www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 9:12 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 22, 2007 5:00 pm 

Fundametalisto, Twój ostatni post częściowo wynika z bardzo pobieżnego przeczytania mojej odpowiedzi, bo przecież piszesz pod niektórymi moimi cytatami to samo, co ja. Natomiast:

Fundamentalista napisał(a):
Wszyscy zebrani w Kosciele Pana maja zycie wieczne w Niebie, ale ALBO OD RAZU Z CHRYSTUSEM po smierci biologicznej, albo PO PRZEJSCIU PRZEZ OGIEN - dopiero w dniu zmartwychwstania i osiagnieciu wtedy koniecznej przemiany ,ktora w nich nie zaszla za zycia na Ziemi

Nieprawda, Fundamentalisto. Wszyscy wierzący staną przed Trybunałem Chrystusowym, który będzie w dniu sądnym dla Kościoła:

"Ty zaś czemu osądzasz swego brata? Albo i ty, czemu pogardzasz swoim bratem? Wszak wszyscy staniemy przed sądem Bożym" [Rzym. 14:10]

"Albowiem my wszyscy musimy stanąć przed sądem Chrystusowym, aby każdy odebrał zapłatę za uczynki swoje, dokonane w ciele, dobre czy złe" [II Kor. 5:10]

"Według łaski Bożej, która mi jest dana, jako mądry budowniczy założyłem fundament, a inny na nim buduje. Każdy zaś niechaj baczy, jak na nim buduje. Albowiem fundamentu innego nikt nie może założyć oprócz tego, który jest założony, a którym jest Jezus Chrystus. A czy ktoś na tym fundamencie wznosi budowę ze złota, srebra, drogich kamieni, z drzewa, siana, słomy, to wyjdzie na jaw w jego dziele; dzień sądny bowiem to pokaże, gdyż w ogniu się objawi, a jakie jest dzieło każdego, wypróbuje ogień. Jeśli czyjeś dzieło, zbudowane na tym fundamencie, się ostoi, ten zapłatę odbierze; jeśli czyjeś dzieło spłonie, ten szkodę poniesie, lecz on sam zbawiony będzie, tak jednak, jak przez ogień" [I Kor. 3:10-15]

Trybunał Chrystusowy czyli Trybunał Boży [bema] obowiązuje wszystkich - Pawła, jego współpracowników i każdego z nas. Dzieło wszystkich zostanie poddane próbie ognia.

Cytuj:
TO POZOSTANIE WTEDY W NIEBIE PO PRZEJSCIU PRZEZ OGIEN i koniecznosc dojrzewania duchowego ABY OTRZYMAC UWIELBIONE CIALO.

W niebie nie będzie żadnego "duchowego dojrzewania" - skąd wytrzasnąłeś takie rzeczy? Uwielbione ciało otrzymają wszyscy członkowie Kościoła podczas Pochwycenia [I Kor. 15:51-52; Flp. 3:2-21].

Naprawdę nie wiem, skąd Ty bierzesz takie cuda, jakie głosisz. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 22, 2007 5:33 pm 

Jakze ciezkie musi byc brzemie chrzescijanskiego gnostyka posiadajacego tak doskonala wiedze na temat tego co biblijne a co nie jest biblijne i jakze ciezkie musi byc brzemie nauczycielskie ,nauczyciela ostrzegajacego tepych uczniow-nie rozrozniajacych dobra od zla- przed potepieniem :twisted: !

Jakze musisz byc dumny z tego brzemienia!

Szybkosc twoich ripost swiadczy przeciw Tobie.
Korzystasz ze swojej tradycyjnej ,utrwalonej apologetycznej wiedzy i nie dajesz Bogu czasu ,ani szansy na dzialanie w modlitwie -jestes nauczony i Pan juz uczyc Cie nie potrzebuje.

Cytuj:
Nigdzie i nigdy nie zakazywałem nikomu samodzielnego myślenia.

Moze i nie zakazywales ale zniechecales do niego -poprzez jego osmieszanie.
To co napisalem to nie klamstwo ,ale WNIOSKI z Twoich epitetow.

Reszta po solidnej modlitwie za Ciebie .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 22, 2007 8:30 pm 

Fundamentalisto, napisałeś:
Cytuj:
Jak napisalem wiekszosc obecnie znanych kodeksow NT pochodzi z okresu zycia Hieronima ,zas Hieronim przy tlumaczeniu Wulgaty mial
do czynienia jeszcze z wczesniejszymi wersjami ,ktore nie dotrwaly do dzis i dlatego wybral taka ,a nie inna tresc

Coś mi nie gra w tym rozumowaniu.

