www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz lip 03, 2025 6:28 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 27  Następna strona

Czy mamy przestrzegać dziesięciu przykazań Bożych
tak 73%  73%  [ 19 ]
nie 27%  27%  [ 7 ]
nie wiem 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 26
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 12:25 am 

Jarek napisał: -

Cytuj:
No, cóż ;(
skoro uważasz, że oddawac cześć i poświęcać swój czas Bogu mozna jedynie w Sobotę, a w inne dni tego nie nalezy robić, bo tak mi sugerujesz,

Jarek, w każdy dzień i w każdą noc wychwalam Pana. Pamiętaj jednak, że każdy człowiek ma różne obowiązki, które musi wykonać. Musi iść do pracy, po zakupy, sprzątać, prać, gotować itd. itd.

Ja jeden dzień w tygodniu poświęcam dla Pana w całości. W tym dniu nie wykonuję żadnej pracy. Jest to szabat (sobota).
To nie ja wybrałam ten dzień dla Boga, ale to On wybrał ten dzień, aby się spotykać ze mną i z wszystkimi swoimi dziećmi.
Od momentu jak święcę szabat (sobotę), zauważyłam specjalne błogosławieństwo Boże w moim życiu. Takie jakie jest zapisane w Księdze Izajasza 58,13-14: -

„Jeżeli powstrzymasz swoją nogę od bezczeszczenia sabatu, aby załatwić swoje sprawy moim świętym dniu, i będziesz nazywał sabat rozkoszą, a dzień poświęcony Panu godnym czci, i uczcisz go nie odbywając w nim podróży, nie załatwiając swoich spraw i nie prowadząc pustej rozmowy, wtedy będziesz się rozkoszował Panem, a ja sprawię, że wzniesiesz się ponad wyżyny ziemi, i nakarmię cię dziedzictwem twojego ojca Jakuba, bo usta Pana to przyrzekły”.

Powiedz mi Jarku, czy mamy słuchać tego, co Bóg powiedział przez proroka Izajasza czy nie? :roll: Jak myślisz :?

No widzisz Dario, róznimy sie tylko tym że Paweł gdy robił namioty czy cos tam innego, to uważam że nie robił je dla swoich spraw. A tak to, zyjąc jak żyjemy, to czy czasem nie mieszamy pojęć że dla siebie zyjemy w sześć dni w tygodniu, a dopiero siódmego dla Pana. Ja nie napisałbym tego o tobie co sama piszesz, bo cały czas uznaję że: "Jarek, w każdy dzień i w każdą noc wychwalam Pana." Hmm... ? A w sobotę bardziej ;) na luzie, spoko, bez ganiania za kasą i spłatami kredytów. Ja wole jednak zacharować się na śmierć Dario ;)

Powiedz mi dlaczego Sodoma i Gomora będzie sądzić Kafarnaum?

Ostatnio edytowano Cz lip 27, 2006 12:34 am przez Jarek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 12:26 am 

Smok Wawelski napisał:
Cytuj:
Czyli ich misja polegała na tym, żeby z pogan zrobić Żydów?

Pan Jezus powiedział:"Mam i inne owce, które nie są z tej owczarni; również i te muszę przyprowadzić, i głosu mojego słuchać będą, i będzie jedna owczarnia i jeden pasterz"

Mowa jest tutaj o poganach, czyli teraz podobnie jak Żydzi musimy słuchać i stosować się do nauk naszego Zbawiciela.

Ostatnio edytowano Cz lip 27, 2006 1:02 am przez Paweł.K, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 12:32 am 

A może ktoś inny wskaże jeden chociaż werset, który odwołuje nakaz święcenia soboty.

Pamiętajmy, że gdy nie święcimy soboty, to nie obrażamy bliźniego, ale samego Boga z nieba, gdyż jest to przykazanie, które uczy nas podstawowej miłości do Boga.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 12:43 am 

Jezus, choc poszedł do Ojca, nie jest jeszcze w odpocznieniu, gdyz odszedł aby dalej pracować, aż sie zakończy ten świat. Wtedy wraz z inymi, znów sie napije owocu z winorosli ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 12:46 am 

