www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 5:11 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 10:34 am 

A co można zrobić praktycznie? W jaki sposób walczyć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 25, 2007 12:40 pm 

Poprostu wskazywać na anomalia, przedkładając tym wypaczeniom to co na dany temat mówi Słowo Boże. Myślę ,że najlepiej w kontaktach towarzyskich pozazborowych,zachęcając by ludzie czytali Biblię i w/g Niej chcieli żyć. Zadne oficjalne uwagi skierowane do pastorów czy starszych nie przynosiły rezultatow. Ich "nieomylność jest niestety silniejsza od Prawdy. Dlatego wielu błądzi ,a nawet odpada negując często nawet to co Boże. Poprostu musimy mówić prawde. Z doświadczenia wiem ,że mówienie nawet w t.z.w. zborach przebudzonych o tym co mówi Słowo Boże n/t działania Ducha Św. dziś pociąga za sobą wykluczenia, ale może otworzyć wielu duchowe oczy . Mówmy tak jak mówi Słowo Boże. Prawdopodobnie dlatego ,wskutek przeżywania wypaczeń w zborach powstała "ulica prosta",która właśnie zajęła się krytykowaniem wszystkiego co wychodzi poza spojżenie ich autorów. to także nie jest dobre. Pozdrawiam .Sewen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 25, 2007 2:27 pm 

Cytuj:
. Prawdopodobnie dlatego ,wskutek przeżywania wypaczeń w zborach powstała "ulica prosta",która właśnie zajęła się krytykowaniem wszystkiego co wychodzi poza spojżenie ich autorów
.
No, wiesz, trudno, żeby ci autorzy pisali coś, z czym się nie zgadzają
( czyt. co "wychodzi poza ich spojrzenie" :wink: ).
Zresztą- gdyby nie ulica prosta, nadal tkwiłabym w zwiedzeniu, zatem Bogu za nią dzięki! ( i jej autorom 8) ).

Jest coś w artykułach i nauczaniach z ulicy , z czym się nie zgadzasz?Tak w skrócie?
( ciekawa jestem)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 25, 2007 4:12 pm 
Grazyna napisał(a):
Cytuj:
No wiesz..czy ja muszę udowadniać, że żyję świętym życiem, jeśli chcę się wypowiedzieć na jakiś temat...? :? W końcu każdy może porozmawiać, wypowiedzieć się na dany temat bez względu na wiek, doświadczenie i "namaszczenie"...?

Więc właśnie o tym mówiłem ,że owszem,rozmawiać może każdy ,ale już "walki z herezjami"... to nie zabawa na forum, dla każdego,o ile istnieje w ogóle w Kościele coś takiego jak "szwadrony walczących z herezjami".Nie istnieje,istnieją inne służby,które jeśli duchowo się rozwijają, to są dla Kościoła o wiele bardziej pożyteczne,są lepszym zabezpieczeniem przed herezjami niż samozwańczy jacyś antyherezjanci.Walka z herezją nie może i nie powinna być nigdy celem samym w sobie ,inaczej sama staje się herezją.To chciałem powiedzieć.Mniejsza o to.Coś mi się jednak wydaje że bardzo lubisz odpowiadać na moje posty a rzadko starasz się je dobrze zrozumieć, bo z góry zakładasz że jestem wrogo nastawiony do Ciebie i reszty tego forum.Błędne założenie!Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 25, 2007 8:15 pm 

Cytuj:
Więc właśnie o tym mówiłem ,że owszem,rozmawiać może każdy ,ale już "walki z herezjami"... to nie zabawa na forum, dla każdego,o ile istnieje w ogóle w Kościele coś takiego jak "szwadrony walczących z herezjami".

Jakoś nie przypominam sobie, żebym doŁączyła do jakichś szwadronów walczących z herezją... :wink: Czasem dzielę się z moim doświadczeniem, zdarza się, że nazwę tę czy inną rzecz po imieniu...Jednak nie stawiam sobie za cel walkki z herezjami!

