www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn cze 16, 2025 1:36 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 30, 2006 11:34 pm 

Szukajacy S. napisal:
Cytuj:
Przyjacielu serdeczne pozdrowienia, dzieki za pogawędkę , myślę że z mojej strony dobiegła końca. Gratuluję irenizmu( czy ktoś to jeszcze pamięta? ). Shalom.

Milo bylo i ja dziekuje :D
Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 31, 2006 9:24 am 
Paulos napisał(a):
Albo człowiek zegnie kark przed suwerennością Stwórcy i wyzna - sprawiedliwe są wszystkie drogi Twoje...

Paulos, może coś przeoczyłem, może już było i nie pamiętam, na pewno nie rozumiem: po co (wg Ciebie) należy sprawować swoje zbawienie, biec, aby dokończyć biegu, ...ze wszystkich sił i tak dalej (znasz pewnie wszystkie te wersety)..? Jeśli wg Ciebie istnieje wcześniejszy wybór, to po co nasze wysiłki..?

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 31, 2006 9:58 am 

Cytuj:
Paulos, może coś przeoczyłem, może już było i nie pamiętam, na pewno nie rozumiem: po co (wg Ciebie) należy sprawować swoje zbawienie, biec, aby dokończyć biegu, ...ze wszystkich sił i tak dalej (znasz pewnie wszystkie te wersety)..? Jeśli wg Ciebie istnieje wcześniejszy wybór, to po co nasze wysiłki..?

To jest dość proste - uratowanie przez Boga to nie tylko przebaczenie dawnych grzechów (do tego potrzeba "zrobić" tylko tyle i aż tyle, co jeden z łotrów na krzyżu), ale też dalsze życie z Chrystusem. Tego Bóg nie będzie robić za ciebie. To nie On ma wybaczać nieprzyjaciołom, pozostać wierny żonie, nie kraść i nie kłamać, ale ty. Jasne więc, że nie obędzie się bez pracy. Usprawiedliwienie jest darem łaski Bożej, dawanym na podstawie wiary i pokuty, a więc bez uczynków zewnętrznych (wyjąwszy czasem wyrównanie krzywd). Natomiast życie z Chrystusem wymaga działania. I to jest nasza rola.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 31, 2006 10:29 am 
Paulos, chyba się nie rozumiemy, więc mała synteza:

A. Jestem wyznaczony przez Boga do zbawienia.
B. Nie jestem wyznaczony.

W konsekwencji:

A. Jestem, więc nie muszę nic robić, żeby zbawienie "utrzymać". (pięknie)

B. Nie jestem, więc mimo dobrych chęci i nieważne jakich wysiłków zbawiony nie będę. (jeszcze piękniej).

Tak uważasz, prawda?

Jeśli możesz, to też "syntetyzuj" (szczególnie ciekawi mnie to, jak rozumiesz "wybranie" - w kilku słowach, czym ono jest i jego konsekwencje).

Pozdrawiam -
M.

PS. Ja nie uważam w ogóle, mam wątpliwości. Nie pasuje mi Bóg "rzucający kostką", aby wyznaczyć jednych do wiecznego odpocznienia, a drugich (siłą rzeczy) do wiecznej męki. Nie podoba mi się też to, że gdy brakuje argumentów i odrobiny szczerości zasłaniamy się tym, że pojąć Boga nie możemy. I zgadzam się tutaj z SzS, że mamy rozum, aby rozsądzać i dochodzić (z Bożą pomocą) do pewnych wniosków, a nie po to, żeby zastanawiać się nad istotą rzeczy, po czym (nie rozumiejąc) stwierdzić, że Bóg wielki (i owszem) i Jego drogi ponad naszymi (chociaz to prawda).

Mój mały rozumek stworzył jeszcze jedno pytanie: :) po co mamy szukać rozwiązań, odpowiedzi, badać Pisma, po co tak wielki głód Prawdy jeśli istnieją rzeczy nie do rozwikłania..?