Czemu twierdzisz, że Hieronim miał dostęp do jeszcze wcześniejszych tłumaczeń, a współcześni mu kopiści NT nie?
Współcześni Hieronimowi kopiści również przecież przepisywali tekst z wcześniejszych wersji.
Zarówno tłumaczenie Hieronima jak i ówczesne kopie NT sporządzone były na podstawie wcześniejszych wersji.
Przyjmując podział- hieronimowa wulgata kontra ówczesne kopie, oraz założenie równej dla nich dostępności źródeł, w moich oczach większą wiarygodność mają ówczesne kopie. Wiadomo bowiem, że tłumaczenie jest procesem, w którym łatwiej o niewłaściwy przekaz treści.

Mówisz o dwóch rodzajach śmierci biologicznej, dwóch rodzajach wierzących, dwóch rodzajach ciała po zmartwychwstaniu.
Podaj mi proszę wersety, które mówią wg ciebie o tych rodzajach. Chodzi mi o zestawienie, "te wersety mówią o tym rodzaju a te o tym".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 22, 2007 9:02 pm 

Co do tej przypowieści o kąkolu, to nie wiem Jarku.
Niektórzy mówią, że ta przypowieść mówi o tym samym co Mt 25:31-46. Mnie się tak nie wydaje. NT kilka razy mówi o oddzielaniu, rozdzielaniu ludzi.
Myślę, że to raczej w Łk 17:34-37 Jezus mówił o tym samym co w przypowieści o kąkolu. Może też w przypowieści o dziesięciu pannach?
Trudna ta eschatologia. Ty masz jakieś przemyślenia w tym temacie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 22, 2007 9:24 pm 

Jakze ciezkie musi byc brzemie chrzescijanskiego gnostyka posiadajacego tak doskonala wiedze na temat tego co biblijne a co nie jest biblijne i jakze ciezkie musi byc brzemie nauczycielskie, nauczyciela ostrzegajacego tepych uczniow - nie rozrozniajacych dobra od zla - przed potepieniem :twisted: !

Fundamentalisto, to właściwie są inwektywy i insynuacje, więc nie ma z czym dyskutować. I nie zamierzam. Sam wydajesz sobie świadectwo.

Jakze musisz byc dumny z tego brzemienia!

Następna insynuacja. Nie, nie jestem z niczego dumny. Natomiast jestem zmęczony prostowaniem rzeczy, które Ty tak uparcie krzywisz w imię "nowatorstwa za wszelką cenę".

Szybkosc twoich ripost swiadczy przeciw Tobie. Korzystasz ze swojej tradycyjnej, utrwalonej apologetycznej wiedzy i nie dajesz Bogu czasu, ani szansy na dzialanie w modlitwie - jestes nauczony i Pan juz uczyc Cie nie potrzebuje.

Jeszcze jedna insynuacja. Już trzecia w jednym poście. I zupełnie niepotrzebna. Jak na razie, nie dajesz mi powodów do kwestionowania mojego stanowiska w omawianym temacie. Na przykład Michał dał mi ich więcej. Twoje teorie są chaotyczne, niespójne, popierane redefiniowanymi pojęciami i "rozumowaniem w kółko", które prowadzi do z góry założonych wniosków. Nie widzę w nich Boga, Tylko twoje "ja", które za wszelką cenę dąży do oryginalności poglądów - nawet za cenę ich niezgodności z Biblią. Przypominam Ci również, że sam korzystasz z tradycyjnej wiedzy nauczając chiliazmu.

Wawelski napisał(a):
Nigdzie i nigdy nie zakazywałem nikomu samodzielnego myślenia.

Moze i nie zakazywales ale zniechecales do niego - poprzez jego osmieszanie. To co napisalem to nie klamstwo, ale WNIOSKI z Twoich epitetow.

Najpierw piszesz, że Smok ZAKAZUJE samodzielnego myślenia. Teraz się z tego wycofujesz i piszesz, że zniechęcam do samodzielnego myślenia poprzez jego ośmieszanie. Co również nie jest prawdą, a Twoje wnioski są po prostu tendencyjne i służą zdyskredytowaniu Smoka, ponieważ najwyraźniej brakuje Ci merytorycznych argumentów. To nie jest dobra praktyka w debacie, jeśli debata ma być uczciwa.

Reszta po solidnej modlitwie za Ciebie.

NO WŁAŚNIE. :D Reszta Twojej odpowiedzi nie nastąpi po solidnej modlitwie o to, czy aby nie powinieneś zmienić zdania. Ona nastąpi po solidnej modlitwie o mnie. Bo Ty już wiesz, że prawda jest po Twojej stronie. A jeśli ktoś jej nie podziela, to jest zwolennikiem ludzkich tradycji, zamiast czerpać ze świeżych i oryginalnych zdrojów Fundamentalisty, który jako jedyny myśli samodzielnie. I wyszło szydło z worka. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 22, 2007 10:47 pm 

Przypowieśc o konkolu jest bardzo ogólnikowa i gdyby ją odczytywać do Mat. 25, 31-46 to jeszcze bardziej podkreslałaby że do dnia Sądu, przy drugim zmartwychwstaniu, i w czasie tysiącletniego królestwia, to aniołowie zajmować się będa zbieraniem konkolu. Co nie przeszkadza w tym że kościół będzie z Panem i że wraz z Panem przyjdzie na ziemię, może i tez jako część wojsk.

