www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 10:14 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2007 10:27 pm 

Michał napisał(a):
Nie twierdzę, że Jezus z pewnością nie przyjdzie z kościołem. Jeśli jednak miałbym przyjąć taką tezę muszę mieć ku temu dostateczne racje.

Słusznie. Popieram takie podejście do sprawy. 8)

Michał napisał(a):
Smok napisał(a):
A od kiedy aniołowie są przyobleczeni w sprawiedliwe uczynki świętych

Ten fragment (Obj. 19,8 ) mówi o weselu Baranka a nie o przyjściu Jezusa w chwale.

Ten fragment mówi, że "byssinon" to jest czysty, biały bisior [cienki len] oznaczający sprawiedliwe uczynki świętych. W taki bisior odziana jest Oblubienica i w identyczny bisior [byssinon] odziane są wojska niebieskie zstępujące wraz z Panem z nieba w Obj. 19:14.

Michał napisał(a):
Jeżeli chodzi o fragment z Obj. 19,14 to Biblia podaje, że aniołowie również ukazywali się w białych szatach - Dz 1:10, Mk 16:5, w Łuk 24,4 i Dz 10:30 pisze o lśniących szatach. Przytoczę:
i wyszło ze świątyni siedmiu aniołów, mających siedem plag, odzianych w czyste, lśniące płótno (len) i opasanych przez pierś złotymi pasami. - Ap 15:6.

Dobrze, przyjrzyjmy się po kolei wszystkim wersetom, które podajesz: W Dz. Ap. 1:10 mamy "esthes" [odzienie]; w Mar. 16:5 i w Łuk. 24:4 mamy "stole" [długa szata]; w Ap. 15:6 mamy "linon" [lniania szata]. Określenie "biały, błyszczący cienki len" pojawia się tylko w dwóch miejscach NT - właśnie w Obj. 19:8 i Obj. 19:14.

Michał napisał(a):
Rozumiem, że rozpoznajesz w postaciach z Obj. 19,4 kościół po ubraniach. Właściwie po materiale. Uważasz, że aniołowie nie chodzą ubrani w biały bisior tylko w biały len (płótno). (Może macie jakieś informacje czemu tak często, nawet w komentarzach Biblijnych, mówi się o o bisiorze jako o lnie.)

Nie tylko po ubraniu, choć ono oznacza sprawiedliwe uczynki świętych. A w sprawiedliwe uczynki świętych są przyoblekani święci, a nie aniołowie. Wojska zstępujące wraz z Jezusem z nieba są ukazane na białych koniach, które obrazują zwycięzców, a przecież "zwycięzca nie dozna szkody od drugiej śmierci" [Obj. 2:11]. Dalej, to są ci, którzy wraz z Barankiem zstąpią z nieba, gdy On będzie walczył ze zwierzęciem pod Armagedonem [Obj. 17:14], a przecież wcześniej nikt nie będzie walczył z Barankiem [Obj. 19:11-21]. On są określeni jako "powołani i wybrani, oraz wierni". Takich określeń nie stosuje się wobec aniołów, natomiast stosuje się je wobec odrodzonych czyli Kościoła.
`
Michał napisał(a):
Uważasz, że: aniołowie nie mogą być przyobleczeni "w sprawiedliwe uczynki świętych", oraz że: "czyste, lśniące płótno (len)" na pewno nie jest symbolem "sprawiedliwych uczynków świętych".

Znaczenie "czystego, białego, cienkiego lnu" [byssinon] jest wskazane w tekście i jest wyjątkowe, ponieważ szata dana Oblubienicy jest wyjątkowa i ma wyjątkowe znaczenie.

Michał napisał(a):
Smok napisał(a):
Od kiedy aniołowie są powołani i wybrani oraz wierni [Obj. 17:14]?

A ten fragment mówi o walce Baranka ze zwierzęciem i królami.

Raczej tak, bo przecież nikt z Barankiem nie będzie walczył, dopóki On sam nie zstapi z nieba wraz ze swym wojskiem, by walczyć, co jest opisane w Obj. 19:11-21.

Michał napisał(a):
Smok napisał(a):
Dlaczego aniołowie mieliby zstępować na białych koniach oznaczających zwycięzców [Obj. 19:14]?

Przecież idą na zwycięska bitwę...?

Oni są zwycięzcami dlatego, że już zwyciężyli (podobnie jak Jezus), a nie dlatego, że dopiero zwyciężą. Zauważ, że nie wygląda na to, żeby oni sami mieli walczyć i zwyciężyć. To Baranek mieczem Słowa pobije narody [Obj. 19:15,21].

Michał napisał(a):
Smok napisał(a):
Nigdzie nie czytam, żeby aniołów nazywano świętymi Boga

Nie bardzo rozumiem. Na jaki fragment się powołujesz?

Na Zach. 14:5 i Judy 14.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2007 10:38 pm 

Henryk napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
Kościół to są odrodzeni Żydzi i odrodzeni poganie. Nieodrodzeni Żydzi nie należą do Kościoła, ale pozostają wybrani i nawrócą się, gdy zobaczą Tego, którego przebodli

Kłamstwo, bo
2Koryntian 5,6 Tak więc, mając tę ufność, wierzymy, że jak długo pozostajemy w ciele, jesteśmy pielgrzymami z daleka od Pana.
Hebrajczyków 11,13 Wszyscy pomarli w wierze. Nie było im dane doczekać się dóbr przyobiecanych przez Boga. Widzieli je i radośnie witali z daleka. Siebie samych zaś uważali za gości i pielgrzymów na tej ziemi,
1Piotra 2,11 Proszę was, najmilsi, byście jako pielgrzymi nie mający tu swojej ojczyzny odsuwali od siebie pożądliwości, które występują przeciwko waszej duszy.