Zmęczony jestem... :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 31, 2006 11:47 am 

Marcin napisał(a):
Mój mały rozumek stworzył jeszcze jedno pytanie: :) po co mamy szukać rozwiązań, odpowiedzi, badać Pisma, po co tak wielki głód Prawdy jeśli istnieją rzeczy nie do rozwikłania..?

"To, co jest zakryte, należy do Pana, Boga naszego, a co jest jawne, do nas i do naszych synów po wieczne czasy, abyśmy wypełniali wszystkie słowa tego zakonu" [V Mojż. 29:28]

Czytaj Pisma, Kubusiu... :wink: :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 31, 2006 3:59 pm 

Marcin napisał(a):

"Jeżeli nawet istnieją granice tego co można sobie wyobrazić,
to i tak , to i tak
często myślimy o tym co nie ma granic ."

taki reggae'owy zespolik Jafia Namuel, grali na woodstocku

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 01, 2006 7:39 am 

Szukający Sceptyk napisał(a):
Naprawdę Paulos zdecyduj sie. Co najmniej jedna osoba (Smok W.) tkwi w niepewności. Sądzisz że Bóg chce śmierci wybranych bezbozników? Tak czy nie? Jesli tak to mamy prawo nie nazywać tego miłością prawda? Bo to słowo znaczy po prostu coś innego. Natomiast jeśli nie to co niby powstrzymuje go przed zbawieniem wszystkich ludzi?

He he sceptyku, widzę, że tak długo dyskutowałeś z Wujem Zbujem aż zacząłeś sympatyzować z jego teorią powszechności zbawienia :lol:

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 01, 2006 7:51 am 

Sceptyku, zadajesz mnóstwo pytań, pozwól więc, że i ja Cię o coś zapytam:

Czy wierzysz, że Bóg dał takie polecenie Izraelitom:

Jednakże z miast tych ludów, które daje ci Pan, Bóg twój, w dziedziczne posiadanie, nie zachowasz przy życiu żadnej żywej istoty,
Gdyż obłożysz je klątwą
, mianowicie: Chetejczyków, Amorejczyków, Kananejczyków, Peryzyjczyków, Chiwwijczyków i Jebuzejczyków, jak ci nakazał Pan, Bóg twój,
Aby nie uczyli was czynić tych wszystkich obrzydliwości, jakie oni czynią swoim bogom, i byście nie zgrzeszyli wobec Pana, Boga waszego.

[5 Moj. 20:16-18]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 01, 2006 9:44 am 

Paulosie, w Bożych planach w tej sprawie było miejsce na decyzję pojedynczych osób, które mogły zostać uratowane:

"(...) I rzekła do nich [Rahab]: Wiem, że Pan dał wam tę ziemię, gdyż padł na nas strach przed wami i wszyscy mieszkańcy tej ziemi drżą przed wami. Słyszeliśmy bowiem, że Pan wysuszył przed wami wodę Morza Czerwonego, gdy wychodziliście z Egiptu, i co uczyniliście obu królom amorejskim po tamtej stronie Jordanu, Sychonowi i Ogowi, których obłożyliście klątwą na zagładę. A gdy to usłyszeliśmy, zwątpiło serce nasze i wszystkim zbrakło wobec was odwagi, gdyż Pan, Bóg wasz, jest Bogiem w górze na niebie i w dole na ziemi. Więc przysięgnijcie mi teraz na Pana, że, jak ja okazałam wam łaskę, tak wy również okażecie łaskę domowi mojego ojca, i dajcie mi porękę, że pozostawicie przy życiu mojego ojca i moją matkę, i moich braci, i moje siostry, i wszystkich ich bliskich i ocalicie nas od śmierci. (...)