Jarku i wszyscy pozostali forumowicze, jeżeli umiecie odpowiedzcie na moje pytania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 12:54 am 

przyjaciel napisał: -

Cytuj:
Mnie caly czas sie wydaje ,co probuje ciagle zrozumiec i prawidlowo zinterpretowac, ze zydowskie Prawo czym innym bylo w starozytnosci przez ok 1500 lat-od czasow Mojzesza do Jezusa-a czym innym jest od 2000 lat.
Zapytalem o to ,czy Prawo zydowskie stawiasz wyzej w hierarchii praw religijnych - ze wzgledu na wybor Zydow dokonany przez Boga.

przyjacielu, wyobraź sobie, że każdy człowiek będzie święcił inny dzień. Będzie nieporządek i zamieszanie. A tymczasem Bóg jest Bogiem miłości, prawa i porządku. To On zdecydował, by jeden dzień w tygodniu, oddać Jemu. Wybrał sobie ten dzień
i wyodrębnił go spośród innych dni tygodnia. Tym dniem jest szabat (sobota). I Pan Bóg powiedział dlaczego mamy właśnie ten dzień święcić.

"W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich,
w siódmym zaś dniu odpoczął.
Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty".
2 Mojż. 20,11

Ten dzień jest święty.

Czy też tak uważasz? :roll: :?

Dlatego dając przykazania Dekalogu, w IV przykazaniu powiedział: -

IV. "Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić. Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia. Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana. Boga twego. Nie możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani cudzoziemiec, który mieszka pośród twych bram. W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty".

To szatan :twisted: sprawił, że ludzie zapomnieli o tym, że sobota jest dniem świętym.

Sobota jako Boski dzień odpoczynku “ustanowiony dla człowieka” (Mar.2,27) pozostaje dniem świętym po wszystkie
czasy, gdyż wszystko, co zostało uświęcone jest święte, a co pobłogosławione przez Boga - błogosławione na wieki.

"Bo co Ty Panie, pobłogosławisz – mówi Dawid – jest błogosławione na wieki".
(1Kronik17,27).

Czy zgadzasz się z tym? :?

Pozdrawiam. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 1:00 am 

nie potrafie inaczej Pawle K. jak przez pokazywanie wypełnienia każdego dnia Sabatem. Krzyż to przedziwne miejsce Pawle, na którym kończy się dzieło stworzenia i tam wszystko umiera co powstało tym samym własnie sześć dni i siódmy jako odpoczynek od działania, a z drugiej strony zaczyna się nowe zycie i to w Sabacie. Pan dla wtedy zyjących był złozony w grobie w Sabat. Tak i Paweł uczy abysmy umarli dla świata. Stajemy sie poza tym ciałem Chrystusa, Arcykapłana, który cały czas pracuje jako nasz orędownik.
Tak i my wszyscy niezaleznie ilu nas jest, którzy wierzymy że Jezus jest Synem Boga, stajemy się kapłanami, którzy odają całe swoje zycie dla tej pracy, nawet robiąc namioty, czy na kuroniówce. I nie jest to mieszanie ale wypełnienie Panem, każdą naszą myśl i chwilę.

Hej. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 1:16 am 

Jarku spójrz na poniższe wersety:

W Ps. 119,4 czytamy - "Ty na to dałeś swoje przykazania, by pilnie ich przestrzegano"

"Na tym bowiem polega miłość ku Bogu, że się przestrzega przykazań Jego, a przykazania Jego nie są uciążliwe."
1 Jana 5,3

Pan Jezus mówi : - „Dobrze Izajasz prorokował o was, obłudnikach, jak napisano: Lud ten czci mnie wargami, ale serce ich daleko jest ode mnie. Daremnie mi jednak cześć oddają, głosząc nauki, które są nakazami ludzkimi. Przykazania Boże zaniedbujecie, a ludzkiej nauki się trzymacie” - Ew. Mar.7,6-8 w.

Pan Jezus mówi:- „Jeśli mnie miłujecie, przykazań moich przestrzegać będziecie”
– Ew. Jana 14,15.

Wersetów mówiących o konieczności przestrzegania całego Dekalogu jest znacznie więcej.

Jarku zauważ, że po śmierci naszego Zbawiciela apostołowie w dalszym ciągu święcili sobotę, gdyby to nie było ważne, to przecież oni pierwsi przestaliby święcić ten dzień, ale jak wiesz nie uczynili tego.

