www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 7:59 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 696 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 10:43 pm 

Jeszcze zobaczylem,
piszesz iz Bog (w ktorego nie wierzysz) ponoc POPIERAL wielozenstwo (lub haremy).

Niechec do wiedzy czy co?
:)

Bzdura totalna.

Pozdrawiam Serdecznie
Naprawde serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 11:59 pm 

Dzieki za zdróweczko Hubercie i powiem, że niezaleznie co było i jak było to napisałem przede wszystkim o zyciu w uczciwości wobec tego co przyjałem. Możesz się z tym nie zgadzać, i mozesz przytoczyc tysiąc argumentów sprawdzonych i rzetelnych, na tyle na ile moga byc rzetelne, a mimo to pewnośc moja nie bierze się z faktów czytanych i zasłyszanych, ani udowodnionych i obowiązujących, a bierze się z jedynie wiary ze Jezus Chrystus był z nieba nam dany. Dla ludzi rozumu, czy to w Bogu czy nie, to głupstwo. I dobrze. Dla ludzi wierzących we własne zbawcze działanie czy to w Bogu czy nie, to zgorszenie. I też dobrze. Nic mi ani do jednych ani do drugich, w tym co soba reprezentują, a jednak są mi bliscy.

Świadomość czegoś może także posłuzyć do zycia w błędzie, a nie do zycia w wolności (to tylko łopata, a może jedynie nawet sam trzonek ;) )

: ) Hej.

Adamie, owszem przyjmuje, lecz jesli chcesz przyjrzyj się całej rozmowie i porozwazaj.

Co do zas grzechu, to zakon został nadany dla jego uwidocznienia i kto był pod zakonem a nie przestrzegał ten był winny. Lecz także ten kto nie miał zakonu był winny. W przeciwnym razie po co, zakon, zbawienie i od czego?
Zanim zakon został objawiony Żydzi zrobili sobie cielca, czy byli wtedy pod zakonem, a pomarło ich na pustyni (nie pamietam ilu)?
Nad wszszystkim Góruje Pan i Jego Sprawiedliwość i dopóki się nie zakończy, to będąc pod Jego osądem i my mamy głosić Jego wolę: że nie przyszedł sadzić ale leczyć.

Po za tym tak dodatkowo nie patrzę na to co ktos kiedys mówił i jak był wychowany. Mógł zawrzeć ślub "kościelny" mógł "wierzyć", mógł zostac biskupem, czy pastorem, a mimo to byc jak Poganin. Dlatego wiekszość slubów które zostały zawarte przed Bogiem, nie były zawarte w Bogu. Po tem rozwody, kombinacje i dopasowanie nauk do sytuacji.

W pełni się z tobą zgadzam, że będąc w małżeństwie jesteśmy do grobowej deski i nie z litery, bo Tych co sa pod zakonem litery, mozna literą powstrzymać i pokazać że zle robią: w brew przykazaniu i nauczaniu Pawła czyli temu co napisane. Jednak literę tez łatwo obalić i wziąść slub w innym kosciele i mysleć że jest się czystym, bo to co było jest zmyte gdyż tak napisano to i czemu nie wierzyć, a mimo to dalej zyc w grzechu. Litere obala sie w duchu zwodniczym, aby byc czystym wobec prawa i dalej nie potrzebować Łaski na codzień.

Hej )))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 23, 2006 6:35 am 

liafail napisał(a):
Jeszcze zobaczylem,
piszesz iz Bog (w ktorego nie wierzysz) ponoc POPIERAL wielozenstwo (lub haremy).

Niechec do wiedzy czy co?
:)

Bzdura totalna.

Zarzut raczej vice-versa 8)

Rdz 4,19
Lamek wziął sobie dwie żony. Imię jednej było Ada, a drugiej - Silla

Przypominam też, iż w rozdziale 5 księgi rodzaju jest spis "WYBRANI PRZEZ BOGA POTOMKOWIE ADAMA " i znajduje się tam LEMEK :P
Rdz 16,3
Saraj, żona Abrama, wzięła zatem niewolnicę Hagar, Egipcjankę, i dała ją za żonę mężowi swemu Abramowi,
I pomnij, że tam to dopiero dziadostwo bo Abraham traktował zony nierówno - już muzułmanie robią to bardziej sprawiedliwie :P
No i zwróć uwagę, że ta DRUGA ŻONA otrzymała BOŻE błogosławieństwo
"Po czym Anioł Pański oznajmił: «Rozmnożę twoje potomstwo tak bardzo, że nie będzie można go policzyć». "

Zdrówko ( i oczywiście wiele innych cytatów)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 23, 2006 7:45 pm 

Wiesz, ze dzwoni ale nie wiesz gdzie.

