www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So cze 21, 2025 6:43 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 1:48 pm 

Herkules napisał(a):
Smoku, miałem odpowiedzieć na Twoje pytanie, a nadal myślałem, że nie. Twoje twierdzenie, że starotestamentowy lud izraelski mógł być pozbawiony swego Przewodnika, jest bezsensowne

Nie myl Przewodnika Izraela, którym JHWH był od czasów Abrahama (objawiając się człowiekowi w różny sposób), z objawionym w ciele Synem Bożym, który miał się stać Głową Ciała i kamieniem węgielnym Kościoła.

Herkules napisał(a):
Ciało bez Głowy; Owczarnia bez Pasterza; Budowla bez Kamienia węgielnego; Czyżby Przewodnik zostawił posłuszny Mu lud Boży na pastwę, jeżeli pielęgnuje go i chroni go przed grzechem?

Izrael według ciała był i jest wybranym narodem Bożym. Ale Kościół nie jest Izraelem - taka doktryna jest błędna, a u jej podstaw leży antysemityzm i próba wymazania narodu izraelskiego ze zbawczych planów Bożych i zastąpienia go Kościołem. Ciało i Budowla miały dopiero powstać i prorocy mówili o nich jako o przyszłych wydarzeniach. Kamień węgielny, o którym pisał Izajasz, miał zostać położony jako fundament nowej budowli, a nie dodany do czegoś, co już istniało. Jezus powiedział w czasie przyszłym "ZBUDUJĘ Kościół mój" [Mat. 16:18]. Więc Kościół nie istniał jeszcze nawet za czasów ziemskiej służby Jezusa. Mam nadzieję, że to już widzisz. Podobnie jest z Ciałem - Jezus został ustanowiony Głową dopiero po swoim zmartwychwstaniu i uwielbieniu, zatem Ciała wcześniej nie było. To jest bardzo proste, tylko trzeba odejść od "tracycji", a zacząć wyciągać wnioski z Pisma.

Herkules napisał(a):
Ciało Chrystusa jest symbolem Kościoła, a Głowa - Chrystus i członki - wierzący;
Owczarnia jest symbolem Kościoła, a Pasterz - Chrystus i owce - wierzący;
Budowla (np. świątynia) jest symbolem Kościoła, a Kamień węgielny - Chrystus i kamienie - wierzący

Obawiam się, że mylisz symbolikę z ilustracją. Ciało, owczarnia i budowla ilustrują pewne rzeczywiste zależności - my [członkowie Kościoła] naprawdę jesteśmy członkami jedni drugich, owce naprawdę znają głos Pasterza, a każdy kamień duchowy naprawdę ma swoje miejsce w budowli.

Herkules napisał(a):
Kościół jest ludem Bożym Starego i Nowego Testamentu, bo musi mieć Głowę - niebiańskiego Przewodnika.

Tak mówi tradycja. Biblia mówi, że Bóg był przewodnikiem Izraela juz na pustyni, ale Kościół powstał dopiero na fundamencie Mesjasza, który objawił się w określonym momencie historii.

Herkules napisał(a):
Kościół chrześcijański kontynuuje miano narodu wybranego, którym byli niegdyś Izraelici według ciała. Nie zapomnij o poniższym wersecie biblijnym:

"Ale wy jesteście rodem wybranym, królewskim kapłaństwem, narodem świętym, ludem nabytym, abyście rozgłaszali cnoty tego, który was powołał z ciemności do cudownej swojej światłości;" (1 List Piotra 2:9, BW)

