Smok W. napisal:
Cytuj:
Których przykazań Paweł przestrzegał i jak je rozumiał, to go nie jesteśmy sprawdzić. Myślę, że większość rozumiał w sposób duchowy jako Prawo Boże, a nie jako system religijny. My rozumiemy cały zakon jako system religijny (bo tak nas nauczono) i dlatego się dziwimy. Ale warto się czasem przyjrzeć temu z innego punktu widzenia.
Mnie caly czas sie wydaje ,co probuje ciagle zrozumiec i prawidlowo zinterpretowac, ze zydowskie Prawo czym innym bylo w starozytnosci przez ok 1500 lat-od czasow Mojzesza do Jezusa-a czym innym jest od 2000 lat.
Zapytalem o to ,czy Prawo zydowskie stawiasz wyzej w hierarchii praw religijnych - ze wzgledu na wybor Zydow dokonany przez Boga.
Pytanie dotyczylo stosunku tego prawa do innych praw religijnych(np kosciolow chrzescijanskich ).Wydaje mi sie bowiem ,ze od 2000 lat PRAWO ZYDOWSKIE JEST TAKIM SAMYM SYTEMEM RELIGIJNYM JAK KAZDY INNY- I PRAWIDLOWO TO ROZUMIEMY JAKO CHRZESCIJANIE.
Jednakze 2000 lat temu mieslismy do czynienia ,U ZYDOW , z "okresem przejscia" ,od SYSTEMU PRAW DAJACYCH ZYDOM ZYCIE (
WYJASNIE NA KONCU CO POD TYM SLOWEM ROZUMIEM*) ,DO SYTEMU RELIGIJNEGO KTORY JUZ ZYCIA NIE DAJE -CHOC NADAL OPIERA SIE NA SLOWIE BOGA.
Jezus do mlodzienca mowi:
"Jeśli chcesz wejść do żywota, przestrzegaj przykazań" - Mat 19,17.
Mowi tak ,gdyz w tym momencie PRZESTRZEGANIE PRAWA JESZCZE DAJE LUDZIOM ZYCIE ,albowiem zycie (BEDACE SUBSTYTUTEM PEWNOSCI WIECZNOSCI-NADZIEJA NA NIA) od czasow Mojzesza zwiazane jest z Prawem:
Kpł 18:5 Bw
„Przepisów moich i praw moich przestrzegajcie. Człowiek, który je wykonuje, żyje przez nie; Jam jest Pan!”
Bylo tak poniewaz JHWH dal Izraelowi WYJATKOWEGO "DUCHA MISYJNEGO" W POSTACI WLASNEGO IMIENIA:
Wj(2M) 6:3 Bw
„Objawiłem się Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny, lecz imienia mojego Jahwe im nie objawiłem.”
IMIE TO JAKO WEDROWALO WRAZ Z LUDEM Z EGIPTU I ZAMIESZKALO POSROD IZRAELA W ZIEMI KANAAN-
I TYLKO TAM-STAJAC SIE SZECHINA BOGA NA ZIEMI:
Pwt 12:5.11 Bw
„Lecz będziecie szukać miejsca, które Pan, Bóg wasz, wybierze na swoje mieszkanie wśród wszystkich waszych plemion, aby tam złożyć swoje imię, i tam będziesz przychodził ... na miejsce, które Pan, Bóg wasz, wybierze na mieszkanie dla swego imienia, będziecie przynosić wszystko, co wam dziś nakazuję: wasze całopalenia i rzeźne ofiary, wasze dziesięciny i dary ofiarne waszych rąk, i cały wybór ofiar ślubowanych, jakie ślubować będziecie Panu.”
Takie zamieszkanie uprzywilejowalo Izraelitow dajac im niezwykla ,nadprzyrodzona bliskosc Boga:
Pwt(5M) 4:7 Bw
„Bo któryż wielki naród ma bogów tak bliskich, jak bliski jest nam Pan, nasz Bóg, ilekroć go wzywamy.”
Ps 145:18 Bw
„Bliski jest Pan wszystkim, którzy go wzywają, Wszystkim, którzy go wzywają szczerze.”
TA BLISKOSC MIALA CHARAKTER WSZECHOGARNIAJACY CALY IZRAEL.
Sens zycia poboznego Izraelity polegal na wypelnianiu Prawa i NA WZYWANIU IMIENIA JHWH W CHWILI JEGO WYPELNIANIA:
Ps 116:17 Br
"Będę Ci składał ofiary dziękczynne i wzywał imienia Pańskiego."
