www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt lip 04, 2025 7:57 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 27  Następna strona

Czy mamy przestrzegać dziesięciu przykazań Bożych
tak 73%  73%  [ 19 ]
nie 27%  27%  [ 7 ]
nie wiem 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 26
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 26, 2006 11:20 pm 

Daria napisał(a):
Wszyscy apostołowie byli Żydami, a dla Żyda jest nie do pomyślenia by święcić inny dzień w tygodniu, poza sobotą. Również tą nauką mieli napełnić cały świat.

Czyli ich misja polegała na tym, żeby z pogan zrobić Żydów? :shock:

Mylisz się tak głęboko, że nawet tego nie ogarniasz. Czytaj listy Pawłowe skierowane do pogan. Czytaj je do skutku, aż Ci wreszcie zaświta jutrzenka wolności! :D

P. S.

Czekam nadal na konkretne odpowiedzi w sprawie Prawa i Dekalogu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 26, 2006 11:31 pm 

Adam i itur tez czekaja na odpowiedzi. Jak sie pogubilas to my Ci odswiezymy pamiec :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 26, 2006 11:31 pm 

Smoku Wawelski

To znaczy, że przykazania Boże, które Stwórca napisał swoim palcem są wieczne i niezmienne. One są wiecznie żywe, wiecznie aktualne.
Obowiązywały one naszych przodków, obowiązują nas i będą obowiązywać potomstwo, które po nas będzie. :idea:

Czy możesz teraz kraść, albo zabijać, albo cudzołożyć? :roll: Nie :P
Tak jest z każdym przykazaniem Dekalogu.

Bo one są wiecznie żywe. :idea: Rozumiesz to? :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 26, 2006 11:34 pm 

itur, nie chciałam, ale muszę Ci powiedzieć, że jesteś bardzo złośliwa i nie masz miłości do bliźniego. :oops:
Przejrzyj swoje posty, i zmień swoje nastawienie do forumowiczów. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 26, 2006 11:37 pm 

Napisz lepiej, ze nie umiesz odpowiedziec na pytania, dobra? Adam tez jest zlosliwy? Nie lubie jak ktos zamiast dyskutowac, zawala forum wklejkami z innych stron i udaje madrego. To Ty rejestrowalas sie po kilka razy, zeby oddac glos w ankiecie? :wink:
Przejrzyj swoje posty - jestes nudna do granic wytrzymalosci.
Trzymasz sie litery!! a gdzie duch??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 26, 2006 11:39 pm 

przyjaciel napisał: -

Cytuj:
Jezeli zas wspominasz o czesci praw tzw moralnych to zamykaja sie ONE WSZYSTKIE W TYCH SLOWACH :
Mk 12:33 Bg
"I miłować go ze wszystkiego serca i ze wszystkiej myśli i ze wszystkiej duszy i ze wszystkiej siły, a miłować bliźniego jako samego siebie, więcej jest nad wszystkie całopalenia i ofiary."

Pan Jezus w Ew. Mateusza 22,37 przypomniał nam słowa z 5 Księgi Mojżeszowej 6,5 jak mamy miłować Boga: -

„…Będziesz miłował Pana, Boga swego, z całego serca swego i z całej duszy swojej, i z całej myśli swojej”.

W Ew. Mateusza 22,39 przypomniał nam też słowa z 3 Księgi Mojżeszowej 19,18 jak mamy miłować ludzi.

„…Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego…”

W taki sposób mamy miłować Boga i ludzi.

Pan Jezus nie zniósł Dekalogu, ani nie zastąpił go dwoma przykazaniami miłości. Gdyż dwa przykazania miłości istniały niezależnie od dziesięciu przykazań Bożych.
Rozwinięciem dwóch przykazań miłości jest Dekalog. Pierwsze cztery przykazania Boże uczą nas miłości do Boga. Pozostałe sześć przykazań Dekalogu uczą nas miłości do bliźniego.