Tak się kończy wyrywanie wersetów z kontekstu. Apostoł Piotr był apotołem Żydów [Gal. 2:9] i bezpośrednimi adresatami listu są odrodzeni Żydzi, którzy w wyniku prześladowań zostali rozproszeni [I Piotra 1:1]. Dlatego Piotr zwraca się do nich jako do tego samego narodu, o którym prorok Ozeasz mówił kiedyś, że przestał być ludem Pana [Oz. 1:6-9], ale przyjdzie czas, kiedy znowu będą się nazywali Jego ludem [Oz. 2:1] w wyniku zaręczyn [Oz. 2:21-22] i Nowego Przymierza [Oz. 2:20,25]. Wtedy Żydzi, którzy wejdą w Nowe Przymierze, będą królewskim kapłaństwem i narodem świętym tak jak wtedy, gdy zostali oddzieleni dla Boga na pustyni [II Mojż. 19:6]. Wraz z poganami według ciała będą stanowili Ciało mesjasza, czyli Kościół. Fragment, który zacytowałeś, jest skierowany wprost do odrodzonych Żydów i mówi o nich jako narodzie odrodzonym. Tyle odnośnie narodu.

Natomiast Kościół jest zgromadzeniem wielu narodów według ciała, w którym duchowo nie ma ani Żyda, ani nie-Żyda [Greka] [Gal: 3:28] - Kościół nie jest narodem. Poganie według ciała współdziedziczą z Żydami według ciała [Ef. 3:6], ale Żydów nie zastąpili i zastąpić nie mogą. Są nawet pewne obietnice przeznaczone dla Izraela jako narodu, ale nie przeznaczone dla Kościoła (np. ziemia Kanaan w Erze Mesjańskiej).

Herkules napisał(a):
Gdy naród izraelski wydał na świat Jezusa, który powołał apostołów do zwiastowania dobrej nowiny, nie było Kościoła chrześcijańskiego

Herkulesie, najpierw piszesz, że Izrael był Kościołem zanim przyszedł Jezus:

Herkules napisał(a):
Kościół jest ludem Bożym Starego i Nowego Testamentu

Potem piszesz, że gdy naród izraelski wydał na świat Jezusa, nie było Kościoła. Zdecyduj się w końcu. :)

Herkules napisał(a):
ale dopiero po Jego śmierci i zmartwychwstaniu ten Kościół powstał w miejscu upadłego owego narodu, który ostatecznie odrzucił Jezusa.

Obrzydliwa, antysemicka propaganda, utrwalona w chrześcijańskiej tradycji teologicznej i wbita do głów ogromnym rzeszom ludzi. Sam piszesz o wszczepieniu w drzewo oliwne Izraela, a nie o zastąpieniu tego drzewa. Właściwie nie pozostaje nic innego, jak zacytować apostoła Pawła:

"Co do ewangelii, są oni [nieodrodzeni Żydzi] nieprzyjaciółmi Bożymi dla waszego dobra, lecz co do wybrania, są umiłowanymi ze względu na praojców. Nieodwołalne są bowiem dary i powołanie Boże. Bo jak i wy byliście niegdyś nieposłuszni Bogu, a teraz dostąpiliście miłosierdzia z powodu ich [nieodrodzonych Żydów] nieposłuszeństwa, tak i oni [nieodrodzeni Żydzi] teraz, gdy wy dostępujecie miłosierdzia, stali się nieposłuszni, ażeby i oni [nieodrodzeni Żydzi] teraz miłosierdzia dostąpili." [Rzym. 11:28-31]

Cytuj:
Zgodnie z symbolem Bóg Syn przyszedł do własnego Ciała, ale większość jego członków odrzuciła Go, tak jak mąż przyszedł do swej żony, ale odrzuciła go.

Bóg Syn nie mógł przyjść do Ciała, które miało dopiero powstać w przyszłości [Mat. 16:18]. Bóg Syn nie mógł być Oblubieńcem Oblubienicy przed zawarciem z nią przymierza małżeńskiego na Golgocie, a także mężem przed zaślubinami, które dopiero odbędą się w niebie [Obj. 19:7-8]. Izrael był własnością JHWH na podstawie Starego Przymierza, a JHWH był małżonkiem Izraela na postawie Starego Przymierza. Ale to jest inne przymierze i inna relacja niż Nowe Przymierze i relacja między Barankiem a Oblubienicą Baranka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 10:54 pm 

Jak ktoś słusznie wcześniej zauważył,Herkules jako nienarodzony na nowo nie może mieć Ducha Świętego,a to jest podstawową koniecznością w zrozumieniu Pisma.Jak więc Herkules może zrozumieć coś z Objawienia,skoro nawet podstaw zbawienia nie rozumie?
Duch Święty otwiera oczy na Słowo tylko swoim dzieciom.Dlatego twoje pisanie jest tak poplątane i sprzeczne.
Jak to u adwentystów....