Cos slyszales jednym uchem, i wylecialo drugim.

Dlaczego Hubertok tak zarliwie chcesz wciskac chrzescijanom ,,jacy my jestesmy glupi no i dziady, jak nasz Abraham -ojciec wiary....
u ABRAHAMA ,,to dopiero dziadostwo bylo''

Takie ,,glupio-madre'' wypowiedzi do niczego nie prowadza.

Piszesz nieprawde na tamat Boga, zwracam ci uwage, a Ty wciaz swoje, bez zadnych dowodow twoich wczesniejszych stwierdzen.

Tylko tak, aby ...aby co?

Pozdrawiam :)

PS

Agnostycy -Frustraci

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 6:12 am 

liafail napisał(a):
Agnostycy -Frustraci

Upewniasz mnie w fakcie, iż masz zaburzoną funkcię postrzegania i analizowania zdarzeń oraz wypowiedzi... 8)

Lepiej zgaś swoje święte oburzenie gdyż WYRAŹNIE pokazałem Ci fragmenty o wielożeństwie "LUDZI WIARY"

ZDróweczko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 11:39 pm 

ja jako zaburzony czlowiek pytam:

Gdzie Bog popieral lub ustanowil poligamie w ST?

Podobne stwierdzenia padly ,,z twoich ust''.

Tak wiec prosze cie o czcigodny niezaburzony, udowodnij swoje twierdzenia.

Jesli nie mozesz udowodnic, to nie wprowadzaj ludzi w blad.
Odrobina pokory (milczenia na tematy o ktorych nie masz pojecia) ci niezaszkodzi.

Pozdrawiam Ssserdecznie:)
Liafail

PS
Agnostycy -Rozbojnicy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 6:17 am 

Co to znaczy USTANOWIŁ?
Rozumiem że ochodzi Ci o synajskie dekrety przetrzymywane potem w skrzyni? Czy tak?

Ja jednak nie o tym ale o fakcie , że przed owymi wielkopomnymi tekstami Bóg nie miał nic przeciwko poligami ani jej nie zakazywał na dowód tego jeden z poligamistów został wpisany do listy wybranych potomków Adama a to chyba jest jakiś znak akceptacji zachowania owego poligamisty...

Pozdrawia Agnostyk-Frustrat-Rozbójnik z domku na kurzej nóżce...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 6:45 am 

Agnostyk napisał(a):
Co to znaczy USTANOWIŁ?
Rozumiem że ochodzi Ci o synajskie dekrety przetrzymywane potem w skrzyni? Czy tak?

Ja jednak nie o tym ale o fakcie , że przed owymi wielkopomnymi tekstami Bóg nie miał nic przeciwko poligami ani jej nie zakazywał na dowód tego jeden z poligamistów został wpisany do listy wybranych potomków Adama a to chyba jest jakiś znak akceptacji zachowania owego poligamisty...

Twoje dowody sa nie do odparcia.

Twoje wnioskowanie logiczne powala mnie na kolana.

Bog nie ma nic przeciwko morderstu i codzolostwu..na dowod ,,obiecal Dawidowi wieczny tron i krolestwo , no i Jezus syn Dawida''

Agnos, glupoty piszesz.

Serdecznie Pozdrawiam
Liafail

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 6:54 am 

liafail napisał(a):

Twoje dowody sa nie do odparcia.

WIem dobry człowieku...

Za morderstwo pokarał JHWH Dawida i to jest w BIBLI WYRAŹNIE napisane, co zaś do praktyki Dawida zawartej choćby w 2 księdze samuela Bóg nie miał żadnego "ale" -
"Po przybyciu z Hebronu Dawid wziął sobie jeszcze nałożnicę i żony z Jerozolimy. Urodzili się Dawidowi jeszcze synowie i córki" 2 Sm 5,13

Musiałbyś się wznieś na przeogromny poziom protestanckiej apologetyki aby wykazać, że w ST Bóg potępiał wielożeństwo. Dopiero zrobił to Jezus ale dla mnie agnostyka-ateisty wynika to z faktu, że po prostu zmienił się kulturowy kontekst i poligamia nie była już "trendy" :lol: 8)

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 8:44 pm 

No tak...,czyli:
Bóg nie miał nic przeciwko wojnom pomiedzy Amalekitami i Midianitami=Bóg ustanowił te wojny.
Jakież to proste 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 28, 2006 11:03 pm 

Agnostyk napisał(a):
Co to znaczy USTANOWIŁ?