2Krn 7:14 Br
"wtedy jeśli mój lud, nad którym jest wzywane moje imię, ukorzy się, zacznie się modlić i szukać mojego oblicza, jeśli zejdzie ze swojej złej drogi - wysłucham go z niebios, przebaczę mu jego grzechy i uratuję ( od zagłady) jego kraj."
1Krn 16:8 Br
"Dziękujcie Jahwe, wzywajcie imienia Jego, opowiadajcie o Jego dziełach między narodami."
W swiatyni ,gdzie zamieszkala Szechina sluzbe pelnili kaplani ,ktorzy mieli NAD CALYM IZRAELEM WZYWAC IMIENIA PANA,ZAPEWNE PELNIAC ROLE POSREDNIKOW POMIEDZY SZECHINA ,A DOMAMI ZYDOWSKIMI:
2 Krn 6,33b)
... niech się dowiedzą wszyscy, że Twoje imię jest wzywanie w tym świętym domu, który ja zbudowałem dla Ciebie."
1Krn 16:4 Br
"Ustanowił też przed arką Jahwe lewitów, by pełnili swoją służbę. Do nich należało wzywanie imienia Jahwe, żeby Mu składać dziękczynienia, wielbić Go jako Jahwe, Boga Izraela."
Problemy w Izraelu zaczynaly sie gdy Izrael przestawal wzywac Imienia JHWH ,bo stawal sie grzeszny:
Iz 64:6 Br
"Nikt już nie wzywa Twojego Imienia, nikt też nie powstał, by uchwycić się Ciebie. Odwróciłeś bowiem od nas Twoje oblicze i wydałeś nas na pastwę naszych własnych zbrodni."
Wtedy zycie oddalalo sie od zydowskich domow i JHWH musial dokonywac sadu ,aby wyodrebnic resztke MOGACA WZNOWIC NAPELNIANE SIE JEGO DUCHEM (IMIENIEM) POPRZEZ JEGO WZYWANIE:
1Krl 19:18 Bw
"Zachowam w Izraelu jako resztkę siedem tysięcy, tych wszystkich, których kolana nie ugięły się przed Baalem, i tych wszystkich, których usta go nie całowały."
Mi 2:12 Bw
"Na pewno zbiorę całego Jakuba, na pewno zgromadzę resztkę Izraela. Skupię go jak owce w ogrodzeniu, jak trzodę na wygonie, i będzie to gwarny tłum ludzi."
Wszystkie te fragmenty swiadcza ,ze istniala jednosc POMIEDZY PRZESTRZEGANIEM PRAWA ,A WZYWANIEM IMIENIA JHWH I ZE POLACZENIE TYCH DWOCH "CZYNNOSCI" DAWALO ZYCIE IZAELITOM.
ZATEM PRAWO MOJZESZOWE W TAMTYCH CZASACH
NIE MIALO CHARAKTERU SYTEMU RELIGIJNEGO ,ALE BYLO AKTAMI ZYWEJ WIARY NA KTORE BOG ODPOWIADAL SWOJA MAKSYMALNA BLISKOSCIA I WEWNETRZNA PRZEMIANA CZLOWIEKA -ZYDA.
Takim chyba dobrym obrazem przedstawiajacym zazylosc miedzy Izraelitami a Bogiem ,W CZASACH PO MOJZESZU ,jest przyklad aniola z sadzawki Betezda:
J 5:4 Bg
"Albowiem Anioł czasu pewnego zstępował w sadzawkę i poruszał wodę; a tak, kto pierwszy wstąpił po wzruszeniu wody, stawał się zdrowym, jakąbykolwiek chorobą zdjęty był."
WTEDY W IZRAELU RZECZYWISCIE BYLY "MIEJSCA SWIETE" GDZIE BOSKA SZECHINA PRZEJAWIALA STALE SWOJA MOC-BYLA TO SWIATYNIA ,ALE TAKZE INNE MIEJSCA.
Okres przyjscia Jezusa ,oraz okres wczesnego Kosciola-sadze ,ze do zburzenia swiatyni jerozolimskiej- TO KONIEC TAKIEJ NADPRZYRODZONEJ OBECNOSCI JHWH W IZRAELU ,ZATEM TAKZE KONIEC DZIALANIA PRAWA DAJACEGO ZYCIE.
PRAWO MOJZESZOWE TRACI NADPRZYRODZONA MOC I STAJE SIE MARTWYM SYSTEMEM RELIGIJNYM.
J 1:17 Bg
"Albowiem zakon przez Mojżesza jest dany, a łaska i prawda przez Jezusa Chrystusa stała się."
