiem tego jest chrzest, dzięki któremu jesteśmy zaliczeni do rodziny Bożej. Bóg jednak wymaga, aby całe nasze życie było świadectwem tego przymierza.

Podstawą Nowego Przymierza jest dar przebaczenia. Bóg powiedział:

"odpuszczę im występki, a o grzechach ich nie będę już wspominał".
(Jeremiasza 31,34).

Bóg przebacza, usuwa grzech. Nie będzie już o nim myślał, jakikolwiek by on był - całkowicie wymazuje go, anulując tym samym również jego zgubne konsekwencje, jakby grzech ten nigdy nie istniał.
Cytuj:
Dario, czy narodziłaś się na nowo z Ducha Świętego?

TAK.
Cytuj:
"(...) takie przymierze zawrę z domem izraelskim po tych dniach, mówi Pan: Złożę mój zakon w ich wnętrzu i wypiszę go na ich sercu. Ja będę ich Bogiem, a oni będą moim ludem. I już nie będą siebie nawzajem pouczać, mówiąc: Poznajcie Pana! Gdyż wszyscy oni znać mnie będą, od najmłodszego do najstarszego z nich - mówi Pan - odpuszczę bowiem ich winę, a ich grzechu nigdy nie wspomnę" [Jer. 31:33-34]
Pan odpuści winę, a uczestnicy przymierza będą mogli Go poznać. Usprawiedliwieni otrzymają nowe serca i nowego Ducha do wnętrza [Ez. 36:26-27], dzięki czemu będą chcieli przezstrzegać przykazań z miłości do Boga, którego poznali [I Jana 5:3] oraz otrzymają moc, żeby to czynić [Rzym. 8:1-9].

Tak, to prawda.
Cytuj:
Przestrzeganie przykazań nie jest warunkiem zbawienia, tylko efektem zbawienia.

Ci, z którymi Pan Bóg zawarł Nowe Przymierze przestrzegają wszystkich Przykazań Dekalogu.
Cytuj:
Przykazań Prawa nie jest 10 tylko 613. 10 przykazań było na tablicach. Wszystkie 613 przykazań to jest treść Prawa.

Mojżesz w 5 Mojż. 4,13 powiedział: -

"Oznajmił wam swe przymierze, gdy rozkazał wam pełnić Dziesięć Przykazań
i napisał je na dwóch tablicach kamiennych".

Te same Dziesięć Przykazań wypisał na tablicach naszych serc zawierając z nami Nowe Przymierze we Krwi Jezusa Chrystusa, a podstawą tego Nowego Przymierza jest dar przebaczenia. Bóg powiedział:

"odpuszczę im występki, a o grzechach ich nie będę już wspominał".
(Jeremiasza 31,34).
Cytuj:
"Ktokolwiek bowiem zachowa cały zakon, a uchybi w jednym, stanie się winnym wszystkiego". [Jak 2:10]"

W liście Jakuba 2,10-11 czytamy:-

"Ktokolwiek bowiem zachowa cały zakon, a uchybi w jednym, stanie się winnym wszystkiego. Bo Ten, który powiedział: Nie cudzołóż, powiedział też: Nie zabijaj; jeżeli więc nie cudzołożysz, ale zabijasz, jesteś przestępcą zakonu".

Zauważ, że wymienione są tutaj Przykazania Dekalogu. Idąc dalej, tym samym tokiem rozumowania dochodzimy do wniosku, że Ten który powiedział nie zabijaj, nie cudzołóż, powiedział również "Pamiętaj o dniu sabatu, aby go święcić". -
2 Mojż. 20,8.

W 1 liście Jana 2,3-4 czytamy: -

„A z tego wiemy, że Go znamy, jeśli przykazania Jego zachowujemy.
Kto mówi znam Go, a przykazań Jego nie zachowuje, kłamcą jest i prawdy w nim nie ma”.

Szatan zaatakował Prawo Boże i niektóre wyznania uważają, że nie wszystkie przykazania nas obowiązują. Wydaje im się, że dobrze postępują przestrzegając ośmiu czy dziewięciu przykazań Dekalogu, lecz my mamy przestrzegać wszystkich dziesięciu przykazań Bożych.

W 1 Liście Jana 5,3 jest napisane: -

"Na tym bowiem polega miłość ku Bogu, że się przestrzega przykazań Jego, a przykazania Jego nie są uciążliwe".

Przestrzeganie przykazań Dekalogu jest bardzo ważne. Księga Objawienia 12,17 ukazuje nam z kim szatan będzie walczył,
z tymi, którzy przestrzegają przykazań Bożych i trwają przy świadectwie o Jezusie.
Również w Księdze Objawienia 14,12 czytamy o świętych, są to ci, którzy przestrzegają przykazań Bożych i wiary Jezusa.
Cytuj:
Dario, mam do Ciebie następujące pytanie: Które spośród 613 przykazań obowiązują pogan włączonych w Nowe Przymierze i skąd się mamy tego dowiedzieć?