Morderca takze jest wpisany w rodowod Jezusa,
wg wnioskowania Hubertoka, Bog nie mial nic przeciwko mordercom.

Tak dla twojej wiadomosci (pro forma, bo i tak mala nadzieje mam ze to cos da)
Bog mial i ma wiele przeciwko poligami.
To ze ktos z patriarchow mial dwie zony, nieznaczy ze Bog to aprobowal, tak jak wiele innych rzeczy Najwyzszy nie aprobowal w ich zyciu.
Oni takze mieli czas kiedy byli daleko od Boga i kiedy byli blizej Boga.
Czas ich poligami jest czasem ,,daleko od szosy''.
Kiedy sie nawrocili do Pana, nietrenowali juz z poligamia.
W ST nie ma zadnego pozytywnego przeslania na temat poligami, jedynie negatywne.

Bog stworzyl od poczatku Jednego Adama i Jedna Ewa aby byli razem i aby byli w jedno....

Ale po co ci to tlumaczyc, przeciez ty ani nie wierzysz w Boga, ani w Adama ani w Ewe,
i po co te twoje swary upie.

Myslisz ze cos wiesz, ale niestety nie tak jak trzeba.

Poligamia byla i jest grzechem.
Poligamia powodowala u ,,patriarchow'' jedynie bol i zamieszanie i oddalenie od ich powolania.

HUbertoku, slyszysz?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 11:17 am 

liafail napisał(a):
Morderca takze jest wpisany w rodowod Jezusa,

HUbertoku, slyszysz?

Pozdrawiam

Rodowód Jezusa to co innego niż "potomkowie Adama WYBRANI przez Boga" - Gdy w księdze Rodzaju był zamieszczany ich spis nikt wtedy jeszcze nie słyszał o Jezusie choć podobno już wtedy preegzystynował.

ps. Słyszę, słyszę choć nie rozumiem :wink: :lol:

Co zaś do Twojego wywodu - W bibli chyba nigdzie nie ma zapisy że Bogu nie podobała się poligamia Patriarchów? mógłbyś podac jakiś cytat ku potomności?
Nawet w przypadku Dawida Bóg nie potępił "sprawy Abigal" ale raczej podstępne wydanie jej męża na śmierć...

Zdrówko

ps. mnie tam jedna zona w zupełnści wystarcza, kto wie może to nawet o jedną za dużo :lol: :lol: :lol: :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 9:02 pm 

Agnostyk napisał(a):
Adam napisał(a):
bo małżeństwo ustanowił Bóg i nigdzie nie ogłosił sposobu zawierania go,jako jedynie wiążącego.

Jasna sprawa... tylko pomnij, ze były czasy (dawnotestamentowe), gdy Bóg popierał (ustanowił?) WIELOŻEŃSTWO i co z tym fantem TERAZ?Czy Bóg ustanowił też małżeństwo wśród wszystkich ludów pierwotnych czy tylko wśród Zydów?

Ja osobiście smiem twierdzić, że małżeństwo ustanowiło się samo :D

ZDrówko

Hubertok,
zaczelo sie od powyzszego.

Czyli twoich falszywych stwierdzen, wyimaginowanych w twojej antychrzescijanskiej postawie.
Ty swoich stwierdzen ani nie poparles/udowodniles , ani nie jestes wstanie udowodnic.

Nia ma ani jendego pisma w biblii, ani jednej insynuacji, jakoby Pan Bog popieral poligamie. A co tu mowic o ,,ustanowieniu'' przez niego poligami.

Jestes nieodpowiedzialnym rozmowca, rzucasz slowa na wiatr.

Pod koniec piszesz:
,,i co z tym fantem TERAZ?''

Jakby byl jakis ,,Fant''.
Myslisz ze ,,zagiales'' ,,twardoglowych '' chrzescijan, swoim nieodpowiedzialnym wnioskowaniem.
Niestety opartym na falszywych zalozeniach.