Rz 10:4 Bg
"Albowiem koniec zakonu jest Chrystus ku sprawiedliwości każdemu wierzącemu."
Rz 7:6 Bg
"Lecz teraz staliśmy się wolni od zakonu, umarłszy temu, w którymeśmy byli zatrzymani, abyśmy Bogu służyli w nowości ducha, a nie w starości litery."
Rz 8:2 Bg
"Albowiem zakon Ducha żywota, który jest w Chrystusie Jezusie, uwolnił mię od zakonu grzechu śmierci."
Rz 10:1-13 Bg
„Bracia! przychylna wola serca mego i modlitwa, którą czynię do Boga za Izraelem, jestci ku zbawieniu.(2) Albowiem daję im świadectwo, iż gorliwość ku Bogu mają, ale nie według wiadomości[epignosis-szczegolowego,dokladnego,glebokiego poznania].(3) Bo nie znając sprawiedliwości Bożej, a chcąc własną sprawiedliwość wystawić, sprawiedliwości Bożej nie byli poddani.(4) Albowiem koniec zakonu jest Chrystus ku sprawiedliwości każdemu wierzącemu.(5) Gdyż Mojżesz pisze o sprawiedliwości, która jest z zakonu, iż ktobykolwiek te rzeczy czynił, przez nie żyć będzie.(6) Ale sprawiedliwość, która jest z wiary, tak mówi: Nie mów w sercu swem: Kto wstąpi na niebo? to jest Chrystusa na dół sprowadzić: Albo kto zstąpi do przepaści? to jest Chrystusa od umarłych wyprowadzić.(8 ) Ale (Mojżesz) cóż mówi: Blisko ciebie jest słowo w ustach twoich i w sercu twojem. Toć jest słowo wiary, które opowiadamy:(9) Że jeźlibyś usty wyznał Pana Jezusa i uwierzyłbyś w sercu twojem, że go Bóg z martwych wzbudził, zbawiony będziesz.(10) Albowiem sercem wierzono bywa ku sprawiedliwości, ale się usty wyznanie dzieje ku zbawieniu.(11) Bo Pismo mówi: Wszelki, kto w niego wierzy, nie będzie pohańbiony;(12) Gdyż nie masz różności między Żydem i Grekiem; bo tenże Pan wszystkich, bogaty jest ku wszystkim, którzy go wzywają.(13) Każdy bowiem,kto by wzywał imienia Pańskiego, zbawiony będzie.”
Zycie w ST otrzymywane przy przestrzeganiu Prawa bylo zwiazane z WZYWANIEM IMIENIA JHWH .
TERAZ WSZYSTKO SIE ZMIENILO:
POJAWILO SIE NOWE IMIE ,KTORE NIE TYLKO DAJE ZYCIE ,ALE
DAJE ZBAWIENIE-ROZUMIEM TO TAK ,ZE CZLOWIEK OD CZASOW CHRYSTUSA ,NIE TYLKO ZYJE BLISKO BOGA I W ZWIAZKU Z TYM MA SZANSE W SWOIM SUMIENIU PRZESTRZEGAC WOLI BOGA CO UMOZLIWIA MU NA SADZIE OSTATECZNYM BYCIE ZBAWIONYM-
TAKA MOZLIWOSC DAWALO PRAWO MOJZESZOWE!
ALE OD CZASOW CHRYSTUSA ,CZLOWIEK MOZE BYC ZBAWIONY ZA ZYCIA ZIEMSKIEGO -OMIJAJAC SAD WIECZNY ,
ZAPEWNIC SOBIE WIECZNOSC Z BOGIEM.
Dlatego koncem zakonu jest Chrystus.
Zakon doprowadzil ludzi-Zydow-do Chrystusa ,zas Chrystus TWORZAC SWOJE NOWE IMIE UMOZLIWIL W NIM ZBAWIENIE WSZYTKIM LUDZIOM -
NIEJAKO OMIJAJAC "OKRES POSREDNI POMIEDZY SMIERCIA A ZBAWIENIEM " TZN ZYCIE Z BOGIEM NA ZIEMII DAJACE GWARANCJE "DOBREGO MIEJSCA " NA SADZIE WIECZNYM.
*Prawo Mojzeszowe powiazane z Szechina ,gwarantowalo bowiem ,niektorym sposrod resztki Izraela ZYCIE zaslugujace na wyrok uniewinniajacy na Sadzie Wiecznym.
TAK WLASNIE ROZUMIEM JAKI RODZAJ ZYCIA BOG DAWAL IZRAELITOM.
