www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 5:10 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 17, 2007 8:34 pm 

Kogut, chyba nie kumasz (w koncu jestes kogut, a nie zaba :wink: ) o co mi chodzi, wiec spiesze wyjasniac...
Po pierwsze to nie rozmawiamy tu o "pierwszym lepszym AD7", tylko o konkretnym przypadku Herkulesa...
Herkules nawet nie jest adwetysta, tylko sympatykiem. Ale to akurat malo istotne... Napisal kiedys o sobie, ze, cytuje z pamieci: "nie przyjalem jeszcze Jezusa jako Zbawiciela...". Probuje caly czas dowiedziec sie od niego czy jest nawrocony, czy upamietal sie z grzechow, pokutowal... Nie daje jednoznacznych odpowiedzi, wiec przypuszczam, ze nie. Dlatego uwazam, ze grzebanie sie w wielkich uciskach, liczbach zmartwychwstan itp. jest mu w tym momencie do niczego niepotrzebna, skoro nie ma "zaliczonych" podstaw, ze sie tak wyraze... Nawraca sie do Boga, a nie do jakiejs okreslonej ideologii i nauczania jakiegos wyznania... jakbys nie wiedzial... :wink: Chrzescijanstwo zaczyna sie od spotkania z zywym, zmartwychwstalym Chrystusem, od objawienia kim On jest i co uczynil na krzyzu, od zobaczenia swojej grzesznosci i od pokuty... No ale przypuszczam, ze dla Ciebie to ostatnie zdanie to akurat mowa-trawa... I nawet sie temu nie dziwie... :lol:

Wszystko wreszcie by sie wyjasnilo jakby Herku napisal jasno i wyraznie, w jakim jest miejscu przed Panem... Bo na razie to widze go, ale na kolanach w uwielbieniu dla EGW... :?

A Ty jak sie miewasz? :lol: :wink: W jakim jestes miejscu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 4:45 pm 

Skoro sekretne pochwycenie Kościoła jest dla chrześcijan ewangelicznych prawdziwe, to jakby UFO potajemnie mogłoby porwać wierzących w przestrzeń kosmiczną, aby na nich nie spadły wielki ucisk i gniew Boga. Biblia ostrzega nas przed zwiedzeniem demonicznym. Upadli aniołowie mogliby się ukazać niektórym mieszkańcom Ziemi jako kosmici. Czy to nie jest fikcja?

Demony mogą podrobić (lub uprzedzić) powtórne przyjście Chrystusa niby przyjście jak złodziej w nocy i mogą się ukazać jako chwalebni święci w triumfalnym powrocie Chrystusa, aby zwieść przebudzonych mieszkańców Ziemi. Ale prawdziwe chwalebne przyjście Pana po oczekujących Jego uciskanych chrześcijan zaskoczy i rozczaruje szydzących mieszkańców Ziemi.

Trudno mi sobie wyobrazić, jak diabeł mógłby planować wielkie zwiedzenie za pomocą dwóch prorockich wykładni: ewangelikalnego futuryzmu i neocharyzmatycznego dominionizmu.

Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 8:21 pm 

I tym optymistycznym akcentem, jak już nic bardziej pokręconego nie napisze - proponuję zostawić Herka z tym wątkiem na dłuzej w samotności. Ma chłop, co studiować do poduchy, niech sobie, póki co, radzi sam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 11, 2007 9:20 am 

Mam pytanie do wszystkich. Czy Adwentyści, którzy próbują przestrzegać prawo Mojżeszowe mogą być zbawieni? Czy nie niesie to za sobą jakiegoś ryzyka?

A do tego jeszcze ta ich prorokini E. White. Moim zdaniem fałszywy prorok. Adwentyści jej pisma (około 100 000 stron) stawiają na równi z Pismem Świętym. Czy można wielbić takiego fałszywego proroka, a zarazem mówić, że się służy Jezusowi?

