www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr lip 02, 2025 4:17 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 27  Następna strona

Czy mamy przestrzegać dziesięciu przykazań Bożych
tak 73%  73%  [ 19 ]
nie 27%  27%  [ 7 ]
nie wiem 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 26
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 8:58 pm 

Dario:
Cytuj:
"Jeśli chcesz wejść do żywota, przestrzegaj przykazań".
Ew. Mateusza 19,17.

KOMU JEZUS TO MOWI I KIEDY?
Pozdrawiam

P.S.
Jako pomoc:
J 3:36 Br
"Każdy, kto wierzy w Syna, ma życie wieczne; kto zaś nie wierzy w Syna, tego czeka nie życie, lecz gniew Boży."
J 5:24 Br
"Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: Kto słucha mego słowa i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie będzie sądzony, bo już przeszedł ze śmierci do życia."
Moja rada:
Sprobuj spojrzec na CALOSC PISMA SWIETEGO OD STRONY CZASOW PO SMIERCI PANA !
Na razie patrzysz od drugiej strony!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 9:20 pm 

Cytuj:
Wobec tego prosiłabym Ciebie i trzy pozostałe osoby, abyście napisali, których z dziesięciu przykazań Bożych nie mamy przestrzegać, i dlaczego?

Sorry, że się wcinam 8) . Literalnie nie mamy przestrzegać przykazania o sabacie, ponieważ jest to przykazanie ceremonialne, będące "cieniem rzeczy przyszłych" (Kol 2:16, 17). Przykazania tego rodzaju są typiczne, wskazują na coś większego i wspanialszego, co rzeczywistością staje się w Chrystusie. Wejście do iemi obiecanej i odpoczynek sabatu obrazują to samo - niebo, tak jak to tłumaczy autor listu do Hebrajczyków 3:7-4:11. Podobnie jak nie mamy literalnie obchodzić sabatu, tak samo nie mamy literalnie obchodzić Przaśników, Jom Kippur czy też Święta Namiotów, bądź też się nie obrzezywać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 9:21 pm 

Z tym samym pytaniem, co bogaty młodzieniec, który przyszedł do Pana Jezusa przychodzimy i my.
Przyjacielu, czy uważasz, że nam Pan Jezus inaczej by odpowiedział? :? Powiedziałby dokładnie tak samo,
jak temu bogatemu młodzieńcowi. :P

Ew. Mateusza 19,17.

czy więc usłuchasz słów naszego Pana, Zbawiciela? :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 9:32 pm 

Dario, wśród przykazań były także te dotyczące obchodzenia Paschy, obrzezki, Jom Kippur itd. Przestrzegasz tych przykazań?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 9:33 pm 

Mylisz sie Dario.
Pan Jezus nie umarl NADAREMNO ,JAK SUGERUJESZ!
Jego smierc wiele zmienila w zyciu takich ludzi jak ow mlodzieniec.
Dzieki jego smierci moge Ci powiedziec :
JEZELI CHCESZ ZYC UWIERZ W PANA JEZUSA ,A ON DA CI ,ZA DARMO ,JEZELI TWOJE SERCE JEST SKRUSZONE I CHETNE ,DA CI SWOJEGO DUCHA ,Z KTOREGO UKSZTALTUJE W TOBIE NOWE SERCE -SERCE ISTOTY DUCHOWEJ.
PRZED SMIERCIA JEZUSA NIE BYLO TO MOZLIWE!
PRZED SMIERCIA JEZUSA PRZYKAZANIA BYLY JEDYNA DROGA DO ZYCIA WIECZNEGO.
Teraz ,jezeli BEDZIESZ JUZ MIEC ZYCIE WIECZNE wtedy zyj zgodnie z wola Boga ,ktora On Ci objawi-a napewno to uczyni i jezeli chcesz przestrzegaj swiat i przepisow ST-TO TWOJA prywatna SPRAWA ,ALE TO NIC NIE ZMIENI W KWESTII TWOJEGO ZYCIA WIECZNEGO -ALBO JEZUS CI JE DAL DARMO ,ALBO GO NIE MASZ -BEZ WZGLEDU NA PRZESTRZEGANIE PRAWA.

