lis napisał: -
Cytuj:
A'propos cytatu powyżej - poproszę o dowód biblijny, że dekalog z góry Synaj jest wypisany na tablicach naszych serc w nowym przymierzu.
Pan Bóg zapowiedział, że zawrze z ludem swoim Nowe Przymierze.
Pierwsze Przymierze naród izraelski zerwał. Oni mieli przykazania Boże wypisane
na tablicach kamiennych. (przeczytaj mój post nieco wyżej).
Pan Bóg zapowiada Nowe Przymierze, w którym złoży swój zakon w naszym wnętrzu i wypisze na
naszych sercach. I On będzie naszym Bogiem, a my Jego ludem.
W Księdze Jeremiasza 31,31-34 czytamy: -
"Oto idą dni - mówi Pan - że zawrę z domem izraelskim i z domem judzkim Nowe Przymierze.
Nie takie Przymierze, jakie zawarłem z ich ojcami w dniu, gdy ich ująłem za rękę, aby ich
wyprowadzić z ziemi egipskiej, które to Przymierze oni zerwali, chociaż Ja byłem ich Panem
- mówi Pan -
Lecz takie Przymierze zawrę z domem izraelskim po tych dniach, mówi Pan: Złożę mój zakon
w ich wnętrzu i wypiszę go na ich sercu. Ja będę ich Bogiem, a oni będą Moim ludem".
Powiedz mi, czy wiesz jakie Przymierze zawarł Bóg z narodem izraelskim gdy wyprowadzał ich z ziemi egipskiej?
Oczywiście to na górze Synaj. I to przymierze izraelici zerwali.
Bóg zapowiedział, że zawrze Nowe Przymierze. Polega ono na tym, że Pan Bóg składa swój zakon
w naszym wnętrzu i wypisuje go na sercu. On jest naszym Bogiem, a my Jego ludem.
W Księdze Ezechiela 36,26-27 czytamy: -
"I dam wam serce nowe, i ducha nowego dam do waszego wnętrza, i usunę z waszego ciała
serce kamienne, a dam wam serce mięsiste. Mojego Ducha dam do waszego wnętrza i uczynię,
że będziecie postępować według Moich przykazań, Moich praw będziecie przestrzegać i wykonywać je".
To Nowe Przymierze zawarł Pan Bóg z nami we Krwi Jezusa Chrystusa.
I lud Boży rzeczywiście przestrzega wszystkich przykazań Bożych, a sobota jest znakiem
między Bogiem a nami.
Żebyś to lepiej zrozumiał, jeszcze raz wytłumaczę Ci to na przykładzie.
Jeżeli ktoś pali papierosy, to jeśli wchodzi do pomieszczenia dla niepalących widnieje tam tabliczka: - „Nie palić”.
Jest ona napisana dla tych wszystkich, którzy palą. Jeżeli jednak ktoś nie pali, to to, co jest na niej napisane
jego nie obowiązuje.
Rozumiesz to?
Tak jest z przykazaniami Bożymi. One nie obowiązują tych, którzy czynią to, co jest zgodne z nimi. Gdyby jednak ktoś np. kradł, to musi pamiętać o tym, że jest przykazanie mówiące nie kradnij. Tak jest z każdym przykazaniem Bożym. Również z tym, które nakazuje świecenie szabatu, siódmego dnia tygodnia.
Czy teraz rozumiesz, na czym to polega, że kogoś przykazania Dekalogu obowiązują lub nie obowiązują?
Jeżeli będziemy kierowali się miłością, to będziemy przestrzegali wszystkich przykazań Dekalogu.
Pierwsze cztery przykazania uczą nas podstawowej miłości do Boga, pozostałe sześć przykazań Dekalogu uczą nas podztawowej miłości do bliźniego.
Wypełnieniem więc zakonu jest miłość.
Pozdrawiam.