Przypowieśc z Łukasza, jest bardzo ciekawa ze względu na ostanie słowa: "gdzie jest padlina tam zlatują sie sępy" w sugestii że Jezus mówił o zabranych a nie o pozostawionych. Cały opis mówi o przyjściu Pana i Jego objawieniu, tu chyba nikt nie ma wątpliwości. Watpliwości pojawiają się w przypadku kim sa w takim razie wzięci: czy kościołem po który Pan przyjdzie i jest to zgodne z innymi fragmentami? Wtedy jednak mówiłby raczej o pozostawionych: że sępy zlatuja sie tam gdzie jest padlina.

albo: mówił, własnie o konkolu, który będzie wziety i oddzielony jako padlina dla sępów?

Moze jest jeszcze inna mozliwośc, ale nie znam. Sam nie skłaniam sie do zadnej z dwóch opcji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 22, 2007 11:22 pm 

Jarek napisał(a):
Przypowieśc z Łukasza, jest bardzo ciekawa ze względu na ostanie słowa: "gdzie jest padlina tam zlatują sie sępy" w sugestii że Jezus mówił o zabranych a nie o pozostawionych. Cały opis mówi o przyjściu Pana i Jego objawieniu, tu chyba nikt nie ma wątpliwości. Watpliwości pojawiają się w przypadku kim sa w takim razie wzięci: czy kościołem po który Pan przyjdzie i jest to zgodne z innymi fragmentami? Wtedy jednak mówiłby raczej o pozostawionych: że sępy zlatuja sie tam gdzie jest padlina.

I dokładnie tak rozumiem pytanie uczniów i odpowiedź Jezusa:

"Dwóch będzie na roli; jeden będzie zabrany, a drugi pozostawiony. A odpowiadając, mówią do niego: Gdzie, Panie? On zaś rzekł do nich: Gdzie jest padlina, tam zlatują się i sępy" [Łuk. 17:36-37]

Uczniowie nie pytają Jezusa, dokąd zostanie zabrany pierwszy z dwóch na roli. Pytają, gdzie będzie pozostawiony ten drugi. Odpowiedź Jezusa: "Gdzie jest padlina, tam zlatują się i sępy". Osobiście widzę tutaj związek z innym fragmentem:

"Albowiem tajemna moc nieprawości już działa, tajemna dopóty, dopóki ten, który teraz powstrzymuje, nie zejdzie z pola. A wtedy objawi się ów niegodziwiec, którego Pan Jezus zabije tchnieniem ust swoich i zniweczy blaskiem przyjścia swego" [II Tes. 2:7-8].

Jeśli Kościół zostanie zabrany, to jego wpływ na ziemię (sól i światłość) również zostanie usunięty. Jeśli zostaną pozostawieni ludzie duchowo martwi (padlina), to wtedy moc nieprawości będzie już działać otwarcie, a sępy rzucą się na padlinę, by nasycić się jej kosztem. Wtedy objawi się Antychryst i obejmie władzę bez duchowych przeszkód. Antychryst objawi się we właściwym czasie [II Tes. 2:6] czyli zgodnie z planem Bożym:

"I widziałem, jak Baranek zdjął pierwszą z siedmiu pieczęci i usłyszałem głos jednej z czterech postaci, donośny jak grzmot, mówiący: Chodź! I widziałem, a oto biały koń, ten zaś, który siedział na nim, miał łuk, a dano mu koronę, i wyruszył jako zwycięzca, aby dalej zwyciężać" [Obj. 6:1-2]

Cytuj:
albo: mówił, własnie o konkolu, który będzie wziety i oddzielony jako padlina dla sępów?

Niewykluczone. Na pewno będzie oddzielony od pszenicy, a jego ostatecznym przeznaczeniem będzie ogień. Przypowieść koncentruje się na oddzieleniu, ale innych szczegółów nie podaje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 22, 2007 11:35 pm 

Michał napisał:
Co do tej przypowieści o kąkolu, to nie wiem Jarku.
Niektórzy mówią, że ta przypowieść mówi o tym samym co Mt 25:31-46. Mnie się tak nie wydaje. NT kilka razy mówi o oddzielaniu, rozdzielaniu ludzi.
Myślę, że to raczej w Łk 17:34-37 Jezus mówił o tym samym co w przypowieści o kąkolu. Może też w przypowieści o dziesięciu pannach?
Trudna ta eschatologia. Ty masz jakieś przemyślenia w tym temacie?