Jezeli zas wspominasz o czesci praw tzw moralnych to zamykaja sie ONE WSZYSTKIE W TYCH SLOWACH :
Mk 12:33 Bg
"I miłować go ze wszystkiego serca i ze wszystkiej myśli i ze wszystkiej duszy i ze wszystkiej siły, a miłować bliźniego jako samego siebie, więcej jest nad wszystkie całopalenia i ofiary."

Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 10:33 pm 

Smok Wawelski napisał:
Cytuj:
A mnie chodzi tylko o to, że czasami sami wkładamy w usta Jezusa takie treści, których On nie wypowiedział, ale my chcielibyśmy usłyszeć, bo pasują do późniejszej teologii
Ale nadal nie rozumię skąd u ciebie ta pewność,że słowa ...oczyszczając wszystkie pokarmy są słowami Jezusa a nie Marka? :? Przecież odczytanie ich tak jak cytujesz wskazuje na jakąś oczyszczającą moc wychodzenia na zewnątrz :shock:
Jezus bardzo wiele prawd przemycał fragmentarycznie.Dlaczego i tutaj nie może być podobnie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 10:36 pm 

Moje "nie", jest nie do treści, a co do przymusu z nakazu, a tak napisałaś pytanie. Tak samo jak cały czas chcesz wykazać komuś grzech, a tym samym przywieść kogos do pokuty, nie słysząc odpowiedzi.

No, cóż ;(
skoro uważasz, że oddawac cześć i poświęcać swój czas Bogu mozna jedynie w Sobotę, a w inne dni tego nie nalezy robić, bo tak mi sugerujesz, że pozostałe dni są dla człowieka, to i sabatowi sie nic nie stanie gdy powiem słowami Jezusa, że sabat tez jest dla człowieka, gdyż znakiem między Bogiem a człowiekiem jest Chrystus, a nie Sabat jak napisałas w pierwszym poście.

Przedtem chciałem ci pokazać, uświęcenie pozostałych dni przez Sabat, od czasu nadejścia Jezusa i kapłaństwa Ciała Bożego, do którego uwazam że nalezysz, tak samo jak każdy z uwagi na Syna, a nie na Sabat.

Teraz zaś z uwagi na słowa Jezusa, wskazuję że wszystko i wszystkie przykazania, sa dla człowieka.

Prawem Dario, możesz tylko grzech wskazywać. Gdy ktos przestrzega prawa, nie łamie prawa. Gdy jednak złamie, chocby nieświadomie jest przestepcą wobec prawa. Jesli jestes swiadoma wszystkiego, że zyjesz jak nalezy wobec prawa, to będziesz żyć, jednak jest napisane, że nikt po za Chrystusem nie jest bez grzechu. Jesli przyjmujesz Go, to wiesz o tym, jesli nie, wskazuj dalej na grzech który także jest u ciebie, a jesli będziesz dalej twierdzic że jesteś bez grzechu, to Jan ma coś na ten temat(1Jana 1, 8)

Wybacz Dario, że tak. Gdyż jak czytam dzieje, czy ewangelie, albo listy Pawła, to nigdzie nie znajduję głoszenia Pana, przez wykazywanie grzechu ludziom, a za to "slyszę" co Bóg uczynił tu czy tam i jak wspaniałe są Jego dzieła. Jesli zaś chodzi o napomnienia, to znajduje bałwochwalstwo, rozpuste, pijaństwo, wszeteczeństwo, obłude, pychę itp... . Tu jest przestrzeganie przykazań i nie z nakazu, o czym sama tez przeciez piszesz.

Dario! Skoro uważasz, że obchodząc Sabat w soboty tylko tak możesz najlepiej oddać chwałe Panu, tak czyń, i byłbym obłudnikiem, gdybym starał wykazać ci grzech w związku z tym że nie wyrózniam dni. Jak ty na odwrót. Dlatego przestań już tak, bo samą siebie w końcu potepisz przed Panem, spiewając piesni i tańcząc.

choc może według ciebie jestem daleko od doskonałości i mam niewiele, to:
czy czasem nie chcesz mi ukraść tego co mam, aby zasiać własne?

