www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt lip 01, 2025 11:21 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 9:53 am 

"Indeed, as in modern dispensationalism, literalism was the wellspring from which the millennialism of the fathers issued forth. It was not until the allegorism of Alexandria began to take its toll that this doctrine entered its decline in early church history. As Shimeall rightly observes,

". . . the literal interpretation of “the teachings of Isaiah and St. John concerning the second coming of Christ,” was the only law of prophetical “exegesis” known to the Church, Jewish and Christian, until it was supplanted by the new theory of allegorical exposition of the Scriptures, matured and propagated by the Platonico-philosophical speculations of Origen.

"Note also that the premillenarian fathers not only interpreted the Apocalypse of John literally, they invariably accepted the Book of Revelation as canonical Scripture. They also identified John the apostle as its author, not some other John as suggested by some anti-millenarian fathers like Dionysius of Alexandria."

http://www.conservativeonline.org/journ ... 9_id02.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 11:24 am 

Prosiłbym "symbolistów" o rzeczową, spójną i zgodną z resztą Pism interpretację następującego fragmentu przy założeniu, że 1000 lat nie znaczy dosłownie 1000 lat:

"I widziałem trony, i usiedli na nich ci, którym dano prawo sądu; widziałem też dusze tych, którzy zostali ścięci za to, że składali świadectwo o Jezusie i głosili Słowo Boże, oraz tych, którzy nie oddali pokłonu zwierzęciu ani posągowi jego i nie przyjęli znamienia na czoło i na rękę swoją. Ci ożyli i panowali z Chrystusem przez tysiąc lat. Inni umarli nie ożyli, aż się dopełniło tysiąc lat. To jest pierwsze zmartwychwstanie" [Obj. 20:4-5]

A tak na marginesie - wygląda na to, że Jan w kilku miejscach pisze o tym, ile dni [Obj. 11:3; 12:6] i miesięcy [11:2; 13:5] ma na myśli pisząc o okresie 3,5 roku [12:14]. Podobnie jak prorok Daniel zresztą [7:25; 12:7]. Dlatego niech Cię o lata przestępne głowa nie boli, Frąfciu, hehehe. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 1:17 pm 

Cytuj:
Frafciu: popatrz na jeden z moich wcześniejszych postów to uzyskasz odpowiedź co jeszcze tysiąc oznaczać mogło. Z pewnością natomiast nie oznaczało 1000 lat -w sensie 1000x365 dni=365 000 dni.

Już pobiegłem popatrzeć na ten cudowny wpis. I co widzę?
Apologeta katolicki napisał:
"1000 - może tyczyć wieczności może też pełni i może wszelkich pokrewnych znaczeń"

Słowem 1000 lat oznaczać może wszystko, ale na pewno nie 1000 lat - tako rzecze katecheta. Ale co dokladnie oznacza, nie dowiem się, bom ewangeliczny tłuk odcięty od krynicy mądrości.

Frąfciu, chcesz sobie na złość mamusi odmrozić łapki?
Masz problem, bo katechizm milczy. I Ty też będziesz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 7:24 pm 
próbujesz tu lisie zabłysnąć retorycznie. możesz sobie błyskać swoimi łapkami bo ja to mam akurat ręce.

chcę tylko powiedzieć jedno - nie w kategoriach lat takich jak my je przeżywamy jest tam mowa. i ta wasza interpretacja że 1000 lat to rzeczywiście Bóg z zegarkim będzie mierzył jest całkowicie absurdalna. a co może oznaczać 1000 to poczytaj sobie egzegetów którzy i od ciebie i ode mnie są mądrzejsi w tej kwestii.l i nie musisz czytać wcale katolickich. wystarczy że normalnych protestanckich poczytasz - to wiedział będziesz. co 1000 w bibli oznaczać może. i nie wymądrzaj się za mocno bo może też trochę pokory ci się przyda że stoisz wobec Bożej tajemnicy. przynajmniej weź to pod uwagę.
z takich interpretacji jak wasze rodzą się później różne ruchy które liczą tylko lata do końca zamiast w Piśmie widzieć księgę do tego by człowiek się nawracał. rozważania tutaj prowadzone są po prostu nikomu niepotrzebne. choc tekstu naprodukowaliście sporo gdy chodzi o te różne liczby. pomyślcie w końcu logicznie po co apokalipsa została napisana.
rozumiem że lis chciałby żebym mu napisał 1000 to oznacza... itd.
lisie - jesteś na terenie teologii a nie nauk ścisłych. i dopóki nie pojmiesz że teologia zajmuje tajemnicą Boga nie pojmiesz zbyt wiele. wy Boga chcecie już poszatkować rozszyfrować na czynniki pierwsze. ogarnąć Go całkowicie. jak w matematyce.
Ja zaś dopuszczam do siebie myśl że Bóg jest Tajemnicą. I to przede wszystkim mówią mi te wszystkie liczby. Z pewnością o Bogu moiżemy mówić tylko w sposób analogiczny. Wy zaś chcecie opisywać prawdy Boże jak byście opisywali pietruszkę.
Metoda w teologii jest zawsze bardziej apofatyczna niż katafatyczna.