Proszę przemyśl ten temat :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 4:33 am 

A moim zdaniem przestrzeganie zakonu itd. nie obowiązuje Chrześcijan. Dlaczego?
Otóż jako pierwszy powód, podam, iż zakon przestaje obowiązywać w momencie gdy się wypełnia. A jak wiemy Jezus Chrystus był wypełnieniem zakonu.
Po drugie w trakci czytania NT wyraźnie mi się rzuca w oczy, że zakon nie dotyczy Chrześcijan, chociażby po wielu opisanych sytuacjiach, gdzie uczniowie łamali choćby sabat nie będąc z tego powodu potępieni przez samego Jezusa.

A tak już całkiem argument, który mnie przekonuje to fakt, iż każdy kto z ducha się narodził jest pod zakonem ducha a nie pod zakonem ciała. A przecież ten pierwszy był dla cielesnych.

ps.Każdy dzień jest dniem "szabatu", dniem poświęconym Panu.

Przyp.9:10

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 8:24 am 

Paweł.K napisał(a):
Jarku i wszyscy pozostali forumowicze, jeżeli umiecie odpowiedzcie na moje pytania.

Wybacz, ale malo kto ma ochote na dyskusje na temat soboty... Poza tym Daria wprowadzila zwyczaj nieodpowiadania na pytania. Podyskutujcie sobie sami z soba i z cala masa kolegow i kolezanek, ktorych tu narejestrowaliscie :lol:

Daria, zamierzam w najblizszym czasie strasznie nagrzeszyc: zbliza sie sobota, planuje sprzatanie, pranie, prasowanie, trzepanie dywanow, mycie okien... Chwala Panu, ze potem jest niedziela i odpoczne!! To wielkie blogoslawienstwo dla mnie!!! Amen!!

Czy to rozumiesz? Czy zgadzasz sie ze mna? :D :wink: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 9:06 am 

Na wszystko zgoda Pawle K i inni, którzy obchodzicie sobotę. A to co piszę nie jest po to aby udowodnic Ci, że nie masz racji. Co tam racji, ale Prawa i to nie Mojżeszowego, ale Chrystusowego abys święcił Sobotę ( :) to i z dużej )

W całej tej rozmowie grzechem jest wyłacznie to, że sie nieszanujemy nawzajem. Nie piszę tu o nas konkretnie, ale o czymś co patrząc ogólnie na to co jest, to sa własnie echa takich nauk, takiego myslenia i rozumienia. A to wszystko choc istnieje jedynie po za Chrystusem, to jednak jak widac ma siłę i odziaływuje na rozmowy i wzajemne widzenie.

Własnie z powodu Sabatu, który ty obchodzisz dnia siódmego według kalandarza danego ludziom na wzór i podobieństwo dzieła stworzenia, a ja na wzór tego oczekiwanego Sabatu, czyli miejsca do którego zdązamy.

Kiedyś, z początku, myslałem że gdy znalazłem fundament do zycia w Chrystusie jestem juz w pełni w odpocznieniu Bożym, ale zrozumiałem, że to dopiero początek. Ze teraz będąc kamieniami zywymi, jesteśmy "pracownikami" Boga i to każdego dnia i każdej chwili i czy w dzień czy w nocy, tak przecież patrząc na na to co się dzieje w nas wszystkich, to tak jest. Odpocząłem więc od poszukiwań Boga i od zpracowania sobie na zbawienie, a także pracy dla siebie, choć tu (w pracy dla siebie) każdy znas pracuje czy ma jakies utrzymanie, lecz nie w tym widzi cel swojego działania, ale zarobienia na zycie dla zwykłego chleba. Co też nie jest bezczeszczeniem Sabatu jak chce wykazać mi Daria, ale wartością dodaną i tym co Bóg wie że potrzebujemy.

Tu jest dla mnie ukrzyzowanie siebie dla tego wszystkiego czym swiat nas kusi, i tym co i w nas dalej działa aby zawrócić z tej drogi. To moge nazwać w skrócie pożądliwośc oczu, ale i ciała. Szukanie swego, szukanie dobrobytu, spokoju, lepszego modelu ;) itp.
Paweł napisał o takich współpracownikach którzy go opuscili, gdyz bardziej jednak umiłowali świat.

A skoro juz nie po to zyje jak kiedyś, to teraz zyję na nowo.
Powiedz więc mi, co uważasz za przykazania, gdy cytujesz:

Pan Jezus mówi:- „Jeśli mnie miłujecie, przykazań moich przestrzegać będziecie” – Ew. Jana 14,15.
Co w tym wszystkim oznacza dla Ciebie, sprzedać wszystko rozdać, a gdy tak uczynisz idź i nasladuj Jezusa?