Henryku, przeczytaj dokładnie rozdziały 12 i 13 Księgi Zachariasza. Tam jest napisane, że na mieszkańców Jeruzalemu Pan wyleje ducha łaski i błagania i wtedy spojrzą na Pana, którego przebodli, i wtedy naród żydowski będzie biadał nad Mesjaszem jak nad pierworodnym, każdy ród z osobna - ród Lewiego osobno, ród Dawida osobno i ród Natana osobno [Zach. 12:10-13]

Nie jesteś w stanie zrobić z tych rodów Kościoła, żebyś się nie wiem jak wytężył. A na mieszkańców Nowego Jeruzalemu nie trzeba wylewać ducha łaski, bo oni się już nawrócili. Pozostaje Ci tylko literalny Izrael według ciała, który się nawróci po literalnym zgromadzeniu z literalnego rozproszenia, a potem wejdzie literalnej do ziemi obiecanej w literalnej Erze Mesjańskiej na literalnej ziemi. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 16, 2007 12:06 am 

Jarek napisał(a):
Z jednym na pewno się zgadzamy, choc nie do końca, że dzień Pański obejmuje dłuzszy okres a nie tylko samo przyjście Chrystusa., i sięga do dnia Sądu.

Tutaj się zgadzamy, rzeczywiście. I bardzo dobrze. :)

:)

Jarek napisał(a):
Ale wracając do sedna, bez odchodzenia od tematu, to własnie pisząc że Pan przyjdzie po swój kościół i będzie na obłokach, to według ciebie znaczy, że nie przyszedł dzień Pański.

Dokładnie o tym pisze Paweł w II Tes. 2:1-4. Ktoś nastraszył Tesaloniczan, że Dzień Pański już się rozpoczął, a oni jeszcze nie spotkali się z Panem na obłokach, o czym pisał Paweł w poprtzednim liście [I Tes. 4:15-18]. I Paweł wyprowadza ich z błędu pisząc, że Dzień Pański nie rozpocznie się, zanim się nie objawi (ujawni) Antychryst i zanim nie nastanie wielkie odstepstwo (apostazja). A Pochwycenie ma nastąpić niespodziewanie [Mat. 24:36-44].

Pamietasz:
Jarek napisał(a):
To że nie znamy dnia ani godziny, nie znaczy że Pan nadejdzie przed tymi znakami, bo nie jest kłamcą i najpierw te rzeczy nadejdą az nastanie koniec.

Smok W. napisał(a):
Oczywiście, można się upierać, że skoro Pan nie jest kłamcą, to zrobi na pewno tak, jak nam się wydaje, ale najpierw trzeba sprawdzić, czy nam się dobrze wydaje .

A teraz sam na to samo wskazujesz, że Pan nie przyjdzie zanim nie wydarzą się zapowiedziane rzeczy.

Jarek napisał(a):
Natomiast według tego co rozumiem, chociazby z podawanych juz fragmentów z Obj. 6, 15-17 i Mat24, 29-31 nastanie tego dnia, rozumiem nie inaczej, a własnie nastanie w momencie gdy przyjdzie po kościół, gdyż gdy przyjdzie zobacza go ludzie (Obj. 6, 16; Mat, 24, 30) i nastąpi też pierwsze zmartwychwstanie. Wtedy to Chrystus zostanie zobaczony przez wszystkie narody. Swiat taki jakim znamy zakończy swój zywot.

Zrozum wreszcie, że podczas powtórnego przyjścia na ziemię Pan przyjdzie z nieba razem z Kościołem i wtedy wszyscy Pana zpbaczą. Przeczytaj dokładnie Obj. 19:7-8, potem 11-14 i zobacz, kto zstępuje razem z Jezusem z nieba na ziemię. Porównaj z Zach. 14:5 i Judy 14. Pisałem już o tym ze dwa razy. Jeśli Kościół zstępuje z Panem z nieba, to cały Kościół musiał się tam wcześniej jakoś znaleźć, no nie?

Jakbyś przeczytał to co napisałem do Michała, to zauwazyłbys takie zdanie:
Cytuj:
Pan przyjdzie, zbierze swóje ciało, dojdzie do zaslubin, a nastepnie wraz z kosciołem bedzie Panował na ziemi przez tysiąc lat.

to i chyba rozumiem, lecz ja wcale nie o tym czy Jezus przyjdzie z Kościołem, czy nie przyjdzie, bo po zaslubinach Kościół będzie juz z Panem na wieki. A o tym, od kiedy zaczyna się dzień Pański i kiedy wszyscy zobacza Pana, bowiem tuz przed jego Przyjściem nastaną pewne znaki (a będa one po wielkim ucisku ;) ) i Pan nadejdzie na obłokach z nieba z wielka moca i chwała. No i rozumie że ty ten fragment z Mat, 24 29-31 traktujesz jako juz po pochwyceniu koscioła. więc czytajmy Mat 24, 26-27, a nastepnie 30. :)

Jarek napisał(a):
Natomiast, wielki ucisk na świecie zapowiadany przez Pana w Mat. 24, poprzedza Jego przyjście. Po za tym czy tylko wielki ucisk jest czasem tudnym dla zyjących? Owszem, jest to czas, takiej udreki jakiej wcześniej nie było i nie bedzie więcej, i nikt by nie przezył tego czasu gdyby nie skrócenie owych dni. Jednak plagi, wojny i trzęsienia ziemi to tez trudne momenty, choc oczywiście nie aż tak, a nie nazywasz tego Gniewem Boga, choc wczesniej zostały zdjęte wczesniejsze pieczęcie.

Zastanów się sam nad tym, co napisałeś, a ja pogrubiłem.

Owszem, jest to czas, takiej udreki jakiej wcześniej nie było i nie bedzie więcej z doczytaniem : "lecz ze względu na wybranych, bedą skrócone owe dni" I gdyby ktos wtedy mi powiedział że oto tu jest Chrystus mam niewierzyć [Mat 24, 23]
A po za tym uwazam że Wielki Ucisk to w sumie kulminacja róznych plag, wojen itp...