Smoku,czy jest sens?Obaj mówicie w innych językach.

Herkulesie,Pan mnie wyciągnął z adwentyzmu 24 lata temu,i nie przedstaję być mu za to wdzięczny.Ta wdzięczność się potęguje jak czytam twoje wpisy.
Widzę czego uniknąłem. :)
Kiedy później poznałem Jezusa to,co uznawałem za najprawdziwszą prawdę (adwentyzm) rozpadło się w pył.Teraz nie pozostało NIC z tamtych ''pewników'',za które dałbym się wtedy zabić.Potem sam się dziwiłem,jak bardzo byłem zaślepiony.
Najbardziej dziwi mnie to,że uznajesz KADS za kościół trwający widzialnie w jedności. :shock: :shock: :shock: Przecież to jest jeden z najbardziej podzielonych i skłóconych wewnętrznie ruchów w okolicach chrześcijaństwa!
I dzieli się i kłóci nadal!Jaka tam jedność?! :shock:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 13, 2006 1:29 pm 

Adam napisał(a):
Smoku, czy jest sens? Obaj mówicie w innych językach.

Adamie, czasem sam sobie zadaję to pytanie, ale wtedy przypomina mi się, że czyta nas wiele osób, a wśród nich może właśnie takie, które same szukają odpowiedzi akurat w takim temacie, albo mogą coś wartościowego dorzucić w dyskusji. Poza tym, teorie KADS przedstawione przez Herkulesa w tej rozmowie dają się obalić za pomocą zdrowego rozsądku, bo wcale nie są takie "duchowe", natomiast są mocno niespójne i nielogiczne po prostu.

Nie zapominaj, że internet to jest takie medium, dzięki któremu nawet najbardziej zatraszony, zmanipulowany czy nakarmiony błędnymi doktrynami człowiek może sam w spokoju i bez dozoru swoich "starszych" usiąść przed monitorem, zacząć czytać i wyciągać WŁASNE wnioski w WOLNOŚCI SUMIENIA. A to się może przerodzić u niego w WOLNOŚĆ WYZNANIA. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 13, 2006 11:02 pm 

A więc jest sens :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 07, 2007 2:46 am 

Witaj, drogi Smoku!

Smok Wawelski napisał(a):
Herkules napisał(a):
Smoku, miałem odpowiedzieć na Twoje pytanie, a nadal myślałem, że nie. Twoje twierdzenie, że starotestamentowy lud izraelski mógł być pozbawiony swego Przewodnika, jest bezsensowne

Nie myl Przewodnika Izraela [...] z objawionym w ciele Synem Bożym, który miał się stać Głową Ciała i kamieniem węgielnym Kościoła.

Kto prowadził lud izraelski, dopóki Bóg Syn nie przyszedł do tego ludu, przyjąwszy ciało ludzkie? Był On także Głową tego ludu.

Głowa = Przewodnik = Arcypasterz ludu Bożego;

"Wtem ukazał mu się anioł Pański w płomieniu ognia ze środka krzewu; i spojrzał, a oto krzew płonął ogniem, jednakże krzew nie spłonął. Wtedy rzekł Mojżesz: Podejdę, aby zobaczyć to wielkie zjawisko, dlaczego krzew się nie spala. Gdy Pan widział, że podchodzi, aby zobaczyć, zawołał nań Bóg spośród krzewu i rzekł: Mojżeszu! Mojżeszu! A on odpowiedział: Oto jestem! Wtedy rzekł: Nie zbliżaj się tu! Zdejm z nóg sandały swoje, bo miejsce, na którym stoisz, jest ziemią świętą. Rzekł też: Jam jest Bóg ojca twego, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka, i Bóg Jakuba. Wtedy Mojżesz zakrył oblicze swoje, bał się bowiem patrzeć na Boga." (2 Księga Mojżeszowa 3:2-7, BW)

Gdy Bóg ukazał się Mojżeszowi na ziemi, Syn Boży był aniołem (posłańcem) Ojca. Ojciec był i jest na tronie wszechświata, ale nie był na ziemi, nie dotykając jej!