Wiem, że z pewnością padła tu gdzieś odpowiedź na te pytania, ale niestety nie mam szans, tak tego wszystkiego przejrzeć. Pytam o to, ponieważ mój najlepszy przyjaciel wstąpił w ich szeregi, a gdy mu powiedziałem, że chrześcijanie nie powinni obchodzić sabatu i Prawa Mojżeszowego, to (później napisał do mnie list), w którym stwierdził, że przemówił przeze mnie mnie demon i zerwał ze mną przyjaźń. :(

Czy można jakoś otworzyć oczy Adwentystom? Jeśli tak to w jaki sposób?

Ostatnio edytowano Pt maja 11, 2007 9:38 am przez Terebint, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 11, 2007 9:29 am 
To co napisałeś Terebincie o postawie swojego przyjaciela to jest właśnie czystej wody fundamentalizm. To działa bardzo prosto:
nie myślisz tak jak ja -> jesteś opętany.
Niestety zdarza się to nader często.
Inna kwestia jest taka w jaki sposób powiedziałeś przyjacielowi że nie powinien obchodzić sabatu.
Widziałem już różne manipulacje ludźmi na tle religijnym. Nie ma się co tym przejmować. Szkoda tylko że straciłeś przyjaciela.

Ja sądzę że mimo wszystko można a nawet trzeba próbować rozmawiać. W spokojnej rozmowie będziecie mogli spokojnie sobie wszystko wyjaśnić. Może nie dziś jutro ale np. za pół roku - gdy emocje związane ze zmianą opadną.

Sam będąc katolikiem mam przyjaciół Baptystów. I mimo dzielących nas różnic w wierze, więcej nas łączy - i potrafimy wspólnie się modlić.

frąfciu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 3:55 pm 

lis napisał(a):
I tym optymistycznym akcentem, jak już nic bardziej pokręconego nie napisze - proponuję zostawić Herka z tym wątkiem na dłuzej w samotności. Ma chłop, co studiować do poduchy, niech sobie, póki co, radzi sam.

Obawiam się o to, czy adwentyści posiadający swoje "credo"(poniżej), samodzielnie czytają Biblię...

wiele wyjaśnia ich lista pytań o wiarę - jest najlepszym przykładem oczekiwania od członka posłuszeństwa "organizacji Kościelnej"- potwierdzająca odpowiedź klasyfikuje pozytywnie, a jest to tak skonstruowane, zeby niezaprzeczywszy jawnie punktowi piątemu stworzyć fundament do przyjęcia pozabiblijnych nauk prorockich jako wykładni Biblii oraz nieomylnej reguły wiary i postępowania chrześcijanina (punkt 8 i 13):

1. Czy wierzysz w Boga Ojca, Syna Bożego i Ducha Świętego?

2. Czy przyjmujesz śmierć Jezusa Chrystusa na Golgocie jako pojednawczą ofiarę za grzechy ludzkie i wierzysz, że dzięki łasce Bożej przez wiarę w Jego przelaną krew jesteś zbawiony od grzechu i jego kary?

3. Czy przyjmujesz Jezusa Chrystusa za swego Pana i osobistego Zbawiciela? Czy odrzucasz grzechy świata i wierzysz, że Bóg w Chrystusie przebaczył twoje grzechy i dał ci nowe serce?

4. Czy przyjmujesz przez wiarę usprawiedliwienie Chrystusa, uznając w Nim swojego kapłana świątyni w niebie, i czy przyjmujesz Jego obietnicę łaski, której moc przemieni twoje życie na Jego podobieństwo?

5. Czy wierzysz, że Pismo Święte jest natchnionym Słowem Bożym, jedyną i nieomylną regułą wiary i postępowania chrześcijanina?

6. Czy uznajesz Dziesięć Przykazań za wyraz charakteru Bożego i objawienie Jego woli? Czy jesteś przekonany, że twoją powinnością, dzięki mocy żyjącego w tobie Chrystusa, jest przestrzeganie tego prawa, a w tym także czwartego przykazania, które wymaga święcenia siódmego dnia tygodnia, jako Pańskiej soboty, będącej pamiątką aktu stworzenia?

