www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So lip 05, 2025 9:09 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 30, 2006 11:21 pm 

Henryku, może kilka prostych pytań pozwoli Ci NORMALNIE przeczytać tekst Izajasza 11 i 12:

1. Czy Jezus tchnieniem swoich warg zabił już bezbożnika? [11:4]
2. Czy Jezus rozstrzyga w tej chwili osobiście sprawy ubogich na ziemi? [11:4]
3. Czy Jezus rózgą swoich ust chłoszcze teraz zuchwalca? [11:4]
4. Czy narody szukają teraz Mesjasza, a miejsce Jego pobytu jest sławne? [11:10]
5. Czy Izrael został już zgromadzony z rozproszenia na całym świecie? [11:11-12]
6. Czy gnębiciele Żydów zostali już wytępieni? [11:13]
7. Czy Eufrat i zatoka Morza Egipskiego zostały wyszuszone? [11:15]
8. Czy naród żydowski zaufał Bogu i czerpie już z radością ze zdrojów zbawienia? [12:2-3]
9. Czy naród żydowski jest świadectwem zbawienia wobec wszystkich narodów? [12:4-5]
10. Czy Święty Izraelski mieszka pośród swojego ludu czyli mieszkanki Syjonu, czyli Izraela według ciała? [12:6]

Henryk napisał(a):
Prorok mówi tu o mnie (o ile wytrwam w wierze) i każdym kto należy do reszty.

Czy należysz do resztki Izraela, która pozostanie z tych z Asyrii i z Egiptu, i z Patros, i Etiopii, i z Szinearu, i z Hamatu, i z wysp na morzu? Czy w ogóle jestes Żydem według ciała?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 31, 2006 4:44 pm 

Jarku
W księdze Przysłów czytamy> ..prawy jest ufny, jak młody lew<28.1 ;oraz> Lwem ryczącym, zgłodniałym niedźwiedziem jest władca występny< 28.15.
Zwracamy baczną uwagę na ramę w jaki obraz został osadzony (ważne).

Obraz pierwszy dotyczący duchowości człowieka
Gdy mówię o Saulu po tym jak zasłona w świątyni pękła zaliczam go do grupy ludzi w sensie ontycznym przedstawionych jako zwierzęta dzikie (polne) a także zwierzęta z grupy nieczystych (trwające w grzechu).
Gdy mówię o Pawle zaliczam go do grupy ludzi w sensie ontycznym przedstawionych jako zwierzęta domowe (będące w domu Ojca) i zwierzęta z grupy czystych (oczyszczone przez ofiarę ciała P. Jezusa)

Obraz drugi dotyczący współistnienia dwóch fizycznych osobowości o skrajnych cechach charakteru. By było trudniej obraz drugi nakłada się na pierwszy. Ponad to wykorzystywany on jest do tego by twierdzić że nastąpi okres w historii życia na ziemi w którym P. Bóg zmieni naturę zwierząt im przypisaną, biorąc ten fragment literalnie. Z natury rzeczy współistnienie takich par jest niemożliwe ,kończy się zjedzeniem jednych przez drugich. Co musi się stać by to mogło zaistnieć? Aby to przybliżyć posłużę się przykładem psa i kota Wiemy z doświadczenia że w pewnych określonych warunkach zwierzęta te mogą żyć wspólnie ze sobą nie robiąc sobie krzywdy. Pies jest nadal psem ,kot jest dalej kotem ,pierwszy dalej ma kły a drugi pazury.

Zmiana w duchowej sferze człowieka sprawia że określony potencjał osobowościowy jest spożytkowany ku dobremu lub ku złemu. Ten potencjał ap. Pawła porównałem do cech jakie reprezentuje wilk.(może było to błędem bo to porównanie w tym miejscu wprowadziło nieporozumienie)

A nade wszystko dopełnieniem całości jest pokój i bezpieczeństwo jakim cieszą się wszyscy którzy mają udział w życiu na świętej górze Pana czyli ci którzy uwierzą że P. Jezus jest tym Mesjaszem, obiecanym przez Ojca w Niebie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 2:26 am 

Zmiana w duchowej sferze człowieka sprawia że określony potencjał osobowościowy jest spożytkowany ku dobremu lub ku złemu. Ten potencjał ap. Pawła porównałem do cech jakie reprezentuje wilk.(może było to błędem bo to porównanie w tym miejscu wprowadziło nieporozumienie)

Uwazam że w miarę dobrze cie wtedy zrozumiałem i że pokazałeś w ten sposób zaangazowanie Pawła. Teraz zas pokazujesz że nie było to błedem, bo błędem jest nieumiejetność zrozumienia, a nie to że w porównaniach posługujesz się cieniem rzeczywistości :). Hmm, jak wielu ;)

Ja zobaczyłem kiedys jak ludzie idą przez kraj pustynny, brodząc w piachu za kroplą wody. Lecz z regóły nie słyszą tego (choć wiedzą i mówią o tym), gdyz otoczeni sa mgłą. Jedni wieksza a inni małą.