Opamiętaj się Dario i niech ci Bóg błogosławi w każdą Sobotę.
Hej )))

ps 8), to osemeczka, fajnie tak jest. :) z błedem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 10:48 pm 

Dario,inni to już pisali ale i ja się przyłączę.
Nagminnie mylisz odpocznienie w Chrystusie z odpocznieniem cotygodniowym.
Nie potrzebuję sabatu,bo go mam przez 7 dni w tygodniu,dlatego że Pan jest moim odpocznieniem.I na to m.inn.wskazywał sabat.
Jeśli więc odpoczywam fizycznie po sześciu dniach,to tylko dlatego,że mój organizm tego potrzebuje,ale jemu naprawdę jest obojetne,jaki to dzień.
Bogu też.
Co komu po sabacie jeśli nie znajdzie prawdziwego odpocznienia w Chrystusie.A odpocznienia w Chrystusie nie da się znaleźć tam,gdzie szuka się odpocznienia w sabacie.
Obchodziłem sabat bardzo gorliwie i skrupulatnie przez ponad rok.O wiele bardziej gorliwie niż znani mi wtedy członkowie zboru Adwentystów.Ci to dopiero sobie dawali na luz.Aż w szoku nieraz byłem.Wmawiałem sobie i innym,że jestem z tym sabatem szczęśliwy.Wcale nie byłem.
Jednak dzięki temu poznałem,co to jest przekleństwo zakonu.I dziękuję Bogu,że trwało to tak krótko.
Wystarczyła chwila szczerości+słowo z Rzym.14,5 i sprawa splynęła ze mnie bez bólu.
Rozstalem się z sabatem z radością i ulgą.
Taaaaa,potem adwentyści próbowali mi wmawiać,że dlatego sabat był mi ciężarem,bo źle go rozumiałem.Pewnie!Dla nich ciężarem być nie mógł,bo traktowali go sobie lekko.Przygotowywali posiłki,zatrudniali w sabat ludzi ze świata,by im usługiwali,itd.Ja tego nie robiłem to i ciężko mi było.
Zapewniam cię! Pod Prawem nie będzie nigdy lekko.
Mam dla ciebie następne pytanie,ale jeszcze na pierwsze nie odpowiedziałaś,więc poczekam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 10:50 pm 

Szukający Sceptyk napisał: -
Cytuj:
Po przeczytaniu kilku postów mam wrażenie jaka to niesamowicie ważna nauka to obchodzenie szabatu (czyli od piątku wieczorem do póżnych godzin soboty ) Tyle że zaraz sobie przypominam czego sie ostatnio nauczyłem - cytując w manipulacyjny sposób (albo nawet nieświadomie) można uzasadnić wszystko , spotkałem kolesia co starał się mnie przekonać że z Biblii wynika że wszyscy będą zbawieni..

Dowcip z szabatem i dekalogiem polega na tym że w NT mało kto się tym zajmuje. Nie ma konkretnego przypomnienia jakie to ważne, Jezus spytany o największe przykazanie podaje dwa z poza dekalogu o miłowaniu bliźniego i Boga, o szabacie jest mowa tylko w kontekście wejścia do odpoczynu a żeby było jeszcze gorzej Paweł napisał:

" Jeden robi różnicę między dniem a dniem, drugi zaś każdy dzień ocenia jednakowo; niechaj każdy pozostanie przy swoim zdaniu."

Arielxv napisał: -

Cytuj:
Sorry, że się wcinam . Literalnie nie mamy przestrzegać przykazania o sabacie, ponieważ jest to przykazanie ceremonialne, będące "cieniem rzeczy przyszłych" (Kol 2:16, 17). Przykazania tego rodzaju są typiczne, wskazują na coś większego i wspanialszego, co rzeczywistością staje się w Chrystusie. Wejście do iemi obiecanej i odpoczynek sabatu obrazują to samo - niebo, tak jak to tłumaczy autor listu do Hebrajczyków 3:7-4:11. Podobnie jak nie mamy literalnie obchodzić sabatu, tak samo nie mamy literalnie obchodzić Przaśników, Jom Kippur czy też Święta Namiotów, bądź też się nie obrzezywać.

