www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt lip 04, 2025 8:49 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Następna strona

Czy mamy przestrzegać dziesięciu przykazań Bożych
tak 73%  73%  [ 19 ]
nie 27%  27%  [ 7 ]
nie wiem 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 26
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 12:10 am 

Jarek napisał: -

Cytuj:
Skoro więc masz Ducha Świętego Dario, to czemu od kilku dni, poniżasz innych i chcesz za wszelka cenę uzmysłowić innym że żyją w grzechu.

i chełpisz się przy okazji

Nie sądzę, aby ten owoc był z tego drzewa. A może by tak razem pomodlic sie do Pana by nas wszystkich pojednał ze sobą, co?

Jarku podaj mi proszę moje wypowiedzi, w których poniżam innych? :shock: Gdzie się chełpię? :shock:
Zwiastuję Słowo Boże, bo nie mogę milczeć. A to, że ktoś widzi, że żył nie tak jak nakazuje Pismo Święte to zawsze
ma możliwość poprawy swojego życia.
itur zachowywała się nie tak, jak dziecko Boże powinno się zachowywać (przejrzyj jej posty), i dlatego zwróciłam jej uwagę.

Cytuj:
Piszesz: -

Nie sądzę, aby ten owoc był z tego drzewa.

To może ja przypomnę Ci List do Galacjan 5,22-23: -

„Owocem zaś Ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność,
opanowanie. Przeciw takim cnotom nie ma Prawa”.

Jarku, a czy Ty masz Ducha Świętego i wydajesz Jego owoc? :roll: :?

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 12:16 am 

Jarku, gdybyś miał Ducha Bożego wiedziałbyś, że służę Bogu.

Przekazuję nauki Słowa Bożego na świadectwo dla Was, aby później nikt nie powiedział Bogu, że o tym nie wiedział.

Jeżeli jesteś przeznaczony do życia wiecznego, będziesz między innymi przestrzegał wszystkich przykazań Dekalogu.

Maja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 12:44 am 

Sprawiedliwy z wiary żyć będzie, a nie ze sprawiedliwości.

Chełpisz sie tym Dario, że przestrzegasz siódmego dnia i że to jest znak przymierza, dając do zrozumienia innym że jesli ktos tak nie czyni grzeszy.

Do dzisiaj, cały czas mówiłem że jesli chcesz czcić Sabat i wyrózniać dzień, to tak czyń, a jedynie pokazywałem że nie rozumiem waszej dziwnej ewangeli i w wielu momentach jest mi obca. Paweł przeklął taką naukę.

Jeśli głosisz naukę, która buduje nie na Chrystusie, ale na dziesięciu przykazaniach, to nie jest nauczanie zgodne z ewangelią i z naukami. Po za tym możesz głosić ale nie nauczać, tym bardziej że jak sama twierdzisz Sabat, to wazna kwestia.

Itur się nie zasłaniaj, bo na cierpliwość to Szatan wystawia owce.

A ja cóż, gniewem tez się nie raz uniosę i wiem że nie jest to owocem Ducha Świętego. Tyle wiem o sobie i że nie jestem bez grzechu i nie mam innego wybawienia od tego jak w Nim.

Więc jak mam sie chełpić to albo Panem, lub słabościami.

Pan nie przymusza, a pociąga owce czyms innym niż tylko wykazywaniem grzechu, ale uzdrawia i wyzwala z pod władzy grzechu. I owszem pokazuje czym jest grzech, ale nie tak, drogie siostry.

A jak? To juz nie mnie pytajcie a Pana, bo nie jest daleko.

tym samym uwazam że czas na dyskusję dla mnie minął, i jedynie możemy razem sie modlić, by połączył nas w Jedno.

więcej muzyki a mniej słów ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 12:48 am 

Smoku Wawelski, Bóg dał jedne nauki dla wszystkich swoich dzieci.

W Psalmie 147,19-20 czytamy:"Oznajmił swe słowo Jakubowi, ustawy swe i prawa Izraelowi.
Nie uczynił tak żadnemu ludowi, dlatego nie znają Jego praw. Alleluja"

Apostoł Paweł uczył przestrzegania Bożych przykazań, w tym również i święcenia szabatu, gdyż sam go święcił ( pozostali apostołowie również to czynili ) i tego uczył innych.

