Smok W. napisal:
Cytuj:
Błagam, pisz krócej, jeśli możesz.
Przepraszam ,teksty czasami wychodza za dlugie min z powodu tego ,ze wklejam cale fragmenty z Pisma ,gdyz dzieki temu latwiej mi pisac-WIDZAC TEKST CALY CZAS.
Najpierw wyjasnie ,bo nie wiem czy potrafilem przekazac moja glowna moja mysl dotyczaca Prawa:
PRAWO ZYDOWSKIE ,NAWET JEZELI BYLO DANE PRZEZ BOGA ,ZAWSZE BYLOBY MARTWA LITERA ,GDYBY NIE WIDZIALNA ,DOTYKALNA I ODCZUWALNA OBECNOSC BOGA W IZRAELU OD CZASOW MOJZESZA DO JEZUSA.
ALBOWIEM KAZDE PRAWO ,NAWET BOSKIE,
POSROD GRZESZNYCH I CIELESNYCH LUDZI ,JEST NICZYM WIECEJ NIZ SYSTEMEM RELIGIJNYM-
ci ludzie takim go czynia.ABY PRAWO BYLO ZYWE I MOGLO DZIALAC POTRZEBNY BYL DUCH BOGA-IMIE JHWH OBECNE NA ZIEMI.
W JEZUSIE TO PRAWO ZNALAZLO WYPELNIENIE ,GDYZ ON BYL
NA KONCU SKUTECZNOSCI JEGO DZIALANIA.ON ZABRAL RESZTE TEGO DUCHA SZECHINY W SWOJE SERCE.
PRZEZ TO PRAWO UTRACILO SWOJA SKUTECZNOSC I DUCHOWOSC!
OD 2000 LAT JEST PO PROSTU JUDAISTYCZNYM SYSTEMEM RELIGIJNYM-TAKIM SAMYM JAK KAZDY INNY SYSTEM INNEJ RELIGII CIELESNYCH ,GRZESZNYCH LUDZI.
Cytuj:
pozostaje wieczne jako standard sprawiedliwości - tylko zastosowanie i sposób interpretacji ulega zmianie
Czy ,aby to Prawo Mojzeszowe jest standardem?
A moze standardem jest PRAWO MORALNE WPISANE W SERCA ZYWYCH ISTOT ,ZAS PRAWO MOJZESZOWE BYLO TYLKO JEGO INTERPRETACJA DOSTOSOWANA DO BOZEGO PLANU,STRACILO SENS ,GDY PLAN SIE WYPELNIL W MESJASZU?
Sadze ,ze poniewaz Bog jest Miloscia ,to standardem jest boska Milosc.
Poniewaz Bog jest Dobry ,to standardem jest byc dobrym jak Bog.
Poniewaz Bog jest swiety/doskonaly to standardem jest byc doskonalym/swiety,
WSZYSTKIE TE PRAWA WSPISANE SA W SERCA ZYWYCH ISTOT ,BO NIE MOZE BYC INACZAEJ ,GDYZ WSZYSTKIE STWORZYL BOG NA SWOJ OBRAZ I PODOBIENSTWO.
Co zatem stalo sie w Izraelu 2000 lat temu?
Plan Boga wypelnil sie w Mesjaszu ,wiec zakon stal sie tylko systemem religijnym.
Nastapil
powrot do wewnetrznego prawa moralnego-WPISANEGO W STWORZENIE PRZEZ BOGA.
Ale ,zeby to WEWNETRZNE PRAWO ZACZELO DZIALAC POTRZEBNY JEST CZLOWIEKOWI DUCH CHRYSTUSOWY-BO ON TO PRAWO "ODKOPUJE"-wyciaga z naszych "wnetrznosci" !
ZEWNETRZNE PRAWO MOJZESZA BYLO ZYWE ,ALE UMARLO W MESJASZU.
WEWNETRZNE PRAWO BOGA BYLO MARTWE ,ALE OZYLO W MESJASZU.
Ale zeby wewnetrzne prawo boskie
bylo skuteczne i przemienilo nasza osobe-UPODOBNILO JA DO JEZUSA- potrzebne jest ZAMIESZKANIE W NAS TROJJEDYNEGO BOGA OJCA I SYNA W DUCHU SWIETYM.
Izrael 2000 lat temu dolaczyl do swiata narodow ,stal sie jednym z takich narodow!
TYLKO JEZELI DUCH CHRYSTUSOWY W ZYDZIE URUCHOMI PRAWO BOGA ZYD MOZE ZYC ,PRAWO MOJZESZOWE JUZ ZYCIA MU NIE PRZYNOSI-TO DOTYCZY TEZ KAZDEGO GOJA I NP PRAWA KOSCIELNEGO!
Zatem takie osoby jak Daria ,Maja zyja W STANIE ULUDY ,ZE WYPELNIAJAC COS CO ZOSTALO ZAPISANE WYPELNIAJA WOLE BOGA.
NIE WYPELNIAJA JEJ BO NIE MA JUZ DUCHA SZECHINY NA ZIEMI!
Cytuj:
My, chrześcijanie, zostaliśmy nauczeni, że zakon to jest coś złego, martwego i niepotrzebnego. Ale system to jedno, a Słowo to druga sprawa. Często mylimy jedno z drugim i przeciwstawiamy Prawo łasce, a przecież Prawo zostało dane z łaski. Ono w cielesności umiera, a w Mesjaszu ożywa.
Ozywa w nas nie
prawo spisane ,ale
wpisane
To spisane i dane Mojzeszowi bylo interpretacja wpisanego -bylo "wariacja w temacie"
wiecznego prawa Boga wpisanego we wnetrza ludzkich serc !
Pozdrawiam
P.S.
Mam nadzieje ze nie za dlugo