7. Czy wierzysz, że wkrótce powróci Jezus, i wówczas lud Boży otrzyma nieśmiertelność? Czy przygotowując się na spotkanie Pana pragniesz świadczyć o Jego wielkiej miłości, która daje nam zbawienie, a swoim życiem i słowem chcesz innym pomóc przygotować się na Jego chwalebny powrót?

8. Czy wyznajesz biblijną naukę o darach Ducha Świętego i czy wierzysz, że dar proroctwa w Kościele „ostatków” jest ważnym wśród wyróżniających go znaków?

9. Czy uznajesz organizację Kościoła i czy pragniesz wspierać Kościół dziesięciną i darami, aby swoim osobistym wkładem przyczyniać się do jego rozwoju?

10. Czy wierzysz, że twoje ciało jest świątynią Ducha Świętego i że oddajesz chwałę Bogu prowadząc zdrowy tryb życia, wstrzymując się od wszystkiego, co szkodliwe, a mianowicie: od pokarmów nieczystych, od używania, produkowania i sprzedaży napojów alkoholowych, tytoniu w różnych postaciach, narkotyków i innych środków odurzających?

11. Czy znając i rozumiejąc fundamentalne zasady Pisma Świętego, jakich naucza Kościół Adwentystów Dnia Siódmego, masz pragnienie żyć dzięki łasce Bożej zgodnie z tymi zasadami?

12. Czy uznajesz nowotestamentową naukę o chrzcie przez zanurzenie? Czy pragniesz być ochrzczony i uważasz chrzest za zewnętrzny wyraz twojej wiary w Chrystusa i przebaczenia ci przez Boga grzechów?

13. Czy wierzysz, że zgodnie z proroctwem biblijnym Kościół Adwentystów Dnia Siódmego jest Kościołem „ostatków”, do którego przyjmowani są ludzie spośród wszystkich narodów, ras i języków? Czy pragniesz przyłączyć się do tego powszechnego Kościoła?

http://www.lb.maranatha.pl/nauka_bib/30 ... wiary.html

...że nie wspomnę o niebiblijnym nauczaniu o dawaniu dziesięciny - skoro system kapłańsko został zniesiony przez Mesjasza - ciekawe na podstawie jakich miejsc w Pismach organizacja ta posunęła się do takich roszczeń do dobrowolnych dziesięcin... :idea:

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 29, 2007 9:49 am 

Ani isza, dzięki za to credo. Czy to są również ich pytania do chrztu? Z tych punktów wyraźnie wynika, że to kolejna jedynozbawcza religia, która coś dorzuca do ofiary Jezusa Chrystusa. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 29, 2007 2:32 pm 

podkreślenia moje
Cytuj:
6. Czy uznajesz Dziesięć Przykazań za wyraz charakteru Bożego i objawienie Jego woli? Czy jesteś przekonany, że twoją powinnością, dzięki mocy żyjącego w tobie Chrystusa, jest przestrzeganie tego prawa, a w tym także czwartego przykazania, które wymaga święcenia siódmego dnia tygodnia, jako Pańskiej soboty, będącej pamiątką aktu stworzenia?

Ten temat jest kontrowersyjny jak wiemy, ale szczerze mówiąc z tekstu widzę tylko myśl, że jeśli przystępujesz do ADŚ to zobowiązujesz sie do przestrzegania SABATU
Cytuj:
8. Czy wyznajesz biblijną naukę o darach Ducha Świętego i czy wierzysz, że dar proroctwa w Kościele „ostatków” jest ważnym wśród wyróżniających go znaków?

W 13 punkcie tym kościołem "ostatków" jest uznany ADS, czy tylko on, nie jest to powiedziane, wiec nie wiadomo, czy uznają sie tylko za ten kościół "ostatkowy", a innym to odbierają.
Cytuj:
9. Czy uznajesz organizację Kościoła i czy pragniesz wspierać Kościół dziesięciną i darami, aby swoim osobistym wkładem przyczyniać się do jego rozwoju?