Wypełnieniem więc zakonu jest miłość.

przyjacielu, czy zgadzasz się ze mną? :P

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 26, 2006 11:40 pm 

itur, nie masz miłości, i nie chcę z Tobą dyskutować.
Mogłabyś to uszanować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 26, 2006 11:43 pm 

Nie odpisuj. Daria, nie umiesz odpowiedziec na proste pytania, a takas madra... Przynajmniej pomysl chwile glowa, a moze dojdziesz do jakichs sensownych wnioskow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 26, 2006 11:48 pm 

Hej!
Pan Jezus powiedział:"A jeśli chcesz wejść do żywota przestrzegaj przykazań" Mat.19,17.

Jak to rozumiecie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 12:02 am 

Hej!
Pan Jezus powiedział:"A jeśli chcesz wejść do żywota przestrzegaj przykazań" Mat.19,17.

Jak to rozumiecie?

Czy to nie zdumiewające, że tam ani słowem nie wspomniał o przestrzeganiu Sabatu, tak jak Zydzi czynili, a powiedzał że jest jeden Bóg, tak samo i inne jakby mniej ważne: nie kradnij, nie mów falszywego świadectwa (jest w dekalogu nie kłam?).

A w końcu, rzekł sprzedaj wszystko i rozdaj ubogim i idź za mną. Czy to nie jest przykazanie?

Hej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 12:03 am 

Jarek napisał: -

Cytuj:
No, cóż ;(
skoro uważasz, że oddawac cześć i poświęcać swój czas Bogu mozna jedynie w Sobotę, a w inne dni tego nie nalezy robić, bo tak mi sugerujesz,

Jarek, w każdy dzień i w każdą noc wychwalam Pana. Pamiętaj jednak, że każdy człowiek ma różne obowiązki, które musi wykonać. Musi iść do pracy, po zakupy, sprzątać, prać, gotować itd. itd.

Ja jeden dzień w tygodniu poświęcam dla Pana w całości. W tym dniu nie wykonuję żadnej pracy. Jest to szabat (sobota).
To nie ja wybrałam ten dzień dla Boga, ale to On wybrał ten dzień, aby się spotykać ze mną i z wszystkimi swoimi dziećmi.
Od momentu jak święcę szabat (sobotę), zauważyłam specjalne błogosławieństwo Boże w moim życiu. Takie jakie jest zapisane w Księdze Izajasza 58,13-14: -

„Jeżeli powstrzymasz swoją nogę od bezczeszczenia sabatu, aby załatwić swoje sprawy moim świętym dniu, i będziesz nazywał sabat rozkoszą, a dzień poświęcony Panu godnym czci, i uczcisz go nie odbywając w nim podróży, nie załatwiając swoich spraw i nie prowadząc pustej rozmowy, wtedy będziesz się rozkoszował Panem, a ja sprawię, że wzniesiesz się ponad wyżyny ziemi, i nakarmię cię dziedzictwem twojego ojca Jakuba, bo usta Pana to przyrzekły”.

Powiedz mi Jarku, czy mamy słuchać tego, co Bóg powiedział przez proroka Izajasza czy nie? :roll: Jak myślisz :?

Ostatnio edytowano Cz lip 27, 2006 12:04 am przez Daria, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 12:04 am 

Smok W. napisal:
Cytuj:
Których przykazań Paweł przestrzegał i jak je rozumiał, to go nie jesteśmy sprawdzić. Myślę, że większość rozumiał w sposób duchowy jako Prawo Boże, a nie jako system religijny. My rozumiemy cały zakon jako system religijny (bo tak nas nauczono) i dlatego się dziwimy. Ale warto się czasem przyjrzeć temu z innego punktu widzenia.