Gdy Bóg pociąga nas do Siebie, to wówczas przyprowadza nas do naszego Zbawiciela i stajemy się Jego uczniami.
Jesteśmy wówczas w Bożej szkole.
Daje nam też Ducha Swego Świętego, który wprowadza nas w pełnię prawdy.

Dlatego też ludzie przeznaczeni do życia wiecznego, będą między innymi przestrzegali wszystkich przykazań Dekalogu.

Pozdrawiam :D
Maja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 8:18 am 

Maja. napisał(a):

W Psalmie 147,19-20 czytamy:"Oznajmił swe słowo Jakubowi, ustawy swe i prawa Izraelowi. Nie uczynił tak żadnemu ludowi, dlatego nie znają Jego praw. Alleluja"

No widzisz? Sama piszesz, że:

1. Ustawy i prawa zawarte w Prawie Mojżeszowym zostały nadane Jakubowi czyli wyłącznie potomkom Jakuba według ciała.

2. Nie zostały one nadane żadnemu innemu ludowi.

Czy w ten sposób potwierdzamy, że Prawo Mojżeszowe obowiązywało Izraela, a Szabat jest znakiem wyłącznie pomiędzy Bogiem a narodem izraelskim.

"Te są ustawy, wyroki i prawa, które Pan ustanowił między sobą a między synami izraelskimi na górze Synaj za pośrednictwem Mojżesza" [III Mojż. 26:46]

Szabat jest przykazaniem wiecznym wyłącznie dla synów izraelskich czyli biologicznych potomków Jakuba [II 31:13-18]. Przepisy zewnętrzne Prawa obowiązywały Żydów i prozelitów do czasu zaprowadzenia nowego porządku (Nowego Przymierza) [Hebr. 9:10]. Tekst Starego Przymierza został napisany na tablicach kamiennych [V Mojż. 4:13], natomiast tekst Nowego Przymierza został napisany przez Jeremiasza [31:31-40]. Apostołowie w pewnym momencie (z wyjątkiem Pawła, który zrozumiał wcześniej na podstawie objawienia) doskonale zrozumieli, że pogan nie obowiązuje ani Szabat, ani zewnętrzne przepisy zakonu i dlatego nie zalecili poganom święcenia Szabatu. Paweł spotkał się z poganami na łamanie chleba pierwszego dnia po szabacie (czyli prawdopodobnie w sobotę po zachodzie słońca), więc nie opowiadaj, że poganie musieli obchodzić szabat razem z nim. [Dz. Ap. 20:7].

Właściwie chyba już pokazaliśmy co trzeba komu trzeba, więc nie wiem, czy dalsza dyskusja jest celowa. Chyba, że masz coś nowego do dodania. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 9:06 am 
Fajnie: co rusz pojawiają się inni misjonarze...
Przynajmniej coś się dzieje. ;)
Ech! Biedne te owieczki z Ulicy Prostej..! :)

Daria, Maju, możecie powiedzieć jakie to misyjne wiatry Was tu przysłały..? Bo to, że uderzacie razem, mentorski ton i spójność przekonań to raczej nie przypadek, cooo..?

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 4:23 pm 

Dario droga.... Moze ja i nie jestem najmilsza dla forumowych "agitatorow nawracaczy", ale jedno Ci powiem: gdybys byla moja sasiadka, to nie zrobilabym tego, o czym pisalam w jednym poscie: trzepanie dywanow, pranie itp. w sobote, wiedzac, ze moze Cie to zgorszyc. A to ze wzgledu na milosc blizniego, ktorej tak nie mozesz sie u mnie dopatrzyc :wink: Mowie serio, bo nie lubie popisywactwa i wywyzszania sie nad innych: "jaka to ja jestem swieta, inni to robia zle, grzesznicy jedni, a ja to wiem jak powinno byc".
Czy Ty potrafilabys sie tak zachowac w niedziele, majac za sasiadow niedzielnych chrzescijan??? Bo dzieci Boze kieruja sie ponoc w postepowaniu miloscia...

Czy to w koncu rozumiesz? Czy zgadzasz sie ze mna? Czy juz wiesz, jakie przykazanie jest najwieksze? :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 5:28 pm 

Marcin napisał: -

Cytuj:
Daria, Maju, możecie powiedzieć jakie to misyjne wiatry Was tu przysłały..? Bo to, że uderzacie razem, mentorski ton i spójność przekonań to raczej nie przypadek, cooo..?

