www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 8:09 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 03, 2006 8:01 am 

Zerknij na inne wątki, siostro...
Bo to tylko jeden z wielu aktualnie "rozwijających się".
Poza tym wbrew pozorom temat o nauczaniu przez kobiety wcale nie jest taki błahy( i -jak widać- cieszy się zainteresowaniem wielu chrześcijan, skoro tak "kwitnie").
Zobacz, ile świata jest w kościołach i do czego to prowadzi.
Ja już mam dość kościoła, który idzie na kompromisy, nauczycieli, którzy gloszą przez kilka lat te same kazania...
A tam, gdzie kobiety powszechnie dopuszczane są do nauczania i przewodzenia kościołowi, naprawdę z czasem bardzo źle się dzieje... :cry:
Rodziny chrześcijańskie się ropadają. Napatrzyłam się na rozwody, na dzieciaki rozdarte między matką a ojcem- i to wszystko byli wierzący ludzie!Temat nie jest wcale błahy, Sylko, i bliższy naszemu "podwórku"...niż Izrael.
A jeśli chcesz porozmawiać na interesujący cię temat, załóż po prostu nowy wątek...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 03, 2006 8:26 am 

sylka napisał(a):
Ehh, weszłam na forum zobaczyć czy interesuje was Liban , Izrael itp -

Mnie interesuje jesli chcesz pogadać 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 03, 2006 11:38 am 
Site Admin

Ale nie w tym wątku, moi drodzy. Chyba, że chodzi o nakrywanie głów w Izraelu i Libanie. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 03, 2006 12:26 pm 

Petrosg napisał(a):
Widzę, że więcej problemów jest z wyjaśnieniem i zgraniem całego fragmentu, gdy interpretuje się termin 'nakrywanie głowy' rozumiejąc to jako nakładanie nakrycia głowy.

Rzeczywiście, interpretacja terminu "nakrywanie głowy" jako "nakładanie nakrycia głowy [na głowę]" jest mniej więcej tak trudno zrozumiała jak interpretacja terminu "nakrywanie do stołu" jako "nakładanie nakrycia na stół". Albo terminu "nakrywanie chorego" jako "nakładanie nakrycia na chorego". Albo każde "nakrywanie kogoś/czegoś" jako "nakładanie nakrycia na tego kogoś/na to coś". :roll:

Ale nic to. Petrosieg, mam genialny w swojej prostocie pomysł, który wyjdzie naprzeciw Twojej teorii długich włosów jako symbolicznego nakrycia głowy. PERUCZKA!!! :D

Łatwo zdjąć po zakończeniu modlitwy tudzież prorokowania w zgromadzeniu, stanowi okrycie, a pod spodem mogą być włosy dowolnej długości. Rzadziutkie włosy, a nawet łysina, jakoś pod nią ujdą, a przy okazji będzie można zachować jakieś pozory chwały, którą Bóg akceptuje, a jednocześnie każe mężatkom przykryć podczas modlitwy i prorokowania. I tym humorystycznym, akcentem kończę. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 03, 2006 9:26 pm 

:shock: :shock: :shock:
To ty jeszcze w Polsce,Sylko???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 03, 2006 10:48 pm 

Jeszcze w Polsce- zapusciłam głęboko tutaj swoje korzonki.

Ale wystarczy jedno Boże Slowo i juz mnie nie ma :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sie 06, 2006 6:38 pm 

1Kor / 10

Dlatego ,kobieta powinna mieć na głowie ZNAK władzy- marut
ze względu na aniołów.

Dlaczego ,przetłumaczono ,na uległość?
w11
Pawel ,powiada
Zresztą ,w Panu kobieta jest równie ważna dla mężczyzny ,co mężczyzna
dla kobiety.

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sie 06, 2006 7:22 pm 

Oliwka napisał(a):
1Kor / 10

Dlatego, kobieta powinna mieć na głowie ZNAK władzy- marut
ze względu na aniołów.

Dlaczego, przetłumaczono, na uległość?
w11
Pawel, powiada
Zresztą, w Panu kobieta jest równie ważna dla mężczyzny, co mężczyzna
dla kobiety.

Dokładnie jest napisane, że powinna mieć na głowie władzę [eksousia] lub w innych manuskryptach "zasłonę" [kalymma] albo "załonę i władzę". Powód jest podany w I Kor. 11:3-9. Stąd tłumaczenie "oznaka uległości" [w stosunku do męża].