Cytuj:
Nie istnieje,istnieją inne służby,które jeśli duchowo się rozwijają, to są dla Kościoła o wiele bardziej pożyteczne,są lepszym zabezpieczeniem przed herezjami niż samozwańczy jacyś antyherezjanci.

Pomiając Twoje barwne słowotwórstwo- myślę, że potrzebni są i jedni, i drudzy...
Cytuj:
Walka z herezją nie może i nie powinna być nigdy celem samym w sobie ,inaczej sama staje się herezją
.
Ty patrz! Zrozumiałam! Ooole!

Cytuj:
To chciałem powiedzieć.Mniejsza o to.Coś mi się jednak wydaje że bardzo lubisz odpowiadać na moje posty a rzadko starasz się je dobrze zrozumieć, bo z góry zakładasz że jestem wrogo nastawiony do Ciebie i reszty tego forum.Błędne założenie!Pozdrawiam

Eee atm, zaraz wrogo. Mijamy się w paru poglądach i tyle.
Nie wiem , czy zauważyłeś, że odpowiadam na inne posty także...wyjątków nie czyniąc.
Widzę, żeś nie zmienił zdania w kwestii mojego ilorazu inteligencji...Cóż, prosta kobieta ze mnie, waszmości...może i czego tam nie pojmuję...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 12:03 am 

Sorry, że się wtrącam:

sewen napisał(a):
Poprostu wskazywać na anomalia, przedkładając tym wypaczeniom to co na dany temat mówi Słowo Boże. Myślę, że najlepiej w kontaktach towarzyskich pozazborowych, zachęcając by ludzie czytali Biblię i w/g Niej chcieli żyć.

Niestety, to jest czysta teoria. W praktyce takie działania są często uznawane za "partyzantkę", "tworzenie podziałów" i "buntowanie owiec". Poza tym, jeśli widzisz brata grzeszącego, to idź najpierw do niego. Tzn. jeśli pasterz grzeszy brakiem należytego karmienia trzody, idź do niego. Jeśli nauczyciel grzeszy głoszeniem herezji, idź do niego. To jest droga ewangeliczna.

Cytuj:
Zadne oficjalne uwagi skierowane do pastorów czy starszych nie przynosiły rezultatow. Ich "nieomylność jest niestety silniejsza od Prawdy. Dlatego wielu błądzi ,a nawet odpada negując często nawet to co Boże. Poprostu musimy mówić prawde. Z doświadczenia wiem ,że mówienie nawet w t.z.w. zborach przebudzonych o tym co mówi Słowo Boże n/t działania Ducha Św. dziś pociąga za sobą wykluczenia, ale może otworzyć wielu duchowe oczy. Mówmy tak jak mówi Słowo Boże.

Trzeba wiedzieć, jak tę prawdę mówić. I mieć odwagę, żeby mówić o niej do właściwych ludzi, odpowiedzialnych za odbieranie od Pana kierunku działania zboru. Nie publicznie, tylko prywatnie. Owszem, cena bywa wysoka. Natomiast działania "podziemne" we własnym kościele bez wcześniejszych rozmów z przywódcami są moim zdaniem wątpliwe właśnie dlatego, że powinniśmy mówić jak Słowo Boże.

Cytuj:
Prawdopodobnie dlatego ,wskutek przeżywania wypaczeń w zborach powstała "ulica prosta",która właśnie zajęła się krytykowaniem wszystkiego co wychodzi poza spojżenie ich autorów. to także nie jest dobre.