Jarek napisał(a):
twierdzisz że tylko Izraelici będa zebrani i tak jest napisane. No dobrze, jednak mam pytanie? Pochwyceni zyjący nieizraelici zostana pochwyceni przez Pana, i ci którzy zasneli zmartwychwstaną i tez spotkaja się z Panem. Co natomiast z Izraelitami? Oni nie zmartwychwstaną na spotkanie z Panem, gdy przyjdzie? Oraz aktualnie żyjący nie zostana pochwyceni przez Pana? Przeciez do koscioła zaliczani sa Zydzi..., zaczynając od Piotra, a kończąc na nieznanym mi Izraelicie. :)

Przecież to proste. Zbawieni Żydzi należą do Kościoła i oni przyjdą z Panem. Niezbawieni Żydzi zostaną zebrani i nawrócą się jako cały naród, o czym pisze Paweł w Rzym. 11:26-27 oraz Zachariasz [12-13], Malachiasz [3:2-7] i inni prorocy.
A co z wczesniejszymi Izraelitami, którzy juz niebedą zyć, a za zycia nie uznawali Mesjasza? dopiszę jeszcze że z tego co pisałes wczesniej, to Izraelici jednie będa opieczetowani (tych 144000) to też ciekawe, bo to do nich według ciebie przyjdzie Pan z Kosciołem, a przecież nazywasz ich teraz za niezbawionych.

Jarek napisał(a):
Osobiscie, podchodze podobnie do proroctw ze ST. Biblię, uwazam że winno sie czytać od ewangelii. ;) , choc rozumiem na co wskazałes i traktuj to swobodniej.

OK, potraktuję swobodniej, choć żadnej księgi nie czyta się od tyłu. :)
hehehe, no cóz... to co było dawniej ukryte, teraz zostało objawione. Jakaż tu "przednia" kolejność ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 16, 2007 10:45 am 

Jarek napisał(a):
A teraz sam na to samo wskazujesz, że Pan nie przyjdzie zanim nie wydarzą się zapowiedziane rzeczy.

Bo mówię o przyjściu Pana z Kościołem, a nie po Kościół. Mnie wychodzi na to, że przyjście Pana na obłoki po Kościół nastąpi przed wylaniem gniewu Bożego, a przyjście Pana wraz z Kościołem na ziemię nastąpi po wylaniu gniewu Bożego.

Cytuj:
Cytuj:
Pan przyjdzie, zbierze swóje ciało, dojdzie do zaslubin, a nastepnie wraz z kosciołem bedzie Panował na ziemi przez tysiąc lat.

Wszystko fajnie, tylko jeśli Pan miałby przyjść po swoje Ciało po Wielkim Ucisku, to odpowiedz mi na proste pytanie: Gdzie odbędą się zaślubiny Baranka z Oblubienicą?

Cytuj:
to i chyba rozumiem, lecz ja wcale nie o tym czy Jezus przyjdzie z Kościołem, czy nie przyjdzie, bo po zaslubinach Kościół będzie juz z Panem na wieki. A o tym, od kiedy zaczyna się dzień Pański i kiedy wszyscy zobacza Pana, bowiem tuz przed jego Przyjściem nastaną pewne znaki (a będa one po wielkim ucisku ;) ) i Pan nadejdzie na obłokach z nieba z wielka moca i chwała. No i rozumie że ty ten fragment z Mat, 24 29-31 traktujesz jako juz po pochwyceniu koscioła. więc czytajmy Mat 24, 26-27, a nastepnie 30. :)

A Ty znowu swoje... Dzień Pański nie rozpoczyna się w momencie Powtórnego Przyjścia Pana na ziemię. Dzień Pański rozpoczyna się od pierwszych pieczęci i wylania gniewu, i tak opisują go prorocy ST. Przyjście Pańskie na ziemię wraz ze świętymi nastąpi po wylaniu gniewu i w trakcie Dnia Pańskiego.

Jarek napisał(a):
Smok napisał(a):
Zbawieni Żydzi należą do Kościoła i oni przyjdą z Panem. Niezbawieni Żydzi zostaną zebrani i nawrócą się jako cały naród, o czym pisze Paweł w Rzym. 11:26-27 oraz Zachariasz [12-13], Malachiasz [3:2-7] i inni prorocy.

A co z wczesniejszymi Izraelitami, którzy juz niebedą zyć, a za zycia nie uznawali Mesjasza?

Święci ST, którzy umarli zbawieni przed Jezusem, zmartwychwstaną po Przyjściu Pana z Kościołem i będzie im dane prawo sądu, podobnie jak męczennikom Wielkiego Ucisku, którzy zmartwychwstaną razem z nimi [Dan. 12:2; Obj. 20:4]. Nie otrzymali za życia tego, co głosiła obietnica, ale nie osiągną celu bez nas [Hebr. 11:39-40]. Czyli Kościół razem z nimi wejdzie w ciałach uwielbionych do 1000-letniego Królestwa, aby tam rządzić razem z Mesjaszem.

Cytuj:
dopiszę jeszcze że z tego co pisałes wczesniej, to Izraelici jednie będa opieczetowani (tych 144000) to też ciekawe, bo to do nich według ciebie przyjdzie Pan z Kosciołem, a przecież nazywasz ich teraz za niezbawionych.

144000 opieczętowanych to Żydzi wybrani przez Boga do określonych celów. Ja ich nie uważam za niezbawionych, bo o nich Pisma mówi wyraźnie w Obj. 14:1-4, że są czyści i są pierwocinami dla Boga i Baranka - prawdopodobnie zostaną zbawieni podczas Wielkiego Ucisku jako pierwsi spośród Żydów. Ale przy tym nie będę się upierał.