Szukający Sceptyku, Arielxv i wszyscy inni posłuchajcie: -

Pierwszą wzmiankę o szabacie znajdujemy w 1 Księdze Mojżeszowej 2,2-3: -

„A gdy Bóg ukończył w dniu szóstym swe dzieło, nad którym pracował, odpoczął dnia siódmego
po całym swym trudzie, jaki podjął. Wtedy Bóg pobłogosławił ów siódmy dzień i uczynił go
świętym; w tym bowiem dniu odpoczął po całej swej pracy, którą wykonał stwarzając".

Chciałabym Wam zwrócić uwagę na dwie rzeczy:

1. Bóg ten dzień pobłogosławił

2. Ten dzień uczynił świętym.

Pan Bóg nigdzie na kartach Pisma Świętego nie odwołał tego dnia jako święty.

Gdyby na miejsce szabatu wprowadził Bóg niedzielę, byłaby na pewno o tym wzmianka w Biblii.
Gdyż Bóg nie jest Bogiem zamieszania, ale porządku.

W Księdze jednego z czterech wielkich proroków Izajasza 58,13-14 w. czytamy; -

"Jeżeli powstrzymasz swoją nogę od bezczeszczenia sabatu, aby załatwić swoje sprawy w moim świętym dniu
i będziesz nazywał sabat rozkoszą, a dzień poświęcony Panu godnym czci, i uczcisz go nie odbywając w nim podróży,
nie załatwiając swoich spraw i nie prowadząc pustej rozmowy,
wtedy będziesz się rozkoszował Panem, a Ja sprawię,
że wzniesiesz się ponad wyżyny ziemi, i nakarmię Cię dziedzictwem twojego ojca Jakuba, bo usta Pana to przyrzekły".

Chcę Wam zwróć uwagę na trzy sprawy:

1. Pan Bóg szabat nazywa swoim świętym dniem.

2. Czytamy, że jest to dzień poświęcony Panu.

3. Ten dzień mamy uczcić.

Nie wolno w nim odbywać podróży, nie wolno załatwiać swoich spraw i co jest bardzo ważne, nie wolno prowadzić
w tym dniu nawet pustej rozmowy. Wtedy dopiero człowiek zaczyna się rozkoszować Panem.

Przejdźmy na chwilę do Księgi Objawienia 1,9. Jan pisze, że był na wyspie zwanej Patmos, z powodu zwiastowania
Słowa Bożego i świadczenia o Jezusie. W Księdze Objawienia 1,10; czytamy: -

" W dzień Pański popadłem w zachwycienie...".

Czy wiecie już, w którym dniu Jan popadł w zachwycenie? :roll:
Oczywiście że w szabat. :P

Następnie w Księdze Izajasza 58,14 czytamy: -

...i nakarmię cię dziedzictwem twojego ojca Jakuba, bo usta Pana to przyrzekły”.

Powiecie może, że Wy nie jesteście z narodu izraelskiego?

Pan Jezus w Ewangelii Jana 10,16 uczy nas: -

„Mam i inne owce, które nie są z tej owczarni; również i te muszę przyprowadzić,
i głosu mojego słuchać będą, i będzie jedna owczarnia i jeden pasterz”.

Kto nie był z tej owczarni, o której mówił Pan Jezus, czyli, kto nie był z narodu Izraelskiego? :roll:

Oczywiście poganie, ale jeśli mamy stanowić jedną owczarnię to nie może każdy święcić innego dnia.
Pouczeni przez Boga wszyscy będziemy święcili szabat.