Ja myślę, że:
Mat. 3:12
12. W ręku jego jest wiejadło, by oczyścić klepisko swoje, i zbierze pszenicę swoją do spichlerza, lecz plewy spali w ogniu nieugaszonym.

Mat. 13:30
Pozwólcie obydwom róść razem aż do żniwa. A w czasie żniwa powiem żeńcom: Zbierzcie najpierw kąkol i powiążcie go w snopki na spalenie, a pszenicę zwieźcie do mojej stodoły.

Mat. 13:36-43
36. Wtedy rozpuścił lud i poszedł do domu. I przystąpili do niego uczniowie jego, mówiąc: Wyłóż nam podobieństwo o kąkolu na roli.
37. A On odpowiadając, rzekł: Ten, który sieje dobre nasienie, to Syn Człowieczy.
38. Rola zaś, to świat, a dobre nasienie, to synowie Królestwa, kąkol zaś, to synowie Złego.39. A nieprzyjaciel, który go posiał, to diabeł, a żniwo, to koniec świata, żeńcy zaś, to aniołowie.
40. Jak tedy zbiera się kąkol i pali w ogniu, tak będzie przy końcu świata.
41. Syn Człowieczy pośle swoich aniołów i zbiorą z Królestwa jego wszystkie zgorszenia, i tych, którzy popełniają nieprawość,
42. I wrzucą ich do pieca ognistego; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów.
43. Wtedy sprawiedliwi zajaśnieją jak słońce w Królestwie Ojca swego. Kto ma uszy, niechaj słucha!

Czas żniwa to koniec świata. Zatem dotyczy ludzi żyjących w czasie tego końca. Nie dotyczy tych, którzy zmarli wcześniej. Zatem nie jest to sąd nad wszystkimi a tylko nad tymi, którzy żyją.
Ciekawy werset 41, gdzie jest użyta forma teraźniejsza „z Królestwa jego”. Sugeruje to, iż w czasie żniwa, Królestwo Boże będzie już na ziemi.
Całe te przypowieści zdają się wskazywać na przypowieść z ewg. Mateusza 25:31-46.
Co ciekawe. Przypowieść zwraca główną uwagę nie na pszenicę, czyli dobrych, lecz na kąkol czyli złych (wer.41-42)

Dlatego przypowieść o kąkolu bardziej mnie przekonuje do skojarzenia z przypowieścią z Mat 25:31-46, niż do tych wersetów, które zacytowałeś.

Ale jestem otwarty na wszelkie uwagi.

Przyp.9:10

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 10:24 am 

Cytuj:
Fundamentalista:
Smierc Szczepana to smierc mlodego chrzescijanina ,ktorego proces uswiecenia zostaje zatrzymany -z woli Boga- a co ma chyba zwiazek w tym ,ktory popiera jego zabojstwo tzn z Saulem.
Szczepan zasnal ,aby Saul mogl zyc.
Slowo mowi ,ze zasnal ,zatem czeka we snie na zmartwychwstanie i dalszy wzrost w Panu.
Nie rozumiem dlaczego Pan wstrzymal jego uswiecenie ,ale byc moze-jak dzis sadze- jego smierc miala dac olbrzymi impuls potrzebny przy przyszlym nawroceniu Saula(Pawla).

Czyli podtrzymałeś swoją wersję o Szczepanie, jako 'śpiochu' - nie poszedł od razu do Pana, lecz oczekuje w prochu ziemi na swoje wzbudzenie w dniu zmartwychwstania. I miast nagrody w postaci królowania w 1000 leciu - Szczepan zaliczy swój 'czyściec' oczyszczenia , wzrostu i reedukacji?
Jestem rozczarowany Twoimi rozważaniami. Pomyśl o łotrze na krzyżu.

Zaśnięcie w Panu [dla Pana] wskazuje jednoznacznie na śmierć fizyczną wierzącego. Najsilniejszy argument - przywołał Smok - "Chrystus został wzbudzony z martwych i jest pierwiastkiem tych, którzy zasnęli". Ta prawda biblijna wystarczająco osłabia Twoją teorię.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 1:11 pm 

To jest IRONIA Smoku skierowana do czlowieka ,ktory korzysta ze swojej szerokiej wiedzy i z jej poziomu patrzy na innych.

Nigdy nie nazwalem Twoich pogladow niebiblijnymi tylko tradycyjna interpretacja Biblii ,a wiec nie zarzucilem Ci falszu ,ale tkwienie przy ludzkiej interpretacji Pisma .
Ty zas co krok probujesz mi zarzucic niebiblijnosc-czyli falsz.
To co jest osobistym poszukiwaniem Prawdy zas nazywasz np spekulacja.