Mnie caly czas sie wydaje ,co probuje ciagle zrozumiec i prawidlowo zinterpretowac, ze zydowskie Prawo czym innym bylo w starozytnosci przez ok 1500 lat-od czasow Mojzesza do Jezusa-a czym innym jest od 2000 lat.
Zapytalem o to ,czy Prawo zydowskie stawiasz wyzej w hierarchii praw religijnych - ze wzgledu na wybor Zydow dokonany przez Boga.
Pytanie dotyczylo stosunku tego prawa do innych praw religijnych(np kosciolow chrzescijanskich ).Wydaje mi sie bowiem ,ze od 2000 lat PRAWO ZYDOWSKIE JEST TAKIM SAMYM SYTEMEM RELIGIJNYM JAK KAZDY INNY- I PRAWIDLOWO TO ROZUMIEMY JAKO CHRZESCIJANIE.

Jednakze 2000 lat temu mieslismy do czynienia ,U ZYDOW , z "okresem przejscia" ,od SYSTEMU PRAW DAJACYCH ZYDOM ZYCIE (WYJASNIE NA KONCU CO POD TYM SLOWEM ROZUMIEM*) ,DO SYTEMU RELIGIJNEGO KTORY JUZ ZYCIA NIE DAJE -CHOC NADAL OPIERA SIE NA SLOWIE BOGA.

Jezus do mlodzienca mowi: "Jeśli chcesz wejść do żywota, przestrzegaj przykazań" - Mat 19,17.

Mowi tak ,gdyz w tym momencie PRZESTRZEGANIE PRAWA JESZCZE DAJE LUDZIOM ZYCIE ,albowiem zycie (BEDACE SUBSTYTUTEM PEWNOSCI WIECZNOSCI-NADZIEJA NA NIA) od czasow Mojzesza zwiazane jest z Prawem:
Kpł 18:5 Bw
„Przepisów moich i praw moich przestrzegajcie. Człowiek, który je wykonuje, żyje przez nie; Jam jest Pan!”

Bylo tak poniewaz JHWH dal Izraelowi WYJATKOWEGO "DUCHA MISYJNEGO" W POSTACI WLASNEGO IMIENIA:
Wj(2M) 6:3 Bw
„Objawiłem się Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny, lecz imienia mojego Jahwe im nie objawiłem.”

IMIE TO JAKO WEDROWALO WRAZ Z LUDEM Z EGIPTU I ZAMIESZKALO POSROD IZRAELA W ZIEMI KANAAN-I TYLKO TAM-STAJAC SIE SZECHINA BOGA NA ZIEMI:
Pwt 12:5.11 Bw
„Lecz będziecie szukać miejsca, które Pan, Bóg wasz, wybierze na swoje mieszkanie wśród wszystkich waszych plemion, aby tam złożyć swoje imię, i tam będziesz przychodził ... na miejsce, które Pan, Bóg wasz, wybierze na mieszkanie dla swego imienia, będziecie przynosić wszystko, co wam dziś nakazuję: wasze całopalenia i rzeźne ofiary, wasze dziesięciny i dary ofiarne waszych rąk, i cały wybór ofiar ślubowanych, jakie ślubować będziecie Panu.”

Takie zamieszkanie uprzywilejowalo Izraelitow dajac im niezwykla ,nadprzyrodzona bliskosc Boga:
Pwt(5M) 4:7 Bw „Bo któryż wielki naród ma bogów tak bliskich, jak bliski jest nam Pan, nasz Bóg, ilekroć go wzywamy.”
Ps 145:18 Bw „Bliski jest Pan wszystkim, którzy go wzywają, Wszystkim, którzy go wzywają szczerze.”

TA BLISKOSC MIALA CHARAKTER WSZECHOGARNIAJACY CALY IZRAEL.
Sens zycia poboznego Izraelity polegal na wypelnianiu Prawa i NA WZYWANIU IMIENIA JHWH W CHWILI JEGO WYPELNIANIA:
Ps 116:17 Br
"Będę Ci składał ofiary dziękczynne i wzywał imienia Pańskiego."
2Krn 7:14 Br
"wtedy jeśli mój lud, nad którym jest wzywane moje imię, ukorzy się, zacznie się modlić i szukać mojego oblicza, jeśli zejdzie ze swojej złej drogi - wysłucham go z niebios, przebaczę mu jego grzechy i uratuję ( od zagłady) jego kraj."
1Krn 16:8 Br
"Dziękujcie Jahwe, wzywajcie imienia Jego, opowiadajcie o Jego dziełach między narodami."