Gdyby UP rzeczywiście zajmowała się wyłącznie krytyką, to pewnie miałbyś rację. Ale oprócz działu "Apologetyka" są również takie działy jak "Nauczanie", "Kazania" (w formie tekstowej i MP3) i "Biblioteka". Jeśli twiedzisz, że autorzy UP zajęli się krytykowaniem wszystkiego, co wychodzi poza ich spojrzenie, to chyba musisz doskonale znać autorów i ich spojrzenie na wszystko. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 8:45 am 

Nie mam nic przeciw Ulicy Prostej , taki rodzaj działania musi takze być .Świadczy o tym np: wypowiedź Grażyny,która zobaczyła pewne sprawy dzięki m.in.Ulicy Prostej. Pragnąłbym jednak aby Ulicę Prostą kojarzono z poszukiwaniem Prawdy ,a nie z bezwzględnym krytykanctwem. Chodzi przecież o to byśmy się wzajemnie budowali, co może przynieść wiele Bożego Błogosławieństwa.
Powracając do tematu, myślę ,że każde wydarzenia mają swój czas.Mam nadzieję ,że przemija czas tej "nowej fali" w chrześcijaństwie, z widocznymi anomaliami, a rozpocznie się czas powrotu do biblijnych ,pełnych pokory ,miłości i czystości zachowań i biblijnej wiary. Tego życzę wszystkim.Bóg jednak potrzebuje tych ,ktorzy "staną w wyłomie" i przez swoją postawę będą dążyć do czystości Ewangelii. Mogą to zrobić tylko Ci,którzy ,widzą jak daleko Kościół odszedł od Podstaw Wiary.Dlatego uważam ,że powinniśmy o tym mowić i prostować w miarę możliwości ten wykrzywiony obraz Kościoła. Pozdrawiam .Sewen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 11:37 am 

sewen napisał(a):
Nie mam nic przeciw Ulicy Prostej, taki rodzaj działania musi takze być. Świadczy o tym np: wypowiedź Grażyny, która zobaczyła pewne sprawy dzięki m.in. Ulicy Prostej. Pragnąłbym jednak aby Ulicę Prostą kojarzono z poszukiwaniem Prawdy, a nie z bezwzględnym krytykanctwem.

Ponieważ nie jesteś jedynym, który używa pojęcia "krytykanctwo" (i to jeszcze "bezwzględne"!) bez zrozumienia jego znaczenia, podaję znaczenie za Słownikiem Języka Polskiego:

krytykanctwo: "niesłuszne i nierzeczowe krytykowanie czegoś; też: skłonność do takiego krytykowania"; krytykancki; krytykant; krytykantka

http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=krytykanctwo

Jeśli już zarzucasz komuś bezwzględne krytykanctwo, to wykaż, że krytykuje coć niesłusznie i nierzeczowo.

Cytuj:
Chodzi przecież o to byśmy się wzajemnie budowali, co może przynieść wiele Bożego Błogosławieństwa

Jeśli chodzi o budowanie, to obok krytyki błędnych nauk możesz przeczytać i posłuchać na UP nauczania i kazania, które służą właśnie zbudowaniu. Ludzie niechętni UP zazwyczaj nie zaglądają nawet do działów, gdzie można się zbudować, a swoją krytykę UP jako całości opierają na jednym dziale apologetycznym. To się właśnie nazywa krytykanctwo.

Cytuj:
Powracając do tematu, myślę, że każde wydarzenia mają swój czas. Mam nadzieję, że przemija czas tej "nowej fali" w chrześcijaństwie, z widocznymi anomaliami, a rozpocznie się czas powrotu do biblijnych, pełnych pokory, miłości i czystości zachowań i biblijnej wiary. Tego życzę wszystkim. Bóg jednak potrzebuje tych, ktorzy "staną w wyłomie" i przez swoją postawę będą dążyć do czystości Ewangelii. Mogą to zrobić tylko Ci, którzy, widzą jak daleko Kościół odszedł od Podstaw Wiary. Dlatego uważam ,że powinniśmy o tym mowić i prostować w miarę możliwości ten wykrzywiony obraz Kościoła. Pozdrawiam .Sewen