Pan Bóg przez proroka Izajasza w 56,1-8, mówi: -

"Tak mówi Pan: przestrzegajcie prawa i kierujcie się sprawiedliwością, gdyż bliskie jest nadejście mojego zbawienia
i objawienie się mojej sprawiedliwości. Szczęśliwy człowiek, który to czyni, i syn człowieczy, który się tego trzyma,
który przestrzega sabatu, nie bezczeszcząc go, i który strzeże swojej ręki, aby nie czyniła nic złego. Niech więc nie mówi cudzoziemiec, który przystał do Pana: Pan na pewno wykluczy mnie ze swojego ludu, i niech nie mówi trzebieniec: Patrzcie, jestem tylko uschłym drzewem. Bo tak mówi Pan: Trzebieńcom, którzy przestrzegają sabatu i wybierają to,
w czym mam upodobanie, i trzymają się mojego przymierza, przyznam w moim domu i w obrębie moich murów miejsce
i dam im imię lepsze niż mają synowie i córki, imię wieczne, które nie będzie starte.
Cudzoziemców zaś, którzy przystali do Pana, aby Mu służyć i aby miłować Imię Pana, być Jego sługami, wszystkich którzy przestrzegają sabatu, nie bezczeszcząc go, i trzymają się mojego przymierza, wprowadzę na moją świętą górę i sprawię im radość w moim domu modlitwy. Ich całopalenia i ich rzeźne ofiary będą mi miłe na moim ołtarzu, gdyż mój dom będzie zwany domem modlitwy dla wszystkich ludów. Tak mówi Wszechmocny, Pan, który zgromadza rozproszonych Izraela: Jeszcze zgromadzę do niego innych poza tymi, którzy są już zgromadzeni".

Widzicie więc, że my również mamy przestrzegać święcenia siódmego dnia tygodnia - szabatu (soboty),
jeśli przystaliśmy do Pana, aby Mu służyć. :idea:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 11:32 pm 

Witam wszystkich :)

Adam napisał
Cytuj:
Dlatego w tym śmiałym poczynaniu nie święcę żadnego dnia,jak i to czyniło wielu za czasów apostołów(Rzym 14,5) ani też nie przejmuję się pokarmami.

W Liście do Rzym. 14,5-6 w. sprawa dotyczy dni postu.

Wyjaśnienie mamy w wierszu 6, w którym czytamy:
„Kto przestrzega dnia, dla Pana przestrzega; kto je, dla Pana je, dziękuje bowiem Bogu; a kto nie je, dla Pana nie je,
i dziękuje Bogu”.

Apostoł Paweł, autor listu do Rzymian był Żydem, z pokolenia Beniamina, ze stronnictwa faryzeuszów ( Dz. Ap. 23,6 ),
i jego powołał Pan Jezus, do grona apostołów. On też został posłany do pogan. :P

Jak wiecie faryzeusze pościli 2 x w tygodniu - Łuk.18,12.
Apostoł Paweł rozumiał jednych ( tych, którzy pościli ), jak i drugich ( tych, którzy nie pościli ) w określone dni,
dlatego wyjaśnił tę sprawę.

Nie czytamy w Piśmie Świętym, aby było nakazem naszego Zbawiciela, by w określone dni pościć.
Niemniej apostoł Paweł podkreśla, że oni czynią to dla Pana.

Dlatego poszczenie lub nieposzczenie w określone dni jest sprawą osobistą, a nie sprawą Bożego nakazu :?
Kontekst wyklucza odniesienie powyższego fragmentu np. do święcenia szabatu. :D

W wierszu 5 apostoł Paweł mówi o ludziach, którzy czynią różnicę między dniem a dniem.
Święcący szabat nie czynią różnicy, ale jedynie akceptują różnicę, którą uczynił Bóg przy stworzeniu świata.
Szabat - siódmy dzień tygodnia jest dniem wyróżnionym nie przez człowieka, ale przez samego Boga.
:?

Rzym. 14,1w. określa kontekst całego fragmentu, wskazując, że dyskusja koncentruje się na spieraniu o poglądy,
a nie o Prawo Boże.

Dlatego wersety te nie usprawiedliwiają osób łamiących szabat.

Pozdrawiam :D
Maja.