W swiatyni ,gdzie zamieszkala Szechina sluzbe pelnili kaplani ,ktorzy mieli NAD CALYM IZRAELEM WZYWAC IMIENIA PANA,ZAPEWNE PELNIAC ROLE POSREDNIKOW POMIEDZY SZECHINA ,A DOMAMI ZYDOWSKIMI:
2 Krn 6,33b)
... niech się dowiedzą wszyscy, że Twoje imię jest wzywanie w tym świętym domu, który ja zbudowałem dla Ciebie."
1Krn 16:4 Br
"Ustanowił też przed arką Jahwe lewitów, by pełnili swoją służbę. Do nich należało wzywanie imienia Jahwe, żeby Mu składać dziękczynienia, wielbić Go jako Jahwe, Boga Izraela."
Problemy w Izraelu zaczynaly sie gdy Izrael przestawal wzywac Imienia JHWH ,bo stawal sie grzeszny:
Iz 64:6 Br
"Nikt już nie wzywa Twojego Imienia, nikt też nie powstał, by uchwycić się Ciebie. Odwróciłeś bowiem od nas Twoje oblicze i wydałeś nas na pastwę naszych własnych zbrodni."

Wtedy zycie oddalalo sie od zydowskich domow i JHWH musial dokonywac sadu ,aby wyodrebnic resztke MOGACA WZNOWIC NAPELNIANE SIE JEGO DUCHEM (IMIENIEM) POPRZEZ JEGO WZYWANIE:
1Krl 19:18 Bw
"Zachowam w Izraelu jako resztkę siedem tysięcy, tych wszystkich, których kolana nie ugięły się przed Baalem, i tych wszystkich, których usta go nie całowały."
Mi 2:12 Bw
"Na pewno zbiorę całego Jakuba, na pewno zgromadzę resztkę Izraela. Skupię go jak owce w ogrodzeniu, jak trzodę na wygonie, i będzie to gwarny tłum ludzi."

Wszystkie te fragmenty swiadcza ,ze istniala jednosc POMIEDZY PRZESTRZEGANIEM PRAWA ,A WZYWANIEM IMIENIA JHWH I ZE POLACZENIE TYCH DWOCH "CZYNNOSCI" DAWALO ZYCIE IZAELITOM.
ZATEM PRAWO MOJZESZOWE W TAMTYCH CZASACH NIE MIALO CHARAKTERU SYTEMU RELIGIJNEGO ,ALE BYLO AKTAMI ZYWEJ WIARY NA KTORE BOG ODPOWIADAL SWOJA MAKSYMALNA BLISKOSCIA I WEWNETRZNA PRZEMIANA CZLOWIEKA -ZYDA.

Takim chyba dobrym obrazem przedstawiajacym zazylosc miedzy Izraelitami a Bogiem ,W CZASACH PO MOJZESZU ,jest przyklad aniola z sadzawki Betezda:
J 5:4 Bg
"Albowiem Anioł czasu pewnego zstępował w sadzawkę i poruszał wodę; a tak, kto pierwszy wstąpił po wzruszeniu wody, stawał się zdrowym, jakąbykolwiek chorobą zdjęty był."
WTEDY W IZRAELU RZECZYWISCIE BYLY "MIEJSCA SWIETE" GDZIE BOSKA SZECHINA PRZEJAWIALA STALE SWOJA MOC-BYLA TO SWIATYNIA ,ALE TAKZE INNE MIEJSCA.