Mówimy o Nowym Przymierzu. W naszych sercach mamy mieć wypisane dziesięć przykazań Bożych, i wszystkie dziesięć
nas obowiązują. One są wiecznie żywe, wiecznie aktualne, gdyż palcem Bożym były napisane na dwóch kamiennych tablicach, a teraz wypisuje je Bóg na tablicach naszych serc.
Cytuj:
Cała dyskusja dotycząca święcenia soboty znajduje się w wątku "Adwentyści Dnia Siódmego", więc chyba nie ma sensu powielać tamtych wpisów tutaj
.
Tutaj mówimy o Nowym Przymierzu, dlatego trzeba podkreślać, że wszystkie przykazania Dekalogu mają być w naszych sercach. Oprócz przekraczania soboty, ludzie nie wypełniają też pozostałych przykazań Dekalogu. Nie czczą rodziców, kradną, cudzołożą itd.itd.

W Psalmie 119,73 wierszu jest napisane: -

„Twe ręce mnie uczyniły i ukształtowały: obdarz mnie rozumem,
bym się nauczył Twoich przykazań” .

Odnośnie święcenia szabatu (soboty) to w Internecie w Dekalogu info jest napisane: -

W Liście do Hebrajczyków mamy wyraźnie potwierdzone czwarte przykazanie.
Fragment z Hbr 4,9 nie da się inaczej przetłumaczyć jak tylko "pozostaje szabatowanie", (gr. sabbatismos).
Protestanci drukując miliony egzemplarzy Słowa Bożego, zatarli tę oczywistą prawdę Nowego Testamentu.
Zdanie z Hbr 4,9 powinno brzmieć:

Dlatego pozostaje zachowywanie soboty ludziom należącym do Boga".

Czy wiesz o tym? :?

Sobota była i jest świętym dniem ludu Bożego, po wszystkie czasy.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 21, 2006 6:57 pm 

Jakos Dario nie umiem juz inaczej, i gdy jem, to niekoniecznie robie to jak np, że ktoś się modli dziekczynnie na głos bo tak ma przestrzegac przykazania, ale jest cos takiego, że patrząc w talerz ;) dziekczynienie jest obecne nawet gdy smakuję i rozkoszuję się zwykła pomidorową. Albo gdy coś robię zwykłego, to tez najlepiej sie czuję Nim otoczony. Jesli byłas zakochana, a pewnie byłaś, to jest to bardzo podobne do tego, wciąż i wciąz, a choć zmęczenie jest obecne to najzwyczajniej odpoczywasz przy tej osobie.

Teraz jak pisze te słowa, tez wierzę w Jego obecność i radość i miłość do nas wszystkich. A to wciąz i wciąż niech będzie na zawsze, bo tam przecież zmierzamy. :)

Owszem nie raz zapominam się i często oddaję się tylko pracy dla pracy, ale to juz nie to. Praca staje się cięzka i jakas beznadziejna, zycie traci blask, radość gdzies zanika i wkrada się zgorzknienie.
To wszystko jest jak z Ciałem Chrystusa, albo się jest, albo nie. A skoro On jest Panem Szabatu?

W dziejach apostołowie każdego dnia chodzili po domach i łamali sie chlebem, a nie tylko co siódmy, jednak nigdy nie naciskali i odwodzili od tego tych co wyrózniaja jeden dzień, który chcą poświęcic Panu. Czy lamali w ten sposób Szabat, czy tez wszystkie pozostałe dni zostały Nim ubogacone. Z tymi dniami, jest to dla mnie także trochę podobne z rozlaniem zbawienia poza samych Żydów. Kiedys tylko Oni, teraz wszyscy.

Teraz idę na spacer z psami, nie z obowiązku bo mam wychodzić, ale dlatego że bardzo to lubie. Spacer wtedy nie jest kagańcem przestrzegania prawa, ale czyms innym i radosnym. No i moge troche porozmyslac :)

To chyba wszystko Dario co mógłbym powiedzieć.

Hej )))

Ostatnio edytowano Pt lip 21, 2006 7:03 pm przez Jarek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 21, 2006 6:58 pm 

Cytuj:
Fragment z Hbr 4,9 nie da się inaczej przetłumaczyć jak tylko "pozostaje szabatowanie", (gr. sabbatismos).
Protestanci drukując miliony egzemplarzy Słowa Bożego, zatarli tę oczywistą prawdę Nowego Testamentu.

Źródła historyczne wskazują, że chrześcijanie święcili niedzielę od najwcześniejszych czasów (2-gi wiek), wieki całe przed protestantami. Warto też zauważyć, że 2 kościoły zachowujące historyczną ciągłość, łącznie z sukcesją biskupów od czasów apostolskich święcą niedzielę. I nie wprowadził tego Konstantyn, bo święcili ją dziesiątki, a nawet setki lat przed jego panowaniem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 21, 2006 7:06 pm 

Juz Dario w innym temacie to bylo poruszone

Kolosan 2:16

Niechże was tedy nikt nie sądzi z powodu pokarmu i napoju albo z powodu święta lub nowiu księżyca bądź sabatu.