Zycze wytrwania Henryku.
)))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 1:59 pm 

W końcu w tym poście dotrę do tematu wątku.
Smoku
Zabić nie zawsze znaczy uśmiercić fizycznie.
Bezbożnik analogicznie do antychrysta 1J 2;18
Tchnienie które masz na myśli to na Krzyżu czy to w Dniu przyjścia?

Jest między nami zasadnicza różnica co do rozumienia opisu zbawienia w Biblii. Dla mnie kończy się ona na opisie przyjścia P. Jezusa w Chwale, w którym to momencie następuje odnowienie wszechrzeczy. Dlaczego tak uważam? Już wyjaśniam.
Na życie człowieka na Ziemi składają się trzy składowe: fizyczność, duszewność i duchowość
Duchowość jest to czego człowiek nie widzi a wierzy że istnieje. Główne pojęcia tej strefy to Bóg, Piekło, Niebo. Piekło –żyć po niżej. Niebo – żyć po wyżej. Z punktu widzenia światopoglądu chrześcijańskiego Żyje powyżej ten, który narodził się na nowo, wierząc że P.Jezus jest Mesjaszem powołanym przez Ojca, który odkupił nasze grzechy składając swoje ciało jako ofiarę Ef2,6 I wraz z nim wzbudził, i wraz z nim posadził w okręgach niebieskich w Chrystusie Jezusie. Co oznacza Życie w Duchu przed i po nowozrodzeniu wiesz z autopsji.
Fizyczność: P. Bóg stworzył człowieka w fizycznym wymiarze, Jest to materia w przestrzeni trójwymiarowej. Nasze mózgi postrzegają świat w oparciu o szerokość, długość, wysokość. P. Bóg stworzył również aniołów ale ich świat jest czterowymiarowy. Niewidzialny dla naszych zmysłów. Można to sobie przybliżyć przez analogię, budując hipotetyczny świat dwuwymiarowy (płaszczyzna). Patrząc na świat dwuwymiarowy z naszej perspektywy wszystko jest widoczne jak na dłoni. W drugą stronę jest to niemożliwe (brak trzeciego wymiaru; wysokość). Dlatego P. Jezus nie mówi co będzie po zmartwychwstaniu a tylko o tym jaki wymiar to będzie miało (będziecie jak aniołowie). Jakkolwiek próba wyjaśnienia jest niemożliwa (brak postrzegania czwartego wymiaru). To samo jest w przypadku przypowieści o biedaku i bogaczu; Łk.16,26 Istnieje przy tym ogromna przepaść między nami i wami, tak że ci, którzy chcieliby stąd przejść do was – nie mogą, ani stamtąd nikt nie może tu przybyć. Tak więc próba dywagacji jak będzie po śmierci mija się z celem ze względu na to, że nasze mózgi są stworzone tak a nie inaczej. Chodź nasz świat zanurzony jest w świecie (kosmos) aniołów to i tak tego nie jesteśmy w stanie tego fizycznie zobaczyć (perspektywa przestrzeni z poziomu płaszczyzny). Każda interwencja z wyższego wymiaru do niższego to cud .
Dlatego ap. Piotr pisze, że obecny świat zniknie 2Ptr 3,10 Dzień Pański zaś przyjdzie jak złodziej. Niebo i ziemia znikną wtedy w okamgnieniu, gwiazdy rozsypią się pod działaniem ognia, a po ziemi i tym, co ją wypełnia, nie pozostanie nawet ślad najmniejszy. Dlaczego? Gdyż po zmartwychwstaniu nasze nowe mózgi będą postrzegać wszystko w pełniejszy sposób, będziemy postrzegać rzeczywistość w oparciu o czwarty wymiar tak jak aniołowie, gdyż znajdziemy się w świecie (kosmos) aniołów. Dlatego P. Jezus odszedł z tego świata gdyż świat(kosmos) dobry dla naszych ciał, był ograniczeniem dla Jego ciała, które otrzymał po zmartwychwstaniu. Dlatego będzie w niebie do czasu odnowienia wszechrzeczy. Powrót na Ziemię przed tym momentem, to tak jakby upychać nieskończoność do pudełka po czekoladkach. Spróbuj swoje życie umieścić na płaszczyźnie. Powodzenia!

1Kor.3,12,13 Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno; lecz wtedy [ujrzymy] twarzą w twarz. Teraz poznaję częściowo, wtedy będę poznawał tak, jak sam zostałem poznany. Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość, te trzy: największa z nich [jednak] jest miłość.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 2:01 pm 

Jarek
Dzięki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 5:53 pm 

Henryk napisał:
Cytuj:
Powrót na Ziemię przed tym momentem, to tak jakby upychać nieskończoność do pudełka po czekoladkach.

