www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt lip 04, 2025 7:45 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 27  Następna strona

Czy mamy przestrzegać dziesięciu przykazań Bożych
tak 73%  73%  [ 19 ]
nie 27%  27%  [ 7 ]
nie wiem 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 26
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 9:30 pm 

DARIO,CZY DOCZEKAM SIĘ ODPOWIEDZI NA MOJE PYTANIA?
Co z tą służbą śmierci wyrytą na tabliach kamiennych,która już nie ma chwały?Dlaczego propagujesz tutaj służbę śmierci?
Mam parę nowych pytań,ale nie chcę ci robić zatoru,więc czekam na zaległe odpowiedzi.
...chyba,że wpadłaś na pomysł,iż nie odpowiadając na zaległe,zahamujesz nowe... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 9:44 pm 

Jarek pyta:
Cytuj:
a mieli jakis dzień na odpoczynek od tej cięzkiej pracy

Praca Adama nie była ciężka dopóki nie został wraz w Ewą wygnany przez Boga z raju za to, że nie usłuchali głosu Bożego.

Odnośnie odpoczynku Adama:
Jarku, ja mam taki zwyczaj, gdy Słowo Boże mówi, to ja powtarzam, a gdy Słowo Boże milczy na dany temat,
to ja również milczę.

W Piśmie Świętym czytamy, że Bóg pobłogosławił siódmy dzień i uczynił go świętym.
Natomiast nic nie mówi na temat odpoczynku Adama w raju :D

Maja.

Ostatnio edytowano Cz lip 27, 2006 9:46 pm przez Maja., łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 9:46 pm 

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 9:46 pm 

Maja. napisał(a):
Smok Wawelski pisze:
Cytuj:
Sobota zaczyna się o godzinie 0.00 i kończy się o godzinie 24.00 - natomiast Szabat rozpoczyna się w piątek o zachodzie słońca i kończy się w sobotę o zachodzie słońca. Jesli obchodzisz sobotę, to nie udawaj, że obchodzisz Szabat.

Poważni bibliści i egzegeci – zarówno katoliccy, jak i protestanccy- utrzymują zgodnie, że słowo „dzień” występujące w pierwszych rozdziałach księgi Genesis oznacza dobę 24 – godzinną.

Ciekawe. Ci sami poważni bibliści i egzegezi jakoś nie wierzą, że Bóg stworzył świat w 7 literalnych dni - zauważyłaś? Poza tym, dzień siódmy nie jest ograniczony jako "wieczór i poranek". No i co z Listem do Hebrajczyków, gdzie Bóg "zaczął odpoczywać od dzieł swoich"?

Cytuj:
Święcimy ten dzień od zachodu słońca w piątek do zachodu słońca w sobotę gdyż zachodzące słońce wskazywało wszystkim, że kończy się jeden dzień i rozpoczyna drugi.

Bardzo ładnie. Choć pewnie nie wszyscy. Mam nadzieję, że wszystkie inne dni również rozpoczynasz o zachodzie słońca?

I jeszcze jedno. Gdy Mojżesz był na górze, dowiedział się od Boga, kto ma obchodzić Szabat, czyli kogo to przykazanie obowiązuje:

"I rzekł Pan do Mojżesza: Powiedz synom izraelskim: Zaiste, przestrzegać będziecie sabatów moich, gdyż to jest znakiem między mną a wami po wszystkie pokolenia wasze, abyście wiedzieli, żem Ja Pan, który was poświęcam. Przestrzegajcie więc sabatu, bo jest dla was święty. Kto go znieważy, poniesie śmierć, gdyż każdy, kto wykonuje weń jakąkolwiek pracę, będzie wytracony spośród swego ludu. Sześć dni będzie się pracować, ale w dniu siódmym będzie sabat, dzień całkowitego odpoczynku, poświęcony Panu. Każdy, kto w dniu sabatu wykona jakąkolwiek pracę, poniesie śmierć. Synowie izraelscy będą przestrzegać sabatu, zachowując sabat w pokoleniach swoich jako przymierze wieczne. Między mną a synami izraelskimi będzie on znakiem na wieki, bo w sześciu dniach stworzył Pan niebo i ziemię, a dnia siódmego odpoczął i wytchnął. A gdy dokończył rozmowy z Mojżeszem na górze Synaj, dał mu dwie tablice Świadectwa, tablice kamienne, zapisane palcem Bożym." [II Mojż. 31:12-18]