Moze cos napiszesz na ten temat?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 21, 2006 10:23 pm 

Grecko - Polski NT wydanie intrlinearne Popowskiego, ten werset oddaje dosłownie, tak jak powinno sie go rozumieć:

Hebrajczyków 4:9

"Zatem pozostaje szabatowanie* - (dla) ludu - Boga"

* sens: spoczynek świateczny, świetowanie

------------------------

Ale tak jak powiedziano wcześniej warto najpierw przeczytać wszystkie posty i do nich sie odnieść

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 21, 2006 10:54 pm 

Daria napisał(a):
Cytuj:
Przykazań Prawa nie jest 10 tylko 613. 10 przykazań było na tablicach. Wszystkie 613 przykazań to jest treść Prawa.

Mojżesz w 5 Mojż. 4,13 powiedział: - "Oznajmił wam swe przymierze, gdy rozkazał wam pełnić Dziesięć Przykazań i napisał je na dwóch tablicach kamiennych". Te same Dziesięć Przykazań wypisał na tablicach naszych serc zawierając z nami Nowe Przymierze we Krwi Jezusa Chrystusa, a podstawą tego Nowego Przymierza jest dar przebaczenia.

1. Dario, przede wszystkim błędnie cytujesz V Mojżesza 4:13. W przekładzie BW brzmi ono:

"I oznajmił wam swoje przymierze, które nakazał wam zachowywać: dziesięć słów, które wypisał na dwóch kamiennych tablicach"

Dziesięć słów, które zostały wyryte na tablicach były dowodem (świadectwem) zawarcia przymierza - nawet, jeśli były to przykazania w skróconej formie, to z całą pewnością Prawo Mojżeszowe nie ograniczało się do 10 przykazań.

2. Kamienne tablice zostały dane oprócz księgi zakonu, w której były spisane przykazania:

Wyjścia 24:12  I rzekł Pan do Mojżesza: Wstąp do mnie na górę i zostań tam, a dam ci tablice kamienne, zakon i przykazania, które napisałem, aby ich pouczyć.

3. Prawo (czyli zakon) zostało spisane w księdze zakonu [Prawa] lub inaczej księdze przymierza, która nie była tożsama z kamiennymi tablicami.

Wyjścia 24:7  Następnie wziął Księgę Przymierza i głośno przeczytał ludowi, ten zaś rzekł: Wszystko, co powiedział Pan, uczynimy i będziemy posłuszni.

4. Izrael był zobowiązany do przestrzegania wszystkiego, co było napisane w księdze zakonu [Prawa]:

2 Królewska 22:13  Idźcie zapytać się o wyrocznię Pana co do mnie, co do ludu i co do całej Judy w związku z treścią tej księgi, która została znaleziona, gdyż wielki jest gniew Pana, który rozgorzał przeciwko nam dlatego, że nasi ojcowie nie słuchali słów tej księgi, aby pełnić wszystko, co tam dla nas napisane.

5. Księga zakonu [Prawa] była obszerna i zawierała 613 praw, ustaw i przykazań:

Nehemiasza 8:18  I czytano z księgi Zakonu Bożego codziennie, od pierwszego aż do ostatniego dnia, i obchodzono to święto przez siedem dni, ósmego zaś dnia odbyto uroczyste zebranie zgodnie z prawem.

1 Królewska 2:3  Przestrzegaj wiernie służby Pana, Boga swego, i chodź jego drogami, przestrzegając jego ustaw, jego przykazań, jego praw i jego ustanowień, jak są zapisane w zakonie Mojżeszowym, aby ci się wiodło we wszystkim, co będziesz czynił, i wszystko, dokądkolwiek się zwrócisz,

6. Izrael miał obowiązek przestrzegać wszystkich przykazań zapisanych w księdze zakonu [Prawa]:

Jozuego 23:6  Starajcie się tylko nader usilnie o to, aby przestrzegać wszystkiego i czynić to, co jest napisane w księdze zakonu Mojżeszowego i nie odstępować od niego ani w prawo, ani w lewo,

Dario, jak widać, zakon to coś zdecydowanie więcej niż 10 przykazań, które stanowią część zakonu.

7. Apostołowie powołują się w Pismach Nowego Przymierza również na takie przykazania zakonu, których nie ma wśród 10 przykazań:

"Niech niewiasty na zgromadzeniach milczą, bo nie pozwala się im mówić; lecz niech będą poddane, jak i zakon mówi." [I Kor. 14:34]

"W zakonie napisano: Przez ludzi obcego języka i przez usta obcych mówić będę do ludu tego, ale i tak mnie nie usłuchają, mówi Pan" [I Kor. 14:21]

Zakon, który miał zostać włożony do serc Izraela pod Nowym Przymierzem, nie jest jakimś "innym zakonem" niż ten, który został nadany przez Mojżesza

Cytuj:
Zauważ, że wymienione są tutaj Przykazania Dekalogu. Idąc dalej, tym samym tokiem rozumowania dochodzimy do wniosku, że Ten który powiedział nie zabijaj, nie cudzołóż, powiedział również "Pamiętaj o dniu sabatu, aby go święcić".

