www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt cze 17, 2025 11:09 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 20, 2007 11:08 am 

Seven- to jest faktycznie problem. Dołącza się do tych, u kórych przede wszystkim jest zdrowa nauka( przede wszystkim zdrowe fundamenty) i jak najmniej "odchyłów". Chyba tyle...Bo co tu wymyślić więcej...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 20, 2007 11:34 am 

Jolteon napisał(a):
stawianie prywatnych objawień wyżej niż Słowo,posługiwanie się wyrwanymi z kontekstu wersetami (np. dla uzasadnienia "padania pod mocą")

Takie są owoce przebudzeń zmysłowych, które zresztą nietrudno rozpoznać, bo kto się za daleko zapędza i nie trzyma się nauki Chrystusowej, ten nie ma Boga.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 20, 2007 12:35 pm 

No właśnie, Wit...A Ty chyba też się za daleko zapędzasz...Tylko w drugą stronę! :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 20, 2007 1:53 pm 

Grazyna napisał(a):
No właśnie, Wit...A Ty chyba też się za daleko zapędzasz...Tylko w drugą stronę! :wink:

No przepraszam, ja żadnych wizji nie miewam, głoszę jedynie to co apostołowie oraz prorocy spisali, więc nie można w ten sposób mnie oceniać (por. 2 Koryntian 1:13). A resztę wyjaśnia mój podpis pod postem. :)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 20, 2007 5:26 pm 

Wicie, z całą pewnością głosisz mądrość tajemną i zakrytą... ale czy ona jest Boża i czy to rzeczywiscie ona została dla nas przeznaczona? Porównując ją z objawieniem spisanym w Biblii mam poważne wątpliwości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 20, 2007 6:45 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Wicie, z całą pewnością głosisz mądrość tajemną i zakrytą... ale czy ona jest Boża i czy to rzeczywiscie ona została dla nas przeznaczona? Porównując ją z objawieniem spisanym w Biblii mam poważne wątpliwości.

Ta mądrość jest dla doskonałych. Nie muszę chyba tłumaczyć co to oznacza. 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 4:22 pm 

wit napisał(a):
Jolteon napisał(a):
Takie są owoce przebudzeń zmysłowych,

Moim zdaniem nie tylko zmysłowych, ale także dziąłanie duchów zwodniczych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 7:49 pm 

Wygląda na to ,że mając Wielkiego Ojca, oraz Boże Słowo,jesteśmy gotowi odciąć się od Bożej Mocy,pod płaszczykiem bojażni przed zwiedzeniem.
Taki stan rzeczy zubaża wartość duchową Kościoła,który jest Ciałem Chrystusa. A tak często potrafimy cytować " Jezus wczoraj dziś ,Ten sam i na wieki" Jeśli zatem ON jest taki,to jakie powinno być Jego Ciało? A jakie jest.?
Wszelkie przejawy Bożego działania,wychodzące ponad przeciętność (czyt. nicość) wywołuje bunt niedowiarków ,o czym świadczy także temat na który dyskutujemy .Moc Boża świadczy o tym ,że Kościół żyje ,a żyje bo Jego Głowa żyje..Dlaczego zatem wierzący nie starają się o wzrastanie w poznaniu i doznaniu?,bojąc się tego drugiego jak ognia.
Jeśli cokolwiek ze Słowa Bożego przeminęło ,to przeminęłoby wszystko.Jeśli nie to każdy z nas może być Bożym narzędziem.
"Oni szli i kazali, a Pan potwierdzał ich słowa znakami i cudami,które Mu towarzyszyły" Znamy dobrze te słowa,jeszcze tylko trzeba iść i kazać .Nie bójmy się Mocy Ducha Św.Pozdrawiam .Sewen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 8:54 pm 

Cytuj:
Wszelkie przejawy Bożego działania,wychodzące ponad przeciętność (czyt. nicość) wywołuje bunt niedowiarków ,o czym świadczy także temat na który dyskutujemy .Moc Boża świadczy o tym ,że Kościół żyje ,a żyje bo Jego Głowa żyje..

Seven- ty chyba nie czytasz ze zrozumieniem. Nikt nie chce się odcinać od "mocy Bożej"( no, może za paroma wyjątkami), ale inaczej definiujemy "moc Bożą". Szukanie na siłę doznań i przeżyć duchowych prowadzi prostą drogą do zwiedzenia, fascynacja darami sprawia, że dary stają się naszymi bożkami.
Cytuj:
Dlaczego zatem wierzący nie starają się o wzrastanie w poznaniu i doznaniu?,bojąc się tego drugiego jak ognia.