Gdyby Ci zalezalo na adwersarzu-modlilbys sie za niego-jak ja modle sie za Ciebie (a wiec koncowka postu byla wyzwaniem ) i nie spieszylbys sie tak ze Swoimi odpowiedziami.

Szybkosc Twoich odpowiedzi swiadczy o ich "nie przemodleniu".
Wiesz dobrze ,ze trzeba duzo czasu ,aby wydac o czyichs pogladach prawidlowy osad.

Jasne ,ze nie widzisz Boga w moich postach ,gdyz widzisz Go tam gdzie jestes przyzwyczajony Go widziec.
Przyzwyczajenie to druga natura-takze Twoja. Czasami i to warto wziac pod uwage.
I naprawde warto zaufac Bogu bardziej niz Swojemu osadowi w patrzeniu na innych i na ich "biblijna przyszlosc" .
Badz zatem bardziej mezem modlitwy ,niz nauczycielem.

Cytuj:
Bo Ty już wiesz, że prawda jest po Twojej stronie. A jeśli ktoś jej nie podziela, to jest zwolennikiem ludzkich tradycji, zamiast czerpać ze świeżych i oryginalnych zdrojów Fundamentalisty, który jako jedyny myśli samodzielnie.

A tu to wyszlo szydlo ,ale z Twojego worka :( .

Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 1:31 pm 

Ala iskrzy. Spokojnie. Po paru dniach, tygodniach, miesiącach, latach - nikt juz nie wspomni o zranionych uczuciach.
Fundamentalisto, stoi coś na przeszkodzie, być wyznał, w jakiej społeczności obecnie jesteś?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 1:51 pm 

Michał napisał:
Cytuj:
Czemu twierdzisz, że Hieronim miał dostęp do jeszcze wcześniejszych tłumaczeń, a współcześni mu kopiści NT nie?

Wedlug mojej wiedzy praca Hieronima miala na celu wprowadzenie porzadku w tresc lacinskich tlumaczen NT-czyli on mial sprawdzic rozne wersje (ktorych ,jak mysle byl wiekszy wybor w jego czasach niz w XVI wieku)i wybrac te ,ktora nosila charakter najbardziej prawdopodobnej-o ile znam jego historie to robil to dlugo i w modlitwie majac swiadomosc wagi swojej pracy.
Kopie zas obciazone sa zawsze rodzajem tradycji ludzkiej -po prostu kazda spolecznosc wierzacych lubi uwazac to co ma za zgodne z prawda.
Hieronim nie byl kopista ,ale badaczem -musial wiec porownywac rozne manuskrypty ze soba-badanie zas roznych wersji dla kopisty nie bylo naturalne.
Oczywiscie istnieje mozliwosc ,ze Hieronim nie przylozyl sie do pracy badawczej ,a ja mam wrazenie ,ze XVI wieczni tlumacze na fali owczesnego starcia religijnego przyjeli takie zalozenie(nawet ci katoliccy)
Cytuj:
Mówisz o dwóch rodzajach śmierci biologicznej, dwóch rodzajach wierzących, dwóch rodzajach ciała po zmartwychwstaniu.

Uscislijmy:
Mowie o JEDNYM rodzaju smierci biologicznej ,ale o roznych stanach czlowieka po niej:
I.
Zasniecie duszy do czasu zmartwychwstania czlowieka w ciele(przyklad Lazarz ,Mojzesz ,Szczepan ,Dawid ).
II,
Swiadome zycie na "lonie Abrahama" -a wiec nie w Niebie-dla zbawionych ,albo cierpienie w szeolu dla niezbawionych(do zmartwychwstania)-przyklad :Abraham ,Daniel ,"drugi Lazarz" oraz "niezbawiony bogacz".
III.
Pojscie do Nieba do Chrystusa zaraz po "wyjsciu z ciala" i ZYCIE tam w oczekiwaniu na zmartwychwstanie(przyklad: Pawel ).

Mowie o JEDNYM rodzaju wierzacych w sensie dostepnosci do zbawienia ,ale z PERSPEKTYWY PRZYSZLEGO SADU CHRYSTUSA widze dwie grupy :
I.
Tych ,ktorzy otrzymaja nagrode w postaci uwielbionego ciala(np mogacego lamac prawa fizyki) w momencie zmartwychwstania i udzialu w rzadach 1000 letniego Krolestwa.
II.
Tych ,ktorzy tej nagrody nie otrzymaja ,a jej brak oznacza zmartwychwstanie w cialach "nie przemienionych"(a wiec takich ,ktore beda musialy ulec jeszcze przemianie i beda podlegaly roznym ograniczeniom ) ,oraz odebranie praw do udzialu w rzadach w 1000 letnim Krolestwie.