Ale niestety - nauczyliście się tego w oświeceniowej szkole która do głów wam nawkładała że tylko to, co empiryczne jest sensowne. I tajmenicę odrzucacie daleko od siebie. Więcej pokory Panowie wobec tajemnicy.

smoku - jak mam nie martwić się o lata przestępne. Toż to różnica czy luty będzie miał 28 czy 29 dni. Więc ajki długi miesiąc jaki długi rok? Nie rozumiesz że twoje rozważania o czasie są absurdalne? można dalej pytać o której godzinie to sie wszystko zacznie i czy czasu polskiego a może australijskiego. A może nie chodzi o nasz rok tylko o ruski rok a może chiński? a moze Jan miał na myśli jeszce jakiś inny. a może lata świetlne miał na myśli co? to najbardziej by pasowało. No więc jak ten czas smoku będziesz liczył - bo to że ty wiesz jak ten czas liczyć to jest prawie pewne. wiesz niemalże co Bóg myśli w poniedziałki i w środy (a może w czwartki i soboty nieparzystych miesięcy lat przestępnych także). To jest właśnie taka zabawa jaką tu prowadzicie z tymi liczbami jak ja tu przed chwilą.

ja o liczbach nie zamierzam siuę więcej wypowiadać. na pewno nie wejdę z wami w dyskusję wg waszych "liczbowych" reguł

z pozdrowieniem dla lisa smoka i innych braci protestantów

frąfciu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 7:33 pm 

Temat zaczal Herkules, sympatyk adwentystow, a oni maja hopla na punkcie dat, symboli i wyliczanek. Temat umarl smiercia naturalna bez dlugich dyskusji, az wskrzesila go Tunia. Smok odpowiedzial krotko i konkretnie, bez zadnych wyliczanek. A dywagacje na temat tego, co moze oznaczac 1000 lat zaczal kto...??? Frafciu!!! Niech ma wiec pretensje do samego siebie :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 8:06 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Prosiłbym "symbolistów" o rzeczową, spójną i zgodną z resztą Pism interpretację następującego fragmentu przy założeniu, że 1000 lat nie znaczy dosłownie 1000 lat:

"I widziałem trony, i usiedli na nich ci, którym dano prawo sądu; widziałem też dusze tych, którzy zostali ścięci za to, że składali świadectwo o Jezusie i głosili Słowo Boże, oraz tych, którzy nie oddali pokłonu zwierzęciu ani posągowi jego i nie przyjęli znamienia na czoło i na rękę swoją. Ci ożyli i panowali z Chrystusem przez tysiąc lat. Inni umarli nie ożyli, aż się dopełniło tysiąc lat. To jest pierwsze zmartwychwstanie" [Obj. 20:4-5]