Jakub wymienia przykazania Dekalogu, ale Paweł już nie. Pan Jezus powiedział, że ani jedna kreska z zakonu nie zostanie uniewazniona [Mat. 5:17] - czy miał na myśli tylko 10 przykazań? Raczej nie, bo zakon to 613 przykazań, ustaw i przepisów, a nie tylko 10.

Cytuj:
Mówimy o Nowym Przymierzu. W naszych sercach mamy mieć wypisane dziesięć przykazań Bożych, i wszystkie dziesięć nas obowiązują. One są wiecznie żywe, wiecznie aktualne, gdyż palcem Bożym były napisane na dwóch kamiennych tablicach, a teraz wypisuje je Bóg na tablicach naszych serc.

Nigdzie nie jest napisane, że na naszych sercach zostało wypisane tylko 10 przykazań. Gdyby tak było, nie byłoby problemu z obrzezaniem we wczesnym Kościele, ponieważ przykazania o obrzezaniu nie ma wśród 10 przykazań. Twoja teoria jest "napisana pod święcenie Szabatu" i nie trzyma się Pisma, a 10 przykazań nigdzie nie jest określane w Biblii jako cały zakon. A w Nowym przymierzu nie jest napisane, ze w sercach Izraela ma zostać zapisane coś, co jest częscią zakonu.

Zakon to jest zakon. 613 praw, ustaw i przykazań zapisanych w księdze zakonu. Ani jedna kreska nie została anulowana. Zakon został zapisany w sercach. I nie da się wykazać, że jest inaczej.

Pozostaje problem zrozumienia zakonu. Apostoł Paweł po nawróceniu i wejściu w Nowe Przymierze poddał się oczyszczeniu w Świątyni według przepisów zakonu, uczynił ślub nazyreatu według przepisów zakonu i pokazał wszystkim Żydom w Jerozolimie, że przestrzega zakonu - przy czym z całą pewnością nie chodziło o 10 przykazań:

"Nazajutrz zaś poszedł Paweł z nami do Jakuba, a gdy przybyli wszyscy starsi, pozdrowiwszy ich, wyłożył im szczegółowo, czego Bóg dokonał wśród pogan przez jego służbę. A oni, gdy to usłyszeli, chwalili Boga i powiedzieli mu: Widzisz, bracie, ile to jest tysięcy Żydów, którzy uwierzyli, a wszyscy gorliwie trzymają się zakonu; o tobie jednak powiedziano im, że wszystkich Żydów, którzy żyją między poganami, nauczasz odstępstwa od Mojżesza, mówiąc, żeby nie obrzezywali dzieci ani też nie zachowywali zwyczajów.

"Co tu robić? Z pewnością usłyszą, że przyszedłeś. Zrób więc to, co ci mówimy: Jest między nami czterech mężów, którzy uczynili ślub; weź ich, poddaj się wraz z nimi oczyszczeniu i pokryj za nich koszty, aby mogli ostrzyc głowy; wtedy wszyscy poznają, że to, co im o tobie powiedziano, nie odpowiada prawdzie, lecz że i ty sam przestrzegasz zakonu. (...)  Wówczas Paweł, wziąwszy owych mężów, poddał się wraz z nimi oczyszczeniu następnego dnia i wszedł do świątyni, zgłaszając zakończenie dni oczyszczenia i czas złożenia ofiary za każdego z nich" [Dz. Ap. 21:18-26]

Żydzi, którzy weszli w Nowe Przymierze, gorliwie trzymali się zakonu, z Jakubem włącznie. Paweł sam przestrzegał zakonu i postępował również według tych przykazań, które nie były zapisane pośród 10 przykazań. Twoja teoria upada.

Poza tym, jeśli zakon to jest tylko 10 przykazań i jeśli w Nowym Przymierzu miało zostać zapisanych w sercach Izraela tylko 10 przykazań, to dlaczego apostołowie nakazali wierzącym poganom wstrzymywać się od krwi i tego co uduszone?

Zanim przejdziemy do soboty i sabatowania, spróbuj odnieść się rzeczowo i własnymi słowami do tego postu. Chciałbym wiedzieć, czy zgadzasz się na podstawie powyżej podanej argumentacji, że:

1. Zakon to nie tylko 10 przykazań na tablicach, ale cała księga zakonu
2. Izrael pod Starym Przymierzem miał przestrzegać całego zakonu, a nie jego części
3. Nowe Przymierze nie wspomina o złożeniu w sercach części zakonu, tylko zakonu
4. Apostołowie żydowskiego pochodzenia pod Nowym Przymierzem przestrzegali przykazań zakonu, a nie tylko 10 przykazań
5. Ze względu na Żydów przestrzegających zakonu, a nie tylko 10 przykazań apostołowie nakazali wierzącym poganom przestrzegać niektórych elementów zakonu spoza 10 przykazań.