Co do kamienia węgielnego, którym jest Zbawiciel - Syn Boży:

"Kamień, który odrzucili budowniczowie, Stał się kamieniem węgielnym." (Księga Psalmów 118:22, BW)

"(...) tak mówi Wszechmocny, Pan: Oto Ja kładę na Syjonie kamień, kamień wypróbowany, kosztowny kamień węgielny, mocno ugruntowany: Kto wierzy, ten się nie zachwieje." (Księga Izajasza 28:16, BW)

"On to jest owym kamieniem odrzuconym przez was, budujących, On stał się kamieniem węgielnym." (Dzieje Apostolskie 4:11, BW)

"Tak więc już nie jesteście obcymi i przychodniami, lecz współobywatelami świętych i domownikami Boga, zbudowani na fundamencie apostołów i proroków, którego kamieniem węgielnym jest sam Chrystus Jezus, na którym cała budowa mocno spojona rośnie w przybytek święty w Panu, na którym i wy się wespół budujecie na mieszkanie Boże w Duchu. (List do Efezjan 2:19-22, BW)

Widzisz, że Syna Bożego, który w dobie Starego Testamentu był Głową i Kamieniem węgielnym ludu izraelskiego, odrzuciło żyjące jeszcze w I wieku pokolenie tego ludu. I tak aż do dzisiaj nie ma już dla niego szansy zbawienia.

Kamień węgielny jest podstawową częścią budowli, bo inaczej budowla bez kamienia runie. Głowa jest centralną częścią ciała ludzkiego, bo inaczej ciało bez głowy jest martwe. Tak podobnie z wspólnotą wierzących i jej Przewodnikiem.

Wszyscy wierzący z ludu Bożego Starego i Nowego Testamentu mają być "zbudowani na fundamencie apostołów i proroków". Kto więc byli prorokami? Byli to z Starego Testamentu np. Mojżesz czy Daniel. Lud Boży jest zbudowany na fundamencie pierwszych przekazicieli Słowa Bożego - Pisma Świętego Starego i Nowego Testamentu, tj. na fundamencie proroków i apostołów. A kamieniem węgielnym tego fundamentu, czyli głównym autorem Pisma Świętego, jest Słowo Boże - Jezus Chrystus.

Cytuj:
Herkules napisał(a):
Ciało bez Głowy; Owczarnia bez Pasterza; Budowla bez Kamienia węgielnego; Czyżby Przewodnik zostawił posłuszny Mu lud Boży na pastwę, jeżeli pielęgnuje go i chroni go przed grzechem?

Izrael według ciała był i jest wybranym narodem Bożym. Ale Kościół nie jest Izraelem - taka doktryna jest błędna, a u jej podstaw leży antysemityzm i próba wymazania narodu izraelskiego ze zbawczych planów Bożych i zastąpienia go Kościołem.

Posłuchaj, Smoku!

Bóg Ojciec jest naszym ojcem nie według ciała, lecz według ducha, a Syn Boży - naszym bratem nie według ciała, lecz według ducha. Bez względu na rodzinne pokrewieństwo my wszyscy jesteśmy braćmi nie według ciała, lecz według ducha. Tak podobnie z Izraelem:

Izrael według ciała był ludem Bożym i narodem wybranym, a Kościół chrześcijański nie jest Izraelem według ciała, lecz Izraelem według ducha - duchowym (symbolicznym) Izraelem. Pod względem etnicznym Izrael według ciała był i jest narodem, a Kościół chrześcijański - nie, bo jest inny - złożony z powołanych spośród wszystkich narodów, w tym także Izraela według ciała. Widzisz, że apostołowie i niewielkie grono ich rodaków jako Izraelici według ciała byli pierwotną częścią (zalążkiem) Kościoła chrześcijańskiego.