Jest mały problem, trudno wytłumaczyć nie narodzonemu na nowo, że ma się narodzić.
Ten sam problem jest z tymi którzy narodzili się z ducha. Myślą zazwyczaj że to wszystko i nie myślą o wzroście. Co wyraźnie kłóci się z1Jana 2,12;13 Piszę do was, dzieci, że dostępujecie odpuszczenia grzechów ze względu na Jego imię. Piszę do was, ojcowie, że poznaliście Tego, który jest od początku. Piszę do was, młodzi (młodzieńcy), że zwyciężyliście Złego
Jeżeli istnieje pojęcie nowozrodzenia, to jak nazwać człowieka przed tym faktem, jest on w stanie śmierci duchowej czyli jest umarły. W oczach Ojca nie żyje! Ci umarli są zgromadzeni na dziedzińcu pogan, dziedziniec kobiet gromadzi dzieci poprzez denominacje, dziedziniec Żydów gromadzi młodzieńców tych którzy są zwycięzcami oni przeszli przez bramę Nikanora
I o nich mówi Słowo Boże TU
Apokalipsa 2,7 Kto ma uszy, niechaj posłyszy, co mówi Duch do Kościołów. Zwycięzcy dam spożyć owoc z drzewa życia, które jest w raju Boga.
Apokalipsa 2,11 Kto ma uszy, niechaj posłyszy, co mówi Duch do Kościołów. Zwycięzcy śmierć druga na pewno nie wyrządzi szkody.
Apokalipsa 2,17 Kto ma uszy, niechaj posłyszy, co mówi Duch do Kościołów. Zwycięzcy dam manny ukrytej i dam mu biały kamyk, a na kamyku wypisane imię nowe, którego nikt nie zna oprócz tego, kto [je] otrzymuje.
Apokalipsa 2,26 A zwycięzcy i temu, co czynów mych strzeże do końca, dam władzę nad poganami,
Apokalipsa 3,5 Tak szaty białe przywdzieje zwycięzca, i z księgi życia imienia jego nie wymażę. I wyznam imię jego przed moim Ojcem i Jego aniołami.
Apokalipsa 3,12 Zwycięzcę uczynię filarem w świątyni Boga mojego i już nie wyjdzie na zewnątrz. I na nim imię Boga mojego napiszę i imię miasta Boga mojego, Nowego Jeruzalem, co z nieba zstępuje od mego Boga, i moje nowe imię.
Apokalipsa 3,21 Zwycięzcy dam zasiąść ze Mną na moim tronie, jak i Ja zwyciężyłem i zasiadłem z mym Ojcem na Jego tronie.

Tak więc jeżeli jesteś zwycięzcą doświadczyłeś zasiadania na tronie tak jak jest napisane w Obj 3,21 , jeżeli nie wszystko jest przed Tobą.
Tysiąc lat to symboliczny czas w którym są gromadzeni Zwycięscy

Jeszcze o znamieniu na czole .
Pan Jezus wyraźnie powiedział że wszyscy mają być w pełni zanurzeni w nauce o
Ojcu, o Synu, o Duchu Św. Nie w wodzie, gdyż Królestwo Boże to nie biała magia
28,19 Wyruszywszy więc czyńcie uczniami wszystkie narody, zanurzając je w imię Ojca i Syna i Świętego Ducha, nauczając ich strzec wszystkich (rzeczy)jakie przekazałem wam. I oto ja z wami jestem wszystkie dni aż do spełnienia się wieku (tysiąca lat)
(Uwaga ; w tym miejscu nie użyto greckiego słowa które by mówiło o ablucji)
Tak więc
Masz na czole 6 nie uznajesz Ojca jako Jedynego Pana Boga
Masz na czole 6 wierzysz we wszystko tylko nie w to że Pan Jezus jest Jedynym Zbawiciel
Masz na czole 6 nie narodziłeś się z Ducha Bożego

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 8:17 pm 

Henryku,

Cytuj:
Ci umarli są zgromadzeni na dziedzińcu pogan, dziedziniec kobiet gromadzi dzieci poprzez denominacje

A skąd o tym wiesz?

Frąfciu, nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie: dlaczego "1000 lat" z Apokalipsy z pewnością nie oznaczało literalnych 1000 lat?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 8:31 pm 

Arielxv, a skąd wiesz,że sie narodziłes na nowo?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 8:41 pm 

Jak było do przewidzenia, całe to nabzdyczone frąfcianie zakończyło się odesłaniem adwersarzy do bliżej nieokreślonych źródeł egzegetycznych, następnie pokreśleniem niepotrzebności rozważań, w sprawie których właśnie Frąfciu swoich adwersarzy odesłał, nastepnie podkreśleniem (niewprost) niezmienności Jedynie Słusznego Kościoła, a wreszcie zasłonięciem się TAJEMNICĄ. I wszystko jasne!