Nie, Marcin to nie jest przypadek.

Pan Jezus w Ew. Jana 3,34 powiedział: -

„Albowiem Ten, którego posłał Bóg, głosi Słowa Boże; gdyż Bóg udziela Ducha bez miary”

Widzisz, On pouczył nas po czym poznamy taką osobę, którą posłał Bóg. Głosi ona Słowa Boże.

Jeśli będziesz czytał Pismo Święte ze zrozumieniem, sam znajdziesz na Twoje pytanie odpowiedź.

Bo w Piśmie Świętym w Księdze Amosa 3,7-8 jest napisane: -

„Zaiste, nie czyni Wszechmocny Pan nic, jeżeli nie objawił swojego planu swoim sługom, prorokom.
Gdy lew zaryczy, któż by się nie bał? Gdy Wszechmogący Pan każe, któż by nie prorokował?”.

Marcin, czy już potrafisz rozpoznać osoby, które posłał Bóg? :roll: :?

Może więc nie mówmy o mnie czy o Mai, ale rozmawiajmy o Słowie Bożym.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 5:30 pm 

1 Tym. 1:3-7
3. ...abyś rozkazał niektórym, żeby inaczej nie uczyli.
4. I nie bawili się baśniami i wywodami nieskończonemi rodzaju, które więcej sporów przynoszą, niż zbudowania Bożego, które w wierze zależy.
5. Lecz koniec przykazania jest miłość z czystego serca i z sumienia dobrego, i z wiary nieobłudnej.
6. Czego niektórzy jako celu uchybiwszy, obrócili się ku próżnomówności.
7. Chcąc być nauczycielami zakonu, nie rozumieją ani tego, co mówią, ani co za pewne twierdzą.
(BG)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 5:48 pm 

K, to dlaczego nauczacie inaczej niż mówi Słowo Boże :?:

Maja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 6:27 pm 

Maja napisał(a):

W Psalmie 147,19-20 czytamy:"Oznajmił swe słowo Jakubowi, ustawy swe i prawa Izraelowi. Nie uczynił tak żadnemu ludowi, dlatego nie znają Jego praw. Alleluja"

Po czym Smok Wawelski odpisał :
Cytuj:
No widzisz? Sama piszesz, że:

1. Ustawy i prawa zawarte w Prawie Mojżeszowym zostały nadane Jakubowi czyli wyłącznie potomkom Jakuba według ciała.

2. Nie zostały one nadane żadnemu innemu ludowi.

Czy w ten sposób potwierdzamy, że Prawo Mojżeszowe obowiązywało Izraela, a Szabat jest znakiem wyłącznie pomiędzy Bogiem a narodem izraelskim.

Pozwolicie, że się z wami niezgodzę 8) Zaznaczam jednocześnie, że żaden ze mnie biblista, w ogóle nie ma takiego wykształcenia, a i z nawróceniem to niedawna sprawa.
1.
Cytuj:
Ks. Wyjścia 12:37,38: "Synowie izraelscy wyruszyli z Ramses do Sukkot w liczbie około sześciuset tysięcy mężów pieszych oprócz dzieci. A szło z nimi także mnóstwo obcego ludu i trzody, i bydła, bardzo liczny dobytek."

12:38 - mowa tu o "tłumie różnych ludów" (erew raw), a nie o jakimś jednym "ludzie". Według większości interpretacji byli to nie-Izraelici pochodzący z wielu grup etnicznych, w tym także Egipcjanie, którzy przyłączyli się do Izraelitów, widząc ich przewagę i triumf nad faraonem.