Okres przyjscia Jezusa ,oraz okres wczesnego Kosciola-sadze ,ze do zburzenia swiatyni jerozolimskiej- TO KONIEC TAKIEJ NADPRZYRODZONEJ OBECNOSCI JHWH W IZRAELU ,ZATEM TAKZE KONIEC DZIALANIA PRAWA DAJACEGO ZYCIE.
PRAWO MOJZESZOWE TRACI NADPRZYRODZONA MOC I STAJE SIE MARTWYM SYSTEMEM RELIGIJNYM.
J 1:17 Bg
"Albowiem zakon przez Mojżesza jest dany, a łaska i prawda przez Jezusa Chrystusa stała się."
Rz 10:4 Bg
"Albowiem koniec zakonu jest Chrystus ku sprawiedliwości każdemu wierzącemu."
Rz 7:6 Bg
"Lecz teraz staliśmy się wolni od zakonu, umarłszy temu, w którymeśmy byli zatrzymani, abyśmy Bogu służyli w nowości ducha, a nie w starości litery."
Rz 8:2 Bg
"Albowiem zakon Ducha żywota, który jest w Chrystusie Jezusie, uwolnił mię od zakonu grzechu śmierci."
Rz 10:1-13 Bg
„Bracia! przychylna wola serca mego i modlitwa, którą czynię do Boga za Izraelem, jestci ku zbawieniu.(2) Albowiem daję im świadectwo, iż gorliwość ku Bogu mają, ale nie według wiadomości[epignosis-szczegolowego,dokladnego,glebokiego poznania].(3) Bo nie znając sprawiedliwości Bożej, a chcąc własną sprawiedliwość wystawić, sprawiedliwości Bożej nie byli poddani.(4) Albowiem koniec zakonu jest Chrystus ku sprawiedliwości każdemu wierzącemu.(5) Gdyż Mojżesz pisze o sprawiedliwości, która jest z zakonu, iż ktobykolwiek te rzeczy czynił, przez nie żyć będzie.(6) Ale sprawiedliwość, która jest z wiary, tak mówi: Nie mów w sercu swem: Kto wstąpi na niebo? to jest Chrystusa na dół sprowadzić: Albo kto zstąpi do przepaści? to jest Chrystusa od umarłych wyprowadzić.(8 ) Ale (Mojżesz) cóż mówi: Blisko ciebie jest słowo w ustach twoich i w sercu twojem. Toć jest słowo wiary, które opowiadamy:(9) Że jeźlibyś usty wyznał Pana Jezusa i uwierzyłbyś w sercu twojem, że go Bóg z martwych wzbudził, zbawiony będziesz.(10) Albowiem sercem wierzono bywa ku sprawiedliwości, ale się usty wyznanie dzieje ku zbawieniu.(11) Bo Pismo mówi: Wszelki, kto w niego wierzy, nie będzie pohańbiony;(12) Gdyż nie masz różności między Żydem i Grekiem; bo tenże Pan wszystkich, bogaty jest ku wszystkim, którzy go wzywają.(13) Każdy bowiem,kto by wzywał imienia Pańskiego, zbawiony będzie.