Zydzi nie zrozumieli ZE CZAS DAWANIA ZYCIA "POD UNIEWINNIAJACY WYROK" JUZ MINAL WRAZ ZE SMIERCIA JEZUSA ,nie posiadali tej
epignozy-
glebokiego poznania i NADAL MYSLELI ,ZE MOGA ZYC WEDLUG PRAWA MOJZESZOWEGO ,A ONO
OD CZASOW CHRYSTUSA STAWALO SIE MARTWA LITERA - ZOSTALO ZROWNANE Z KAZDYM INNYM PRAWEM RELIGIJNYM.
Tak to postrzegam.
Dzisiaj jest martwe i niczego co mozna nazwac ZYCIEM ( W SENSIE MOJZESZOWYM) NIE GWARANTUJE.
NIE GWARANTUJE ZYDOM WYROKU UNIEWINNIAJACEGO NA SADZIE OSTATECZNYM!
Przestrzeganie Prawa Mojzeszowego NIKOMU NICZEGO JUZ DZISIAJ NIE GWARANTUJE.
Blad jakie popelniaja wszelkie koscioly laczace przestrzeganie prawa z wiara w Chrystusa jest
skopiowaniem bledu Zydow ,wspolczesnych Pawlowi .
Wydaje im sie ,ze Prawo Mojzesza przez to ,ze jest Slowem Boga-a jest -dziala "ex opera operato!
A tak juz nie jest-
TAK BYLO DO CZASOW JEZUSA BO ISTNIALA SZECHINA -ZAS TO DZIALANIE ZAKONCZYLO SIE GDY SZECHINA ZNIKNELA I KAZDA PROBA PRZESTRZEGANIA CHOCBY W CZESCI PRAWA MOJZESZOWEGO ,BEZ OBECNOSCI SZECHINY NA ZIEMI ,JEST TYLKO MARTWA LITERA ,CZY DLA ZYDA CZY DLA GOJA !
Rzeczywiscie ,gdy Pan powroci i powstanie Jego 1000 letnie Krolestwo PRAWO ODZYSKA ZNOW SWOJE ZNACZENIE .ALE BEDZIE SIE TO WIAZALO-MOIM ZDANIEM-Z POWROTEM SZECHINY DO JEROZOLIMY.
Ez 37:21-30 Bg
„Tedy rzecz do nich: Tak mówi panujący Pan: Oto Ja wezmę synów Izraelskich z pośrodku tych narodów, do których byli zaszli, i zgromadzę ich zewsząd, a przywiodę ich do ziemi ich;(22) I uczynię ich narodem jednym w ziemi, na górach Izraelskich, i będzie król jeden nad onymi wszystkimi za króla; a nie będą więcej dwa narody, nie rozdzielą się nigdy więcej na dwoje królestw;(23) Nie splugwią się więcej plugawemi bałwanami swemi, i obrzydliwościami swemi, ani jakiemi przestępstwy swemi; i wybawię ich z każdego mieszkania ich, gdzie zgrzeszyli, i oczyszczę ich, i będą ludem moim, a Ja będę Bogiem ich.(24) A sługa mój Dawid będzie królem nad nimi, i pasterza jednego wszyscy mieć będą, aby w sądach moich chodzili, i ustaw moich przestrzegali, i czynili je.(25) I będą mieszkać w onej ziemi, którąm był dał słudze memu Jakóbowi, w której mieszkali ojcowie wasi; będą, mówię, w niej mieszkali oni i synowie ich, i synowie synów ich aż na wieki, a Dawid, sługa mój, będzie książęciem ich na wieki.(26) I uczynię też z nimi przymierze pokoju, a przymierze wieczne będzie z nimi; i osadzę ich i rozmnożę ich, i założę świątnicę moję w pośrodku ich na wieki.(27) I będzie przybytek (MISZKAN)mój między nimi, i będę Bogiem ich, a oni będą ludem moim.(28 ) I dowiedzą się narody, żem Ja Pan, który poświęcam Izraela, gdy będzie świątnica moja w pośrodku ich na wieki.”
Poki jak Mojzesz i jego towarzysze nie ujrzymy (moze na ekranach telewizorow

)
OGNIA I OBLOKU BOSKIEJ SZECHINY-OBECNOSCI- NAD JEROZOLIMA to WIERZA ,ze PRAWDA I RZECZYWISTOSCIA JEST CHRYSTUS ,ZAS PRAWO MARTWA LITERA NIE DAJACA JUZ ZYCIA.
Pozdrawiam