Do kogo B-g kieruję poniższe słowa, czy tylko do Izraelitów ?
Cytuj:
Ks.Wyjścia 16:28-31: "I rzekł Pan do Mojżesza: Jak długo będziecie się wzbraniali przestrzegać moich przykazań i moich praw? (29) Patrzcie! Pan dał wam Szabat. Dlatego daje wam też dnia szóstego chleb na dwa dni. Zostańcie każdy na swoim miejscu, niechaj nikt w siódmy dzień nie opuszcza swego miejsca.(30) Odpoczywał więc lud dnia siódmego. (31) Dom Izraela nazwał ten pokarm manną, a była ona jak ziarno kolendra, biała, a miała smak placka z miodem"

16:30 - " lud " oznacza po prostu ludzi, bez określenia, czy są oni Izraelitami, czy nie. Trzeba się więc zgodzić (?), że byli to wszyscy obecni ludzie. Jest to logiczne, bo wynika jednoznacznie z tekstu, a poza tym trudno wyobrazić sobie podział wędrujących przez pustynię na tych, którzy uświęcają Szabat i tych, którzy tego - zbiorowo - nie czynią.
Nawet jeżeli nakaz obchodzenia Szabatu nie był skierowany bezpośrednio do wszystkich ludów to ich również dotyczył, jako tych, którzy podzielili los Izraelitów. Nakaz obchodzenia Szabatu obowiązywał po prostu wszystkich obecnych.
Można się zgodzić ze zdaniem
Cytuj:
Ustawy i prawa zawarte w Prawie Mojżeszowym zostały nadane Jakubowi czyli wyłącznie potomkom Jakuba według ciała.

Ale z tego zdania nie wynika, że obchodzenie szabatu ( Ks.Wyjścia 16:28-31 ) dotyczyło wyłącznie potomków Jakuba !
PS
Smoku nie będziesz na mnie ział ogniem :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 7:00 pm 

Smoku Wawelski,

Słowo Boże uczy nas "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości, aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany"- II Tym. 3,16-17.

Dekalog obejmuje podstawowe obowiązki względem Pana Boga i bliźnich.
On zawiera streszczenie najważniejszych nakazów prawa moralnego.

Prawo określa co jest grzechem, a co grzechem nie jest. Dlatego „przez zakon jest poznanie grzechu” Rzym.3,20

Jak można mówić o świętości życia, bez przestrzegania przykazań Bożych :?: :?

Pan Jezus uczy nas "Jeśli mnie miłujecie, przykazań moich przestrzegać będziecie" - Ew. Jana 14,15.

Nieprzestrzeganie czwartego przykazania - podobnie jak naruszenie przykazań pozostałych jest grzechem
( 1 Jana 3,4 ). Jest to Dzień Pański ( Iz. 58,13-14 ) i dlatego wszystkie dzieci Boże święcą sobotę podkreślając,
że służą temu Panu, który w sześciu dniach stworzył niebo i ziemię, morze i wszystko, co w nich jest
a siódmego dnia odpoczął
- II Mojż. 20,8-11.

Nasz Zbawiciel mówi "Mam i inne owce, które nie są z tej owczarni: również i te muszę przyprowadzić,
i głosu mojego słuchać będą, i będzie jedna owczarnia i jeden Pasterz"
Ew. Jana 10,16

Pan Jezus mówiąc o innych owcach, mówi o poganach.
On przyprowadził mnie już do Swojej owczarni i ja słucham Jego głosu, i będę przestrzegała wszystkich
Bożych przykazań, tak jak i pozostałe owce, a Wy kiedy to uczynicie
:? :?:

Zbliża się szabat uświęćmy go tak, jak Bóg nam nakazuje.

Pozdrawiam :D
Maja.

Ostatnio edytowano Pt lip 28, 2006 7:27 pm przez Maja., łącznie edytowano 5 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 7:17 pm 

Nowe Przymierze ,czy lepiej Nowy Testament(gr diatheke to tez testament)to PRZYMIERZE WE KRWI CHRSTUSA- TO JEGO TESTAMENT SPISANY DOPIERO PO JEGO SMIERCI NA KRZYZU.

Stare Przymierze dotyczylo jednego narodu sposrod dziesiatkow innych narodow-tego w ktorym plynela krew Abarahama.
W Starym Przymierzu JHWH wybral jeden narod gojow sposrod wszystkich goim i uczynil go AM JHWH -LUDEM JHWH.
Tym wybranym narodem byl narod Izraela.
Wszystkie prawa przekazane mu przez Mojzesza ,BYLY DOSTOSOWANE DO JEGO KULTURY ,DO STOPNIA JEGO DUCHOWEGO ZNISZCZENIA I MIALY TAK DZIALAC ,ABY OCALIC CHOC RESZTKE W TYM ZNISZCZONYM PRZEZ GRZECH NARODZIE.
OCALIC OD SMIERCI WIECZNEJ I TAK PRZEMINIEC ,CHOC RESZTKE IZRAELA ,ABY W KTORYMS Z POKOLEN TEJ RESZTKI JEDNA KOBIETA ZYDOWSKA MOGLA URODZIC JEDNEGO MEZCZYZNE-MESJASZA.