Czyli Bóg dając Mojżeszowi kamienne tablice powiedział wyraźnie, że szabat jest obowiązkiem dla synów izraelskich po wszystkie pokolenia. Czy należysz do któregoś kolejnego pokolenia narodu żydowskiego według ciała? Bo pokolenia według ducha nie istnieją (Bóg nie ma wnuków).

Wiedziałaś o tym? :lol:

Aha, byłbym zapomniał: Podaj jakiś werset, w którym Bóg nakłada na pogan (oprócz prozelitów) obowiązek przestrzegania Szabatu. Nie zachętę, nie błogosławieństwo, ale obowiązek i przykazanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 9:59 pm 

Jarek pyta:
Cytuj:
No dobrze, a co mówi ci Chrystus?

Pan Jeus mówi:- "...chcesz wejść do żywota, przestrzegaj przykazań" - Ew. Mat.19,17.

Dlatego ja przestrzegam wszystkich przykazań Dekalogu, a Ty Jarku :?:

Maja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 10:04 pm 
Site Admin

Dario i Maju - bezmyślne wpisy, powtarzające w kółko tę samą "mantrę" kasuję i będę kasował bezlitośnie. To jest forum dyskusyjne, a nie propagandowe. Szkoda miejsca na serwerze na kolejne wklejki z identycznym tekstem w każdej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 10:05 pm 

Daria:
Cytuj:
Te same Dziesięć Przykazań wypisał na tablicach naszych serc zawierając z nami Nowe Przymierze we Krwi Jezusa Chrystusa, a podstawą tego Nowego Przymierza jest dar przebaczenia.

Dario, Maju, w kółko powtarzacie, że prawo Boże to dekalog. Tak wynika z waszych postów. Prawo Boże = dekalog.
Proszę o dowód biblijny.
A'propos cytatu powyżej - poproszę o dowód biblijny, że dekalog z góry Synaj jest wypisany na tablicach naszych serc w nowym przymierzu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 10:06 pm 

Maju, choć wiedziałem, że odpowiesz mi cytowanym pismem, to gdy sama napisałaś, że jesli pismo milczy tak i ty. Więc pytam się ja ciebie ;), co ci Jezus Chrystus Mówi o sprawach o których pismo milczy.

Ale niech będzie. Przyjmuję.

Mam za to nowe ;)

Piszesz tak ze kto przestrzega dziesięciu przykazań, ten wejdzie do zywota. Okej, tylko po co w takim razie Jezus przyszedł na świat i dał się ponizać przez ludzi, i w końcu dał się zabić jak wystarczy przestrzegać dziesięciu przykazań?

Masochistę głosisz jakiegoś czy co?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 10:09 pm 

Smoku Wawelski napisałam Ci: -

Mojżesz w 5 Mojż. 4,13 powiedział: -

"Oznajmił wam swe przymierze, gdy rozkazał wam pełnić Dziesięć Przykazań i napisał je na dwóch tablicach kamiennych".

Te same Dziesięć Przykazań wypisał na tablicach naszych serc zawierając z nami Nowe Przymierze we Krwi Jezusa Chrystusa, a podstawą tego Nowego Przymierza jest dar przebaczenia.

Napisałeś: -

Cytuj:
Dziesięć słów, które zostały wyryte na tablicach były dowodem (świadectwem) zawarcia przymierza - nawet, jeśli były to przykazania w skróconej formie, to z całą pewnością Prawo Mojżeszowe nie ograniczało się do 10 przykazań.

Nie mówimy o Prawie Mojżeszowym, ale o przymierzu Boga ze swoim ludem.