Zycie w ST otrzymywane przy przestrzeganiu Prawa bylo zwiazane z WZYWANIEM IMIENIA JHWH .
TERAZ WSZYSTKO SIE ZMIENILO:
POJAWILO SIE NOWE IMIE ,KTORE NIE TYLKO DAJE ZYCIE ,ALE DAJE ZBAWIENIE-ROZUMIEM TO TAK ,ZE CZLOWIEK OD CZASOW CHRYSTUSA ,NIE TYLKO ZYJE BLISKO BOGA I W ZWIAZKU Z TYM MA SZANSE W SWOIM SUMIENIU PRZESTRZEGAC WOLI BOGA CO UMOZLIWIA MU NA SADZIE OSTATECZNYM BYCIE ZBAWIONYM-TAKA MOZLIWOSC DAWALO PRAWO MOJZESZOWE!
ALE OD CZASOW CHRYSTUSA ,CZLOWIEK MOZE BYC ZBAWIONY ZA ZYCIA ZIEMSKIEGO -OMIJAJAC SAD WIECZNY ,ZAPEWNIC SOBIE WIECZNOSC Z BOGIEM.
Dlatego koncem zakonu jest Chrystus.
Zakon doprowadzil ludzi-Zydow-do Chrystusa ,zas Chrystus TWORZAC SWOJE NOWE IMIE UMOZLIWIL W NIM ZBAWIENIE WSZYTKIM LUDZIOM -NIEJAKO OMIJAJAC "OKRES POSREDNI POMIEDZY SMIERCIA A ZBAWIENIEM " TZN ZYCIE Z BOGIEM NA ZIEMII DAJACE GWARANCJE "DOBREGO MIEJSCA " NA SADZIE WIECZNYM.
*Prawo Mojzeszowe powiazane z Szechina ,gwarantowalo bowiem ,niektorym sposrod resztki Izraela ZYCIE zaslugujace na wyrok uniewinniajacy na Sadzie Wiecznym.
TAK WLASNIE ROZUMIEM JAKI RODZAJ ZYCIA BOG DAWAL IZRAELITOM.
Zydzi nie zrozumieli ZE CZAS DAWANIA ZYCIA "POD UNIEWINNIAJACY WYROK" JUZ MINAL WRAZ ZE SMIERCIA JEZUSA ,nie posiadali tej epignozy-glebokiego poznania i NADAL MYSLELI ,ZE MOGA ZYC WEDLUG PRAWA MOJZESZOWEGO ,A ONO OD CZASOW CHRYSTUSA STAWALO SIE MARTWA LITERA - ZOSTALO ZROWNANE Z KAZDYM INNYM PRAWEM RELIGIJNYM.
Tak to postrzegam.

Dzisiaj jest martwe i niczego co mozna nazwac ZYCIEM ( W SENSIE MOJZESZOWYM) NIE GWARANTUJE.
NIE GWARANTUJE ZYDOM WYROKU UNIEWINNIAJACEGO NA SADZIE OSTATECZNYM!
Przestrzeganie Prawa Mojzeszowego NIKOMU NICZEGO JUZ DZISIAJ NIE GWARANTUJE.
Blad jakie popelniaja wszelkie koscioly laczace przestrzeganie prawa z wiara w Chrystusa jest skopiowaniem bledu Zydow ,wspolczesnych Pawlowi .
Wydaje im sie ,ze Prawo Mojzesza przez to ,ze jest Slowem Boga-a jest -dziala "ex opera operato!
A tak juz nie jest-TAK BYLO DO CZASOW JEZUSA BO ISTNIALA SZECHINA -ZAS TO DZIALANIE ZAKONCZYLO SIE GDY SZECHINA ZNIKNELA I KAZDA PROBA PRZESTRZEGANIA CHOCBY W CZESCI PRAWA MOJZESZOWEGO ,BEZ OBECNOSCI SZECHINY NA ZIEMI ,JEST TYLKO MARTWA LITERA ,CZY DLA ZYDA CZY DLA GOJA !

Rzeczywiscie ,gdy Pan powroci i powstanie Jego 1000 letnie Krolestwo PRAWO ODZYSKA ZNOW SWOJE ZNACZENIE .ALE BEDZIE SIE TO WIAZALO-MOIM ZDANIEM-Z POWROTEM SZECHINY DO JEROZOLIMY.
Ez 37:21-30 Bg
„Tedy rzecz do nich: Tak mówi panujący Pan: Oto Ja wezmę synów Izraelskich z pośrodku tych narodów, do których byli zaszli, i zgromadzę ich zewsząd, a przywiodę ich do ziemi ich;(22) I uczynię ich narodem jednym w ziemi, na górach Izraelskich, i będzie król jeden nad onymi wszystkimi za króla; a nie będą więcej dwa narody, nie rozdzielą się nigdy więcej na dwoje królestw;(23) Nie splugwią się więcej plugawemi bałwanami swemi, i obrzydliwościami swemi, ani jakiemi przestępstwy swemi; i wybawię ich z każdego mieszkania ich, gdzie zgrzeszyli, i oczyszczę ich, i będą ludem moim, a Ja będę Bogiem ich.(24) A sługa mój Dawid będzie królem nad nimi, i pasterza jednego wszyscy mieć będą, aby w sądach moich chodzili, i ustaw moich przestrzegali, i czynili je.(25) I będą mieszkać w onej ziemi, którąm był dał słudze memu Jakóbowi, w której mieszkali ojcowie wasi; będą, mówię, w niej mieszkali oni i synowie ich, i synowie synów ich aż na wieki, a Dawid, sługa mój, będzie książęciem ich na wieki.(26) I uczynię też z nimi przymierze pokoju, a przymierze wieczne będzie z nimi; i osadzę ich i rozmnożę ich, i założę świątnicę moję w pośrodku ich na wieki.(27) I będzie przybytek (MISZKAN)mój między nimi, i będę Bogiem ich, a oni będą ludem moim.(28 ) I dowiedzą się narody, żem Ja Pan, który poświęcam Izraela, gdy będzie świątnica moja w pośrodku ich na wieki.”