Prawa Mojzeszowe zatem nie mogly miec ,ani tez nie mialy CHARAKTERU UNIWERSALNEGO-OGOLNOLUDZKIEGO-ALE MIALY CHARAKTER ORYGINALNY -BYLY DOSTOSOWANE,ZAWEZONE DO GRUPY LUDZI ZWANEJ IZRAELEM.

Nalezy zatem zadac pytanie ,GDZIE SA TE WZORCOWE PRAWA UNIWERSALNE?

Odpowiedz moze byc tylko jedna:
ONE SA W CHARAKTERZE BOGA JAKO ISTOTY PELNEJ MILOSCI ,DOBRA ,JAKO ISTOTY DOSKONALEJ.
Poniewaz zostalismy stworzeni NA OBRAZ I PODOBIENSTWO ELOHIM-BOGA-ZATEM NOSIMY W SOBIE ZALAZEK JEGO BOSKIEGO CHARAKTERU-MILOSC,DOBRO ,DOSKONALOSC.
Ale jest to TYLKO ZARODEK ,KTORY TYLKO W ODPOWIEDNICH WARUNKACH DUCHOWYCH MOZE SIE ROZWINAC-DOJRZEC.
Adam przez grzech na tyle zniszczyl nature ludzka ,ze ten boski zalazek w praktyce obumarl w czlowieku ,czy popadl w stan uspienia.
JHWH Elohim wybierajac Izraela sprobowal wskrzesic ,a moze "obudzic" ten zarodek na poczatek w czesci ludzkosci .
SPOWODOWAL ,ZE U CZESCI LUDZKIEJ POPULACJI ,ZARODEK "BOSKIEGO CHARAKTERU" zaczal PEKAC i wypuszczac kielki ,SPRAWIL ,ZE NIEKTORE ZARODKI PRZEBILY SIE PONAD INNE(NP U MOJZESZA I PROROKOW),WYKIELKOWALY ,WYPUSZCZAJAC ZYCIODAJNE MALE PEDY.

PRAWO MOJZESZOWE BYLO "Woda ", ktora miala "podlac" i uruchomic ow wzrost zarodka w cielesnym IZRAELICIE -WIEC MUSIALO TO BYC PRAWO IDEALNIE DOSTOSOWANE DO KULTUROWEGO "GATUNKU ISTOTY " NOSZACEJ TEN ZARODEK-SEMITY Z BLISKIEGO WSCHODU ,POTOMKA ABRAHAMA.

Gdyby IDENTYCZNE prawa (JAK TE DANE MOJZESZOWI) dane zostaly np Chinczykom czy protoplasta Indian z Ameryki Pln NIE DZIALALYBY W NICH, BO W SENSIE KULTUROWYM ,NIE ODPOWIADALYBY ICH CIELESNOSCI -DLA CHINCZYKOW I INDIAN MUSIALYBY BYC TO INNE PRAWA ,BARDZIEJ ODPOWIEDNIE DLA NICH !

PRAWO MOJZESZOWE BYLO NAJLEPSZE ,ALE TYLKO DLA IZRAELA!

Jednakze sama "woda PRAWA " DO STALEGO DO WZROSTU ,nie wystarczala ,potrzebne bylo jeszcze cos -RODZAJ "UTRWALACZA" I "WZMACNIACZA" WZROSTU -TYM WLASNIE BYLA SZECHINA-SZEM JHWH-DUCH JHWH ZAMIESZKALY POSROD IZRAELITOW.

SAMO PRAWO WPRAWDZIE BUDZILO ,WEWNETRZNY CHARAKTER BOSKI WPISANY W NATURE CIELESNEGO IZRAELITY ,ALE GDYBY NIE SZECHINA-BOSKA OBECNOSC W IZRAELU- TEN CHARAKTER OBUMIERALBY SZYBKO ,NISZCZONY PRZEZ CODZIENNY GRZECH.

DOPOKI SZECHINA BYLA W IZRAELU -RESZTKA-UPADABNIALA SIE MINIMALNIE DO SWEGO STWORCY.