Wskaż mi jakiś fragment w Piśmie, że mamy wzrastać w "doznawaniu Pana".
Cytuj:
Jeśli cokolwiek ze Słowa Bożego przeminęło ,to przeminęłoby wszystko.Jeśli nie to każdy z nas może być Bożym narzędziem.
"Oni szli i kazali, a Pan potwierdzał ich słowa znakami i cudami,które Mu towarzyszyły" Znamy dobrze te słowa,jeszcze tylko trzeba iść i kazać .Nie bójmy się Mocy Ducha Św.Pozdrawiam .Sewen

Nie twierdzę, że przeminęły( tak to chyba twierdzi tylko Wit, ale to odosobniony przypadek 8) ).
Modlę się i proszę o dary. Czekam - cóż innego mogę zrobić? Mam je zacząć produkować? Coś proponujesz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 22, 2007 12:48 am 

Jeśli chodzi o dary duchowe, ja z każdym dniem odkrywam, że jedyne czego potrzebujemy to szukać i pragnąć jeszcze więcej Jezusa jako naszej sprawiedliwości, a wszystko inne zostaje nam przydawane :)) Także i dary.

Btw. brytyjka ma w swoim przekładzie słowo "zabiegajcie" o dary duchowe i ten zwrot może mylnie człowieka wprowadzać w różne praktyki, od których ma owe otrzymanie darów zależeć. Mam tu na myśli modlenie się, poszczenie itp. by otrzymać od Boga dany charyzmat który - jak sama nazwa wskazuje - jest darem czyli czymś, co otrzymujemy z łaski a nie uczynków. W dokładniejszym tłumaczeniu, i chyba samym języku greckim, wyraz który brytyjka oddaje jako "zabieganie" brzmi "pragnienie". A więc darów duchowych, jeśli chcemy je otrzymać, mamy zwyczajnie pragnąć, a nie przyjdą one nigdy, jeśli nie będziemy posiadali i jeszcze bardziej pragnęli ich dawcy :) Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 22, 2007 2:03 pm 

Chyba mówimy o tym samym, może innymi określeniami.Moją intencją jest namówić wierzących do tego,by nie ograniczali się tylko na zgromadzeniach do
wysłuchania kazania ,dania sobie "buzi" i pójścia do domu. Każde zgromadzenie (zakładając,że jest prowadzone przez Ducha Świętego) może zawierać elementy objawiania się Mocy Bożej.Zakładając jednak,że Duch Św. znajdzie odważne i świadome narzędzia. Aby jednak znależli się tacy ludzie,muszą być tego nauczani.Problem jednak leży w tym ,że nauczyciele często ukrywają fakty objawiania się Mocy Bożej na zgromadzeniach,nauczając ,że coś tam się skończyło ,a coś przeminęło.Niestety w takiej sytuacji wierni pozostają zubożali, bądź bezbronni wobec takich przypadków jak choroba, czy inne wydarzenia ,których w ludzki sposób nie da się rozwiązać. A Bóg przecież może i chce zwycięsko prowadzić swój lud.Nie jest to miejsce na pisanie świadect .Chcę Was jednak zapewnić ,że gdyby nie było kogoś takiego kto powiedział mi o tym,że dziś Bóg czyni cuda, leczy nie byłbym szczęśliwym ojcem. Bo kiedy mój syn umierał Bóg w cudowny sposób uleczył go.
Postaram się napisać o tym w temacie świdectwa.
Z tego powodu zachęcam wszystkich do namawiania pastorów, kaznodziejów do modlitwy o uzdrowienie chorych i rozwiązanie "nierozwiązywalnych " problemów,Każde następne zgromadzenie będzie pełne Chwały Bożej . Wiem to z autopsji. Pozdrawiam .Sewen.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 22, 2007 2:58 pm 

Seven- ja też tego pragnę. Chcę, żeby Bóg ujawniał swoją moc przez wierzących. Dobrze, że zachęcasz do tego pastorów.
Ja sama próbuję przekonać ludzi wychowanych w zborach anty-charyzmatycznych do darów Ducha, ale...to nie takie proste. Myślę, że niewiele wskórałam poprzez rozmowę. Ci ludzie się boją, są uprzedzeni, albo przekonani, że to diabelska robota.Została modlitwa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 3:31 pm 

Grazyna napisał(a):
Seven- ja też tego pragnę. Chcę, żeby Bóg ujawniał swoją moc przez wierzących. Dobrze, że zachęcasz do tego pastorów.
Ja sama próbuję przekonać ludzi wychowanych w zborach anty-charyzmatycznych do darów Ducha, ale...to nie takie proste. Myślę, że niewiele wskórałam poprzez rozmowę. Ci ludzie się boją, są uprzedzeni, albo przekonani, że to diabelska robota.Została modlitwa.