Smoku Wawelski zacznijmy od Księgi Wyjścia 34,27-29, gdzie czytamy: -

„Pan rzekł do Mojżesza: Zapisz sobie te słowa, gdyż na podstawie tych słów zawarłem przymierze z tobą i z Izraelem. I był tam Mojżesz u Pana czterdzieści dni i czterdzieści nocy, i nie jadł chleba, i nie pił wody.
I napisał na tablicach słowa przymierza - Dziesięć Słów. Gdy Mojżesz zstępował z góry Synaj z dwiema tablicami Świadectwa
w ręku, nie wiedział, że skóra na jego twarzy promieniała na skutek rozmowy z Panem.”

Musimy wobec tego ustalić, co było napisane na dwóch tablicach przymierza. Bo tam były słowa przymierza –
Dziesięć Słów.

W związku z tym, zobaczmy, co jest napisane w 5 Księdze Mojżeszowej 5 rozdziale, o jakich to Dziesięciu Słowach jest mowa: -

"Mojżesz zwołał całego Izraela i rzekł do niego: Słuchaj, Izraelu, praw i przykazań, które ja dziś mówię do twych uszu, ucz się ich i dbaj o to, aby je wypełniać. Pan, Bóg nasz, zawarł z nami przymierze na Horebie. Nie zawarł Pan tego przymierza z ojcami naszymi, lecz z nami, którzy tu dzisiaj wszyscy żyjemy. Spośród ognia na Górze mówił Pan z wami twarzą w twarz. W tym czasie ja stałem między Panem a wami, aby wam oznajmić słowa Pana, gdyście się bali ognia i nie weszli na górę. A On mówił:

Jam jest Pan, Bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewoli.

I. Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie.

II. Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu - tych, którzy Mnie nienawidzą, a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań.

III. Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, bo nie dozwoli Pan, by pozostał bezkarny ten, kto bierze Jego imię do czczych rzeczy.

IV. Będziesz zważał na szabat, aby go święcić, jak ci nakazał Pan, Bóg twój. Sześć dni będziesz pracował
i wykonywał wszelką twą pracę, lecz w siódmym dniu jest szabat Pana, Boga twego. Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służąca, ani twój wół, ani twój osioł,
ani żadne twoje zwierzę, ani obcy, który przebywa w twoich bramach; aby wypoczął twój niewolnik i twoja niewolnica, jak i ty.
Pamiętaj, że byłeś niewolnikiem w ziemi egipskiej i wyprowadził cię stamtąd Pan, Bóg twój, ręką mocną
i wyciągniętym ramieniem: przeto ci nakazał Pan, Bóg twój, strzec dnia szabatu.

V. Czcij swego ojca i swoją matkę, jak ci nakazał Pan, Bóg twój, abyś długo żył i aby ci się dobrze powodziło
na ziemi, którą ci daje Pan, Bóg twój.

VI. Nie będziesz zabijał.

VII. Nie będziesz cudzołożył.

VIII. Nie będziesz kradł.

IX. Jako świadek nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa.

X. Nie będziesz pożądał żony swojego bliźniego. Nie będziesz pragnął domu swojego bliźniego ani jego pola,
ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do twojego bliźniego.

Te słowa wyrzekł Pan do waszego zgromadzenia na górze spośród ognia, obłoku i ciemności donośnym głosem, niczego nie dodając. Napisał je na dwu tablicach kamiennych i dał mi je.”

Widzisz, co było napisane na dwóch kamiennych tablicach. Słowa przymierza – Dziesięć Słów.
Na podstawie tych słów zawarł Pan przymierze ze swym ludem. To jest z tymi, którzy będą przestrzegali
tych dziesięciu przykazań i wypełniali je.

Wśród tych dziesięciu przykazań jest przykazanie o święceniu szabatu (soboty),
i tego przykazania również mamy przestrzegać.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano Cz lip 27, 2006 10:16 pm przez Daria, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 10:11 pm 

admin.

Nie kasuj odpowiedzi dla Smoka Wawelskiego. Najpierw przeczytaj, co kasujesz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 10:27 pm 

lis napisał: -

Cytuj:
A'propos cytatu powyżej - poproszę o dowód biblijny, że dekalog z góry Synaj jest wypisany na tablicach naszych serc w nowym przymierzu.