Dlaczego Kościół (gr. ekklesia) nosi obok siebie przymiotnik "chrześcijański"? Bo gdyby nie - to słowo "Kościół" określiłoby mianem: wspólnota wierzących, zgromadzenie wiernych itp. Izrael według ciała był także wspólnotą czy zgromadzeniem wiernych.

Kościół (gr. ekklesia) jest ludem Bożym Starego i Nowego Testamentu bez względu na pochodzenie etniczne czy religijne. Izrael według ciała był w przeciwieństwie do Kościoła chrześcijańskiego ludem Bożym z uwagi na to, że nie nosił nazwy "lud Mesjański", tj. Chrystusowy, bo Bóg Syn jeszcze nie przyszedł na świat jako Mesjasz, tj. Chrystus, ani objawił Izraelitom pełni prawdy zawartej w Nowym Testamencie. Nazwa chrześcijanin (łac. christianus, ang. Christian) pochodzi od imienia Chrystusa. Ale nigdy Izraelita według ciała nie nosił tej nazwy przed przyjściem na świat Mesjasza, dlatego był także członkiem Kościoła - ludu Bożego i narodu wybranego.

Niewielkie grono wybranych z Izraela i nawróceni poganie tworzyli Kościół chrześcijański - lud Boży (lud Mesjański, lud Chrystusowy), odrębny od upadłych Izraelitów, którzy ostatecznie odrzucili Jezusa jako Mesjasza. Tak dlatego naród izraelski nie mógł być Kościołem chrześcijańskim (tj. Kościołem Chrystusowym) zaraz po Jego zmartwychwstaniu, tylko niewielkie grono wybranych z tego narodu, które przyjęło Jezusa jako Mesjasza.

Cytuj:
Jezus powiedział w czasie przyszłym "ZBUDUJĘ Kościół mój" [Mat. 16:18]. Więc Kościół nie istniał jeszcze nawet za czasów ziemskiej służby Jezusa.

Słowa Pana: "ZBUDUJĘ Kościół mój" odnoszą się do odnowy ludu Bożego, który miał zawrzeć Nowe Przymierze z Panem. To On zastąpił Stare Przymierze Nowym Przymierzem w chwili swojej śmierci na Golgocie.

Nazwa "Kościół Chrystusa" (Kościół chrześcijański, ang. Christian Church) wzięła się od słów Pana Jezusa "zbuduję Kościół MÓJ". Zawsze używamy miana "Kościół chrześcijański" po to, aby odróżnić lud Nowego Przymierza od ludu Starego Przymierza.

Jestem ciekawy, czyżby wyznawcy judaizmu mesjanistycznego potrafili się pozbyć pozostałych elementów Starego Przymierza? Czy Bóg teraz ma dwa oddzielne od siebie ludy: Kościół chrześcijański (lud Nowego Przymierza) i naród izraelski (lud Starego Przymierza)?

Cytuj:
Herkules napisał(a):
Kościół chrześcijański kontynuuje miano narodu wybranego, którym byli niegdyś Izraelici według ciała. Nie zapomnij o poniższym wersecie biblijnym:

"Ale wy jesteście rodem wybranym, królewskim kapłaństwem, narodem świętym, ludem nabytym, abyście rozgłaszali cnoty tego, który was powołał z ciemności do cudownej swojej światłości;" (1 List Piotra 2:9, BW)

Wtedy Żydzi, którzy wejdą w Nowe Przymierze, będą królewskim kapłaństwem i narodem świętym (...). Wraz z poganami według ciała będą stanowili Ciało Mesjasza [Chrystusa], czyli Kościół.

Brawo, Smoku! Tak piszesz, że nawróceni Żydzi i poganie stanowią jedno Ciało Chrystusa - Kościół chrześcijański! Pamiętaj, że tylko nawróceni Izraelici według ciała w dobie Starego Testamentu stali się ludem Bożym jako częścią Ciała Pana. Przepraszam, ale zapomniałem, że w odniesieniu do ludu izraelskiego, obok pierwszego "Ciało" nie można użyć tytułu Pana "Chrystusa" tj. Mesjasza, bo jak na ten temat napisałem powyżej.