Jarek napisał(a):
Jarek napisał(a):
Osobiscie, podchodze podobnie do proroctw ze ST. Biblię, uwazam że winno sie czytać od ewangelii. ;) , choc rozumiem na co wskazałes i traktuj to swobodniej.

hehehe, no cóz... to co było dawniej ukryte, teraz zostało objawione. Jakaż tu "przednia" kolejność ;)

To, co było podstawą, teraz zyskało zwieńczenie. Nawet, jeśli podstawa była nie jasna i wymagała późżniejszego objaśnienia, nie przestała być podstawą. Drzewo rośnie od korzenia, a nie od czubka. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 16, 2007 8:57 pm 

Zrozum wreszcie, że podczas powtórnego przyjścia na ziemię Pan przyjdzie z nieba razem z Kościołem i wtedy wszyscy Pana zpbaczą.

Cytuj:
i nawrócą się, gdy zobaczą Tego, którego przebodli

Kłamstwo bo
Rzymian 8,24 W nadziei bowiem jesteśmy zbawieni, nadzieja zaś oglądana [jako przedmiot oczekiwania] nie jest [już] nadzieją. Jeśli bowiem ktoś już widzi [to, czego się spodziewa], to czegoż jeszcze może się spodziewać?

Pan nie przyjdzie „razem z Kościołem” na Ziemię, tylko Pan przyjdzie po Kościół aby pochwycić Kościół do siebie na zawsze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 17, 2007 12:16 am 

Jarek napisał(a):

Bo mówię o przyjściu Pana z Kościołem, a nie po Kościół. Mnie wychodzi na to, że przyjście Pana na obłoki po Kościół nastąpi przed wylaniem gniewu Bożego, a przyjście Pana wraz z Kościołem na ziemię nastąpi po wylaniu gniewu Bożego.

No tak, racja usprawiedliwia. Oby nie własna ;) Wylanie gniewu jest rozciągniete w czasie, i nie kończy przed przyjściem Pana. Czy przyjscie Pana nie jest dniem zapowiadanym dla nadejscia sprawiedliwości Boga i wyrównania rachunków z bezbożnikami?

Jarek napisał(a):
Cytuj:

Wszystko fajnie, tylko jeśli Pan miałby przyjść po swoje Ciało po Wielkim Ucisku, to odpowiedz mi na proste pytanie: Gdzie odbędą się zaślubiny Baranka z Oblubienicą?

według Obj. w niebie, tyko ze ucisk nie zlikwiduje wszystkich ludzi(Mat. 24, 22), a co najwazniejsze swięci będa opieczetowani, aby im nie działa sie krzywda(obj. 7, 3, Ezech. 9, 6)

Jarek napisał(a):

A Ty znowu swoje... Dzień Pański nie rozpoczyna się w momencie Powtórnego Przyjścia Pana na ziemię. Dzień Pański rozpoczyna się od pierwszych pieczęci i wylania gniewu, i tak opisują go prorocy ST. Przyjście Pańskie na ziemię wraz ze świętymi nastąpi po wylaniu gniewu i w trakcie Dnia Pańskiego.
No, tu lepiej sie rozumiemy(Obj. 15, 1) tylko że Gniew Boga, który ma nadejść jest także odpłatą za niegodziwości i jakże ma nastapić przed upływem wczesniejszego czasu, które sam Bóg okreslia i nie łamie zasad. Wszak nie minie dany okres dopóki pełna liczba świętych nie wejdzie, a ostanimi sa opieczetowani. No i... to przyjście Pana w trakcie Dnia Pańskiego? Dziwne, ze zaczął się bez Pana.

Jarek napisał(a):
Smok napisał(a):
Zbawieni Żydzi należą do Kościoła i oni przyjdą z Panem. Niezbawieni Żydzi zostaną zebrani i nawrócą się jako cały naród, o czym pisze Paweł w Rzym. 11:26-27 oraz Zachariasz [12-13], Malachiasz [3:2-7] i inni prorocy.

A co z wczesniejszymi Izraelitami, którzy juz niebedą zyć, a za zycia nie uznawali Mesjasza?

Święci ST, którzy umarli zbawieni przed Jezusem, zmartwychwstaną po Przyjściu Pana z Kościołem i będzie im dane prawo sądu, podobnie jak męczennikom Wielkiego Ucisku, którzy zmartwychwstaną razem z nimi [Dan. 12:2; Obj. 20:4]. Nie otrzymali za życia tego, co głosiła obietnica, ale nie osiągną celu bez nas [Hebr. 11:39-40]. Czyli Kościół razem z nimi wejdzie w ciałach uwielbionych do 1000-letniego Królestwa, aby tam rządzić razem z Mesjaszem.

Pytałem o niewierzących za zycia Izraelitów, którzy umarli przed przyjsciem Pana, a nie o wierzących(świętych).

Jarek napisał(a):
dopiszę jeszcze że z tego co pisałes wczesniej, to Izraelici jednie będa opieczetowani (tych 144000) to też ciekawe, bo to do nich według ciebie przyjdzie Pan z Kosciołem, a przecież nazywasz ich teraz za niezbawionych.

144000 opieczętowanych to Żydzi wybrani przez Boga do określonych celów. Ja ich nie uważam za niezbawionych, bo o nich Pisma mówi wyraźnie w Obj. 14:1-4, że są czyści i są pierwocinami dla Boga i Baranka - prawdopodobnie zostaną zbawieni podczas Wielkiego Ucisku jako pierwsi spośród Żydów. Ale przy tym nie będę się upierał.

Tak, tych 144000, to pierwociny Chrystusa i z pewnościa są zbawieni. tylko czy sa to wyłacznie Żydzi? Ale juz... pozostawmy ta kwestię.

Jarek napisał(a):
Jarek napisał(a):

To, co było podstawą, teraz zyskało zwieńczenie. Nawet, jeśli podstawa była nie jasna i wymagała późżniejszego objaśnienia, nie przestała być podstawą. Drzewo rośnie od korzenia, a nie od czubka. :)

Oczywiście.