Na koniec piszesz:

,,Ja osobiście smiem twierdzić, że małżeństwo ustanowiło się samo ''

Smiesz twierdzic?
NA jakiej podstawie?

A jesli twoja podstawa jest teoria ewolucji, to zle trafiles na forum (juz kolejny raz)

Wrogu chrzescijan-Hubertoku.
Zycze ci swiatla (oswiecenia) Najwyzszego.

Pozdrawiam Serdecznie
,,nie ma wiekszej radosci gdy widze ze moje dzieci chodza w prawdzie''

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So paź 21, 2006 7:18 pm 

Nie było mnie kilka miesięcy :-). Wypowiedziałam się i już.
A Tu nagle potem czytam, co autor (czyli ja) miał na myśli.... :-)

Swoje myśli wyrażam w sposób prosty i bezpośredni. Dlatego proszę nie doszukiwać się ukrytych "linijek".

Adamie, myślę podobnie jak Ty. Biblia nie dopuszcza rozwiązania związku, chyba że poprzez śmierć jednego z zawierających przymierze. Tyle w tej sprawie.
Oczywiście przebiegłość i spryt ludzki nie ma granic. Znam przypadki przechodzenia z jednego kościoła do drugiego (choć osobiście uważam, że jest tylko jeden Kościół Święty) tylko po to by zawrzeć nowy związek w imię Boga...., ale przecież znamy to już z kart historii - Henryk VIII :-), żadna nowość.

Ale już najlepszą przebiegłość wykazują nowonawróceni byli ateiści, po rozwodzie.. Ci są nie do pobicia!!! :-)

Pozdrawiam wszystkich
Trissi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 28, 2006 10:32 pm 