Pan Bóg zapowiedział, że zawrze z ludem swoim Nowe Przymierze.

Pierwsze Przymierze naród izraelski zerwał. Oni mieli przykazania Boże wypisane
na tablicach kamiennych.
(przeczytaj mój post nieco wyżej).

Pan Bóg zapowiada Nowe Przymierze, w którym złoży swój zakon w naszym wnętrzu i wypisze na
naszych sercach. I On będzie naszym Bogiem, a my Jego ludem.

W Księdze Jeremiasza 31,31-34 czytamy: -

"Oto idą dni - mówi Pan - że zawrę z domem izraelskim i z domem judzkim Nowe Przymierze.
Nie takie Przymierze, jakie zawarłem z ich ojcami w dniu, gdy ich ująłem za rękę, aby ich
wyprowadzić z ziemi egipskiej, które to Przymierze oni zerwali, chociaż Ja byłem ich Panem
- mówi Pan -
Lecz takie Przymierze zawrę z domem izraelskim po tych dniach, mówi Pan: Złożę mój zakon
w ich wnętrzu i wypiszę go na ich sercu. Ja będę ich Bogiem, a oni będą Moim ludem".

Powiedz mi, czy wiesz jakie Przymierze zawarł Bóg z narodem izraelskim gdy wyprowadzał ich z ziemi egipskiej?

Oczywiście to na górze Synaj. I to przymierze izraelici zerwali.

Bóg zapowiedział, że zawrze Nowe Przymierze. Polega ono na tym, że Pan Bóg składa swój zakon
w naszym wnętrzu i wypisuje go na sercu. On jest naszym Bogiem, a my Jego ludem.

W Księdze Ezechiela 36,26-27 czytamy: -

"I dam wam serce nowe, i ducha nowego dam do waszego wnętrza, i usunę z waszego ciała
serce kamienne, a dam wam serce mięsiste. Mojego Ducha dam do waszego wnętrza i uczynię,
że będziecie postępować według Moich przykazań, Moich praw będziecie przestrzegać i wykonywać je".

To Nowe Przymierze zawarł Pan Bóg z nami we Krwi Jezusa Chrystusa.

I lud Boży rzeczywiście przestrzega wszystkich przykazań Bożych, a sobota jest znakiem
między Bogiem a nami.

Żebyś to lepiej zrozumiał, jeszcze raz wytłumaczę Ci to na przykładzie.

Jeżeli ktoś pali papierosy, to jeśli wchodzi do pomieszczenia dla niepalących widnieje tam tabliczka: - „Nie palić”.
Jest ona napisana dla tych wszystkich, którzy palą. Jeżeli jednak ktoś nie pali, to to, co jest na niej napisane
jego nie obowiązuje.

Rozumiesz to?

Tak jest z przykazaniami Bożymi. One nie obowiązują tych, którzy czynią to, co jest zgodne z nimi. Gdyby jednak ktoś np. kradł, to musi pamiętać o tym, że jest przykazanie mówiące nie kradnij. Tak jest z każdym przykazaniem Bożym. Również z tym, które nakazuje świecenie szabatu, siódmego dnia tygodnia.

Czy teraz rozumiesz, na czym to polega, że kogoś przykazania Dekalogu obowiązują lub nie obowiązują?

Jeżeli będziemy kierowali się miłością, to będziemy przestrzegali wszystkich przykazań Dekalogu.
Pierwsze cztery przykazania uczą nas podstawowej miłości do Boga, pozostałe sześć przykazań Dekalogu uczą nas podztawowej miłości do bliźniego.

Wypełnieniem więc zakonu jest miłość.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 10:28 pm 

Smok Wawelski napisał:
Cytuj:
Podaj jakiś werset, w którym Bóg nakłada na pogan (oprócz prozelitów) obowiązek przestrzegania Szabatu. Nie zachętę, nie błogosławieństwo, ale obowiązek i przykazanie.