Ostatnio edytowano Śr lip 26, 2006 1:46 am przez Maja., łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 11:36 pm 

Dario,Rzym 14,5:
''Jeden robi różnicę między dniem a dniem,drugi zaś każdy dzień ocenia jednakowo''
Ani pierwszy,ani drugi nie jest bliżej Pana.Za to dalej jest ten,który zacznie udowadniać drugiemu,że ''moja racja jest najmojsza''.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 11:47 pm 

Adam, wersety z listu do Rzymian już wyjaśniłam.
Maja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 26, 2006 12:05 am 

Adam napisał: -

Cytuj:
Wmawiałem sobie i innym, że jestem z tym sabatem szczęśliwy. Wcale nie byłem.

Adam, to teraz posłuchaj mnie.

Kilka lat temu przeprowadzaliśmy w domu remont. I chociaż to nie ja wykonywałam ciężką pracę, byłam bardzo zmęczona.
Nie mogłam doczekać się kiedy nadejdzie szabat (sobota), abyśmy wszyscy odpoczęli. Kiedy nadszedł piątek byłam bardzo szczęśliwa, że od zachodu będziemy mieli wypoczynek. Już od południa pomału kończyliśmy pracę. Szybko posprzątaliśmy mieszkanie, na tyle, na ile można było posprzątać w czasie remontu. Wcześniej posłano mnie do sklepu po zakupy.
Wykąpaliśmy się wszyscy, zmieniliśmy ubrania i nadszedł szabat. Dzień święty i błogosławiony. Adam, jak bardzo wszyscy
w domu cieszyliśmy się z tego dnia. Odpoczywaliśmy zgodnie z przykazaniem Pańskim. Ten dzień stał się dla nas prawdziwym błogosławieństwem. Do dnia dzisiejszego dziękuję Bogu za ten dzień odpoczynku. I chociaż na każdy szabat czekam
z radością, to żaden z nich nie sprawił mi już aż tak wielkiej radości, jak właśnie ten podczas remontu. Zrozumiałam wtedy,
że to Pan, nasz Bóg dał nam ten odpoczynek. W niedzielę rozpoczęliśmy dalszą pracę. W tym pierwszym dniu tygodnia zrobiliśmy bardzo dużo. Wszyscy, którzy zobaczyli ile pracy wykonaliśmy, nie mogli uwierzyć, że zrobiliśmy to w jednym dniu. Wszyscy dostrzegli Boże błogosławieństwo dla wykonanej przez nas pracy.
Teraz gdy nadchodzi szabat, myślę nieraz ile osób wyczekuje na nadejście tego dnia, aby odpocząć.

Może ten przykład z mojego życia uświadomi Ci, czym jest szabat, dla tych wszystkich, którzy korzystają z błogosławieństwa przestrzegania go.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 26, 2006 12:17 am 

Witam :D

Pisałam już, że Pan Jezus w Ewangelii Mateusza 19,17 mówi: -

Te słowa kieruje do każdego człowieka, gdyż każdy z nas jeśli chce mieć udział w życiu wiecznym musi przestrzegać przykazań Bożych. Tymczasem Kościół katolicki nie stosuje się do wszystkich przykazań Dekalogu biblijnego, a większość wyznań protestanckich nie przestrzega IV przykazania Bożego, nakazującego święcić dzień szabatu (sobotę).

A przecież przykazania Boże są niezmienne, i mamy je przestrzegać w takiej postaci, w jakiej otrzymał je Mojżesz
od Boga na górze Synaj.

Apostoł Paweł w Liście do Galacjan 1,6-9 pisze: -

"Dziwię się, że tak prędko dajecie się odwieść od tego, który was powołał w łasce Chrystusowej do innej Ewangelii. Chociaż innej nie ma; są tylko pewni ludzie, którzy was niepokoją i chcą przekręcić Ewangelię Chrystusową. Ale choćbyśmy nawet my albo anioł z nieba zwiastował wam Ewangelię odmienną od tej, którą myśmy wam zwiastowali, NIECH BĘDZIE PRZEKLĘTY! Jak powiedzieliśmy przedtem, tak i teraz znowu mówię: Jeśli wam ktoś zwiastuje Ewangelię odmienną od tej, którą przyjęliście, NIECH BĘDZIE PRZEKLĘTY!"