Z tego tekstu też widzę tylko myśl, że jeśli przystępujesz do ADS to zobowiązujesz sie do przestrzegania zasad wewnątrz kościelnych.
Cytuj:
10. Czy wierzysz, że twoje ciało jest świątynią Ducha Świętego i że oddajesz chwałę Bogu prowadząc zdrowy tryb życia, wstrzymując się od wszystkiego, co szkodliwe, a mianowicie: od pokarmów nieczystych, od używania, produkowania i sprzedaży napojów alkoholowych, tytoniu w różnych postaciach, narkotyków i innych środków odurzających?

Nie wiem co mają na myśli pisząc o pokarmach nieczystych, przy czym ten zakaz odnoszący sie do tych pokarmów i do alkoholu jest według mnie przesadą. Po pierwsze, że Biblia mowi o takich co zabraniają spożywania pokarmów w sensie negatywnym, dwa - napoje alkoholowe były wytwarzane i spożywane za czasów Pana Jezusa gdy był na ziemi. Raczej postrzegam to jako skrajność
Cytuj:
11. Czy znając i rozumiejąc fundamentalne zasady Pisma Świętego, jakich naucza Kościół Adwentystów Dnia Siódmego, masz pragnienie żyć dzięki łasce Bożej zgodnie z tymi zasadami?

Po raz kolejny mamy do czynienia z tekstem mającym na myśli, że jeśli przystępujesz do ADŚ to zobowiązujesz sie do przestrzegania zasad tego kościoła
Cytuj:
13. Czy wierzysz, że zgodnie z proroctwem biblijnym Kościół Adwentystów Dnia Siódmego jest Kościołem „ostatków”, do którego przyjmowani są ludzie spośród wszystkich narodów, ras i języków? Czy pragniesz przyłączyć się do tego powszechnego Kościoła?

Tutaj najbardziej ADS zbliżaja sie do stwierdzenia o jednozbawczości, ale być może nie maja tego tutaj na myśli, chociaż tekst według mnie to sugeruje. Bo pytanie czy jest to jedyny kościół "ostatków"? Jeśli tak należy rozumieć to zdanie, to ten kościół naucza o jednozbawczości.

Ale tak w podsumowaniu mi to wygląda na deklaracje do podpisania przez kogoś kto sie przyłącza do ADS niż credo tego kościoła. Jeżeli jest to credo, to zwroty, które padają sugerują coś co nie powinno sie znaleźć w zapisie, bo mamy do czynienia z pewnymi zobowiązaniami wobec organizacji kościelnej a nie wobec Boga.

Owszem, nie jestem przeciwny idei regulaminów w kościołach i zborach, ale uważam że taki regulamin nie powinien powielać tego co pisze w Biblii, bo jeśli sie deklaruje przestrzegać Słowa Bożego nie potrzebuje wyszczególniania jakiś interpretacji lub zapisów biblijnych. W ten sposób mamy do czynienia z deklaracją wobec doktryn i nauczania kościoła, a nie wobec tylko Słowa Bożego.

Jeżeli jest to forma deklaracji przed chrztem, to Biblia nie daje podstaw to do takiego stawiania sprawy.

Generalnie oceniam to raczej negatywnie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 29, 2007 2:50 pm 

co do "pytań" związanych z chrztem, to nie wiem, ale nauka o chrzcie też jest podana na stronie, do której dałam linka, czyli jakie są podstawy i "droga" do przyjęcia chrztu:

13. CHRZEST

Chrzest jest świadectwem nawiązania osobistej społeczności człowieka z Bogiem oraz wejścia do grona wierzących. Jest on wynikiem działania Ducha Świętego na człowieka w celu przekonania go o potrzebie przyjęcia zbawienia w Jezusie Chrystusie.

I ZNACZENIE CHRZTU
1. Rzym. 6,3-6. Potwierdza osobistą wiarę w Chrystusa.