A tak dodatkowo, powiedz mi skoro Pan przyjdzie pochwycic kosciół przed wielkim uciskiem, to kto to sa ci z wielkiego ucisku(Obj. 7, 14) Czyzby były dwa Wielkie U, albo zle przetłumaczono?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 17, 2007 10:06 pm 

Jarek napisał(a):
Czy przyjscie Pana nie jest dniem zapowiadanym dla nadejscia sprawiedliwości Boga i wyrównania rachunków z bezbożnikami?

Przyjście Pana nastąpi po wylaniu Jego gniewu na mieszkańców ziemi. Po swoim przyjściu Pan pokona Antychrysta, osądzi narody nie-żydowskie, a nastepnie rozpocznie panowanie w Erze Mesjańskiej.

Cytuj:
No i... to przyjście Pana w trakcie Dnia Pańskiego? Dziwne, ze zaczął się bez Pana.

Znowu się kłania tradycja, która Dzień Pański utożsamia z Powtórnym Przyjściem Pana na ziemię. To jest błędna tradycja, która jest efektem czytania Pism od końca zamiast od początku. Jeśli się uważnie poczyta proroków, to wtedy widać, co to jest Dzień Pański.

Cytuj:

Jeśli żyjąc przed Jezusem nie uwierzyli Bogu tak jak Abraham, to pomarli w swoich grzechach, jak wszyscy niezbawieni ludzie. Jeśli odrzucili Jezusa, to tym bardziej.

Cytuj:
A tak dodatkowo, powiedz mi skoro Pan przyjdzie pochwycic kosciół przed wielkim uciskiem, to kto to sa ci z wielkiego ucisku (Obj. 7, 14) Czyzby były dwa Wielkie U, albo zle przetłumaczono?

To są ludzie, którzy nawrócą się dopiero podczas Wielkiego Ucisku i wtedy umrą. Oni zmartwychwstaną po przyjściu Pana na ziemię z Kościołem [Obj. 20:4]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 17, 2007 11:34 pm 

Jarek napisał(a):
Czy przyjscie Pana nie jest dniem zapowiadanym dla nadejscia sprawiedliwości Boga i wyrównania rachunków z bezbożnikami?

Przyjście Pana nastąpi po wylaniu Jego gniewu na mieszkańców ziemi. Po swoim przyjściu Pan pokona Antychrysta, osądzi narody nie-żydowskie, a nastepnie rozpocznie panowanie w Erze Mesjańskiej.
Czyli Pan nie przyjdzie z gniewem Bozym a jedynie aby pokonac antychrysta. W Obj. 15, 1-8 jest napisane że siedem plag spadających na ludzkość, bedzie po zwycięzeniu zwierzęcia, o którym jak tez o posagu mowa jest także w Obj. 19, 17-21

Jarek napisał(a):
No i... to przyjście Pana w trakcie Dnia Pańskiego? Dziwne, ze zaczął się bez Pana.

Znowu się kłania tradycja, która Dzień Pański utożsamia z Powtórnym Przyjściem Pana na ziemię. To jest błędna tradycja, która jest efektem czytania Pism od końca zamiast od początku. Jeśli się uważnie poczyta proroków, to wtedy widać, co to jest Dzień Pański.

no.. :?: dla mnie Dzień Pański to prawie to samo co dla ciebie era mesjańska i zaczyna sie od Przyjścia Pana po kościół. Dlatego nie wiem jaką mi tu kłaniającą się tradycją starasz sie udowodnic błedne pojmowanie (na granicy ponizej pasa takie dowody Smoku).

Jarek napisał(a):

Jeśli żyjąc przed Jezusem nie uwierzyli Bogu tak jak Abraham, to pomarli w swoich grzechach, jak wszyscy niezbawieni ludzie. Jeśli odrzucili Jezusa, to tym bardziej.

To na pewno, ze w grzechach pomrą.

Jarek napisał(a):
A tak dodatkowo, powiedz mi skoro Pan przyjdzie pochwycic kosciół przed wielkim uciskiem, to kto to sa ci z wielkiego ucisku (Obj. 7, 14) Czyzby były dwa Wielkie U, albo zle przetłumaczono?

To są ludzie, którzy nawrócą się dopiero podczas Wielkiego Ucisku i wtedy umrą. Oni zmartwychwstaną po przyjściu Pana na ziemię z Kościołem [Obj. 20:4]

wobec tego, wychodzi mi z tego co mówisz tak: Pan przyjdzie po kościół, nastanie wielki ucisk, w jego czasie niektórzy ludzie się nawróca i umrą, a gdy On przyjdzie z kościołem to zmartwychwstana.

widze tu dwa problemy.
1-szy, to że zmartwychwstanie dokona sie gdy Pan przyjdzie po kościół, i to jest pierwsze zmartwychwstanie. Drugie zaś bedzie przy sądzie, po 1000 letnim królestwie. A w tym mam jakies dodatkowe miedzy jednym a drugim zmartwychwstaniem.
2-gi, to problem czy ci ludzie to poganie, gdyz pod koniec poganie juz wejda, wielokrotnie wskazywałeś mi ten fragment, więc wiesz o jaki chodzi.

A po za problemami to jest chyba nieścisłość w twoich wypowiedziach
Cytuj:
Przecież to proste. Zbawieni Żydzi należą do Kościoła i oni przyjdą z Panem. Niezbawieni Żydzi zostaną zebrani i nawrócą się jako cały naród, o czym pisze Paweł w Rzym. 11:26-27 oraz Zachariasz [12-13], Malachiasz [3:2-7] i inni prorocy.

Cytuj:

Tylko nie mów ze chodzi o róznych Żydów i z róznych okresów.

Święci ST, którzy umarli zbawieni przed Jezusem, zmartwychwstaną po Przyjściu Pana z Kościołem i będzie im dane prawo sądu, podobnie jak męczennikom Wielkiego Ucisku, którzy zmartwychwstaną razem z nimi [Dan. 12:2; Obj. 20:4].