Uwazam takze ,ze "ziemski stan uspienia" o ktorym napisal glownie Pawel jest zatrzymaniem sie w "uswieceniu" prowadzacym do nie spotkania sie z Panem po smierci-czyli do zasniecia.
Sadze ,ze takze Bog moze Swoja wola uspic czlowieka ,a wiec zabrac Go z tego swiata w chwili ,gdy jego uswiecenie nie zostalo dopelnione.
Czy stan takiego czlowieka w chwili zmartwychwstania bedzie identyczny niz spiochow opisanych np tutaj [1Kor 11:29-34]?
Byc moze nie i chcialbym ,aby tak bylo ,zeby miejsce Szczepana i Dawida znajdowalo sie po dwoch roznych stronach(z "osadzonymi spiochami").
Mam pewne "przeczucie" jak to moze wygladac ,ale napisze o tym pozniej ,gdy Pan pozwoli a przeczucie zamieni sie w pewnosc -te ostanie slowa kieruje tez do Ciebie Lisie( w zwiazku z Twoim rozczarowaniem).

Pzdr.

Ostatnio edytowano Pt mar 23, 2007 4:44 pm przez fundamentalista, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 4:24 pm 

Smok stwierdził:
Cytuj:
Po pierwsze, jak widać z oryginału, "zasypiający" to ci, którzy "zasnęli dla Jezusa". I tutaj wszelkie kombinacje i redefinicje Fundamentalisty po prostu biorą w łeb.

Przyimek "dia" laczy sie w tym wypadku z Genitivem i raczej oznacza PRZEZ JEZUSA , ZA PRZYCZYNA JEZUSA niz DLA JEZUSA
To Jezus jest przyczyna snu-ON GO WYWOLUJE -a nie ludzie daja w darze Jezusowi swoja smierc -jak sugerujesz .
Stad tumaczenie W JEZUSIE jest jak najbardziej prawidlowe -LUDZIE ZASNELI Z WOLI JEZUSA.
Rzuc okiem na poczatek na [Tt 3:6] woryginale i w tlumaczeniu
WHbr 13:21 masz uzyte w tlumczeniu PRZEZ JEZUSA ,a takze w [1 P 2:5;1 P 4:11] ,takze z J 1:17jasno wynika ,ze "dia (tou) Iesou" znaczy ZA PRZYCZYNA ,Z WOLI ,DZIEKI (JEZUSOWI),ZA POSREDNICTWEM .
Zwrot "dia (tou) Iesou" wystepuje tez w Nowym Testamencie tutaj .
I to byloby chyba wszystko(mozesz tez zerknac tu).

Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 6:50 pm 

fundamentalista napisał(a):
Smok stwierdził:
Cytuj:
Po pierwsze, jak widać z oryginału, "zasypiający" to ci, którzy "zasnęli dla Jezusa". I tutaj wszelkie kombinacje i redefinicje Fundamentalisty po prostu biorą w łeb.

Przyimek "dia" laczy sie w tym wypadku z Genitivem i raczej oznacza PRZEZ JEZUSA, ZA PRZYCZYNA JEZUSA niz DLA JEZUSA
To Jezus jest przyczyna snu - ON GO WYWOLUJE - a nie ludzie daja w darze Jezusowi swoja smierc - jak sugerujesz.

Ja nie sugeruję, że ludzie dają swoją śmierć w darze Jezusowi i wcale tak nie napisałem, tylko zacytowałem przekład interlinearny. Nie przypuszczam, żeby Jezus miał wywoływać ich śmierć, bo wtedy Jezus by ich zabijał. Jezus raczej nie jest również przyczyną ich snu - a jeśli miałby być przyczyną snu, który powoduje coś innego niż pójście do nieba, to byłoby raczej dziwne. Nie dość, że sam byłby pierwociną wszystkich, którzy zasnęli - czyli sam jako pierwszy zasnąłby w prochu ziemi zamiast być w niebie - to jeszcze powodowałby, że inni zamiast iść do nieba idą "spać" do prochu ziemi. To tak, jakby niebo przenieść do prochu ziemi. Bez sensu.

Cytuj:
Stad tumaczenie W JEZUSIE jest jak najbardziej prawidlowe -LUDZIE ZASNELI Z WOLI JEZUSA.

Czy wolą Jezusa jest odebranie komukolwiek nagrody i "położenie go do snu" zamiast wzięcie do nieba? :shock:

Cytuj:
takze z J 1:17 jasno wynika, ze "dia (tou) Iesou" znaczy ZA PRZYCZYNA, Z WOLI, DZIEKI (JEZUSOWI), ZA POSREDNICTWEM.