Mocne słowa, prawda. Dlatego radzę tym wszystkim, którzy nie stosują się do Dekalogu biblijnego, aby dobrze się nad tym zastanowili, gdyż przekleństwo apostoła Pawła jest m.in. do nich skierowane.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 26, 2006 12:22 am 

Adam napisał(a):
Smok Wawelski napisał:
Cytuj:
A mnie chodzi tylko o to, że czasami sami wkładamy w usta Jezusa takie treści, których On nie wypowiedział, ale my chcielibyśmy usłyszeć, bo pasują do późniejszej teologii
Ale nadal nie rozumię skąd u ciebie ta pewność, że słowa ... oczyszczając wszystkie pokarmy są słowami Jezusa a nie Marka? :? Przecież odczytanie ich tak jak cytujesz wskazuje na jakąś oczyszczającą moc wychodzenia na zewnątrz :shock:

Adamie, czytam jedno zdanie, wypowiadane przez Jezusa. Nie ma tam ani śladu komentarzu Marka np. w rodzaju "tak mówił Jezus, oczyszczając wszystkie pokarmy". Interlinia angielska tłumaczy nawet całość wypowiedzi Jezusa w wersecie 19 jako jedno pytanie:

"Because it entereth (5736) not into his heart, but into the belly, and goeth out (5736) into the draught, purging (5723) all meats?

Przyjmijmy dwie możliwości:

1. Jezus mówi o wejściu pokarmu nie do serca, tylko do żołądka i wyjściu na zewnątrz, co powoduje oczyszczenie pokarmu. Czyli nawet, jeśli pokarm (czyli to, co nie jest obrzydliwością) nie został rytualnie "dodatkowo oczyszczony" (o co faryzeusze mieli pretensje do uczniów), i tak nie wchodzi do serca, tylko jest trawiony i dlatego jest czysty od "dodatkowej nieczystości" przez samo jego spożywanie. Ale nadal Żyd Jezus mówi do Żydów o pokarmie - czyli problemem nie jest to, że to, co dla nich wszystkich było obrzydliwością nagle staje się czyste, tylko to, że pokarmów [czyli tego, co nie jest obrzydliwością] nie ma sensu dodatkowo oczyszczać rytualnie.

2. Marek dodaje słowa "oczyszczając wszystkie pokarmy". Nawet, gdyby ta opcja była prawdziwa, a za pokarmy uznalibyśmy wszystko w naszym rozumieniu (czyli np. z wieprzowiną włącznie) to przecież Jezus nie oczyścił drugi raz tych pokarmów, które już były czyste. Gdyby chciał rzeczywiście w tym momencie wyrazić się na temat zniesienia podziału na pokarmy czyste i nieczyste, to Marek napisałby "oczyszczając pokarmy nieczyste", a nie "oczyszczając wszystkie pokarmy".

Ale uważam, że cały ten spór wyjaśnia Mateusz, który wyraźnie pisze, że Jezus w tej rozmowie nawiązywał do czystości pokarmów w kontekście do rytualnego mycia rąk, a nie o ich podziale na czyste i nieczyste [Mat. 15:1-20]. Więc nasze dyskusje o niejasnym sformułowaniu użytym przez Marka są chyba czysto akademickie. :D

Cytuj:
Jezus bardzo wiele prawd przemycał fragmentarycznie. Dlaczego i tutaj nie może być podobnie?

Problem nie polega na tym, czy tak może być, tylko na ty, czy tak rzeczywiście jest. Skoro ani sam interpretowany tekst, ani jego kontekst, ani tekst równoległy mówiący o tej samej sytuacji nie dają podstaw do teorii o "przemycaniu przyszłego zniesienia podziału na pokarmy czyste i nieczyste", to nie ma sensu się przy tym upierać. W dodatku, skoro Marek miałby powiedzieć, że Jezus powiedział coś, "oczyszczając wszystkie pokarmy", to by znaczyło, że oczyścił je już w tym momencie, a nie że robił jakieś niejasne aluzje do "nowego zakonu".

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1