Ciekawe jest podejście do sprawy wielu tutaj piszących.Ale na szczescie to nie my ludzie jestesmy prawodawcami,lecz wyłacznie wykonawcami Prawa Bozego.Jeśli szczerze pragniemy poznac rozwiazanie według Bożego serca,powinniśmy sie o to modlic i czekac na odpowiedz.Bądzmy jednak gotowi,wyrzec sie uporu swego serca i postapic tak jak Pan nam powie.
Zastanawiajace jest że Bog rozwiazuje lub zwiazuje ludzi przy studniach.Studnia jest symbolem Madrosci.Zycie nie poddaje sie schematom.Kazdy człowiek jest inny,przez to unikalny.Kazdy człowiek jest odpowiedzialny przed Bogiem za własne życie.
"Każdy człowiek wlasny ciezar poniesie.".
Bóg widzi nie tylko czyny człowieka ale zna myśli serca i motywacje.
Dlatego kazdy przypadek/sprawa do rozsądzenia/potrzebuje Bozej Mądrości.
Duch Bozy to duch nie tylko mocy ale takze mądrosci i trzezwego myslenia.
Czasami zycie stawia nas wobec koniecznosci rozsądzenia w sprawach na pozór nierozwiazywalnych po ludzku.
Salomon aby sądzic lud potrzebowal mądrosci od Boga i otrzymal ją.
Kosciół /Boży lud /potrzebuje pełnych Ducha sędziow.Przeciez Krolestwo Boże ma ukazac światu czym jest nie tylko prawda ale i sprawiedliwosc.
Dlatego nie powinniśmy sie radzic swiata,lecz prosic o madrosc a Bóg obiecal ze ją da i to bez wypominania.
Nadal istnieje "Studnia Zyjącego który nie widzi"
To przy zródle swat Izaaka spotyka własciwa kobietę dla swego Pana.Sługa modli sie o powodzenie swej misji i zostaje wysłuchany.
Kobieta Rebeka,jest odpowiedzią od Boga. Odpowiedni czas i przypadek jest Bożą reżyserią.Nie ma pomyłki.
Kiedy narzeczona zblizała sie do jego domu,:
"A Izaak,który mieszkał wtedy w ziemi Negeb,wracał od studni zwanej Studnią Zyjącego,który mnie widzi"..../I Mojz.24/62
Nie wiemy co on tam robił,ale jest o tym napisane,wiec to jest ważne.Jest studnia przy której Bóg związuje dwoje ludzi"swata".
Jest studnia przy której Bóg rozwiązuje ludzi,odprawia,ale nie pozwala na niesprawiedliwosc i krzywde.
To studnia przy której płakła odprawiona Hagar.Kobieta i dziecko,zostały pozbawione ludzkiego wsparcia i opieki.Nie była żona,lecz nałoznicą.,nie chronilo ja prawo.
Ale byla tez matką,której syn nie mógł dziedziczyc po ojcu.
W dzisiejszej sytuacj odprawione konkubiny z dziecmi,moga liczyc na wsparcie panstwa w wychowaniu dziecka.
Bóg zatroszczyl sie o przyszłosc jej i jej dziecka.Kiedy ona nie widziala wyjscia ze swego tragicznego polożenia Bóg otworzyl jej oczy i ujrzała STUDNIE z wodą..../I Mojz.21/19.przyszło ocalenie i nadzieja na przyszłośc.
I znowu studnia...o co tu chodzi...?
Kiedy my ludzie w swoich ograniczonych umyslach nie widzimy wyjscia,ono jest,tyle że potrzebujemy najpierw światła z góry.
Czasami drepczemy w miejscu a czasem chodzimy wokoło,tego rozwiazania.Nie widzimy że to cos jest w zasiegu reki i jest tak proste że az nieprawdopodobne.
Boze miłosierdzie jest nieskonczone,ludzkie natomiast bardzo ograniczone.
Po raz pierwszy zbuntowana Hagar, spotkała Anioła Pańskiego przy żródle wód na pustyni ..../I Mojż.16.7
Była wtedy w ciąży.Uciekła z domu...opanował ja bunt.
Hagar nazwała Pana wtedy gdy mówił do niej "
"Tys Bóg mój który mnie widzi,bo mówila :wszak oglądałam tutaj tego który mnie widzi!." /I Mojz.16.13
I nazwano te studnie,Studnia żyjącego ,który mnie widzi.!Bóg nie zaakceptowal buntu jako rozwiazaniaOn miał lwyjście które wymagało od niej złamania i posłuszenstwa..Kazal jej wrócic i poddac się swoim zwierzchnikom.Obiecał pozytywne załatwienie jej sprawy ale używajac swoich sposobów i w swoim czasie.
Nie opuszczajmy więc Pana który jest zródłem życia i mądrosci ,by drążyc sobie cysterny które nie moga zatrzymac wody i wysychaja.
Litera prawa nie zastąpi nam rady prosto z Bożego tronu.
Potrzebujemy przychodzic indywidualnie z kazda sprawa,chocby nie wiem jak była skomplikowana,jest rozwiązanie u Boga i to niejedno.
Bóg tez rozwiązuje z bezprawnych więzów jak np.kobietę Samarytańską
Odbyło sie to także przy studni./studni Jakubowej/
Tym razem owa studnia przemówiła.To ten który mówi o sobie "Jam jest Zycie" siedzial na niej.Ewangelia Jana 4.1-42
Kobieta ta miąła za soba związki prawne z pięcioma mężami,ale w chwili spotkania z Jezusem pozostawała w bezprawnym zwiazku.
Mężczyzna z którym mieszkała nie byl jej mężem.
To że z nim była nie dawało jej prawa, nazywania go swoim mężem. .Jezus nie miał błogosławienstwa dla niego,bo nie czytamy aby go przyprowadzila do Pana.Ewangelia dalej nic o nim nie wspomina.
Wiele dowiadujemy sie natomiast o życiu uwolnionej z bezprawnych więzów kobiety.Stała sie uczennicą Pańską i pierwszą ewangelistką wsród Samarytaną.Jezus przyszedł aby dac uwolnienie z bezprawnych więzów,chocby ludzie nazywali je wolnoscią są niewolą.
Nie ma wolnych związków..!Związek to coś co jest nierozerwalne.Więzi są niewolą ,i trzeba je rozerwac aby byc wolnym i to czasem boli.
Studnia łączenia ludzi w pare,studnia rozdzielania ludzi,i studnia rozwiązywania i uwalniania od bezprawnych więzów...i wiele innych studni z których mozemy czerpac świeżą i czystą wodę Bożej Mądrości.
Nie da sie wrzucic wszystkich przypadków do jednego worka.
Jest Bóg który nas widzi i przychodzi do naszego pokreconego zycia aby wyprostowac to co krzywe...
On widzi nas tam gdzie jestesmy,wystarczy zawołac jak te kobiety,a On usłyszy i odpowie.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 696 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1