Czyli nie wierzysz w powrót Pana w chwale ,który poprzedzi ogłoszenie Jego 1000 letniego Królestwa Izraela na dzisiejszej Ziemi ?
1000 letnie Królestwo to dla Ciebie symbol-"czas Kościoła"?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 6:40 pm 

Henryk napisał(a):
Smoku
Zabić nie zawsze znaczy uśmiercić fizycznie.
Bezbożnik analogicznie do antychrysta 1J 2:18
Tchnienie które masz na myśli to na Krzyżu czy to w Dniu przyjścia?

Henryku, bezbożnik to jest bezbożnik. Tchnienie, które mam na myśli, to jest to tchnienie, którym Pan zabije niegodziwca [syna zatracenia] w Dniu swego Przyjścia [II Tes. 2:8]. Jezus nie zabił swoim tchnieniem na krzyżu żadnego bezbożnika, tylko oddał ducha.

Czekam na konkretne odpowiedzi na wszystkie moje pytania. Są tak skonstruowane, żebyś mógł odpowiedziec na każde "tak" lub "nie". :)

Henryk napisał(a):
Jest między nami zasadnicza różnica co do rozumienia opisu zbawienia w Biblii. Dla mnie kończy się ona na opisie przyjścia P. Jezusa w Chwale, w którym to momencie następuje odnowienie wszechrzeczy.

No, to ponawiam pytanie Fundamentalisty: Czy Era Mesjańska czyli 1000-letnie Królestwo twoim zdaniem nie nastąpi fizycznie po Powtórnym Przyjściu Pana Jezusa? To ważne, bo od tego będą zależeć moje kolejne pytania. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 8:22 pm 

fundamentalista napisał(a):
Czyli nie wierzysz w powrót Pana w chwale ,który poprzedzi ogłoszenie Jego 1000 letniego Królestwa Izraela na dzisiejszej Ziemi ?
1000 letnie Królestwo to dla Ciebie symbol-"czas Kościoła"?

Nie
Tak

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 8:46 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Jezus nie zabił swoim tchnieniem na krzyżu żadnego bezbożnika, tylko oddał ducha.

To Jego ostatnie tchnienie zabiło bezbożnika we mnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 11:05 am 

Henryk napisał(a):
Jezus nie zabił swoim tchnieniem na krzyżu żadnego bezbożnika, tylko oddał ducha.

To Jego ostatnie tchnienie zabiło bezbożnika we mnie.

Henryku, ja mówiłem o fizycznym zabiciu fizycznego bezbożnika, czyli o zwycięstwie nad Antychrystem, o czym mówi II Tes. 2:8 i o czym mówi Iz. 11 - zwróć uwagę, że tekst dotyczy czasów, gdy Mesjasz będzie tchnieniem zabija bezbożnika i będzie fizycznie rządził na Ziemi [11:4]. Nadal czekam na Twoje odpowiedzi.

SW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 4:35 pm 

Alleluja!

Henryku to wszystko co piszesz jest "niezwykle piękne" i takie duchowe ,ale pozwól ,że spuentuję Twoją wypowiedź w jednym zdaniu:
To nie jest Duch Biblii.
Jeżeli Cię to zainteresuje dlaczego ,to przeczytaj ciąg dalszy.

Stary Testament (po żydowsku :Tanach) wprowadza ludzkość w historię linearną-czyli taką ,która ma swój początek i koniec ,a nie "kołem sie toczy"-jak kiedyś pojmowało się historię u wszystkich innych ludów Ziemi ,z wyjatkiem Żydów.
Tanach przez kilkanaście wieków jest Pismem Świętym tylko jednego narodu i mówi głownie o jego historii -mającej poczatek i koniec ,oraz powiązania z historią innych ludów.
Przy Twoim patrzeniu na Słowo historia linearna musiałaby się skonczyć w czasach Jezusa ,a wraz z nią historia Izraela i Boża opieka nad jego przyszłością.
Bowiem z Twojej interpretacji Starego Testamentu wynika ,że historie tam opisane ,a nie dokonane ,teraz Żydów już nie dotyczą i że Stary Testament należy teraz odczytywać tylko "duchowo".

Jest to solidny egocentryzm chrześcijański i praktyczne odejście od linearności historii na rzecz wielu indywidualnych historii jednostek ludzkich przeżywających słowa dotyczące Izraela ,jako skierowane tylko do nich ,a nie do konkretnego narodu-Izraela- w celu wypełnienia konkretnego historycznego planu Boga.