"A miasto to i wszystko, co w nim się znajduje, będzie pod klątwą Pana: Tylko Rachab, nierządnica, pozostanie przy życiu, ona i wszyscy, którzy są z nią w domu, ponieważ ukryła posłańców, których wysłaliśmy. Wystrzegajcie się tylko tego, co jest pod klątwą, abyście nie zabierali nic z tego, co obłożyliście klątwą, i abyście przez to nie narazili na klątwę obozu Izraela i nie wtrącili go w nieszczęście" [Joz. 2:9-13; 6:17-18]

Rahab dokonała świadomego wyboru na podstawie ogólnie dostępnych informacji, a inni pozostali nieposłuszni:

"Przez wiarę nie zginęła nierządnica Rachab wraz z nieposłusznymi, bo przyjęła przyjaźnie wywiadowców" [Hebr. 11:31]

Jaka była następna decyzja Rahab i jej rodziny?

"Zamieszkała ona wśród Izraela po dzień dzisiejszy, ponieważ ukryła posłańców, których wysłał Jozue, aby przeprowadzili wywiad w Jerychu" [Joz. 6:25]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 01, 2006 1:12 pm 

...

Ostatnio edytowano Cz sty 14, 2010 2:31 am przez Szukający Sceptyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 01, 2006 2:12 pm 

Paulos napisał(a):
Czy wierzysz, że Bóg dał takie polecenie Izraelitom:

Jednakże z miast tych ludów, które daje ci Pan, Bóg twój, w dziedziczne posiadanie, nie zachowasz przy życiu żadnej żywej istoty,
Gdyż obłożysz je klątwą
, ...

Już Bóg tam wie w co ja wierzę..

Te miasta przede wszystkim nie były niewinne czy bezwolne więc to nie to samo.
Po drugie uważam że powyższe teksty są jednym z mocniejszych argumentów przeciwko istnieniu Boga właśnie dlatego że cięzko pogodzić je z miłością. Zauważ jednak że inni chrześcijanie nie staraja się jak kalwiniści zatrzec ręce i dojść do dziwnego wniosku że Bóg jest poza moralnością ale raczej staraja sobie to poukładać tak żeby zachowac Boga który jest miłością, rozpatruja to w kontekście bożej świętości, kultury tamtych czasów. Przykład Smok Wawelski.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 02, 2006 3:19 pm 

Cytuj:
Już Bóg tam wie w co ja wierzę..

Z pewnością. Przyznasz jednak, że to trochę pokrętny sposób odpowiadania na pytania.

Cytuj:
Po drugie uważam że powyższe teksty są jednym z mocniejszych argumentów przeciwko istnieniu Boga

No właśnie. Dyskutowanie z Tobą o wybraniu nie ma sensu,
ponieważ odrzucasz to co jest w Biblii jawnie napisane, jeśli coś
w niej nie zgadza się z Twoją koncepcją możliwego do przyjęcia Boga
jako Istoty Najwyższej (wg. Sceptyka).

Kończę więc, pozostawiając Cię z jednym cytatem.

Jeśli nie wierzycie, gdy wam mówiłem o ziemskich sprawach,
jakże uwierzycie, gdy wam będę mówił o niebieskich?
(Jan. 3:12)

Ukłony.

P.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 02, 2006 4:49 pm 

Paulos napisał(a):
No właśnie. Dyskutowanie z Tobą o wybraniu nie ma sensu, ponieważ odrzucasz to co jest w Biblii jawnie napisane...

:shock: :shock:

Ale odwróciłeś kotka ogonkiem..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 03, 2006 7:08 am 
Paulosie, zgadzasz się z moimi punktami A i B? Dobrze odczytałem to w co Ty wierzysz?

Odpowiedz, proszę...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 03, 2006 5:14 pm 

Agnostyk napisał(a):
He he sceptyku, widzę, że tak długo dyskutowałeś z Wujem Zbujem aż zacząłeś sympatyzować z jego teorią powszechności zbawienia

Ten Zbuj to do mnie ? 8) Nieprzypominam sobie żebym głosił teorię powszechności zbawienia ?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1