Pawle, staram sie tylko wyjasnić dlaczego tak a nie inaczej tak uwazam, a nie że mam wyłaczność na rację albo na Pana.

Ps: mnie nie nudzisz, a wiele osób niestety musi na razie zyć na kredyt u Pana to i czasem gdy mnie cierpliwości brakuje, to odchodzę i zasilam konto.

Ostatnio edytowano Cz lip 27, 2006 9:25 am przez Jarek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 9:18 am 

Paweł.K napisał(a):
Smok Wawelski napisał:
Cytuj:
Czyli ich misja polegała na tym, żeby z pogan zrobić Żydów?

Pan Jezus powiedział:"Mam i inne owce, które nie są z tej owczarni; również i te muszę przyprowadzić, i głosu mojego słuchać będą, i będzie jedna owczarnia i jeden pasterz"

Mowa jest tutaj o poganach, czyli teraz podobnie jak Żydzi musimy słuchać i stosować się do nauk naszego Zbawiciela.

Ale to nie oznacza, że poganie mają się stać Żydami, a Żydzi - poganami. Jesteśmy w jednym Ciele Mesjasza [Chrystusa] i w Chrystusie nie ma Żyda i Greka, ale w ciele Żydzi pozostali Żydami, a poganie - poganami. Przeczytaj Ef. 2:11-22.

Cytuj:
A może ktoś inny wskaże jeden chociaż werset, który odwołuje nakaz święcenia soboty.

A może wskażesz jakiś werset, w którym poganie są zobowiązani do święcenia Szabatu? Bo cały czas mamy ten problem - poganie mieli zawsze prawo naturalne objawione w sumieniu. Nie obowiązywało ich Prawo Mojżeszowe za czasów ST - Abimelecha na przykład Bóg 2 razy ostrzegał przed cudzołóstwem [I Mojż. 20:3; 26:9-10], ale nie napominał go w sprawie Szabatu. A Szabat jest znakiem pomiędzy Bogiem a Izraelem [II Mojż. 31:16].

Druga sprawa:

SZABAT NIE JEST SOBOTĄ, A SOBOTA NIE JEST SZABATEM

Sobota zaczyna się o godzinie 0.00 i kończy się o godzinie 24.00 - natomiast Szabat rozpoczyna się w piątek o zachodzie słońca i kończy się w sobotę o zachodzie słońca. Jesli obchodzisz sobotę, to nie udawaj, że obchodzisz Szabat.

Trzecia sprawa:

Szanowni "sobotnicy", zwróćcie uwagę na taki szczegół - otóż w I Mojż. 1:5-31 wszystkie sześć dni stworzenia rozpoczynają się i kończą (wieczór i poranek). Z wyjątkiem dnia siódmego.

W oryginale "dzień" to "jom" - a ten wyraz może oznaczać zarówno dzień w sensie doby jak i pewien nieokreślony okres. Bóg ukończył swoje dzieła d niu siódmym, który nie jest ograniczony wieczorem i porankiem w tym tekście. Dlatego autor Listu do Hebrajczyków pisze:

"Powiedział bowiem [Bóg] gdzieś o siódmym [dniu] tak: I zaczął odpoczywać Bóg w dniu siódmym od wszystkich dzieł Jego. I w tym znowu: [Nie] wejdą do odpoczynku mego".

Bóg zaczął odpoczywać w dniu siódmym, ale Jego odpocznienie się nie skończyło. Dzień siódmy w sensie doby jest cieniem [typem] odpoczynku w Bogu, który się nie kończy.

Dlatego Mojżesz, interpretując Prawo w kontekście Starego Przymierza, pisze że Bóg odpoczął i podaje dzień literalny jako typ odpocznienia w Bogu w wyniku usprawiedliwienia. Autor Listu do Hebrajczyków interpretuje Prawo w kontekście Nowego Przymierza i pisze, że Bóg zaczął odpoczywać w tym dniu. I mówi, że ci, krórzy usłyszeli dobrą nowinę i uwierzyli, weszli do Bożego odpocznienia [szabatowania] [4:2]. Dlatego "Dziś, jeśli głos jego usłuszycie, nie zatwardzajcie serc waszych" [4:7].