Owszem, dzięki Jezusowi i za Jego pośrednictwem i przyczyną ludzie odrodzeni umierają zbawieni, czyli zasypiają. Jak najbardziej. Ale twierdzenie, że za przyczyną Jezusa, z woli Jezusa, dzięki Jezusowi czy za pośrednictwem Jezusa komukolwiek odbierane jest pójście do nieba lub ktokolwiek jest zmuszony na "reedukację w niebie" lub nie otrzymają nagrody w 1000-letnim Królestwie - to już czyni z Jezusa kogoś innego, niż Ten Jezus, którego znam. Ten prawdziwy Jezus przyszedł zbawić i wstawia się za nami u Ojca.

Fundamentalisto, nie mieszaj Jezusa w powodowanie rzeczy, które sam wymyślasz. "Zaśnięcie duszy" jest nauką fałszywą, podobnie jak sztuczne tworzenie jakichś innych stanów po śmierci niż pójście do Pana (zbawieni) albo do hadesu (potępieni). Nifdzie nie jest napisane, że dusze Łazarza, Mojżesza, Szczepana i Dawida zasnęły. O Dawidzie jest napisane, że zasnął [Dz. 13:36], a w innym miejscu, że umarł [Dz. 2:29].

Określenie "zasnąć" jest stawiane w opozycji do określenia "żyć biologicznie":

"potem ukazał się więcej niż pięciuset braciom naraz, z których większość dotychczas żyje, niektórzy zaś zasnęli" [I Kor. 15:6]

Nigdzie nie jest napisane o "zmartwychwstaniu w ciałach nieprzemienionych, które będą jeszcze musiały ulec przemianie". Są ciała skażone (nasze) i nieskażone (te po zmartwychwstaniu). Innych nie ma.

Ogólnie uważam, że i tak zbyt dużo czasu poświęciliśmy na roztrząsanie redefiniowanych pojęć i teorie budowane na tak wątłych podstawach. Na koniec jeszcze raz przywołam słowa Pana Jezusa:

"To powiedział, a potem rzekł do nich: Łazarz, nasz przyjaciel, zasnął; ale idę zbudzić go ze snu. Tedy rzekli uczniowie do niego: Panie! Jeśli zasnął, zdrów będzie. Ale Jezus mówił o jego śmierci; oni zaś myśleli, że mówił o zwykłym śnie. Wtedy to rzekł im Jezus wyraźnie: Łazarz umarł" [Jan 11:11-14]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 24, 2007 5:04 pm 

Cytuj:
twierdzenie, że za przyczyną Jezusa, z woli Jezusa, dzięki Jezusowi czy za pośrednictwem Jezusa komukolwiek odbierane jest pójście do nieba lub ktokolwiek jest zmuszony na "reedukację w niebie" lub nie otrzymają nagrody w 1000-letnim Królestwie - to już czyni z Jezusa kogoś innego, niż Ten Jezus, którego znam.

I.
Zycie i smierc jest pod kontrola Boga.

Pwt 32:39 Bw „Patrzcie teraz, że to Ja, Ja jestem A oprócz mnie nie ma boga. Ja pozbawiam życia i darzę życiem, Ja ranię i leczę, I z ręki mojej nikt nie zdoła się wyrwać.”

II.
Szatan moze nam zabrac -wczesniej uzyskane-zycie wieczne.

Mt 10:26-30 Bg „Przetoż nie bójcie się ich; albowiem nic nie jest skrytego, co by nie miało być objawiono, i nic tajemnego, czego by się dowiedzieć nie miano.Co wam w ciemności mówię, powiadajcie na świetle; a co w ucho słyszycie, obwoływajcie na dachach;A nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało
(moj dopisek:CI SA POD KONTROLA BOGA)
, lecz duszy zabić nie mogą
(moj dopisek:ONA NALEZY DO BOGA)
; ale raczej bójcie się tego, który może i duszę i ciało zatracić w piekielnym ogniu
(moj dopisek:SZATANA).
Izali dwóch wróbelków za pieniążek nie sprzedają, a wżdy jeden z nich nie upadnie na ziemię oprócz woli Ojca waszego.Nawet i włosy wszystkie na głowie waszej policzone są.”
(moj dopisek;ZYCIE DOCZESNE CZLOWIEKA JEST POD KONTROLA BOGA-BOG DECYDUJE KIEDY UMRZE I JAK UMRZE)