Powoływałeś się na "[Dan. 12:2; Obj. 20:4]", nie ma tu żadnej wzmianki o zmartwychwstaniu po zaslubinach. Za to jest tylko o czasie ucisku, jako momencie kiedy Żydzi nawróca sie, jak tez kto ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu.

Znów ciekawi mnie jak łaczysz wyżej jedynie wspominany fragment z Rzym. 11, 25, ze przyjdzie czas iż nawróca sie Żydzi, lecz ten czas przypisany jest tylko Żydom według ciała gdyż Poganie juz w pełni wejdą z innym. który mówi o niezliczonej rzeszy tych którzy wyprali swoje szaty we krwi Baranka a byli z wielkiego ucisku (Obj. 7, 14)

Pare lat temu odłozyłem to na półke, na zasadzie: jak Pan zechce to wyjasni a jak nie to nic nie strace.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 18, 2007 11:43 am 

Jarku, ja już na te tematy pisałem tyle razy, że nie ma sensu powtarzać się po raz n-ty. Zajrzyj do innych wątków dotyczących Porwania, Izraela itp. O tym, że zmartwychwstanie przebiega etapami, też pisałem. I o tym, co to znaczy pierwsze zmartwychwstanie, a co to znaczy drugie. Proszę, poczytaj, bo szkoda serwera na nieustanne powtórki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 18, 2007 12:03 pm 

Jarku, ja już na te tematy pisałem tyle razy, że nie ma sensu powtarzać się po raz n-ty. Zajrzyj do innych wątków dotyczących Porwania, Izraela itp. O tym, że zmartwychwstanie przebiega etapami, też pisałem. I o tym, co to znaczy pierwsze zmartwychwstanie, a co to znaczy drugie. Proszę, poczytaj, bo szkoda serwera na nieustanne powtórki.

Mnie serwera nie szkoda i po to jest aby uzywać, bo nawet nieuzywany niszczeje (Paweł tez o tym pisał, choc nie o serwrze)
Ja tez już wczesniej myslałem aby zakończyć ta rozmowę i o ile pamietam w tych innych watkach tez mielismy inne zdania.

Obaj uważamy, że przy przyjściu Pana, obecnie żyjący zostana pochwyceni, a umarli w Panu zmartwychwstaną. Wskaz jedynie gdzie jest napisane że po tym zmartwychwstaniu nastanie jakis dodatkowy etap w tym pierwszym, gdyż widze jedynie kolejność w pierwszym gdy Pan przyjdzie po swoich, a nie po zaslubinach i według ciebie prawdziwym Jego przyjściu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 18, 2007 8:42 pm 

Jezus z pewnością przyjdzie na ziemię z aniołami. Jest kilka fragmentów które o tym mówią.

Czy razem z Jezusem i aniołami przyjdą również wierzący, kościół? Bezpośrednio nie pisze o tym w Biblii.
Wnosisz o tym na podstawie trzech wersetów.
Najpierw dwa, Obj:19,8 i Obj:19,14

Myślałem, że uważasz bisior za inny materiał niż len. Jednak uważasz, że to też len, tyle, że cienki.
Tak więc dowodem dla ciebie lub poszlaką jest tu grubość materiału!

Aniołowie z Obj:15,6 są ubrani - w błyszczący, czysty, len
Oblubienica z Obj:19,8 w - błyszczący, czysty, cienki len
A postacie przychodzące z Jezusem z Obj:19,14 w - biały, czysty, cienki len

Różnica między błyszczącym, czystym, cienkim lnem a białym, czystym, cienkim lnem ci nie przeszkadza, uważasz, że to to samo. Czemu więc różnica pomiędzy cienkim lnem a lnem, jest taka ważna dla ciebie?
Zgadzam się, że do tej samej szaty można jednocześnie odnieść terminy biały i lśniący. Czy tej samej szaty nie można opisać jako len i cienki len?
Każdy cienki len jest równocześnie lnem przecież. Chyba, że ktoś wie, że w pierwszym wieku nikt nie nazwał by cienkiego lnu po prostu lnem.

Białe, czyste, szaty są w Biblii konsekwentnie symbolem czystości i świętości. Mamy dbać o czyste szaty, trzeba je wybielić we krwi Baranka itd.
Wg tego trzeba też konsekwentnie twierdzić, że tylko cienki len jest symbolem sprawiedliwych uczynków.

Trzeci werset to Obj: 17,14.
Odrzucasz możliwość tego, że są to aniołowie.
1Tm 5:21 czytać możemy o aniołach wybranych, w kilku miejscach możemy czytać o aniołach którzy zgrzeszyli, stąd możemy wiedzieć, że są również aniołowie, którzy nie zgrzeszyli, a takich chyba można określić jako wiernych. Problemem może być jedynie słowo - powołani.

Powtórzę jeszcze raz. Biblia wiele razy mówi o tym, że Jezus przyjdzie z aniołami. Nigdzie wprost nie mówi o kościele.
Dotychczasowe argumenty na rzecz przychodzącego w chwale z Jezusem kościoła, wydają mi się próbą dokoptowania (na siłę) zboru
do tych wojsk niebieskich.
Jeśli jeszcze macie cierpliwość i wierzycie w moje szczere intencje to chętnie posłucham dalszych argumentów.

Z tego co wiem to Biblia nie mówi, że biały koń jest symbolem zwycięstwa. Myślę, że wiedzę tę zdobyłeś z poza Biblii.
Mówisz, że białego konia dosiadał ten kto już zwyciężył. Przynajmniej w jednym komentarzu biblijnym przeczytałem, że biały koń był uważany za najlepszego i kojarzony z godnością królewską.

Aha.

Cytuj:
Michał napisał:
Smok napisał:
Nigdzie nie czytam, żeby aniołów nazywano świętymi Boga

Nie bardzo rozumiem. Na jaki fragment się powołujesz?

Na Zach. 14:5 i Judy 14.