Z tym przemijaniem "nowej fali" to nie jestem takim optymistą jak Ty. Zwłaszcza, że Pismo przewiduje raczej pogorszenie stanu Kościoła, niż jego polepszenie w miarę upływu czasu. "Stawanie w wyłomie" jest pojęciem z czasów, gdy Bóg posyłał proroków ze swoim Słowem i wzywał Izrael do upamiętania, a nie "prostował w miarę możliwości ten wykrzywiony obraz Izraela". Kościół odchodzi od podstaw wiary coraz dalej. Ci, którzy mu to pokazują, i tak będą nazywani "krytykantami". Samo dążenie do czystości Ewangelii jest postrzegane w zeświecczonych kościołach jako "wywyższanie się" i/lub "legalizm". Stań w wyłomie i mów jak Słowo Boże, ale się nie dziw, że bracia do Ciebie strzelają.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 28, 2007 12:38 pm 
Grazyna napisał(a):
Cytuj:
Więc właśnie o tym mówiłem ,że owszem,rozmawiać może każdy ,ale już "walki z herezjami"... to nie zabawa na forum, dla każdego,o ile istnieje w ogóle w Kościele coś takiego jak "szwadrony walczących z herezjami".

Jakoś nie przypominam sobie, żebym doŁączyła do jakichś szwadronów walczących z herezją... :wink: Czasem dzielę się z moim doświadczeniem, zdarza się, że nazwę tę czy inną rzecz po imieniu...Jednak nie stawiam sobie za cel walkki z herezjami!

Cytuj:
Nie istnieje,istnieją inne służby,które jeśli duchowo się rozwijają, to są dla Kościoła o wiele bardziej pożyteczne,są lepszym zabezpieczeniem przed herezjami niż samozwańczy jacyś antyherezjanci.

Pomiając Twoje barwne słowotwórstwo- myślę, że potrzebni są i jedni, i drudzy...
Cytuj:
Walka z herezją nie może i nie powinna być nigdy celem samym w sobie ,inaczej sama staje się herezją
.
Ty patrz! Zrozumiałam! Ooole!

Cytuj:
To chciałem powiedzieć.Mniejsza o to.Coś mi się jednak wydaje że bardzo lubisz odpowiadać na moje posty a rzadko starasz się je dobrze zrozumieć, bo z góry zakładasz że jestem wrogo nastawiony do Ciebie i reszty tego forum.Błędne założenie!Pozdrawiam

Eee atm, zaraz wrogo. Mijamy się w paru poglądach i tyle.
Nie wiem , czy zauważyłeś, że odpowiadam na inne posty także...wyjątków nie czyniąc.
Widzę, żeś nie zmienił zdania w kwestii mojego ilorazu inteligencji...Cóż, prosta kobieta ze mnie, waszmości...może i czego tam nie pojmuję...

Wiesz co Grażyno?Mijajmy się oprócz poglądów także na tym forum.Do niczego nam nie jest potrzebna wzajemna wymiana poglądów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 28, 2007 1:02 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Z tym przemijaniem "nowej fali" to nie jestem takim optymistą jak Ty. Zwłaszcza, że Pismo przewiduje raczej pogorszenie stanu Kościoła, niż jego polepszenie w miarę upływu czasu.

Masz rację Smoku.Ta pogoń za nowinkami i bezkrytyczne przyjmowanie każdej nauki raczej się nasila, a nie słabnie.To samo można powiedzeć o niezdrowe fascynacji niektórymi głosicielami i nauczycielami.
Kościół odchodzi od podstaw wiary coraz dalej. Ci, którzy mu to pokazują, i tak będą nazywani "krytykantami". Samo dążenie do czystości Ewangelii jest postrzegane w zeświecczonych kościołach jako "wywyższanie się" i/lub "legalizm". Stań w wyłomie i mów jak Słowo Boże, ale się nie dziw, że bracia do Ciebie strzelają.