Co do królewskiego kapłaństwa i narodu świętego. Czy chcesz odmówić uznania chrześcijan pochodzenia pogańskiego za kapłanów? Czy nie wiesz, że w Kościele katolickim wyodrębniono od reszty wiernych elitę duchowną, zwaną kapłanami? Ty starasz się przypisać tylko Żydom według ciała kapłaństwo.

Apostoł Piotr napisał list do chrześcijan pochodzenia zarówno żydowskiego, jak i pogańskiego, a nie do całego narodu izraelskiego.

Pan Jezus wybrał dwunastu apostołów jako kontynuację dwunastu pokoleń Izraela. Nowy Testament przenosi na Kościół tytuły i atrybuty etnicznego Izraela

Polecam artykuł pt. "Izrael w proroctwach":

http://www.eliasz.dekalog.pl/goscie/dunkel/izrael.htm

"Nie była ona oznajmiona synom ludzkim w poprzednich pokoleniach, tak jak teraz została objawiona przez Ducha świętym Jego apostołom i prorokom, to znaczy, że poganie już są współdziedzicami i współczłonkami Ciała, i współuczestnikami obietnicy w Chrystusie Jezusie przez Ewangelię." (List do Efezjan 3:5-6, BT)

"Współdziedzicami i współczłonkami Ciała" są chrześcijanie pochodzenia pogańskiego (czyli z wyjątkiem Żydów według ciała). A po co apostoł Paweł pisał "współ-"? Gdyby pisał: "dziedzicami i członkami Ciała", miałby na myśli chrześcijan pochodzenia zarówno pogańskiego, jak i żydowskiego.

Cytuj:
Herkules napisał(a):
ale dopiero po Jego śmierci i zmartwychwstaniu ten Kościół powstał w miejscu upadłego owego narodu, który ostatecznie odrzucił Jezusa.

Obrzydliwa, antysemicka propaganda, utrwalona w chrześcijańskiej tradycji teologicznej i wbita do głów ogromnym rzeszom ludzi.

Wymazanie narodu izraelskiego z Bożego planu zbawienia nie jest powodem do antysemityzmu, lecz było konsekwencją zatwardziałości tego narodu. Mniemanie niektórych chrześcijan, że nawrócenie całego narodu żydowskiego nastąpi dopiero tuż przed powtórnym przyjściem Chrystusa, jest czystą spekulacją!

To była mi ciężka praca nad tym pisaniem, jaką przerywałem na jakieś odstępy.

Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 07, 2007 8:13 pm 

Cytuj:
Wymazanie narodu izraelskiego z Bożego planu zbawienia nie jest powodem do antysemityzmu, lecz było konsekwencją zatwardziałości tego narodu.

Napisałeś się, napisałeś, i tak nic nie udowodniłeś.
Kościół nie zastąpił Izraela - to miałeś obalić, a wyszło, jak zwykle. Czasowe odrzucenie Izraela nie jest wymazaniem z Bożego planu. Gdzieś wyczytał bajeczkę o jakimś wymazaniu?

Cytuj:
Mniemanie niektórych chrześcijan, że nawrócenie całego narodu żydowskiego nastąpi dopiero tuż przed powtórnym przyjściem Chrystusa, jest czystą spekulacją!

Możesz jeszcze wklepać 10 wykrzykników, ale co to da?
Ani razu nie odniosłeś się do Rzym 11. Omijasz temat, bo wykracza poza doktrynę adwentystów.
Zająłeś się już swoim nawróceniem z wody i Ducha? Skup się na tym, a nie na propagandzie KADS.

Cytuj:
To była mi ciężka praca nad tym pisaniem

Niepotrzebnie się przemęczasz, a efekty są mizerne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 08, 2007 11:50 pm 

lis napisał(a):
Cytuj:
Wymazanie narodu izraelskiego z Bożego planu zbawienia nie jest powodem do antysemityzmu, lecz było konsekwencją zatwardziałości tego narodu.

Napisałeś się, napisałeś, i tak nic nie udowodniłeś.