Jednakze TYLKO JEDEN NAROD IZRAELSKI MIAL TAKA MOZLIWOSC WZROSTU ,A CHODZILO O TO ,ABY MIELY TAKA MOZLIWOSC WSZYSTKIE NARODY-I TO NIE MINIMALNA ,ALE OPTYMALNA.

Wedlug Biblii ,kazdy narod PO STWORZENIU ,NA ZIEMI PRZED POTOPEM ,mial swojego wladce(Aniola) ,zapewne z woli Boga ,a ten wladca ANIELSKI ,buntujac sie przeciw Bogu ,siebie czyniac "BOGIEM" SWOJEGO NARODU ,WPISYWAL DANEMU NARODOWI SWOJE CECHY DUCHOWE-ZAPEWNE DUCH BOSTWA DANEGO NARODU MIESZKAL W SERCACH LUDZI RODZACYCH SIE W TAKIM NARODZIE I ZNIEWALAL ICH CHARAKTERY TAK ,ZE NIE MOGLY SIE UPADABNIAC DO BOGA STWORCY .

ZATEM ,KAZDY NAROD MIAL SWOJA SPECYFIKE ,BYL ORYGINALNY DUCHOWO ,KULTUROWO ,ZATEM TAKZE DOMINOWALY W KAZDYM NARODZIE INNE RODZAJE DUCHOWEGO ZNISZCZENIA.

Zeby wszystkie narody mogly tak jak Izrael poznac choc troche Boga musialyby otrzymac KAZDY ,INNE PRAWA OD JHWH I INNY RODZAJ SZECHINY!
ILE NARODOW NA ZIEMI, TYLE MUSIALOBY BYC PRAW I TYLE ROZNEGO RODZAJU SZECHINY MIESZKAJACEJ W ROZNYCH MIEJSCACH KULI ZIEMSKIEJ.
Bog tak nie uczynil!

W JEDNYM CZLOWIEKU POSTANOWIL POJEDNAC WSZYSTKIE NARODY I DAC IM JEDNEGO DUCHA ,NA TYLE POTEZNEGO ABY WE WSZYSTKICH MIAL ZDOLNOSC OBUDZIC BOSKI CHARAKTER I ROZPOCZAC JEGO WZROST!

Dlatego urodzil sie Mesjasz!
Mesjasz ,ktory mial po sobie POZOSTAWIC SWOJ TESTAMENT ,CZYLI SKUTKI SWOJEJ DZIALNOSCI!
TESTAMENT ,KTOREGO UDZIALOWCEM MOGL BY KAZDY CZLOWIEK Z KAZDEGO NARODU!

Od czasow Jezusa potrzebna jest tylko wiara ,aby dostac ducha chrystusowego ,ktory budzi w nas zalazek boskiego charakteru -nadaje nam kierunek w strone stania sie milujacymi ,dobrymi ,doskonalymi istotami ludzkimi - podobnymi do Boga.

Zas tym ktory utrwala NOWY BOSKI CHARAKTER W NAS ,jest SAM BOG -JUZ NIE SZECHINA ,MOC JHWH ,MIESZKAJACA W SWIATYNI ,ALE SAM TROJJEDYNY BOG KTORY ZAMIESZKUJE W NASZYM NOWYM "ODCHRYSTUSOWYM" SERCU -ON DZIEKI MESJASZOWI I JEGO LUDZKIEMU DUCHOWI ,MOZE MIESZKAC I DBAC O NASZE PODOBIENSTWO DO NIEGO.

Prawo Mojzeszowe od 2000 LAT nie ma juz racji bytu ,albowiem kazdy ma mozliwosc zyc wedlug duchowego wewnetrznego prawa boskiego wpisanego w kazda i w kazdego z nas.

PRAWO MOJZESZOWE BYLO TYLKO WARIACJA NA TEMAT WEWNETRZNEGO BOSKIEGO PRAWA MORALNEGO ,WARIACJA PRZYSTOSOWANA DO POZIOMU NIEDOROZWOJU IZRAELITOW.
WRAZ Z CHRYSTUSEM TO PRAWO UMARLO ,ZAS ZACZELO ZYC W NAS BOSKIE PRAWO MORALNE-PRAWO UNIWERSALNE.