Nie tylko to.Przeciwko tym, którzy bronią czystości nauki często motane sa naprawdę ciężkie oskarżenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 28, 2007 1:25 pm 

Zwłaszcza, że Pismo przewiduje raczej pogorszenie stanu Kościoła, niż jego polepszenie w miarę upływu czasu.

Na podstawie jakich fragmentów biblijnych do tego doszedłeś?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 28, 2007 3:12 pm 

Cytuj:
Wiesz co Grażyno?Mijajmy się oprócz poglądów także na tym forum.Do niczego nam nie jest potrzebna wzajemna wymiana poglądów

Wiesz, staram się być miła. Ale Twoje wypowiedzi sprawiają mi przykrość. Odtąd będę Cię ignorować- wedle życzenia.
Pozostań z Panem- Grażyna

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 28, 2007 4:03 pm 

wit napisał(a):
Zwłaszcza, że Pismo przewiduje raczej pogorszenie stanu Kościoła, niż jego polepszenie w miarę upływu czasu.

Na podstawie jakich fragmentów biblijnych do tego doszedłeś?

Na przykład II Tym. 3:1-4:4 - wypisz, wymaluj jakbym dzisiejsze czasy widział. I w Kościele i poza Kościołem. Mat. 24:4-5 też mówi o czasach ostatecznych. I II Tes. 2:2-3. Pytanie Pana Jezusa z Łuk. 18:8 też jest godne zastanowienia, a moim zdaniem nie dotyczy ono Powtórnego Przyjścia Pana wraz z Kościołem, bo wtedy Pan znajdzie wiarę na Ziemi, ponieważ cały Izrael się nawróci, co sam Pan zapowiada.

Nie znajduję natomiast fragmentów, które zapowiadałyby jakieś wielkie sukcesy Kościoła w czasach ostatecznych przed Pochwyceniem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 28, 2007 4:38 pm 

Pierwsze dwa fragmenty jednak nie mówią o pogarszaniu się stanu Kościoła, bo chyba tak źle jak za mroków średniowiecza było, już raczej nie będzie, więc te wersje nie bardzo pasują. Natomiast tekst z Łukasza 18:8 odnosi się do przyjścia Chrystusa [dokładnie - Syna Człowieczego] w Duchu Świętym w celu zniesienia Starego Przymierza i ustanowienia Nowego Przymierza, jeszcze za pokolenia apostołów (Mateusza 10:23; Galacjan 3:19-4:6; Hebrajczyków 9:15-17; 10:8-13). Gdy Chrystus przyszedł, nie zastał wiary, bowiem chrześcijanie byli nadal pod Zakonem Mojżeszowym zawierającym w sobie tylko cień przyszłych rzeczy, dlatego też wiara nie mogła im zostać objawiona (Galacjan 3:23; Hebrajczyków 9:8-10). Trzeba jeszcze zauważyć, że Kościół został powołany do chwały, lecz nie takiej chwały, jaką głoszą różnej maści neocharyzmatycy, lecz do chwały o której mówi proroctwo z Hebrajczyków 11:17-35 (por. Rzymian 8:18-25).

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 28, 2007 4:57 pm 

Cytuj:
Natomiast tekst z Łukasza 18:8 odnosi się do przyjścia Chrystusa [dokładnie - Syna Człowieczego] w Duchu Świętym w celu zniesienia Starego Przymierza i ustanowienia Nowego Przymierza, jeszcze za pokolenia apostołów (Mateusza 10:23; Galacjan 3:19-4:6; Hebrajczyków 9:15-17; 10:8-13). Gdy Chrystus przyszedł, nie zastał wiary, bowiem chrześcijanie byli nadal pod Zakonem Mojżeszowym zawierającym w sobie tylko cień przyszłych rzeczy

Wiele dziwacznych interpretacji już w życiu słyszałem, ale takiej jeszcze nie.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1