1. Zespala ze śmiercią Jezusa (w.3)
2. Utożsamia z pogrzebem Jezusa i symbolizuje śmierć starego, żyjącego dla grzechu, człowieka (w.4).
3. Wyraża wiarę w możliwość powstania do nowego, posłusznego Bogu życia, a to dzięki mocy zmartwychwstałego zbawiciela.

2. Kol. 2,11-13 (Biblia Tysiąclecia). Nowotestamentowy sposób zawarcia przymierza z Bogiem.

U Izraelitów obrzezka była zewnętrznym znakiem przymierza między Bogiem, a ludem wybranym, oraz symbolem wlączenia człowieka do tego przymierza. W nowym Przymierzu chrzest spełnia rolę znaku duchowej obrzezki dokonanej przez samego Chrystusa w sercu, a nie na ciele człowieka.

3. Mar. 16,16; Jan. 3,5. Warunek zbawienia.

4. Dz. Ap. 2,38. Okoliczność przebaczenia grzesznej przeszłości.

5. Gal. 3,26-28. Przyłącza do grona ludu Bożego.

II. CHRZEST BIBLIJNY

1. Mat. 3, 13-17. 1 Jana. 2,6. Przykład Jezusa.

2. Jan. 3,23. Chrzest w odpowiedniej ilości wody przez zanurzenie. Polskie słowo „chrzest” jest tłumaczeniem greckiego „baptisma”, co oznacza „zanurzyć”. Historia kościoła podaje, że w pierwszych wiekach chrześcijaństwa stosowano właśnie tę formę chrztu. W Polsce forma ta przetrwała w ramach tzw. Rytu wrocławskiego do XIV wieku.

3. Dz. Ap. 8,12. Chrzest dorosłych.

Wszystkie przypadki chrztu opisane w Nowym Testamencie dotyczą osób dorosłych, a więc tych, które posiadały duchową dojrzałość i mogły osobiście podjąć decyzję zawarcia przymierza z Bogiem.
III. DROGA DO CHRZTU

1. Mat. 28,19.20. Zapoznanie się z całością nauk Jezusa.

2. Mar. 16, 15.16.; Rzym. 10,17; Judy 3. Zdobycie wiary opartej na Słowie Bożym.

3. Dz. Ap. 2,38. Nawrócenie z drogi grzechu na drogę sprawiedliwości.

4. Dz.Ap. 8,27-38. Osobiste wyznanie wiary (Rzym. 14,12) Jak informuje katolickie dzieło pt.: Liturgik: „Kandydaci do chrztu podlegali egzaminom próbnym”. Taki był zwyczaj w pierwszych wiekach chrześcijaństwa (Liturgika str. 189, ks. Wierusz Kowalski)

5. Dz. Ap. 19,1-5. Jedynie pełna znajomość i akceptacja biblijnych zasad wiary czyni chrzest prawdziwym przymierzem z Bogiem.

6. Efez. 4,5. „Jeden Pan, jedna wiara, jeden chrzest”.

Ten jedyny chrzest, to właśnie ten, który spełnia powyższe warunki. Zbawienie jest dziełem jedynego Boga, ale też owocem biblijnej wiary, potwierdzonej przez chrzest. Wiary, która rozpoczyna nową drogę życia.

7. Dz. Ap. 22,16. Bóg pragnie, aby nie zwlekać z oddaniem Mu swego serca, o ile zapoznał nas z zasadami zbawieni w Chrystusie.

Człowiek idący samotnie przez życie jest bezsilny wobec szatana i jego mocy. Jedynie osobiste przymierze wiary z Bogiem gwarantuje pomoc i pokój ducha, a otrzymanie darów Ducha Świętego, które czyni wierzącego podatnym w Bożej sprawie (Dz.Ap. 2,38 )

http://www.lb.maranatha.pl/nauka_bib/13_chrzest.html

"ciekawa" jest interpretacja "znaczenia chrztu, a szczególnie niektórych podanych wersetów z NT...nie mówiąc już o uzasadnieniach nie popartych wersetami...to mi przypomina budowanie nauki o "jedynym prawdziwym Kościele", tylko na podstawie słów Jezusa z Ew.Mt 16:18 zawsze wtedy podziwiam sprawności gimnastyczne twórców :roll:
http://www.lb.maranatha.pl/nauka_bib/23 ... _bozy.html
ps.: są różne odłamy "ruchu adwentystycznego", możliwe, że i w tym temacie "wewnętrznie" różnią się między sobą :!:

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 30, 2007 4:13 pm 

Dzięki za odpowiedź Ani Isza. :)

ani_isza napisał(a):
co do "pytań" związanych z chrztem, to nie wiem, ale nauka o chrzcie też jest podana na stronie, do której dałam linka, czyli jakie są podstawy i "droga" do przyjęcia chrztu:

Pytałem o chrzest bo słyszałem, że przed chrztem mają kilkanaście pytań, na które muszą odpowiedzieć TAK. Ale wydawało mi się, że też muszą potwierdzić wiarę w "moc prorocką" E. White.

ani_isza napisał(a):
[...], a otrzymanie darów Ducha Świętego, które czyni wierzącego podatnym w Bożej sprawie (Dz.Ap. 2,38 )

Ciekawe o jakie dary Ducha im chodzi? Tylko o dar prorokowania? Wiem, że mówienie językami uważają, że pochodzi od demonów, mimo iż E. White sama mówiła językami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 30, 2007 9:36 pm 

zamiast zajmować się zagadnieniami dotyczącymi "hodowli mężczyzn" albo tym, czy warto uczyć się arabskiego, przysiądź szanowny tyłek i sam poszukaj - może usłużysz i TY komuś co?
:wink:
bo wszystko, co tutaj podałam znalazłam w necie...jaka ta młodzież dzisiaj wygodna... ale za to przynajmniej dziękujesz: więc na zdrowie
8)

Welcome to Elijahnet!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 03, 2007 6:50 pm 

Witam wszystkich serdecznie.
Nazywam się Andrzej Polasik .Pochodzę z Elbląga ,który znajduje się gdzieś pomiędzy Żuławami ,a Warmią .Od kilkunastu lat jestem Adwentystą .Chciałbym również uczestniczyć w waszym forum.
Proszę wszystkich o życzliwe przyjęcie.
Szczególnie witam uczestników właśnie tej tematyki ,która jest związana z moim Kościółkiem.
Wybaczcie ,ale nie będę odpowiadał na poprzednie wątki, gdyż musiałbym przeczytać aż 23 strony tego ,co pisaliście wcześniej.Z racji zabarwienia science fiction ,które raczej nie akceptuję w rozważaniach natury poważnej chciałbym przemilczeć te jakoby "rzekome ciekawostki" o Adwentystach.
Proszę o pytania odnośnie zasad wiary Adwentystów.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano Śr paź 03, 2007 7:12 pm przez adzient, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 03, 2007 7:11 pm 

Większość bywalców tego forum zdecydowanie odrzuca kilka sztandarowych dogmatów adwentyzmu.
Skoro nie chce się Tobie czytać całego wątku, to nie wiem na co liczysz, prosząc o trzeżwe pytania. Nikt nie oczekuje, że przeczytasz całe forum, ale jakieś minimum zaangażowania w temacie, który odświeżasz, wypadałoby wykazać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 03, 2007 7:25 pm 

Próbowałem czytać ,ale są tam jakieś dziwactwa ,których nie bardzo rozumiem.Zniechęciłem się.
A jakie Ty masz pytania?Chodzi mi o Pismo ,a nie o Ellen White.
Interesuje mnie Pismo.Nic innego

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 03, 2007 7:31 pm 

Adzient (ło rety, a coz to za ksywka? :wink: ), po pierwsze witaj!
A po drugie, musisz sobie zadac troche trudu i poczytac caly watek, bo nikt tu nie bedzie sie powtarzal.
No a po trzecie, to raczej nikt tu nie jest zainteresowany doktryna adwentystow, ale jak Ty masz jakies pytania, to pytaj :P

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1