Jezeli w prawidlowy sposob rodzimy sie do nowego zycia W DUCHU CHRYSTUSOWYM ,jezeli w prawidlowy sposob przyjmujemy do serc PELNIE BOGA TROJJEDYNEGO :DUCHA SWIETEGO wraz z Ojcem I Synem .
JEZELI PRZYJMUJEMY GO NA WIECZNE MIESZKANIE ,wtedy ON ,POPRZEZ NASZE WEWNETRZNE PRAWO MORALNE ,UCZY NAS JAK BYC MILUJACYM ,DOBRYM I SWIETYM CZLOWIEKIEM.

W te prawdy ,o ktorych napisalem ,wprowadzaja nas ksiegi NT ,ktore sa wazniejsze dla naszego duchowego rozwoju od ksiag ST ,choc i te maja swoja role-JEDNAKZE JUZ NIE W SENSIE PRAWNYM ,ALE W SENSIE TYPICZNYM-PERSONALNYM.

Mesjasz odkryl w Zwojach Tanach(ST) swoja "role" przeznaczona Mu od Boga.
MY JAKO NOWONARODZENI W NIM ,TAKZE MOZEMY ODKRYC W NICH PROTOTYP NASZEJ OSOBOWOSCI I POZWOLIC SIE BOGU PROWADZIC WEDLUG TEGO PROTOTYPU.

BOG MIESZKAJACY W NAS BEDZIE NAS PROWADZIL POPRZEZ SWOJE KSIEGI POKAZUJAC NAM CO MAMY NASLADOWAC Z PISM ,A CZEGO NAM NIE WOLNO.

W CHRYSTUSIE ,PISMA STAJA SIE LISTEM ADRESOWANYM DO NAS ,POMAGAJACYM NAM ODKRYC NASZA LUDZKA OSOBOWOSC ,KTORA STWARZAJAC NAS ,WPISAL BOG W NASZE SERCA.

Czy Pisma sa potrzebne skoro mamy tak wielkiego BOGA w sobie-moze ktos zapytac?!
TAK!

PONIEWAZ MAMY BYC LUDZMI WOLNYMI I ODPOWIEDZIALNYMI I TO MY MAMY WSPOLPRACOWC Z BOGIEM ,JAKO ISTOTY WOLNE ,PRZY BUDOWANIU NASZEJ OSOBOWOSCI -TO MY MAMY MOZLIWOSC WSPOLDECYDOWANIA: CZY CHCEMY WZRASTAC CZY NIE CHCEMY ,W JAKIM TEMPIE.
CZY SZUKAC TYPU NASZEJ OSOBOWOSCI W BOZYCH SLOWACH CZY NIE SZUKAC ?
PISMA DAJA TAKA MOZLIWOSC POSZUKIWAN ,DAJA PRAWO WOLNEGO WYBORU WZORCA .
MOZEMY WZORCA SZUKAC W SLOWIE BOGA-WTEDY CZYTAMY KSIEGI I ZYJEMY NIMI -LUB POZA NIMI WTEDY KSIAG NIE CZYTAMY.

TO CZLOWIEK O TYM DECYDUJE -TAK UCZY SIE BYC WOLNA I ODPOWIEDZIALNA ZA SWOJ LOS ISTOTA.

TAKA MOZLIWOSC MAMY DZIEKI JEZUSOWI I JEGO NOWEMU TESTAMENTOWI ,TEGO STARE PRZYMIERZE NAM NIE DAWALO.

PRAWO MORALNE-UNIWERSALNE-ZOSTALO SPISANE W TANACH POSTACI DWOCH PRAW MILOSCI.
ABY DO NICH DOTRZEC W NASZYM WNETRZU -BO TE PRAWA SA WPISANE W NASZ CHARAKTER ,W CHARAKTER WEWNETRZNEGO CZLOWIEKA, WPIERW MUSIMY UZYSKAC WOLNOSC OD GRZECHU ,W CHRYSTUSIE.
POZNIEJ ,W RAMACH TEJ WOLNOSCI ,MUSIMY PRZYJAC MILOSC BOGA -PRZEZ DUCHA SWIETEGO.
TO WLASNIE TA MILOSC-DAR OBECNOSCI OJCA W DUCHU SWIETYM ,W NAS - UCZY NAS MILOWAC I BOGA I BLIZNIEGO.
UCZY MILOWAC BARDZO OSOBISCIE ,INDYWIDUALNIE ,ALE ZARAZEM WE WSPOLNOCIE Z ,WYBRANYMI PRZEZ BOGA DLA NAS, LUDZMI ,DLA KTORYCH I MY ZOSTALISMY WYBRANI.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 7:35 pm 

