witaj Grażyno
wiesz od dawna nie mam nic wspólnego z kościołem zielonoświątkowym, oprócz prywatnych, pozakościelnych znajomych, więc nie odpowiem Ci na temat porządku na ty chzgromadzeniach, pewnie na stronie tej denominacji są m.in takie zasady - nie wiem, możesz sprawdzić sama:
http://www.kz.pl/index.php
wierzący z którymi mam wspólnotę zgromadzają się po to, aby razem modlić się do Boga i poznawać Go przez czytanie Pism, tam więc szukamy rozwiązań, które najbardziej nas zbudują, starając się "nie gasić Ducha" wtedy gdy działa...chcę słyszeć co Bóg mówi, ale żeby Go usłyszeć trzeba żebym zamilkła...
może się mylę, ale osobiście traktuję to, co opisuje Paweł w 1 Kor.: 14 rozdziale, jako zalecenie, dla kolejnego pouczenia nas o tym, że stajemy przed Świętym Bogiem i jako Świętemu należy się Mu posłuch :
(33)
Bóg bowiem nie jest Bogiem zamieszania, lecz pokoju. Tak jak to jest we wszystkich zgromadzeniach świętych, (34) kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane, jak to Prawo nakazuje. (35) A jeśli pragną się czego nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! Nie wypada bowiem kobiecie przemawiać na zgromadzeniu. (36) Czyż od was wyszło słowo Boże? Albo czy tylko do was przyszło? (37) Jeżeli komuś wydaje się, że jest prorokiem albo że posiada duchowe dary, niech zrozumie, że to, co wam piszę, jest nakazem Pańskim.(1 list do Koryntian 14:33-37, Biblia Tysiąclecia)
wiele razy można by zarzucić Pawłowi, że brak mu dzisiejszej "wolności"/"swobody", ale czy dzisiejsza wolność ma różnić się od tej zapisanej w Listach? "w każdym narodzie miły jest Bogu ten, który się Go boi"...(parafraza Dz. Ap.: 10: 34-35)
z drugiej strony w Dziejach Apostolskich w drugim rozdziale (2:1-40) czytamy, że "wszyscy zostali napełnieni i zaczęli mówić"...po co? dla upamiętania tych, co byli wokoło i słuchali we własnym języku ewangelii...taka "ewangelizacja"
zastanawiam się też, po co zostały do naszych czasów Księgi Starego Przymierza, porównujemy ich wykładanie do kontekstu nowotestamentowego, a czy w odwrotnym kierunku już nie należy do nich zaglądać? ja czytam je i rozsądzam, czego dzisiaj chce mnie Bóg nauczyć, żeby Jemu się podobać
Bóg dał wiele zaleceń jak chce odbierać chwałę, ofiary od ludu, który wyłączył Sobie spośród innych plemion, aby Mu służył - ja tu widzę podobieństwo (np. do 1P 1:13-2:10)
...za " czasów świątynnych" wszystko odbywało się w ustalonym porządku, którego kapłani mieli pilnować.. teraz Jezus zbudował w ciele Swoim Doskonałą Duchową Świątynię....ale Świętość Boga nie zmieniła się od tamtych czasów...może w tym naszym dzisiejszym "kapłaństwie" możemy czerpać także z Ksiąg Starego Przymierza i uczyć się - przynajmiej o Świętości Boga...
tak sobie myślę ja

ale chętnie sama poczytam, co inni wiedzą na ten temat, który Grażyna poruszyła...
"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]