Szanowni "sobotnicy", jeśli jesteście nie-Żydami, to możecie obchodzić sobotę, niedzielę, poniedziałek i każdy inny dzień tygodnia. Jeśli obchodzicie sobotę, to nie udawajcie, że obchodzicie Szabat. A w ogóle albo zacznijcie interpretować Prawo Boże w kontekście Nowego Przymierza przez pryzmat wypełnienia Prawa w Mesjaszu, albo przestrzegajcie Prawa Bożego w całości, czyli wszystkich 613 przykazań jako prozelici.

Niech Wam Bóg oczy otworzy. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 9:45 am 

Przyjacielu Drogi,

Błagam, pisz krócej, jeśli możesz. :)

Najkrócej jak można w odpowiedzi na Twój ostatni post (o ile go dobrze zrozumiałem). Prawo Boże niestety zostało "wzbogacone" o prawa ludzkie, o co Bóg miał pretensje do Izraela od dawna, a Jezus wyrażał je wielokrotnie. Prawo jako system religijny nigdy nie dawało zbawienia [nie gładziło grzechów], tylko oczyszczało rytualnie, odpuszczając grzechy "na bieżąco" [Hebr. 10:4]. Natomiast szczera postawa serca i umiłowanie Boga całym sercem powodowało znalezienie Go, co zprzecież obiecał [Jer. 29:12-13]. Fundamentalna prawda o usprawiedliwieniu z wiary była zapisana w zakonie i u proroków [I Mojż. 15:6; Hab. 2:4].

"Albowiem końcem zakonu jest Chrystus, aby był usprawiedliwiony każdy, kto wierzy" [Rzym. 10:4]

Po pierwsze, słowo "koniec" [telos] nie oznacza tutaj zakończenia lecz wypełnienie, osiągnięcie celu, wykonanie, następstwo, moc.

Dlatego tłumacz interlinii przekłada ten werset nastęoująco:

"Dojrzałością bowiem Prawa [jest] Pomazaniec ku usprawiedliwieniu dla każdego wierzącego"

Bóg dał Izraelowi Prawo jako żywe Słowo, które miało się wypełnić w Mesjaszu, ale również pozostaje wieczne jako standard sprawiedliwości - tylko zastosowanie i sposób interpretacji ulega zmianie. Ludzie zrobili z Prawa martwy system. My, chrześcijanie, zostaliśmy nauczeni, że zakon to jest coś złego, martwego i niepotrzebnego. Ale system to jedno, a Słowo to druga sprawa. Często mylimy jedno z drugim i przeciwstawiamy Prawo łasce, a przecież Prawo zostało dane z łaski. Ono w cielesności umiera, a w Mesjaszu ożywa. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 2:16 pm 

Witam wszystkich forumowiczów :)

Przebudzony75 napisał:
Cytuj:
A moim zdaniem przestrzeganie zakonu itd. nie obowiązuje Chrześcijan. Dlaczego?
Otóż jako pierwszy powód, podam, iż zakon przestaje obowiązywać w momencie gdy się wypełnia. A jak wiemy Jezus Chrystus był wypełnieniem zakonu.

Gdyby nie obowiązywał zakon, który określa grzech ( Rzym.3,20, 1 Jana 3,4, Rzym. 7,7 ) nie byłoby oczywiście grzechu.

Człowiek nie mógł osiągnąć stanu sprawiedliwości na zasadzie zakonu (Rzym. 3,9 i 23), przez własne uczynki - zasługi. Bóg uruchomił inny sposób osiągnięcia tej sprawiedliwości: nie w oparciu o zakon, lecz przez łaskę i wiarę w Chrystusa.

Być pod zakonem znaczy tyle co być pod panowaniem prawa i pod „przekleństwem zakonu”.

Dostąpienie łaski uwalnia nie od zakonu i potrzeby jego przestrzegania, lecz od kary za grzech.

Dlatego apostoł Paweł pyta „Czy mamy grzeszyć dlatego, że nie jesteśmy pod zakonem, lecz pod łaską :?: ( Rzym 6,15 ), czyli mamy przestępować zakon :?: I dopowiada „przenigdy „ :D

Maja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 2:43 pm 

Przebudzony 75 pisze:
Cytuj:
A tak już całkiem argument, który mnie przekonuje to fakt, iż każdy kto z ducha się narodził jest pod zakonem ducha a nie pod zakonem ciała. A przecież ten pierwszy był dla cielesnych.

Czy to znaczy, że wolno nam kraść, zabijać, cudzołożyc itd.
Ponieważ w dalszym ciągu obowiązuje nas Boże Prawo, dlatego przestrzegajmy w całości Dekalogu Bożego.

Maja.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1