Dekalog był integralną częścią Prawa mojżeszowego. Prawa, które obwarowane było wieloma przykazaniami, nie tylko przykazaniami dekalogu. Więcej, nawet przykazania dekalogu nie były najważniejszymi przykazaniami Prawa mojżeszowego.

Po wprowadzeniu nowego przymierza, Prawo mojżeszowe zostało usunięte. Chrystus mówił, że przyszedł prawo wypełnić, i póki go nie wypełnił nie zniósł ani jednej kreseczki z prawa. Gdy to mówił jeszcze obowiązywało Prawo mojżeszowe. Ale czas jego obowiązywania dobiegał końca. Chrystus, jako arcykapłan miał do tego prawo i to uczynił, bo jest Panem i Bogiem. Zmienił rodzaj kapłaństwa, jak i Prawo. Prawo nowego przymierza, nie jest Prawem mojzeszowym.

Skoro bowiem zmienia się kapłaństwo, musi też nastąpić zmiana zakonu.

Wszystko co wskazywało na Chrystusa w Prawie mojżeszowym znalazło w Nim wypełnienie, aż w końcu złożył ofiarę ze swego świętego ciała, jako niepokalany Baranek Boży. Jego święta krew wylała się za grzech całego świata w jednorazowej ofierze, którą zapowiadała dotąd każda pascha w kalendarzu świąt żydowskich. Tym razem jednak, co było cieniem rokrocznie celebrowanym, stało się rzeczywistością. "Wykonało się." Wylana krew zainaugurowała erę nowego przymierza, dostępnego dla ludzi z całego świata, z Izraela i innych narodów. Prawo mojżeszowe zakończyło swoje życie, włącznie z kapłaństwem lewickim.

Widzialnym znakiem wejścia do przymierza z góry Synaj było cielesne obrzezanie, jedno z wielu przykazań Prawa mojżeszowego. Nauka apostolska kategorycznie potępiła tego typu praktyki dla ludzi pochodzących z narodów nawracających się do Boga żywego. Dlaczego? Bo było przykazaniem z Prawa mojżeszowego, zewnętrznym znakiem, uczynkiem, który nie był i nie będzie nigdy podstawą usprawiedliwienia, gdyż ono jest przez wiarę, a nie przez uczynki Prawa. Podobnie jest z sabatami Prawa mojżeszowego. Wszystkimi, bo tekst z Kol 2, nie odróżnia sabatów corocznych od cotygodniowych. Potwierdzenie mamy w Rzym 14. Nie wolno potępiac nikogo, kto każdy dzień jednakowo traktuje, nie wyróżniając np. soboty, by ją świecić. Podobnie jest pokarmami. Zakończony i usunięty jest podział na pokarmy czyste i nieczyste. Potwierdzenie mamy również w Rzym 14. Podobnie jest ze służbą w świątyni. Liturgia starego przymierza straciła rację bytu.

Czy ten, który daje wam Ducha i dokonuje wśród was cudów, czyni to na podstawie uczynków zakonu, czy na podstawie słuchania z wiarą?

Sabatnikom osadzającym innych chrześcijan z powodu nieświęcenia sabatu brakuje odwagi w wypełnianiu Prawa mojżeszowego do końca. Nie karzą śmiercią łamiących sabat, ale wirtualne biczowanie przeciwników idzie im całkiem nieźle.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 9:14 pm 

W sumie Lisie zauważyłem jedną nieścisłość.

Według tego co w biblii ;)

nie przeminie ani jedna kreska, dopóki świat nie przeminie.

Raczej w wypełnieniu zakonu, widzę taką sama przemianę jak nowonarodzenie. Stary i nowy.

Hej )

Ps:
Zakon nie przeminie, powróci tez "oko za oko", aż wszystko dobiegnie końca. Wtedy całkowicie przeminie to co było cząstkowe: tak i zakon i pielgrzymowanie w wierze.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1