Te fragmenty, które podajesz mówią o tym, że z Panem przyjdą święci. Wierni i wybrani aniołowie jak najbardziej są w Biblii nazywani świętymi:
Kto bowiem wstydzi się mnie i słów moich przed tym cudzołożnym i grzesznym rodem, tego i Syn Człowieczy wstydzić się będzie, gdy przyjdzie w chwale Ojca swego z aniołami świętymi. Mk 8:38
Kto bowiem wstydzi się mnie i moich słów, tego i Syn Człowieczy wstydzić się będzie, gdy przyjdzie w chwale swojej i Ojca, i aniołów świętych. Łk 9:26
I inne...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 18, 2007 11:40 pm 

Michale, Jezus przyjście z aniołami, ale czy tylko z aniołami? Są teksty, w których jest mowa, że przyjdzie On i które jednocześnie nie mówią, że przyjdzie z aniołami. Inne mówią, że przyjdzie z aniołami świętymi. Jeszcze inne, że przyjdzie ze świętymi. Wszystkie te opisy się uzupełniają.

Jeśli chodzi o strój Oblubienicy, to po pierwsze jest to rzeczywiście wyjątkowy rodzaj stroju, ale od gatunku lnu ważniejsze jest to, co on [byssinas] oznacza. A oznacza sprawiedliwe uczynki świętych [Obj. 19:7-8]. I nie chodzi bynajmniej o sprawiedliwe uczynki świętych aniołów. Skoro wojska w Obj. 19:14 odziane są w ten sam wyjątkowy rodzaj odzienia, mamy prawo wnioskować, że wojska to jest po prostu Oblubienica. Tekst sam naprowadza nas trutaj na identyfikację wojsk zstępujących wraz z Jezusem na ziemię.

Michał napisał(a):
Trzeci werset to Obj: 17,14.
Odrzucasz możliwość tego, że są to aniołowie. 1Tm 5:21 czytać możemy o aniołach wybranych, w kilku miejscach możemy czytać o aniołach którzy zgrzeszyli, stąd możemy wiedzieć, że są również aniołowie, którzy nie zgrzeszyli, a takich chyba można określić jako wiernych. Problemem może być jedynie słowo - powołani.

Powołani, wybrani oraz wierni to jest charakterystyka ludzi, a nie aniołów. Ci, którzy są powołani, wybrani oraz wierni, zostaną obleczeni w biały bisior oznaczający sprawiedliwe uczynki świętych i zstąpią wraz z Panem na ziemię. A w taki bisior zostanie przyobleczona wyłącznie Oblubienica.

Tam, gdzie Biblia mówi o świętych, jest mowa o ludziach. Jeśli chodzi o aniołów, jest wyraźnie zaznaczone, że to są "aniołowie święci". Zach. 14:5 mówi, że Pan przyjdzie, a z Nim wszyscy święci ( a nie "aniołowie święci"), a Juda mówi o Panu wśród miriad Jego świętych (a nie "aniołów świętych"). W Księdze Objawienia "święci" to ludzie, a nie aniołowie [5:8; 8:3-4; 11:18; 13:7,10; 14:12; 16:6; 17:6; 18:20,24; 19:8; 20:6,9]. Nic dziwnego, skoro w dwóch miejscach mamy objaśnienie, kim są święci:

"Błogosławiony i święty ten, który ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu; nad nimi druga śmierć nie ma mocy, lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i panować z nim będą przez tysiąc lat" [Obj. 20:6]

"(...) kto święty, niech nadal się uświęca" [Obj. 22:11]

W innych księgach jest podobnie. Określenie "święci Jego" lub "święci Najwyższego", to ludzie, a nie aniołowie.

Michał napisał(a):
Z tego co wiem to Biblia nie mówi, że biały koń jest symbolem zwycięstwa

"I widziałem, a oto biały koń, ten zaś, który siedział na nim, miał łuk, a dano mu koronę [dosł. wieniec zwycięstwa], i wyruszył jako zwycięzca, aby dalej zwyciężać" [Obj. 6:2]

No i pozostaje jeszcze kolejność wydarzeń. Np. jeśli zaślubiny Baranka z Oblubienicą mają się odbyć w niebie, to Oblubienica musi się znaleźć w niebie zanim Pan zstąpi na ziemię w mocy i chwale. Nie przekonuje mnie teza, że Kościół zostanie pochwycony podczas Powtórnego przyjścia Pana na ziemię, spotka się z Nim w powietrzu i natychmiast razem z Nim powróci na ziemię. Wtedy nie doszłoby do zaślubin w niebie, bo Oblubienica nie zdążyłaby na własny ślub. A to byłby jakiś koszmar.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 19, 2007 10:52 am 

A co myslisz Michale o Obj. 15, 2-3, czy jest tam opis aniołów czy wierzacych jako o zwycieżcach?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 19, 2007 12:29 pm 

Cytuj:
Tam, gdzie Biblia mówi o świętych, jest mowa o ludziach. Jeśli chodzi o aniołów, jest wyraźnie zaznaczone, że to są "aniołowie święci". Zach. 14:5 mówi, że Pan przyjdzie, a z Nim wszyscy święci
( a nie "aniołowie święci"), a Juda mówi o Panu wśród miriad Jego świętych (a nie "aniołów świętych").

Wg tej zasady zawsze wyjdzie na jedno. Jeśli w tekście będą jakieś wyraźne wskazówki co do tego, że święci są aniołami,
będzie to dowód twej tezy, że musi być zaznaczone, że to aniołowie. Jeśli nie będzie w tekście wskazówek co do tożsamości świętych
będą to oczywiście ludzie.

Biblia mówi, że aniołowie są święci jednak świętymi by ich nie nazwała?
Zgadzam się, że Biblia gdy mówi o "świętych" przede wszystkim mówi o wierzących ludziach - kościele. Jednak nie zawsze.
Po prostu Świętym nazwany jest Bóg, jeśli wierzysz w pochwycenie przed uciskiem, niektórzy ludzie będący wtedy na ziemi są nazwani świętymi.