Jeśli się nie zgadzasz, to napisz własnymi słowami i bez wklejek, dlaczego.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 22, 2006 12:16 am 

Chyba cie Smoku polubie ;)

Fajnie, ze dostrzegasz to, ze wierzacy z zydow nadal po smierci Mesjasza przestrzegali zakonu. Niektorzy probuja to tlumaczyc, ze Pawel poszedl na kompromis, ale Pismo nie wystawia mu takiego swiadectwa. Pawel nie byl obludnikiem, a ze nie nauczal wierzacych z zydow odstepstwa od Mojzesza i zwyczajow mogl bez problemu spelnic prosbe starszych z Jeruzalem o poddanie sie oczyszczeniu, aby temu zaprzeczyc. Co innego wierzacy z pogan jak rozumiem potraktowano ich jak bnei noah, nie nakazano im jednak przestrzegania calego zakonu, ktory dany byl przeciez Izraelowi.

Co ciekawe, sobotnicy, ze uzyje takiego skrotowego okreslenia, nie poprzestaja na przestrzeganiu dekalogu, ale chyba wszyscy jakich znam przestrzegaja podzialu na zwierzeta czyste i nieczyste, chociaz nie ma tego przykazania w dekalogu i nie palcem Bozym bylo ono napisane. Uznajac je pomijaja jednak to ktore bylo od niego o storoc wazniejsze - obrzezke, dana ojcu naszemu Abrahamowi.

Wracajac do argumentacji - wszyscy apostolowie i Jezus przestrzegali szabatu - ja powiem tak wszyscy apostolowie i Jezus przestrzegali obrzezania, co na to wspolczesni sobotnicy?

Oczywiscie wierze, ze wierzacy z pogan moga zachowywac te przykazania i sam nie jem wieprzowiny i staram sie odpoczywac w sabat (staram sie bo jako, ze pracuje w Nursing Home uwazam, ze zachowywanie zycia jest tu wazniejsze od litery przykazania) ale uwazam, ze nie jestem pod takim wymogiem jak gdybym byl z urodzenia Zydem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 22, 2006 8:27 am 

artur olczykowski napisał(a):
Chyba cie Smoku polubie ;)

No, to mi bardzo miło. :D

Cytuj:
Fajnie, ze dostrzegasz to, ze wierzacy z zydow nadal po smierci Mesjasza przestrzegali zakonu. Niektorzy probuja to tlumaczyc, ze Pawel poszedl na kompromis, ale Pismo nie wystawia mu takiego swiadectwa. Pawel nie byl obludnikiem, a ze nie nauczal wierzacych z zydow odstepstwa od Mojzesza i zwyczajow mogl bez problemu spelnic prosbe starszych z Jeruzalem o poddanie sie oczyszczeniu, aby temu zaprzeczyc. Co innego wierzacy z pogan jak rozumiem potraktowano ich jak bnei noah, nie nakazano im jednak przestrzegania calego zakonu, ktory dany byl przeciez Izraelowi.

Nie, Paweł nie był obłudnikiem, tajnym agentem ani kameleonem. Natomiast był Żydem i jako Żyd wszedł w Nowe Przymierze. I doskonale wiedział to, czego nie rozumieją ani "judaizujący" ani "poganizujący" we współczesnym Ciele Mesjasza [Chrystusa]. Dlatego próbuję sprowadzić rozmowę z Darią na płaszczyznę właściwego rozumienia zakonu [Prawa]. Obawiam się, że uległa propadandzie ludzi, którzy

"chcą być nauczycielami zakonu, a nie rozumieją należycie ani tego, co mówią, ani tego, co twierdzą" [I Tym. 1:7]

W dodatku niestety często w agresywny sposób zmuszają braci do takiego postępowania, którego nawet sam Bóg od nich nie wymaga. Ale o tym później. :)

Cytuj:
Co ciekawe, sobotnicy, ze uzyje takiego skrotowego okreslenia, nie poprzestaja na przestrzeganiu dekalogu, ale chyba wszyscy jakich znam przestrzegaja podzialu na zwierzeta czyste i nieczyste, chociaz nie ma tego przykazania w dekalogu i nie palcem Bozym bylo ono napisane. Uznajac je pomijaja jednak to ktore bylo od niego o storoc wazniejsze - obrzezke, dana ojcu naszemu Abrahamowi.

Obawiam się, że "sobotnicy" w ogóle nie przestrzegają Szabatu tylko sobotę - a to jest dosyć podstawowa różnica nawet w sensie "technicznym" (Szabat zaczyna się w piątek o zachodzie słońca, a nie w sobotę rano). :lol:

Cytuj:
Wracajac do argumentacji - wszyscy apostolowie i Jezus przestrzegali szabatu - ja powiem tak wszyscy apostolowie i Jezus przestrzegali obrzezania, co na to wspolczesni sobotnicy?