Równość statusu męża i żony przed Bogiem nie jest sprzeczna z porządkiem chwały i porządkiem funkcji - mąż jest głową żony, a żona jest mu uległa. Mówiliśmy juz o tym kilka, jesli nie kilkanaście razy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 10, 2007 12:20 pm 

Zauważyłam, że niektóre siostry nakładają nakrycia głowy kiedy śpiewają dla Pana na nabożeństwie, a inne tylko wtedy, kiedy modlimy się o coś nie śpiewając.
Może to i błahy problem, ale tak się zastanawiam: skoro nakaz nakrywania głowy dotyczy vczasu modlitwy i prorokowania, to czy śpiew jest też modlitwą czy nie...?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 10, 2007 12:26 pm 

Grazyna napisał(a):
Zauważyłam, że niektóre siostry nakładają nakrycia głowy kiedy śpiewają dla Pana na nabożeństwie, a inne tylko wtedy, kiedy modlimy się o coś nie śpiewając.
Może to i błahy problem, ale tak się zastanawiam: skoro nakaz nakrywania głowy dotyczy vczasu modlitwy i prorokowania, to czy śpiew jest też modlitwą czy nie...?

Ktoś mądry powiedział : "Kto śpiewa dwa razy się modli " ;)

Zresztą u uduchowionych w duchu nabożeństwach przejście od śpiewu do modlitwy w jęsykach chociażby jest bardzo płynne - smiesznie by to wyglądało gdyby te kobiety rozglądały się dookoła czy to jeszcze śpiew czy może już modlitwa :) - ach te rabinistyczne problemy :)

A podobno chrześcijanie wolni są - chcesz jadać jada, nie chcesz nie jadaj, chcesz nakrywać nakrywaj, nie chcesz nie nakrywaj :P

Ja heretyk Ci to mówię :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 10, 2007 12:43 pm 

Grazyna napisał(a):
Zauważyłam, że niektóre siostry nakładają nakrycia głowy kiedy śpiewają dla Pana na nabożeństwie, a inne tylko wtedy, kiedy modlimy się o coś nie śpiewając. Może to i błahy problem, ale tak się zastanawiam: skoro nakaz nakrywania głowy dotyczy vczasu modlitwy i prorokowania, to czy śpiew jest też modlitwą czy nie...?

Zgadzam się z Agnostykiem, bo rozsądnie pisze. Przecież całe nabożeństwo jest czasem modlitwy - czy to przez śpiew, czy w innej formie. Poza tym, jeśli siostry rozumieją ideę nakrywania głowy w zgromadzeniu przed Panem podczas nabożeństwa, to chyba nie powinny mieć problemów "rabinicznych" typu "kiedy założyć, a kiedy zdjąć" - moim zdaniem zamiast koncentrować się na zakładaniu i ściąganiu nakrycia w odpowiednich momentach, należałoby zostawić to nakrycie na głowie i skoncentrować się na oddawaniu chwały Panu Jezusowi - czy to przez pieśń, czy to przez modlitwę, czy przez usługę (np. proroctwo).

Agnostyk napisał(a):
A podobno chrześcijanie wolni są - chcesz jadać jada, nie chcesz nie jadaj, chcesz nakrywać nakrywaj, nie chcesz nie nakrywaj

Gdyby chodziło o sprawy zewnętrzne, to nie należałoby nakrywać głów ze względu na aniołów [I Kor. 11:10]. A ponieważ sprawa jest wbrew pozorom duchowa, to nie należy do kategorii "pokarmu, który nie zbliża nas do Boga" ani "święcenia takiego czy innego dnia, byle dla Pana" [Rzym. 14]. Wolność w sprawach zewnętrznych nie oznacza dowolności w sprawach duchowych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 10, 2007 2:18 pm 

No, ja się tylko dziwiłam takim praktykom...
I ciekawa jestem, skąd się wziął taki podział na "modlitwy mówione" i śpiew rozumiany nie jako modlitwa...

Cytuj:
A podobno chrześcijanie wolni są - chcesz jadać jada, nie chcesz nie jadaj, chcesz nakrywać nakrywaj, nie chcesz nie nakrywaj

Właśnie "wolni" w ten sposób to robią... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 10, 2007 4:20 pm 

Grazyna napisał(a):
Cytuj:

Właśnie "wolni" w ten sposób to robią... :lol:

Oni nie są wolni oni tylko wolno myslą ;) tzw. wolnomysliciele :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 10, 2007 4:43 pm 

Aaaa....to wolnomyśliciele to tacy , co wolno myślą...Teraz już jasne... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 10, 2007 8:56 pm 

:lol:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1