Oczywiście każdy z nas może w ten sposób przeżywać te słowa jako skierowane do niego ,jednakże ze świadomościa ,że Duch Biblii jest większy od naszego ducha i ,że te słowa znaczą coś więcej niż to co znaczą one dla nas-mają one też wymiar społeczny i opisują ,antycypują konkretną historię ludzkości-szczególnie historię Izraela i chrześcijaństwa - realizującą się w czasie i mającą swój koniec.

Jeżeli weźmiesz to pod uwagę ,to także inaczej będziesz musiał odczytać słowa spisane w Nowym Testamencie-one bowiem też opisują historię świata ,głównie chrześcijańskiego ,ale i żydowskiego-prócz tego ,że są ,oczywiście ,duchowym listem skierowanym do każdego z nas ,mającym przemienić nas w nowe stworzenie w którym mieszka Bóg w Trójcy.
Jeżeli przyjmiesz tego Ducha Biblii do swego serca on zweryfikuje-poszerzy- Twoje spojrzenie na Słowo .
Wiele spraw oprócz wymiaru duchowego ,zyska też wymiar historyczny-np dzieje Izraela ,np 1000 letnie Królestwo itd.
Życzę łaski od Boga w ciągłej przemianie Twojego umysłu.

Amen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 5:13 pm 

Fundamentalisto
Dziękuję za piękne życzenia,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 5:20 pm 

Henryku, ja mówiłem o fizycznym zabiciu fizycznego bezbożnika, czyli o zwycięstwie nad Antychrystem, o czym mówi II Tes. 2:8 i o czym mówi Iz. 11 - zwróć uwagę, że tekst dotyczy czasów, gdy Mesjasz będzie tchnieniem zabija bezbożnika i będzie fizycznie rządził na Ziemi [11:4]. Nadal czekam na Twoje odpowiedzi.

Wpełni podzielam uwagę dotyczącą II Tes. 2:8 (finał)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 9:00 pm 

Smoku jeszcze raz:
Iz.11 opowiada historię zbawienia od narodzenia w Betlejem, poprzez chrzest w Jordanie i dalej 3,5 letnią służbę pośród narodu wybranego, następnie autor (posługując się obrazem) między innymi opisuje owoce, które są wynikiem upamiętnia, dalej gromadzenie &reg;eszty z każdego pokolenia które żyło, żyje i będzie żyło do przyjścia Pana.
Iz. 12 Zawsze gdy czytam ten fragment serce bije mi szybciej, bo to Słowo wyraża także mnie.
To wszystko, opis jest logiczny, panuje w nim harmonia, i ciągłość zdarzeń, tak czytam to Słowo Izajasza. To jest moja odpowiedź na twoje pytania, tylko przepraszam, że nie wprost.(matematyka dopuszcza taką formę)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 10:44 pm 

Henryk napisał(a):
Smoku jeszcze raz:
Iz.11 opowiada historię zbawienia od narodzenia w Betlejem, poprzez chrzest w Jordanie i dalej 3,5 letnią służbę pośród narodu wybranego, następnie autor (posługując się obrazem) między innymi opisuje owoce, które są wynikiem upamiętnia, dalej gromadzenie &reg;eszty z każdego pokolenia które żyło, żyje i będzie żyło do przyjścia Pana.
Iz. 12 Zawsze gdy czytam ten fragment serce bije mi szybciej, bo to Słowo wyraża także mnie.
To wszystko, opis jest logiczny, panuje w nim harmonia, i ciągłość zdarzeń, tak czytam to Słowo Izajasza. To jest moja odpowiedź na twoje pytania, tylko przepraszam, że nie wprost.(matematyka dopuszcza taką formę)

Henryku, TO NIE JEST ODPOWIEDŹ NA MOJE PYTANIA. Gdybyś zechciał się nad nimi zastanowić, może podałbyś konkretne odpowiedzi. Obawiam się jednak, że jesteś bardzo przywiązany do wlasnej, i to BŁĘDNEJ interpretacji tych fragmentów. To, co piszesz, jest bardzo piękne (jak już zauważył Fundamentalista), ale wcale nie oznacza to, że jest prawdziwe tzn. że akurat o tym mówią rozdziały 11 i 12 Księgi Izajasza. Niestety, prezentujesz typową tradycję chrześcijańsko-centryczną (nie mylić z Chrystocentryczną) w odniesieniu do Pism mówiących o Izraelu. W ten sposób konkretne teksty zapowiadające konkretne wydarzenia traca zupełnie sens, bo zastępujesz go własną symbolika.

Odpowiedz mi na jedno pytanie: Czy gdyby apostołowie traktowali proroctwa zapowiadające Mesjasza tak dowolnie jak Ty, byliby w stanie stwierdzić, że Jezus jest Mesjaszem? A jeśli konkretne proroctwa dotyczące Jezusa traktujemy dosłownie, to dlaczego innych proroctw zapowiadających np. Erę Mesjańską nie mielibyśmy traktowac dosłownie?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1