Ja bym miał jeszcze jedno pytanie: Dlaczego spośród dwóch swoich najbliższych współpracowników Paweł obrzezał Tymoteusza [Dz. Ap. 16:1-3], ale nie obrzezał Tytusa [Gal. 2:3]? To mogłoby nas naprowadzić na właściwe pojmowanie zakonu [Prawa] i właściwe relacje wzajemne między żydowskim i pogańskim "płucem" Ciała Pańskiego.

Cytuj:
Oczywiscie wierze, ze wierzacy z pogan moga zachowywac te przykazania i sam nie jem wieprzowiny i staram sie odpoczywac w sabat (staram sie bo jako, ze pracuje w Nursing Home uwazam, ze zachowywanie zycia jest tu wazniejsze od litery przykazania) ale uwazam, ze nie jestem pod takim wymogiem jak gdybym byl z urodzenia Zydem.

Zapytałem Darię, skąd odrodzony poganin ma wziąć informację o tym, jak ustosunkować się do przykazań i ustaw Prawa Mojżeszowego, do których stosował się sam "apostoł pogan". Czekam na jej odpowiedź, bo nie chcę zbyt wcześnie "spalic tematu". :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 22, 2006 9:25 am 

Mam nadzieję, że zgodnie z tematem wątka.

"Nie to, co wchodzi do ust, kala człowieka, lecz to, co z ust wychodzi, to kala człowieka
(...)
Czy nie rozumiecie, że wszystko, co wchodzi do ust, idzie do żołądka i na zewnątrz się wydala? Ale co z ust wychodzi, pochodzi z serca, i to kala człowieka"

Niektórzy interpretują powyższą wypowiedź Jezusa na korzyść zniesienia podziału pokarmów na czyste i nieczyste. Wątpię, by Jezus tego tutaj uczył. Wyjaśnienie jest tutaj:
"Z serca bowiem pochodzą złe myśli, zabójstwa, cudzołóstwa, rozpusta, kradzieże, fałszywe świadectwa, bluźnierstwa. To właśnie kala człowieka; ale jedzenie nie umytymi rękoma nie kala człowieka."

A więc chodziło raczej o jedzenie nie umytymi rękoma i stwierdzenie faktu, że to nie kala człowieka, wbrew tradycji i nauce straszych, której nie było w prawie mojżeszowym. I to by się zgadzało ze sceną, którą ogladamy w Dz 10. Piotr ma widzenie upuszczanego płótna, a w nim wszelkiego rodzaju zwierzaki, czyste i nieczyste wedle prawa, i polecenie: jedz. Zwróćmy uwagę, że Piotr jest wyraźnie zmieszany i zaskoczony takim poleceniem. Z miejsca tłumaczy, że jeszcze nigdy nie zjadł nic nieczystego. Dlaczego? Bo był Żydem, przestrzegającym koszernej diety i najwidoczniej Jezus nie nauczył swoich apostołów, gdy jeszcze z nimi przebywał, że koszer to przemijająca nauka. Zatem, o co chodziło w widzeniu i słowie: jedz? Wyjaśnienie jest podane.

"Bóg dał mi znak, żebym żadnego człowieka nie nazywał skalanym lub nieczystym."
Piotr zrozumiał, że widzenie dotyczyło ludzi z domu Korneliusza, do których był posłany.

"Bóg też, który zna serca, przyznał się do nich, dając im Ducha Świętego jak i nam, i nie uczynił żadnej różnicy między nami a nimi, oczyściwszy przez wiarę ich serca"

Mnie jednak zastanawia następująca rzecz. Czy przypadkiem w widzeniu, które otrzymał Piotr nie ma podwójnego przesłania.
1. wierzący poganin jest czysty przed Bogiem, i to jest główna treść.
2. w nowym przymierzu unieważnia się podział pokarmów na czyste i nieczyste, również dla wierzących z Izraela.
Skąd drugi wniosek? Podaję pod rozwagę. Bo, myślę, że skoro w Chrystusie ma być usunięta nieoprzyjaźń, mur pomiędzy Żydami i poganami, to dotyczy to również wspólnoty stołu. Uprawniona interpretacja, czy naciągana?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 22, 2006 12:00 pm 

lis napisał(a):
Mnie jednak zastanawia następująca rzecz. Czy przypadkiem w widzeniu, które otrzymał Piotr nie ma podwójnego przesłania.
1. wierzący poganin jest czysty przed Bogiem, i to jest główna treść.
2. w nowym przymierzu unieważnia się podział pokarmów na czyste i nieczyste, również dla wierzących z Izraela.
Skąd drugi wniosek? Podaję pod rozwagę. Bo, myślę, że skoro w Chrystusie ma być usunięta nieoprzyjaźń, mur pomiędzy Żydami i poganami, to dotyczy to również wspólnoty stołu. Uprawniona interpretacja, czy naciągana?