Wydaje mi się,że jednym z powodów,dla których tak wielu wierzących jest uprzedzonych do charyzmatyków jest fakt,że zbyt często zamiast realnych darów Ducha w zborach dominują "podróby",których pochodzenie jest albo czysto emocjonalne i cielesne,albo wręcz z innego ducha.Do tego bezkrytycznie się przyjmuje każdą, nawet nabardziej zwariowaną manifestację jako pochodzącą od Ducha Św.
Typowym przykładem są tu te wszystkie przegięcia typu "padanie pod mocą","śmiech w duchu",bycie "pijanym w Duchu","rodzenie w Duchu"(polegające na siedzeniu w kucki i stękaniu) itp.
Nie ma się co dziwić, że tak wielu ludzi jest uprzedzonych i nieufnych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 4:08 pm 

Niestety, tak... :cry:
Diabeł ma radochę. Nie dość, że udało mu się zwieść tych wierzących, to jeszcze są oni zgorszeniem dla reszty, która na wszelki wypadek "wylewa dziecko z kąpielą', rezygnując z wszelkich duchowych darów, jakie ma dla nas Pan...
Zabrakło mądrych, ugruntowanych w Słowie nauczycieli i pastorów.
Kiedy jeszcze jeżdziłam po całej Polsce w poszukiwaniu swojego miejsca, w każdym zborze, który odwiedziam, nauczycielem bądż pastorem
( najczęściej jednym i drugim) był jakiś młody człowiek po paru zaledwie latach od nawrócenia( albo i to nie). Młodość, buta, brak doświadczenia i przekonanie, że już się dobrze zna Słowo( bo czytało się je wiele razy- a to jednak nie to samo, co je poznawać) dało takie a nie inne owoce.
Czasem zastanawiam się, czemu tyle pastorów tak gładko przełknęło naukę z zachodu i myślę, że akcentowanie autorytetu pastora chyba się tak do tego przyczyniło...Ktoś, kto chce przewodzić innym jest chyba bardziej narażony na to, że wpadnie w pychę i zechce mieć władzę nad innymi.A ta nauka przygotywywała świetny grunt pod taką postawę...
Bo te "cuda" "manifestacje" to było tak na podpuchę. Żeby zainteresować, podekscytować. Przyciągnąć tłumy. Właściwa indoktrynacja odbywała się później i stopniowo- a jej celem było całkowite uzależnienie jednostki od zboru i panującego w nim pastora.

A efekty...? Albo uzależnieni kompletnie od swego zboru( pastora) wierzący, niepotrafiący już samodzilenie myśleć, albo zranieni ludzie, z któych wielu odrzuca w ogóle możliwość funkcjonowania w darach Ducha.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 9:41 am 

Są niestety wśród chrześcijan dwie zasadnicze grupy ludzi:
- ci ,którzy twierdzą ,że ze śmiercią ostatniego z Apostołów dary przeminęły
- ci,którzy uznają działanie Ducha Św.w Mocy dziś, jednak przyjmują wszystko co dzieje się w "mocy"(niekoniecznie Bożej)
Dlatego są tego rodzaju anomalia, ktore tu opisujemy.
Obydwie grupy minęły się z celem i powołaniem ,które zostało dane Świętemu Kościołowi. Słowa Chrystusa brzmią "Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu !"
Ze smutkiem stwierdzam,że to co w zborach jest mówione niewiele przypomina "Tę" Ewangelię ,którą mi zwiastowano przed25 laty, Pierwszą "postacią" zgromadzeń był Jezus Chrystus. Nikt nie wstydził się Jego imienia.
Dziś Imię Jezus zastąpiono słowem "PAN". Często nie wiadomo jaki to "pan".
Treścią kazań są tematy biznesowe,nowe samochody itp.
Chyba to jest ten nowy "bóg".Dla Tego Prawdziwego brakło miejsca. Zatem ,ponieważ Duch Św.przyszedł na świat aby uwielbić Jazusa,w miejscach ,gdzie nie ma dla Niego miejsca jest poprostu nieobecny.
Przywódcy jednak muszą "trzymać fason" i wciskać wiernym ,że Bóg jest obecny w zgromadzeniach.
Zastanawia mnie jednak ślepota wiernych. Przecież w Biblii jest wzór zgromadzeń i można dostrzec ,to czy Duch Św. jest obecny w zgromadzeniu czy nie.
Czytając Słowo Boże możemy dostrzec także fakt,że działanie Ducha Św,nie było anormalne, a jeśli nawet świat postrzegał to jako "upicie się młodym winem" to dla wierzących ten stan był normalny. Dziś w zborach duże grupy ludzi nie ulega szaleństwom ,jednak nie mają możliwości zareagować na odstępstwa, gdyż są za maludźcy by postawić się wielkim. Tracą jedni i drudzy. Czy jest z tego wyjście?
Czy może "nowa fala"zmiecie z powierzchni Bożego Słowa tych ,dla ktorych Imię JEZUS jest najwżniejszym w życiu
Wiem,że perswazje czynione starszym, czy pastorom nie przynoszą rezultatów,kończą się często wykluczeniem ze zborow. Mamy jednak kontakty ze "zwyklymi wierzącymi,ktorym przez analizę Bożego Słowa możemy wskazać jak być powinno, a jak nie powinno w Bożym Kościele. Zachęcam do "walki" o czystość Ewangeli. Pozdrawiam Sewen.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1