Lk 12:4-10 Bg „A mówię wam przyjaciołom moim: Nie bójcie się tych, którzy ciało zabijają, a potem nie mają co by więcej uczynili
(moj dopisek: W MOMENCIE SMIERCI ,KONTROLOWANEJ PRZEZ BOGA ,TRACA WLADZE NAD DUSZA WIERNEGO BOGU CZLOWIEKA)
.Ale wam okażę, kogo się bać macie: Bójcie się tego, który, gdy zabije, ma moc wrzucić do piekielnego ognia; zaiste powiadam wam, tego się bójcie
(moj dopisek:SZATANA).
Izali pięciu wróblików nie sprzedają za dwa pieniążki? Wszakże jeden z nich nie jest w zapamiętaniu przed obliczem Bożem.Owszem i włosy głowy waszej wszystkie są policzone. Przetoż się nie bójcie, nad wiele wróblików wy jesteście zacniejsi
(moj dopisek;BOG KONTROLUJE ZYCIE DOCZESNE ,SMIERC DOCZESNA PRZYCHODZI ZGODNIE Z JEGO WOLA)
.A mówię wam: Wszelaki, który by mię wyznał przed ludźmi, i Syn człowieczy wyzna go przed Anioły Bożymi.Ale kto by się mię zaprzał przed ludźmi, zaprę się go przed Anioły Bożymi.I każdemu, kto by mówił słowo przeciwko Synowi człowieczemu, będzie mu odpuszczone: ale temu, kto by przeciwko Duchowi Świętemu bluźnił, nie będzie odpuszczone.”
(moj dopisek:SKLADAJACY SWIADECTWO WIERZACY MA ZAPEWNIONE MIEJSCE Z ANIOLAMI-W CHWILI ,GDY NADEJDZIE KROLESTWO PANA NA ZIEMIE- ,TEN KTO TEGO NIE ROBI TEN TRACI TO MIEJSCE ,BO ZAPARL SIE DUCHA SWIETEGO)

III.
Osadzenie przez Jezusa tych ,ktorzy nie rozroznili "Ciala i krwi panskiej" ,ratuje ich przed potepieniem.

1 Kor 11:29-32 Bg
Albowiem kto je i pije niegodnie, sąd sobie samemu je i pije, nie rozsądzając ciała Pańskiego.(30) Dlatego między wami wiele jest słabych i chorych, i niemało ich zasnęło.(31) Bo gdybyśmy się sami rozsądzali, nie bylibyśmy sądzeni.(32) Lecz gdy sądzeni bywamy, od Pana bywamy ćwiczeni, abyśmy z światem nie byli potępieni

Tekst dotyczy wierzących i świętych i sądu Jezusa ,ktorego skutków święci doświadczają juz za życia na Ziemi po to ,aby nie mogli być potępieni ze światem-czyli nie utracili życia wiecznego z Panem.
Ostatecznym stadium tego sądu jest zaśnięcie-rodzaj śmierci-moim zdaniem ratunkowej od potępienia wraz ze światem!

IV.
Zasniecie wyjatkowy dar laski Jezusa dla zbawionych

Zasniecie w "sen smierci"-OSADZENIE- jest darem laski Jezusa dla chrzescijan "ziemskich spiochow" ,aby zatrzymac w nich rosnacy proces odchodzenia od Ducha Swietego ,"deptania Syna Boga"-ABY ZATRZYMAC ICH NA DRODZE DO "ZATRACENIA DUSZY I CIALA W OGNIU PIEKIELNYM",
Niestety ta laska nie dotyczy wszystkich chrzescijan-TO JEZUS ICH WYBIERA(tych ,ktorych uratuje poprzez zasniecie):
Hbr 6:4-6 Bw
„Jest bowiem rzeczą niemożliwą, żeby tych - którzy raz zostali oświeceni i zakosztowali daru niebiańskiego, i stali się uczestnikami Ducha Świętego,(5) i zakosztowali Słowa Bożego, że jest dobre oraz cudownych mocy wieku przyszłego -(6) gdy odpadli, powtórnie odnowić i przywieść do pokuty, ponieważ oni sami ponownie krzyżują Syna Bożego i wystawiają go na urągowisko.”

Dlatego Pawel wzywa :

Flp 2:12 Bw
„Przeto, umiłowani moi, jak zawsze, nie tylko w mojej obecności, ale jeszcze bardziej teraz pod moją nieobecność byliście posłuszni; z bojaźnią i ze drżeniem zbawienie swoje sprawujcie.”

Zas Piotr dodaje:

1P 4:17-18 Bw
„Nadszedł bowiem czas, aby się rozpoczął sąd od domu Bożego; a jeśli zaczyna się od nas, to jakiż koniec czeka tych, którzy nie wierzą ewangelii Bożej?(18 ) A jeśli sprawiedliwy z trudnością dostąpi zbawienia, to bezbożny i grzesznik gdzież się znajdą?”

Niech Najwyzszemu Panu Jezusowi bedzie chwala i czesc i dziekczynienie ,ze daje Swoja laske zbawionym ,ktorzy nie chca byc czujni i posluszni Duchowi Pana i wielu ratuje od ognia wiecznego poprzez sad "ziemskich prob" ,a jesli zechce to takze poprzez "zasniecie w smierci" .

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1