Kościół nie zastąpił Izraela - to miałeś obalić, a wyszło, jak zwykle. Czasowe odrzucenie Izraela nie jest wymazaniem z Bożego planu. Gdzieś wyczytał bajeczkę o jakimś wymazaniu?

"i padną od ostrza miecza, i zostaną uprowadzeni do niewoli u wszystkich narodów, a Jerozolima będzie zdeptana przez pogan, aż się dopełnią czasy pogan." (Ewangelia Łukasza 21:24, BW)

Jerozolima jest zdeptana od czasu zburzenia świątyni przez Rzymian aż po wszystkie czasy pogan. Ale w tym tekście nie ma mowy o wyznaczeniu czasu, w którym by Jerozolima odzyskała dawną świetność i by zatwardziały naród izraelski przyjął Jezusa jako Mesjasza i nawrócił się.

Niestety, dla Żydów i dla ich miasta - Jerozolimy jedyną przeszkodą jest uporczywe zatrzymywanie przez Arabów części tego miasta wraz ze słynnym meczetem. Gdyby Żydzi wytarli z powierzchni swej ziemi wszystkich Arabów i ich dorobek - islam, wywołaliby gniew świata mahometańskiego, który by doprowadził się w końcu do zniszczenia Izraela.

Arabowie są od wieków zawsze zamknięci na ewangelię.

Aby wypełnić proroctwo o nawróceniu Izraela według ciała, charyzmatycy zwiastując ewangelię uczyniliby cuda wobec Arabów, a oni uwierzyliby, nawróciliby się do Boga i zburzyliby słynny meczet w Jerozolimie. Czy to nie jest mrzonka?

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 9:02 am 

Herkules napisał(a):
Aby wypełnić proroctwo o nawróceniu Izraela według ciała, charyzmatycy zwiastując ewangelię uczyniliby cuda wobec Arabów, a oni uwierzyliby, nawróciliby się do Boga i zburzyliby słynny meczet w Jerozolimie. Czy to nie jest mrzonka?

To jest mrzonka i wogóle niewyszukana - dziś zabytki historyczne niszczą tylko talibowie choć jak widzę u Adwentystów też jest silny nurt "chrześcijańskich talibów" z zachwytem oczekujących niszczenia meczetów...

Boże (jeśli jesteś) uchowaj od takich gorliwców (jesli możesz)...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 9:27 am 

"i padną od ostrza miecza, i zostaną uprowadzeni do niewoli u wszystkich narodów, a Jerozolima będzie zdeptana przez pogan, aż się dopełnią czasy pogan." (Ewangelia Łukasza 21:24, BW)

No i gdzie tu jest mowa o wymazaniu Izraela z Bożych planów?
Jak w ten sposób czytasz Biblię, to można Ci wszystko wcisnąć, co widać gołym okiem.
Fragment mówi o uprowadzeniu do niewoli i deptaniu Jerozolimy, i Bóg o tym wie, i nad tym czuwa, do czasu, aż dopełnią się czasy pogan. Czasy pogan w końcu się skończą. A Izrael powróci do łask, jako cały naród. Rzym 11.
Poza tym, zawsze pozostaje Resztka z Izraela, także w czasie pogan.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 3:37 pm 

Agnostyk napisał(a):
To jest mrzonka i w ogóle niewyszukana - dziś zabytki historyczne niszczą tylko talibowie choć jak widzę u Adwentystów też jest silny nurt "chrześcijańskich talibów" z zachwytem oczekujących niszczenia meczetów...

Kto są chrześcijańskimi talibami? Fundamentaliści biblijni, czyli ortodoksyjni charyzmatycy?

lis napisał(a):

No i gdzie tu jest mowa o wymazaniu Izraela z Bożych planów?
Jak w ten sposób czytasz Biblię, to można Ci wszystko wcisnąć, co widać gołym okiem.