Pan Jezu mówi: - "Mam i inne owce, które nie są z tej owczarni; również i te muszę przyprowadzić, i głosu mojego słuchać będą, i będzie jedna owczarnia i jeden pasterz."

Apostoł Paweł posłany do pogan uczy nas 1 Kor. 7,19
"Obrzezanie nie ma żadnego znaczenia i nieobrzezanie nie ma żadnego znaczenia, ale tylko przestrzeganie przykazań Bożych"

Bóg zawarł z ludem Nowe Przymierze na Golgocie, we krwi Jezusa Chrystusa, do którego przystęp mają wszyscy wierzący.
Nowe Przymierze, to nie Nowe Prawo, lecz w Przymierzu tym odwieczne Prawo Boże wpisane zostało do serca wierzącego człowieka
(Hbr 8,10; 10,16).

Ci, którzy przyjęli usprawiedliwienie Boże darmo z łaski, są Bogu posłuszni, i między innymi przestrzegają wszystkich przykazań Dekalogu.

Maja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 10:35 pm 

Jarek pyta:
Cytuj:
tylko po co w takim razie Jezus przyszedł na świat i dał się ponizać przez ludzi, i w końcu dał się zabić jak wystarczy przestrzegać dziesięciu przykazań?

Człowiek nie mógł osiągnąć stanu sprawiedliwości na zasadzie zakonu (Rzym. 3,9 i 23), przez własne uczynki - zasługi. Bóg uruchomił inny sposób osiągnięcia tej sprawiedliwości: nie w oparciu o zakon, lecz przez łaskę i wiarę w Chrystusa.

Być pod zakonem znaczy tyle co być pod panowaniem prawa i pod „przekleństwem zakonu”.

Dostąpienie łaski uwalnia nie od zakonu i potrzeby jego przestrzegania, lecz od kary za grzech.

Maja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 10:40 pm 

Daria napisał(a):
Nie mówimy o Prawie Mojżeszowym, ale o przymierzu Boga ze swoim ludem.

Raz piszesz, że chodzi o Prawo Boże, a potem, że chodzi o przymierze Boga ze swoim ludem.

Ale Nowe Przymierze jest inne niż stare, więc nas nie obowiązują słowa Przymierza z Synaju, tylko słowa Nowego Przymierza. Oto one:

"Oto idą dni - mówi Pan - że zawrę z domem izraelskim i z domem judzkim nowe przymierze. Nie takie przymierze, jakie zawarłem z ich ojcami w dniu, gdy ich ująłem za rękę, aby ich wyprowadzić z ziemi egipskiej, które to przymierze oni zerwali, chociaż Ja byłem ich Panem - mówi Pan - lecz takie przymierze zawrę z domem izraelskim po tych dniach, mówi Pan: Złożę mój zakon w ich wnętrzu i wypiszę go na ich sercu. Ja będę ich Bogiem, a oni będą moim ludem. I już nie będą siebie nawzajem pouczać, mówiąc: Poznajcie Pana! Gdyż wszyscy oni znać mnie będą, od najmłodszego do najstarszego z nich - mówi Pan - odpuszczę bowiem ich winę, a ich grzechu nigdy nie wspomnę" [Jer. 31:31-34; Hebr. 8:10-13].

W tekście Nowego Przymierza nie jest napisane ani słowo o Szabacie. Starego Przymierza już nie ma.

Cytuj:
Widzisz, co było napisane na dwóch kamiennych tablicach. Słowa przymierza – Dziesięć Słów. Na podstawie tych słów zawarł Pan przymierze ze swym ludem. To jest z tymi, którzy będą przestrzegali tych dziesięciu przykazań i wypełniali je

Z tego wynika, że chcesz pozostawać pod Starym Przymierzem. Ale po co? :shock:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 10:45 pm 

I musiał w tym celu Jezus umrzeć aby ludziom ogłosić, że są pod łaską i Bóg wybaczył ludziom grzech, a teraz niech przestrzegaja litery zapisanej w sercu?

Od tych spraw Maju byli i sa prorocy, tak samo jak Mojżesz ogłosił to co Bóg mu przekazał.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1