Ale najlepszy numer to jest wsadzenie egzegetycznej szkoły antiocheńskiej, stosowanej przez przednicejskich Ojców Kościoła, którzy literalnie interpretowali milenium, do "szkoły oświeceniowej". Cymes, po prostu! :D

Frąfciu, jeśli chodzi o lata przestępne, to napisałem poprzednio tak zrozumiale, że nie trzeba chyba powtarzać. I specjalnie podałem tylko odnośniki, żebyś wreszcie otworzył Biblię i zaczął czytać. Bo na razie, to co raz bardziej mi sie wydaje, że blefujesz...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 8:45 pm 

Henryk napisał(a):
Arielxv, a skąd wiesz,że sie narodziłes na nowo?

Powiedzmy, że się nie narodziłem. Czy możesz mi powiedzieć, skąd wiesz o tym, że na tych dziedzińcach to właśnie tacy a nie inni?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 9:03 pm 

Heniu, jedyne zdanie, które napisałeś na temat w swoim obfitym poście, brzmi:

Henryk napisał(a):
Tysiąc lat to symboliczny czas w którym są gromadzeni Zwycięscy

Jeśli ten czas jest symboliczny, to w jaki sposób długość symbolu ma się wypełnić, skoro jest napisane, że "ma się dopełnić tysiąc lat"? Słyszałeś kiedyś o dopełnianiu się symbolu? Bo ja nie. A jeśli panowali przez symboliczne 1000 lat, które nie oznaczają literalnych 1000 lat, to ile lat symbolizuje 1000 lat? No, bo sam piszesz, że to jednak jest jakiś czas... Czy chodzi Ci o to, że sam czas jest symbolem, czy może długość czasu jest tutaj symbolem? :roll:

Poza tym, pokaż mi w tym tekście paluszkiem [Obj. 20:4-5], że chodzi o "gromadzenie zwycięzców", bo ja czytam o tym, że ożyli [zmartwychwstali] i że panowali przez 1000 lat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 9:09 pm 

Arielxv, wiem że się narodziłeś na nowo. Napisałem tak, bo to pytanie wydaje mi się trochę dziwne. Jak myślisz, czy te wszystkie rzeczy które były czynione w okresie przed przyjściem Mesjasza nie były czynione ze względu na nas?. Tych, którzy mają zostać usprawiedliwieni na podstawie krwi Baranka.
Gdzie było miejsce pogan w Swiątyni Jerozolimskiej ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 9:14 pm 

Smoku dopełni się gdy do Królestwa wejdzie ostatni Zwycięzca.To jest takie proste.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 9:19 pm 

Cytuj:
Smok:
Jak było do przewidzenia, całe to nabzdyczone frąfcianie....

O, przepraszam, teraz się mówi - frąfciolenie.

Cytuj:
Frąfciu:
ja o liczbach nie zamierzam siuę więcej wypowiadać. na pewno nie wejdę z wami w dyskusję wg waszych "liczbowych" reguł

Przecież napisałem Ci: gdy katechizm milczy, Ty też będziesz.
Niestety, niefortunnie wychylileś się i z 1000-lecia wygenerowałeś 1000-lecie 'nie wiadomo co', byle nie literalne. I po cóż po owym 'nie wiadomo co' miałby być Szatan wypuszczony na krótko? Masz Jana za bajkopisarza? Czytaj, co ma nastąpić po 1000-leciu. W Objawieniu, ktore przekazał Jan, wieczność Nowej Ziemi i Nieba widzimy po 1000-leciu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 29, 2007 9:54 pm 

Henryk napisał(a):
Jak myślisz, czy te wszystkie rzeczy które były czynione w okresie przed przyjściem Mesjasza nie były czynione ze względu na nas?. Tych, którzy mają zostać usprawiedliwieni na podstawie krwi Baranka.

Henryku, ja się zgadzam z tym, że te rzeczy, które były czynione przed przyjściem Pana Jezusa, były czynione w jakimś celu. Właśnie dlatego jest napisane, że Zakon był "cieniem przyszłych" rzeczy. Problematyczna jedynie wydaje mi się interpretacja tychże cieni proponowana przez Ciebie. Inaczej mówiąc, nie bardzo widzę uzasadnienie dla pewnych forsowanych przez Ciebie poglądów. Ale mogę się mylić. Po prostu chciałbym zrozumieć dlaczego wierzysz, jak wierzysz ;). Stąd pytanie.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1