"Rzekła mu niewiasta: Panie, widzę, żeś prorok. Ojcowie nasi na tej górze oddawali Bogu cześć; wy zaś mówicie, że w Jerozolimie jest miejsce, gdzie należy Bogu cześć oddawać. Rzekł jej Jezus: Niewiasto, wierz mi, że nadchodzi godzina, kiedy ani na tej górze, ani w Jerozolimie nie będziecie oddawali czci Ojcu. (Ewangelia Jana 4:19-21, BW)

Samarytanka powiedziała Jezusowi, że ich przodkowie oddawali Bogu cześć na Syjonie, i że w Jerozolimie należy oddawać cześć Bogu, jak mówili Żydzi, którzy byli wrogo nastawieni do Samarytan. A rzekł jej Jezus zapewniając, że Izraelici według ciała nie będą oddawali czci Bogu ani w Jerozolimie ani na Syjonie. Nie mówił, że Izrael, który powstał w Palestynie w 1948 roku, będzie nawrócony w pewnym czasie przed powtórnym przyjściem Chrystusa, dlatego że On powiedział: "nie będziecie", co oznacza - aż do końca świata.

Nowy Testament przenosi terminy etniczne, takie jak np. Izrael, Jerozolima czy Syjon, na Kościół jako wspólnotę wierzących, podobnie jak w wielu wersetach NT świątynia symbolizuje lud Boży.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 5:37 pm 

Herkules napisał(a):
Nowy Testament przenosi terminy etniczne, takie jak np. Izrael, Jerozolima czy Syjon, na Kościół jako wspólnotę wierzących, podobnie jak w wielu wersetach NT świątynia symbolizuje lud Boży.

:shock: A kto Ci to powiedział? Dunkel czy Palla?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 5:50 pm 

Cytuj:
"Rzekła mu niewiasta: Panie, widzę, żeś prorok. Ojcowie nasi na tej górze oddawali Bogu cześć; wy zaś mówicie, że w Jerozolimie jest miejsce, gdzie należy Bogu cześć oddawać. Rzekł jej Jezus: Niewiasto, wierz mi, że nadchodzi godzina, kiedy ani na tej górze, ani w Jerozolimie nie będziecie oddawali czci Ojcu. (Ewangelia Jana 4:19-21, BW)

Tekst w ogóle nie mówi o wymazaniu Izraela z Bożych planów.
Postawiłeś taką tezę za swoimi adwentystycznymi guru i teraz wijesz się, jak piskorz. Ale nie martw się, póki co jakoś znoszę Twoją ignorancję.
:lol:

ps. poprawiłem piskorza, sorki Herkulesie :lol:

Ostatnio edytowano Wt sty 09, 2007 8:08 pm przez lis, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 6:33 pm 

Herkules napisał(a):

:shock: A kto Ci to powiedział? Dunkel czy Palla?

J. Dunkel.

W poprzednim poście podałem Ci jego artykuł pt. "Izrael w proroctwach". Czytałem też inne publikacje adwentystyczne oraz uczestniczyłem w kursie KSB - Seminarium Apokalipsy i Księgi Daniela.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 7:02 pm 

Adam napisał(a):
Smoku, czy jest sens? Obaj mówicie w innych językach.

Adamie, czasem sam sobie zadaję to pytanie, ale wtedy przypomina mi się, że czyta nas wiele osób, a wśród nich może właśnie takie, które same szukają odpowiedzi akurat w takim temacie, albo mogą coś wartościowego dorzucić w dyskusji.

Dzięki za to zdanie :) Udzielam się na pewnym niechrześcijańskim forum dzie jak grzyby po deszczu rosną zwodnicze i New Ageowe tematy dotyczące Jezusa i zastanawiałem się czasami czy jest sens pisać z tymi ludźmi... Teraz wiem że jest ;) Pozdro.

PS jakby ktoś chciał zajrzeć: http://forumzn.katalogi.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 8:12 pm 

Cytuj:
Czytałem też inne publikacje adwentystyczne oraz uczestniczyłem w kursie KSB - Seminarium Apokalipsy i Księgi Daniela.

Wow, ale Ty mądry musisz być po tych kursach korespondencyjnych.
'Wielki bój' czytaleś? To jest dopiero arcydzieło.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1