Punkt 1 OK, jak najbardziej. :D

Punkt 2: Tora jest wieczna, a podział pokarmów na czyste i nieczyste służył oddzieleniu Izraela od wszystkich innych narodów po wszystkie czasy jako narodu wybranego i świadka Bożego planu zbawienia. Dlatego w 1000-letnim Królestwie czystość i nieczystość pokarmów będzie aktualna:

"[Kapłani] będą pouczyć lud o różnicy między tym, co święte, a tym, co pospolite, oraz między tym, co nieczyste, a tym, co czyste" [Ez. 44:23]

Kontekst mówi o czystości rytualnej i oddzieleniu Izraela od pogan w ciałach skażonych, którzy będą zamieszkiwac wtedy Ziemię. Oni będą potrzebowali rytualnego oczyszczenia, by stanąć przed Bogiem.

Wspólnota stołu między odrodzonymi Żydami i poganami istnieje dlatego, że to odrodzeni poganie stali się czyści, a nie dlatego że dla Żydów według ciała został zniesiony podział na pokarmy czyste i nieczyste. Piotr wyciągnął z wizji danej przez Boga wniosek numer 1:

Dzieje Apostolskie 10:28  i rzekł do nich: Wy wiecie, że dla Żyda przestawanie z ludźmi innego plemienia lub odwiedzanie ich jest niezgodne z prawem; lecz Bóg dał mi znak, żebym żadnego człowieka nie nazywał skalanym lub nieczystym.

Natomiast nie widać, żeby wyciągnął wniosek numer 2. Ale Paweł, który jako Żyd przestrzegał zakonu po swoim nawróceniu, nie miał problemu "czyste - nieczyste", a nawet pisał do obrzezanego Tymoteusza:

"Bo wszystko, co stworzył Bóg, jest dobre, i nie należy odrzucać niczego, co się przyjmuje z dziękczynieniem; albowiem zostają one poświęcone przez Słowo Boże i modlitwę. Gdy tego będziesz braci nauczał, będziesz dobrym sługą Chrystusa Jezusa, wykarmionym na słowach wiary i dobrej nauki, za którą poszedłeś" [I Tym. 4:4-6]

Tyle, że Tymoteusz pracował wśród braci z pogan, bo był współpracownikiem apostoła pogan. Poganie w Koryncie dowiedzieli się natomiast od samego Pawła, że Mesjasz został zabity na "naszą (czyli autora i adresatów) Paschę" - nie Wielkanoc [zob. interlinia].

W Ciele Pańskim został zniesiony "zakon przykazań i przepisów tworzących mur nieprzyjaźni" między obrzezanymi a nieobrzezanymi:

"Albowiem On jest pokojem naszym, On sprawił, że z dwojga jedność powstała, i zburzył w ciele swoim stojącą pośrodku przegrodę z muru nieprzyjaźni, On zniósł zakon przykazań i przepisów, aby czyniąc pokój, stworzyć w sobie samym z dwóch jednego nowego człowieka i pojednać obydwóch z Bogiem w jednym ciele przez krzyż, zniweczywszy na nim nieprzyjaźń" [Ef. 2:14-16]

Nie chodzi o zniesienie zakonu jako całości, tylko wszystkiego, co stanowiło barierę nieprzyjaźni między Żydami a poganami. Wspólnota stołu stała się możliwa, ale nie dzięki anulowaniu przykazań o czystości pokarmów, tylko dzięki oczyszczeniu pogan i zniesienia tych przykazań, które kazały traktować pogan jako nieczystych i gorszych. Wszyscy (odrodzeni Żydzi i poganie) staliśmy się członkami wspólnoty izraelskiej i Ciała Mesjasza [Chrystusa], mamy przymierze z Bogiem i znamy Go [Ef. 2:12]. Poganie zostali wszczepieni w drzewo oliwne Izraela jako dzikie gałęzie i czerpią z korzenia i tłuszczu oliwnego razem z gałęziami naturalnymi [Rzym. 11:13-24]. W Chrystusie nie ma Żyda ani Greka [Gal. 3:28], ale w ciele owszem.

Dlatego uważam, że przykazania Starego Przymierza wyróżniające Izraela według ciała są przywilejem dla odrodzonych Izraelitów, ale nie są już warunkiem uzyskania zbawienia. Przykazania i obietnice wynikające z Przymierza Abrahamowego są nadal aktualne, bo są wieczne (obrzezanie ciała i serca dla Żydów, obrzezanie serca dla pogan, usprawiedliwienie z wiary jednych i drugich, Duch Święty i nadanie ziemi Izraelowi). O Szabacie innym razem - czekam na odpowiedź Darii.

Chyba niepotrzebnie tworzymy w Ciele Pańskim sztuczny problem - "judaizujący" próbują zmusić odrodzonych pogan do wypełnienia przykazań skierowanych do Izraela i grożą im potępieniem, a "poganizujący" próbują zmusić odrodzonych Żydów do porzucenia tych przywilejów i wypominają im legalizm.

Do święcenia Paschy nakierowanej na Mesjasza i obchodzonej przez odrodzonych Żydów chętnie się przyłączę - Mesjasz został zabity również na Koryntian i moją Paschę. Ale odrodzeni Żydzi, którzy "zmuszają pogan żyć po żydowsku", powinni przyjąć napomnienie Pawłowe z Antiochii, bo postępują niezgodnie z prawdą Ewangelii [Gal. 2:11-14].