Poki jak Mojzesz i jego towarzysze nie ujrzymy (moze na ekranach telewizorow :?: ) OGNIA I OBLOKU BOSKIEJ SZECHINY-OBECNOSCI- NAD JEROZOLIMA to WIERZA ,ze PRAWDA I RZECZYWISTOSCIA JEST CHRYSTUS ,ZAS PRAWO MARTWA LITERA NIE DAJACA JUZ ZYCIA.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 12:13 am 

Daria:
Cytuj:
Wypełnieniem więc zakonu jest miłość.

przyjacielu, czy zgadzasz się ze mną?

Zgadzam sie!

Przeczytaj co napisalem powyzej i odpowiedz czy to zycie ,ktore daja Ci przykazania ,to dla Ciebie nadzieja na wyrok uniewinniajacy na sadzie ostatecznym?

CZY TEZ MASZ JUZ ZYCIE WIECZNE I NIE POJDZIESZ NA TEN SAD?

Pozdrawiam
P.S.
Nie mam nic przeciw swieceniu sabatu przez Ciebie ,TYLKO PROSZE NIE DORABIAJ DO TEGO TEOLOGII-IDEOLOGII-PO PROSTU NAPISZ:
DLA MNIE-DARII-SWIECENIE SABATU TO JEST DOBRY CZYN DLA PANA !
JEZELI DLA CIEBIE PRZYJACIELA DOBRYM CZYNEM JEST SWIECENIE NIEDZIELI TO CHWALMY PANA !
I NIE MOWMY JUZ ,ZE SWIECENIE TEGO CZY OWEGO DNIA ODBIERA NAM LUB DAJE ZBAWIENIE!
AMEN

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 12:16 am 

Jarku, my mamy być naśladowcami Chrystusa, a On święcił sobotę.
Pouczył nas, „A jeśli chcesz wejść do żywota przestrzegaj przykazań" Mat.19,17.

Każdy z nas chce wejść do żywota, czy nie powinniśmy być we wszystkim posłuszni naszemu Zbawicielowi?

Apostołowie również podkreślali jak ważne jest przestrzeganie Bożych przykazań, Apostoł Paweł 1 Kor. 7,19.
Jak. 2,10-11 itp.
W końcu w Obj. 14,12 i 14,17 i masa innych wersetów.
Wskaż mi jeden werset, gdzie pisze, że sobota została zmieniona na inny dzień.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 12:18 am 

itur napisała: -

Cytuj:
Nie odpisuj. Daria, nie umiesz odpowiedziec na proste pytania, a takas madra... Przynajmniej pomysl chwile glowa, a moze dojdziesz do jakichs sensownych wnioskow.

itur, Pan Jezus gdy przyjdzie na sąd powie: -

„…Cokolwiek uczyniliście jednemu z tych najmniejszych moich braci, mnie uczyniliście”.
Ew. Mateusza 25,40.

Nie zasmucaj dzieci Bożych, bo zasmucając ich, zasmucasz naszego Zbawiciela Jezusa Chrystusa.

Od tej pory już nie grzesz.
Ew. Jana 8,11

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1