Na rozstrzygnięciu stróżów opiera się ten wyrok, a sprawa jest postanowiona przez świętych, a to w tym celu, aby żyjący poznali, że Najwyższy ma moc nad królestwem ludzkim; daje je, komu chce, może nad nim ustanowić najuniżeńszego z ludzi.
Dan 4:14
O jakich świętych tutaj jest mowa?

gdy przyjdzie w owym dniu, aby być uwielbionym wśród świętych swoich i podziwianym przez wszystkich, którzy uwierzyli, bo świadectwu naszemu uwierzyliście.
2Tes 1:10
Tutaj widzę, że Paweł pisze o dwóch grupach: świeci Jego i ci którzy uwierzyli świadectwu.

No i w końcu najważniejszy fragment.
Tesaloniczanie maja być gotowi na przyjście Pana, który przyjdzie razem z ...
aby serca wasze były utwierdzone, bez nagany, w świątobliwości przed Bogiem i Ojcem naszym na przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa, ze wszystkimi jego świętymi.
1Tes 3:12

Cytuj:
Michał napisał:
Z tego co wiem to Biblia nie mówi, że biały koń jest symbolem zwycięstwa

"I widziałem, a oto biały koń, ten zaś, który siedział na nim, miał łuk,
a dano mu koronę [dosł. wieniec zwycięstwa], i wyruszył jako zwycięzca, aby dalej zwyciężać" [Obj. 6:2]

Jak rozumiem ma to być dowód na to, że Biblia jednak mówi, że biały koń jest symbolem zwycięstwa.
W jaki sposób rozumujesz, jak wyciągasz taki wniosek z tego wersetu?

Jarku.
Cytuj:
A co myslisz Michale o Obj. 15, 2-3, czy jest tam opis aniołów czy wierzacych jako o zwycieżcach?

Ten fragment mówi o wierzących podczas ucisku. Tak uważam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 19, 2007 2:56 pm 

Michał napisał(a):
Biblia mówi, że aniołowie są święci jednak świętymi by ich nie nazwała? Zgadzam się, że Biblia gdy mówi o "świętych" przede wszystkim mówi o wierzących ludziach - kościele. Jednak nie zawsze.
Po prostu Świętym nazwany jest Bóg, jeśli wierzysz w pochwycenie przed uciskiem, niektórzy ludzie będący wtedy na ziemi są nazwani świętymi.

Zgadza się. Świętym nazywany jest Bóg i świętymi nazywani są ludzie.

Michał napisał(a):
Na rozstrzygnięciu stróżów opiera się ten wyrok, a sprawa jest postanowiona przez świętych, a to w tym celu, aby żyjący poznali, że Najwyższy ma moc nad królestwem ludzkim; daje je, komu chce, może nad nim ustanowić najuniżeńszego z ludzi. Dan 4:14
O jakich świętych tutaj jest mowa?

Aniołowie raczej nie są stróżami, tylko posłańcami. Nie przypominam sobie, żeby aniołowie coś postanawiali. Werset 21 mówi, że rostrzygnięcia, które ogłasza anioł święty w wersetach 11-14, dokonał Najwyższy. Muszę sprawdzić, ale wydaje mi się, że to może być jakieś sformułowanie kulturowe związane z ogłaszaniem postanowienia.

Michał napisał(a):
gdy przyjdzie w owym dniu, aby być uwielbionym wśród świętych swoich i podziwianym przez wszystkich, którzy uwierzyli, bo świadectwu naszemu uwierzyliście. 2Tes 1:10
Tutaj widzę, że Paweł pisze o dwóch grupach: świeci Jego i ci którzy uwierzyli świadectwu.

Kościół czyli święci, którzy przychodzą razem z Jezusem i ci, którzy się nawrócą w czasie Wielkiego Ucisku i dożyją przyjścia Pana na ziemię. Dwie grupy. Jezus będzie uwielbiony wśród tych pierwszych i podziwiany przez tych drugich.

Michał napisał(a):
No i w końcu najważniejszy fragment. Tesaloniczanie maja być gotowi na przyjście Pana, który przyjdzie razem z ... aby serca wasze były utwierdzone, bez nagany, w świątobliwości przed Bogiem i Ojcem naszym na przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa, ze wszystkimi jego świętymi. 1Tes 3:12

A czy zauważyłeś przecinek przed frazą "ze wszystkimi jego świętymi"? Kontekst I Tes. 3:1-13 mówi o wzajemnej miłości i jedności świętych. Dlatego moim zdaniem w tym tekście należy to odczytywać tak, że Tesaloniczanie razem ze wszystkim świętymi mają czekać na przyjście Pana, a nie że mają czekać na przyjście Pana z Jego świętymi. Zresztą w tym samym liście na początku Paweł napisał, że Tesaloniczanie mają "służyć Bogu żywemu i oczekiwać Syna Jego z niebios, którego wskrzesił z martwych, Jezusa, wyciągającego nas z gniewu przychodzącego" [1:10 interlinia].

Michał napisał(a):
Smok napisał(a):
"I widziałem, a oto biały koń, ten zaś, który siedział na nim, miał łuk, a dano mu koronę [dosł. wieniec zwycięstwa], i wyruszył jako zwycięzca, aby dalej zwyciężać" [Obj. 6:2]

Jak rozumiem ma to być dowód na to, że Biblia jednak mówi, że biały koń jest symbolem zwycięstwa. W jaki sposób rozumujesz, jak wyciągasz taki wniosek z tego wersetu?

W tym tekście widać, że biały koń został dany zwycięzcy, a nie królowi. Czyli Biblia wcześniej posługuje się obrazem białego konia w takim właśnie kontekście. Jeśli w późniejszym tekście mamy obraz osób siedzących na białych koniach, to należy się zwrócić do objawienia wcześniejszego i zobaczyć, czy i w jaki sposób obraz taki został już użyty. Został użyty i dotyczył zwycięzcy. Takie jest moje rozumowanie.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1