Nieobrzezanych ludzi, którzy są bardziej "judaizujący" niż obrzezani i osądzają odrodzonych pogan z powodu świąt, Szabatu, nowiów czy pokarmów, kompletnie nie rozumiem i wydaje mi się, że walczą o rzeczy, o których nie mają pojęcia.

Z kolei poganie, którzy chcą odebrać odrodzonym Żydom Szabat i inne ich przywileje, wybić z głowy obrzezanie i karmić na siłę wieprzowiną, wykazują albo brak miłości, albo brak zrozumienia zastosowań zakonu w Nowym Przymierzu, albo jedno i drugie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 22, 2006 12:09 pm 

Uważam, że bardziej uprawniona Lisie, niz dwupłucność jednego stołu. Żydzi po jednej a Poganie po drugiej. To nie jest jedno płuco, gdzie jest rozdział na lewo i prawo, ani Stół Pański, gdzie nie ma juz Żyda czy Greka. Jedank i dwa płuca w sumie jednego są dobre do wykazania czegoś i tez uprawnione jesli wykazują że nie ma muru między Żydem i Grekiem, który niestety jest z uwagi na pokarmy, dni, święta i w końcu pochodzenia z ciała samego człowieka.

Bóg jednak uswięcił człowieka, to i dni i pokarm, gdyz są one dla człowieka, to mozna. Zaś każdy kto wchodzi do świątyni nie rękami ludzkimi zbudowanej, staje sie kapłanem służac Bogu cały czas, a jesli wyjdzie z tego kapłaństwa, to wtedy powraca do dni i pokarmów. Uwazam jednak że wielu nie wchodzi za zycia w żywe kapłaństwo bo po drodze są wyłapywani do tego typu zachowań: tego nie rusz, tego nie dotykaj, tam nie idź, tamtego nie jedz, a żenić sie możesz tylko wśród tych którzy są znami lub jak chesz byc kapłanem to slub wyłacznie z Bogiem.

Niestety, ale to wszystko nie wyrosło na Panu i nowym przymierzu, a wyrasta ze starego. No i, też dojrzewa.

Ps: to "nie" w ankiecie jest ode mnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 22, 2006 1:13 pm 

Dario,
2Kor.3,7-12:
7.Jeśli tedy służba śmierci,wyryta literami na tablicach kamiennych taką miała chwałę,że synowie izraelscy nie mogli patrzeć na oblicze Mojżesza z powodu przemijającej wszak jasności oblicza jego,
8.Czy nie daleko więcej chwały mieć będzie służba ducha?
9.Jeśli bowiem służba potępienia ma chwałę,daleko więcej obfituje w chwałę służba sprawiedliwości.
10.Albowiem to,co niegdyś miało chwałę teraz nie ma chwały z powodu chwały,która tamtą przewyższa.
11.Jeśli bowiem chwałę miało to,CO PRZEMIJA,daleko więcej jaśnieje w chwale,to co trwa.
12.Mając więc taką nadzieję,bardzo śmiało sobie poczynamy...

...a ja za Pawłem i resztą tych,co z nim byli wtedy.Dlatego w tym śmiałym poczynaniu nie święcę żadnego dnia,jak i to czyniło wielu za czasów apostołów(Rzym 14,5) ani też nie przejmuję się pokarmami.

Gal 3,24i25:
''Tak więc zakon był naszym przewodnikiem do Chrystusa,abyśmy z wiary zostali usprawiedliwienie.A gdy przyszła wiara,już nie jesteśmy pod opieką przewodnika''
Te słowa pisał żyd.Jeśli nie z tego powodu żydzi go prześladowali i nienawidzili,to z jakiego?
Dario,te i wiele innych wersetów stawiają bardzo wyraźną przegrodę pomiędzy starym i nowym.Ty natomiast (nie ty pierwsza i ostatnia,niestety) próbujesz udowodnić,że to,co Bóg oddzielił da się połączyć.Zapewniam cię po raz drugi.Ja też próbowałem.Ja też używałem dokładnie tych samych argumentów,co i ty.Nie docierały do mnie żadne wersety i kontrargumenty.Dopiero życie okazało się najlepszym korektorem moich fałszywych wyobrażeń o życiu z Bogiem+zakon.
Zapewniam cię szczerze-TO NIE DZIAŁA.Bo i nie może.
Dlaczego?Bo do takiego chrześcijaństwa nie przyznaje sie Pan.

Zadam i tobie moje standartowe pytanie,które zadaję każdemu zwolennikowi sabatu:
Czy uważasz,że chrześcijaństwo( takie w twoim rozumieniu-czyli z przestrzeganiem sabatu) jest możliwe do zrealizowania w każdym narodzie i pod każdą szerokością geograficzną?
Jeśli uważasz,że tak,to proszę odpowiedz mi, jak mogą przestrzegać sabatu ludzie za kręgiem polarnym?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1